Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Stiinta si Tehnologie :: Inteligenta artificiala

<< Previous thread | Next thread >>
Militarii și noua Revoluție Industrială
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Cassius
Tue May 25 2021, 12:50PM
Achtung ! Zeit für spannungsbogen ! 🎯
Registered Member #29535

Intrucât ați adus vorba, dle. Pârvu, de robotică în zona militară - și date fiind numeroasele implicații ce vor fi generate de noul salt tehnologic așteptat - cred că ar fi util un subiect care să trateze aceste aspecte (nu neapărat tehnic, ci și din multe alte mutații ce se preconizează).

Vorbeai de Hariri și cugetările sale despre viitorii...șomeri.
Chiar dacă individul îmi displace (organic, aproape), mă văd nevoit să îi dau dreptate - cel puțin în unele privințe.
Deja însă sunt probleme cu teoriile sale - în sensul interpretării. Dacă Y.N. Hariri se menținea măcar în zona filosofică, iată la ce delir stupid poate ajunge entuziasmul unor emuli ai ideii "dumnezei și inutili".
LINK

Dacă mai sunt exaltați ca ăsta...viitorul nu sună bine.
Back to top
1 User said Thank to Cassius for this Post :
 Radu Patrascu (31 May 2021, 02:05)
Cassius
Wed May 26 2021, 02:18PM
Registered Member #29535

Lăsând la o parte mutrele unora / altora, e suficient un exercițiu de imaginație pentru a te trece fiorii.
Vă inchipuiți, fie și pentru un minut, ce ar însemna un conflict armat în universul IoT (Internet of things)? Drone, roboți ? Ha ! Până și banalul aragaz, frigider...liftul de la bloc...și astea ar deveni arme.
Cât despre valoarea omului-combatant, în acest carusel oribil...credeți că ar mai putea fi luată în considerare ?
Nu e o întrebare retorică, chiar sunt necesare răspunsuri.
Back to top
1 User said Thank to Cassius for this Post :
 Radu Patrascu (31 May 2021, 02:05)
Pârvu Florin
Sun Jun 06 2021, 01:48PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Pârvu Florin wrote ...

"Toti evreii sa-si dea doctoratul, iar arabii sa faca munca de jos."

Citez din biografia Goldei Meir, indiscutabil unul din pilonii anilor de inceput ai statului Israel.

Banuiesc ca Golda Meir nu vorbea de doctorate la academii precum cea a lui Gabita...

Military Intelligence played a key role in the operation, identifying targets for attack in advance and finding more during the conflict itself. This was done in part by so-called HUMINT, human intelligence, notably Palestinians in Gaza collecting intelligence and passing it along to IDF case officers. But in this round of fighting, machine learning and other advanced computing capabilities played a key role.

Indeed for the first time in battle, much of the effort was assisted by the IDF’s artificial intelligence programs, making this the IDF’s “first AI war,” according to Military Intelligence.

“For the first time, artificial intelligence represented a key factor and force-multiplier in warfare against an enemy,”
the senior intelligence official said.

These advanced capabilities were used to sift through the unimaginably massive amounts of data that Military Intelligence intercepts and collects from Gaza — telephone calls, text messages, surveillance camera footage, satellite images and a huge array of various sensors — in order to turn them into usable intelligence information: where will a specific Hamas commander be located at a specific time, for instance.

To give a sense of scale of the amount of data being collected, the IDF said it estimates that any given point in the Gaza Strip was photographed at least 10 times each day during the conflict.

“This is the first war of its kind for the IDF, an actualization of new techniques and technological developments representing… the combination of a wide variety of intelligence sources with artificial intelligence and a deep connection with [troops in] the field, representing a dramatic shift in the connection between intelligence and those on the front,” the official added.

This allowed Military Intelligence to not only kill several dozen top operatives from Hamas and the Palestinian Islamic Jihad, the second-most significant terror group in the Strip, but also to do so with a smaller number of civilian casualties.

In one case, when the IDF killed Islamic Jihad commander Hassan Abu Harbid in the densely populated Shati refugee camp, Military Intelligence determined that the terrorist leader was staying in a detached guest room at his friend’s house. Knowing that Abu Harbid was staying in a separate building, the Israeli Air Force was able to strike only that room, killing him and no other people.

Defensively, Military Intelligence has also improved its ability to predict anti-tank strikes, sending alerts to soldiers in the field when they are at risk of being hit, based in part on assessments by artificial intelligence programs.

Such warnings were sent to the soldiers whose jeep was hit by a missile; the IDF is still investigating the incident to determine why the soldiers hadn’t moved to a safer location, out of the direct line of fire from Gaza.

LINK

Intre cateva coji de seminte scuipate pe caldaram, cateva pareri personale, unele dintre ele poate truisme.

Poate Tzahalul le mai infloreste pe ici pe colea, dar per total nu cred ca ne spun basme.

Vedem acelasi pattern prezent pretutindeni in jurul nostru de niste ani buni, obtinerea de date nu mai e demult o problema, dificultatea s-a mutat in zona prelucrarii si compilarii cantitatii enorme a acestora, a datelor, a transformarii lor in informatii valorificabile si in ajungerea acestor informatii in timp util la cei cu bocancii in noroi.
Cred ca am mai dat exemplul asta aici ca sa inteleaga toata lumea importanta unei informatii corecte, complete, oportune, dar merita sa il reiau.
In filmul Pearl Harbour, spre sfarsitul atacului japonez, un soldat transmisionist vine in fuga la comandantul bazei si ii da o foaie de fax, comandantul o citeste, o arunca in apa, priveste trist la dezastrul din jurul lui si murmura:
"Doua ore mai devreme daca as fi primit informarea asta..."
apoi camera gliseaza catre hartia care plutea:
"ATAC IMINENT"

Ca sa ne facem o idee despre ce poate si ce nu poate in momentul asta inteligenta artificiala in cadrul unui conflict, cred ca e util sa ne uitam la aplicatiile civile, si referitor la ceea ce atunci cand eram eu mai tanar se numea fotointerpretare, o idee ne poate da un program de AI folosit de sistemul de sanatate britanic pentru analiza... nu radeti!... a mamografiilor, si implicit la depistarea cancerului de san la femei.
Programul e folosit de cativa ani si in ciuda limitarilor etice si financiare, limitari pe care de regula militarii nu le au, s-a adunat destul de multa informatie, informatie publica vreau sa zic, care sa ne permita tragerea unor concluzii, fie si preliminare.
Esential, programul e aproape la fel de bun ca operatorii umani la a decide ce nu e cancer.
Extrapoland, putem presupune ca si inteligenta artificiala militara e aproape la fel de buna la a decide ce nu e o amenintare, ceea ce e totusi un progres major fiindca lasa mai mult timp operatorilor umani, care sunt si ei ca orice resursa, una limitata, sa decida ce poate fi o amenintare.

[ Edited Wed Jun 09 2021, 12:50AM ]
Back to top
Cassius
Tue Jun 08 2021, 10:59AM
Registered Member #29535

Subscriu la ideile enunțate - AI devine indispensabilă în procesele analitice.
Eu mă refeream însă la perspectiva mai amplă. Odată operaționalizată rețeaua 5G, se deschid niște orizonturi uriașe, cu posibil impact disruptiv chiar asupra existenței cotidiene.
Mai exact e vorba despre punerea în practică a conceptului Internet of Things (IoT), ba chiar și despre ceea ce entuziaștii numesc Internet of Everything (IoE).
Simpla cugetare asupra ansamblului previzionat este tulburătoare. E vorba de interconectarea totală, a...orice (de la un avion supersonic până la o...cutie de conserve).
Iar dacă adăugăm noutățile ce se anunță conex (neuralink, robotică, etc) observăm că se prefigurează un întreg nou univers (aproape imposibil de imaginat în plenitudinea sa, la momentul actual).
E drept, aceste perspective nu sunt imediate. Va mai dura până la implementarea deplină, însă domeniul militar, ca de fiecare dată, va fi primul care va introduce aceste noutăți, din dorința firească de a-și crea (sau păstra) avantaje strategice.
Pe mine mă surprinde că tonul general pe această temă e dominat de un entuziasm naiv, chiar triumfalist - foarte puțini realizează gravul impact ce va afecta libertatea omului, și / sau multe alte valori.
Back to top
justme
Mon Jun 14 2021, 01:17AM

Registered Member #2073

Absolut corect. Americanii anunțau asta, oficial, cu vreo cinci ani în urmă LINK
Back to top

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF