Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
pensie militara
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Andrei B
Wed Sep 06 2017, 07:33PM
Registered Member #11242

Buna seara,
Sint un fost ofiter mapn cu urmatoarea vechime in armata:
3 ani(1990-93) sc militara
8 ani ofiter( 1an si 5 luni-cond speciale; 2ani 8luni cond deosebite; 4 ani alte conditii)

La ce pensie am dreptul si cind??

[ Edited Wed Sep 06 2017, 07:37PM ]
Back to top
Klaus
Thu Sep 07 2017, 11:30AM
Registered Member #3279

Andrei B wrote ...

Buna seara,
Sint un fost ofiter mapn cu urmatoarea vechime in armata:
3 ani(1990-93) sc militara
8 ani ofiter( 1an si 5 luni-cond speciale; 2ani 8luni cond deosebite; 4 ani alte conditii)

La ce pensie am dreptul si cind??

Pe legea actuala, pentru ca din octombrie nu se stie ce se mai intampla cu legislatia in domeniul pensiilor, mai ales cele socotite ca speciale, cazul pensiilor militare de stat, situatia este cam asa:
In actuala Lege nr. 223/2015, care reglementeaza pensiile militare de stat, la art. 19, alin. (1) scrie: Militarii... care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condițiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puțin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliți în condițiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.
Potrivit art. 3, lit. e) din aceeasi lege, vechimea în serviciu este perioada în care o persoană din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională.
Dumneavoastra aveti 3 ani scoala + 8 de ofiter, deci indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie militara de stat la implinirea varstei standard de pensionare, adica 60 ani. Tot potrivit actualelor reglementari pana atunci puteti face vechime ca si civil, pentru a avea un venit, iar la iesirea la pensie veti beneficia de pensia militara de stat plus pensia cuvenita pentru anii de munca, proportionala cu anii cat ati platit CAS, si platita din fondurile administrate de Casa Nationala de Pensii Publice.
Observatie - 1an si 5 luni CS + 2ani 8luni CD + 4 ani AC = 8 ani si o luna, nu fix 8 ani.
Mergand cu aproximatie, vechimea cumulata pentru care veti primi pensie militara de stat este :
- din conditii normale - 3 ani scoala = 36 luni
- 2 ani 8 luni CD = 32 luni, + 8 luni spor din conditii = 40 luni (art. 24, lit a))
- 1 an 5 luni CS = 17 luni, + 8 luni spor din conditii = 17 luni (art. 24, lit b.))
- 4 ani AC = 48 luni, + 48 spor din conditii - 64 luni (art. 24, lit c))
Total - 189 luni, adica 16 ani. Pensia militara de stat va fi calculata ca 65% din media veniturilor pe 6 luni consecutive din ultimii 5 ani, pentru care optati dv., din care se scade cate 1% pentru fiecare an mai mic decat norma de 25 ani vechime cumulata (art. 29, alin. (2)), deci veti primi cam 56% din media respectiva, suma care va fi recalculata la data acordarii pensiei.

Oricum, nu dati detalii privind modul de trecere in rezerva - desfiintare functie, clasare medicala, trecere in rezerva din motive imputabile sau demisie.
Cum am scris la inceput, nu se stie ce va fi luna viitoare cu sistemul de pensii, dar cand veti ajunge la 60 ani...

Btw - cu cheltuielile de scolarizare cum s-a rezolvat? Contractul era pe 10 ani?
Back to top
Andrei B
Thu Sep 07 2017, 02:31PM
Registered Member #11242

Trecerea in rezerva la demisie; Cu cheltuielile de scolarizare nu m-a intrebat nimeni de sanatate, am facut si lic militar, nu mai stiu pe cit timp a fost semnat angajamentul, dar repet nu m-a intrebat nimeni de plata; Am trecut in rez avind functia de cdt Baterie pst; banuiesc ca se va calcula 56% din veniturile unui cdt bt cind eu voi avea 60 de ani sau cum?? 56% din veniturile cui?
Back to top
Klaus
Thu Sep 07 2017, 03:20PM
Registered Member #3279

Probabil nu ati avut contract pe 10 ani.
Veniturile dv. de acum pe care le veti alege la depunerea cererii de pensionare se vor cauta in state de plata (aveti grija sa nu alegeti si perioada de CO sau ceva cursuri in alea 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de cariera), iar Casa de Pensii Sectoriala va face actualizarea veniturilor prin indexare, potrivit prevederilor legale (acum se pare ca numai cu indicele de inflatie) pentru cati ani ati fost pe tuşă.
Pensia militara de stat va fi calculata potrivit veniturilor dv. de acum. Ce intra si ce nu in baza de calcul puteti deduce (sau macar incerca) din prevederile art. 28 din legea modificata intre timp LINK
Asa interpretez eu prevederile legii de acum.
Back to top
Andrei B
Thu Sep 07 2017, 03:32PM
Registered Member #11242

Nu m-ati inteles sau eu nu am inteles; Eu nu mai lucrez acum in armata, si in 2001 aveam salariu 6-700 lei noi de acum si vechi atunci; Cind voi aveam 60 de ani pensia va fi 56% din care medie de 6 luni??? Eu am si adeverinta de salarii din toti anii in care am lucrat in armata....Deci cum se vor indexa/actualiza banii din 2001??

[ Edited Thu Sep 07 2017, 04:34PM ]
Back to top
Andrei B
Thu Sep 07 2017, 04:07PM
Registered Member #11242

Ma iertati ca sint pisalog, dar daca sinteti amabil, haideti sa facem un exercitiu simplu: Azi implinesc 60 de ani, toate conditiile scrise mai sus de vechime si media veniturilor pe 6 luni din ultimii 5 ani din armata este de 700 lei(7 milioane din 2001,anul trecerii in rezerva) Cu ce pensie ies pe legea actuala??
Back to top
Klaus
Thu Sep 07 2017, 04:20PM
Registered Member #3279

Neprecizand, nu aveam de unde sa stiu, am presupus ca sunteti trecut in rezerva acum sau anul trecut. Daca s-a intamplat inaiante de 2016, atunci se face si recalcularea veniturilor potrivit Anexei nr. 1 la Ordinul M25/2016 LINK
Sper sa intelegeti ceva de acolo, ca eu nu prea.

Actualizarea este una, indexarea este alta. Indexarea se face numai incepand cu 2016 (pentru 2016 a fost de 5%, pentru 2017 de 5,25%).

[ Edited Thu Sep 07 2017, 05:11PM ]
Back to top
Andrei B
Thu Sep 07 2017, 04:58PM
Registered Member #11242

Am descis linkul si nu am inteles nimic desigur; inteleg ca la mine e vorba de recalculare.... si v-am dat si speta concreta; poate totusi stie cineva??
Back to top

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF