Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Cadrul legislativ

<< Previous thread | Next thread >>
Legea securitatii nationale
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
enforcer
Wed Jun 20 2007, 08:02AM
Registered Member #293

LINK
Back to top
Altair
Wed Jun 20 2007, 11:28AM
UBI CONCORDIA IBI VICTORIA
Registered Member #385

Bai care imi spuneti si mie ce mare smecherie e treaba asta cu demilitarizarea politiei,serv de inf si ce s-o mai fi demilitarizat?
Care e avanjaul,sau motivul? Si pt ce ii mai tin pe jandarmi militarica oricum se pare ca sunt singurii inafara de mapn?
Back to top
ex-ad
Wed Jun 20 2007, 05:32PM
nosce te ipsum

Registered Member #1

flexibilitate, adaptabilitate la noile riscuri de securitate bla bla bla...
plus ca in general, in tarile membre in comunitatile internationale de securitate, doar armatele mai sint in regim militar ... cam asta-i ideea.

[ Edited Wed Jun 20 2007, 06:19PM ]
Back to top
Altair
Wed Jun 20 2007, 06:07PM
Registered Member #385

pai acuma stiu ca suna frumos,dar flexibilitate,adaptabilitate nu spun mai nimic.chestiile astea trebuie argumentate chiar si sumar.ma inseleu sau in state toti sunt militari?
o alta chestie pe care as vrea s-o supun dezbaterii ar fi: de ce avem nevoie de politie si jandarmerie ca institutii separate?asta nu provoaca cumva o inflexibilitate?franta si italia folosesc sistemu dar germania si sua mi se pare ca nu.nu ar fi mai bine sa fie o singura institutie?si ca bonus,pun pariu ca jandarmii(pe langa ca ar deveni politisti) s-ar bucura ca in fruntea institutiei nu ar fi numai nenorociti cu un intelect discutabil,moravuri usoare,si comportamente animalice.ar fi niste persoane niscaiva mai inteligente si mai diplomate.mie mi se pare ca capii politiei sunt mai discreti si mai abili decat cei ai jandarmeriei.
Back to top
Wittmann
Sun Jun 24 2007, 12:23AM
Registered Member #173

Altair wrote ...

.....ma inseleu sau in state toti sunt militari?

Te inseli, e taman pe dos. 8) Tot ce inseamna lege si ordine (law enforcement - politie locala, districtuala, statala si federala) e institutie civila. Pana si unele structuri ale armatei sunt demilitarizate (v. NCIS)
Back to top
Khalouny
Sun Jun 24 2007, 04:02PM
Registered Member #617

Navy Crime Investigation Scene,dak nu ma inshel asta inseamna NCIS
Back to top
Altair
Mon Jun 25 2007, 12:11AM
Registered Member #385

pai atunci de ce au grade militare?
Back to top
Roxana I
Tue Jun 26 2007, 11:02AM
Registered Member #238

toti sunt agenti
Back to top
Wittmann
Thu Jun 28 2007, 03:30PM
Registered Member #173

Altair wrote ...

pai atunci de ce au grade militare?

Pai cine a zis ca ar avea grade militare?
Back to top
Altair
Thu Jun 28 2007, 09:39PM
Registered Member #385

pai sergent,locotenet,capitan ce sunt?
Back to top
Wittmann
Sat Jun 30 2007, 04:27PM
Registered Member #173

Asa sunt denumirile, insa structura nu este una militara. De exemplu gradul imediat superior al sergentului este locotenentul, apoi capitanul si comisarul, ceea ce nu este cazul in fortele armate. Apoi in politie, politistul cel mai de jos, care a iesit de pe bancile Academiei este numit "ofiter".
Pe scurt este doar o preluare de termeni, fara niciun echivalent cu gradele militare.

[ Edited Sat Jun 30 2007, 04:28PM ]
Back to top
Altair
Sat Jun 30 2007, 08:48PM
Registered Member #385

bine si la ei in armata,dupa sergent(major,staff etc) urmeaza locotenentul (2 class).e ca si plt la noi.dar mi se parea ca ceva nu era coser,ca lipseau din grade.:) oricum mersi de info
Back to top
David
Tue May 22 2012, 12:03AM
Registered Member #41

Va salut, stimati semperisti! Va rog sa imi dati niste lamuriri:
1. Care este Strategia Nationala de Securitate in vigoare? Tipul actului, emitent, nr, an etc.

2. Care este Strategia Nationala de Aparare in vigoare? Tipul actului, emitent, nr, an etc.

3. Ce proiecte de strategii (aparare si securitate) se afla in dezbatere?

Am studiat Hotararea Parlamentului nr. 30/2008 privind aprobarea Strategiei nationale de aparare a tarii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 799 din 28/11/2008. De asemenea, am citit cateva proiecte sau documente de lucru furnizate de Cotroceni/C.S.A.T - 2006, 2007, 2010 etc. Nu am, deocamdata, acces la o baza legislativa, iar informatiile de pe net nu sunt tocmai clare. H.P. 30/2008 nu abroga explicit precedenta Strategie de aparare, iar in privinta Strategiei de Securitate Nationala lucrurile imi par si mai incurcate, deoarece sunt destule materiale "de uz didactic" emise de Cotroceni/C.S.A.T, dar despre care nu am detalii legate de "forta" lor juridica.

Sunt confuz si, probabil, ignorant, dar poate ies mai lamurit de pe SF.ro...Btw, sper ca am nimerit topicul potrivit...
Multumesc!

Back to top
ex-ad
Thu May 24 2012, 02:10PM
nosce te ipsum

Registered Member #1

LINK - strategia de securitate nationala

LINK - strategia nationala de aparare

cit despre actele normative din domeniu in dezbatere, sint ceva mai multe, o parte fiind grupate in pachetul ala despre care s-a tot vorbit prin presa de o gramada de vreme... o sa incerc diseara sa ti le insir...
Back to top
2 User said Thank to ex-ad for this Post :
 Homefire (25 May 2012, 08:04) , David (28 May 2012, 13:07)
truepride
Sun May 27 2012, 05:27PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Scuzati intrazieriea, numai acum am apucat sa ma uit atent peste problema asadar, de notat ce spune/scrie ex-ad, la care mai adaug:
Aceste doua acte desi relativ bine conturate nu reprezinta in totalitate SSNR si SNAp.Argumentabil, pozitie sustinuta de unii autori la care achiesez si eu, exista un ansamblu de norme juridice ce reglementeaza acest domeniu iar doar acest ansamblu integral ar trebui sa poarte denumirea de STRATEGIE.Vad ca in speta viziunea este inversa adica aceste doua acte ar dori sa fie o sinteza.
Forta juridica a unui act normativ este dat de catre organul emitent.Csat-ul este un organ prin excelenta executiv dar conform Legii 494 / 2002 Csat-ului i se atribuie o superioritate fata de restul organelor executive(v. art 3: n exercitarea atribuţiilor ce îi revin Consiliul Suprem de Apărare a Ţării emite hotărâri, potrivit legii, care sunt obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice la care se referă. Acestea răspund, în condiţiile legii, de măsurile luate pentru punerea lor în aplicare).Simplificand as amplasa CSAT-ul pe o scara a ierarhiei legale sub Parlamentul Romaniei.

De interes ar mai fi:
Pachetul de legi privind siguranţa naţională:

-Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe
-Legea privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii
-Legea securităţii naţionale a României
-Legea privind activitatea de informaţii, contrainformaţii şi protecţie
-Legea privind statutul profesional şi de carieră al ofiţerilor de informaţii

Legile privind organizarea si functionarea Mapn, MAI, legile specifice privind functionarea structurilor din subordine la care se aduga statutul cadrelor.Cum securitatea nationala se intinde cat se poate de mult de interes ar fi si legislatia in materie fiscala plus institutiile din subordinea MF abilitate in combaterea faptelor ce pot constitui amenintari al siguranta nationala.Aplicabil si ministerului justitiei cu structurile din subordine.
Ca fapt divers, bibliogafie pentru o teza de doctorat.

Edit: o parte din legi se gasesc pe cdep.ro / senat.ro

[ Edited Sun May 27 2012, 05:32PM ]
Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 David (28 May 2012, 13:52)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF