Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI
 
<< Previous thread | Next thread >>
SMURD - Cadru legal si Functionare
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Bendis
Tue Dec 16 2014, 05:34PM
Registered Member #5071
Joined: Sun Nov 04 2012, 12:26PM

Posts: 226
Thanked 87 time in 60 post
Auzi masuri la Găbițu...vrea sa-l demita pe Nicusor Constantinescu, cel care a spus singurul adevar din toata situatia asta traguca. Oooofffff!!!
Back to top
Klaus
Tue Dec 16 2014, 07:00PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
@Bendis - ce adevar(uri) a spus Constantinescu? Ca poate l(e)-am ratat eu...
Ce am vazut ca a racnit godinacul este ca elicoterul avea flotoare. Si masina mea are lanturi, dar asta nu inseamna ca le tin montate pe roti tot timpul. Flotoarele se monteaza in functie de natura interventiei. Iar pentru a ateriza pe apa trebuie sa se aseze de buna voie pe apa, nu la venirea in contact cu apa sa se dea peste cap. Daca elicopterul era controlabil ateriza pe uscat, chit ca i se rupea trenul de aterizare. Intamplator era deasupra unui lac, nu foarte lat, si a cazut acolo.

Cumva astea sunt racnetele pachidermului? Si apropo, flotoarele se demonteaza, nu se taie. LINK

Nicușor Constantinescu: Domnul Arafat a schimbat destinația elicopterului! Cine a tăiat flotoarele?

Șeful Consiliului Județean Constanța, Nicușor Contantinescu, susține că secretarul de stat Raed Arafat a deturnat folosirea elicopterului și că ar fi dispărut flotoarele de pe aparatul de zbor. Presa a scris că, până în noiembrie, elicopterul a fost folosit în alte scopuri, pentru transportul unor persoane. Raed Arafat a susținut că elicopterul nu era dotat cu flotoare, deoarece nu era destinat salvării pe mare.

Iată ce a declarat Nicușor Constantinescu marți, presei: "Acest elicopter SMURD a fost achiziționat la propunerea mea de către Consiliul Județean pe programul Transfrontalier România-Bulgaria. Face parte dintre-un program pentru salvarea vieților românești din județul Constanța și Dobrici, din Bulgaria. Anul trecut v-am invitat la aeroportul de la Tuzla, unde am făcut zboruri demonstrative eu și guvernatorul zonei Dobrici. Acest elicopter are ca destinație conform contractului de finanțare ce nu poate fi schimbat de capul fiecăruia, de a salva viețile omenești de pe teritoriul României și Bulgariei. Contractul se schimbă doar cu aprobarea Guvernului României și a UE, altfel se numește deturnare de fonduri. Acest elicopter și alte utilaje, instalații de salvare pe mare, incendiu, șenilate, care au acționat în iarnă pe viscol și au salvat 164 de cetățeni. E vorba de viața unor oameni, care au murit ieri! Șenilatele fac parte din programul România-Bulgaria. Șenilatele astrea, pe care tot eu le-am cumpărat, au salvat vieți! Elicopterul ăsta a salvat vieți! A survolat teritoriul Constanța, mării, lacului, Bulgaria! Destinația sa a fost schimbată anul acesta, din păcate, cât eram în SUA! dOMNUL Arafat -ia schimbat destinația! A făcut deturnare! Avea flotoare, eu i le-am făcut! Acest elicopter are două motoare: dacă se oprește unu, să funcționeze celelălalt! Are dotări de funcționare de zi și de noapte, pe orce vreme! Ieri era vânt zero, apa avea opt grade, nu era nici ceață, nici vânt! Nu știu, pentru că nu vreau să acuz, pun niște întrebări publice! Conform caietului de sarcini, anul trecut, când s-a dat în folosință s-a făcut licitație publică pentru operare, aprobat de toate autoritățile, inclusiv cele civile române, în conformitate cu normele și standardele UE.

Eu știu că ieri, și am văzut ca și dv, că, din păcate, Căpitănia Portului cOnstanța nu a fost activată pentru a interveni cu bărci de mare viteză. Știți că exista o barcă Jupiter pe lac, la 500 de metri? Eu nu am voie să comunic cu membrii Consiliului Județean, chiar dacă sunt vicepreședintele comitetutului pentru situații de urgență! Am interdicție de la instanță!

Am refuzat să predau acest elicopter domnului Arafat fără să își asume cineva responsabilitatea schimbării destinației! Eu nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinația elicopterului! I-am spus, domnule secratar de stat, dacă vrei, semnează dumneata! Și ți-l dau! Că n-o să plătesc eu mentenanță din puținii bani ai Consiliului Județean! Flotoarele existau! Unde sunt acum? Le găsim în lac? Vă dați seama că dacă avea flotoarele, elicopterul plutea? VEneau la cafenea și beam cafea cu membri echipajelor, azi! Cine a tăiat flotoarele, să plătească!

180 de ore a făcut de anul trecut, conform destinației, adică supraveghere, intervenție, salvare! Intervenție înseamnă când văd un incendiu în Bulgaria, din România, și îi sun prin sistemul unic de urgență!

Eu am crezut că în România sunt și oameni sănătoși la cap, sunt singurul care am luat șenilate, elicopter, m-am zbătut!

Tocmai pentru că destinația acestui elicopter era supraveghere, intervenție, aterizare pe apă, destinația a fost pentru un lucru și destinația SMURD-ului e alta, să ducă răniți! Ăsta e și să ducă bolnavi, gravide! 180 de ore a zburat, a făcut! De exemplu, Tuzla, evacuare pe București! Altele nu mai știu, că acum șase luni am plecat din România.

E absurd să folosești barcă pneumatică, atunci când ai barcă Jupiter!

Mi s-a cerut personal de dl Arafat să schimb destinația elicopterului și nu am fost de acord! I-am spus să își asume destinația în scris! Ceea ce nu a făcut când am fost eu în funcție. A schimbat-o în noiembrie, când eu nu eram! De ce am stat 15 minute să auzim un bărbat că strigă 15 minute Salvați-ne!" - a declarat Nicușor Constantinescu. Șeful Consiliului Județean a început să țipe la jurnaliști apoi și să îi întrebe dacă au făcut armata, ca să înțeleagă despre ce vorbește el.




Uite ceva aparut pe 27.11.2014 in legatura cu acest elicopter medicalizat (deci nu pentru plimbari sau supraveghere aeriana!!!) cumparat cu 5 milioane euro si operat privat pe un contract de 793.000 euro, pentru care saracul CJC avea bani! LINK

Consiliul Judetean Constanta a irosit cinci milioane de euro pentru cumpararea si operarea unui elicopter medical care nu a fost folosit la nicio interventie de urgenta, desi a facut aproape 600 de zboruri
November 27, 2014 by Centrul de Investigatii Media

In primavara anului trecut, Consiliul Judetean Constanta a cumparat un elicopter medicalizat in cadrul unui proiect finantat din bani europeni.

Desi i s-a cerut oficial sa-l introduca in sistemul SMURD, in beneficiul constantenilor si respectand toate cerintele proiectului european, presedintele de atunci al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, in prezent arestat, a respins oferta ca aparatul sa fie modernizat si operat gratuit de Inspectoratul General de Aviatie al MAI in cadrul flotei SMURD, preferand sa acorde un contract de 800.000 de euro pentru servicii de operare catre compania privata constanteana Romanian Air Services, cu baza la Tuzla.

Conform unor documente obtinute de Centrul de Investigatii Media, elicopterul nu a facut, intr-un an si jumatate, nici macar un singur zbor medical.

Dupa debarcarea lui Nicusor Constantinescu de la sefia institutiei, Consiliul Judetean Constanta a decis sa predea aparatul catre Inspectoratul General de Aviatie (IGAv) al MAI, pentru a fi introdus in reteaua SMURD si operat gratuit de pilotii Ministerului de Interne.

La predarea catre IGAv, aparatul avea 153 de ore de zbor si executase aproape 600 de zboruri.

Reprezentantii firmei private au refuzat sa dea lamuriri privind zborurile efectuate cu elicopterul cumparat initial pentru a fi ambulanta aeriana, asa ca nu este clar in beneficiul cui au fost facute aceste aproape 600 de zboruri.

In conditiile in care, timp de un an si jumatate, elicopterul a zburat numai in interes privat, cel mai probabil obiectivele proiectului, intre timp modificate cu acordul finantatorului, nu vor mai putea fi respectate. In aceasta situatie exista riscul ca institutia care l-a cumparat, Consiliul Judetean Constanta, sa fie obligata sa restituie cei 4,3 milioane de euro, banii europeni platiti pentru elicopter.

Elicopterul Consiliului Judetean Constanta a fost cumparat in cadrul proiectului “Equipment to Save our Lives – ESOL”, un proiect transfrontalier romano-bulgar prin care atat judetul Constanta, cat si doua unitati administrative bulgaresti, isi dotau echipele de salvare cu echipamente moderne de interventie in caz de accidente, calamitati naturale si alte situatii in care ar fi nevoie de interventii de urgenta pentru salvarea de vieti omenesti.

Elicopterul, inmatriculat sub numarul YR-CJC, trebuia sa deserveasca atat judetul Constanta, cat si unitatile administrative din Bulgaria, acesta urmand sa fie comandat de un dispecerat comun romano-bulgar ce trebuia infiintat ulterior, asa cum reiese din documentele proiectului, publicate pe site-ul Consiliului Judetean Constanta (CJC).

Unele obiective ale proiectului, asa cum sunt prezentate pe site-ul oficial, sunt optimiste, chiar indraznete. De exemplu, la capitolul “realizari” asteptate ca urmare a acestui proiect, beneficiarii scriau: “Prin achizitionarea si utilizarea unor echipamente performante, proiectul pune la dispozitia societatii mijloace moderne de intervetie, cu rezultate spectaculoase in privinta salvarii de persoane”.

Achizitia elicopterului si oferta doctorului Raed Arafat

Asa cum cer normele care guverneaza proiectele europene, Consiliul Judetean Constanta, ca partener principal, a facut o licitatie pentru cumpararea echipamentelor: un elicopter medicalizat si alte doua autospeciale de interventie, precum si alte echipamente de suport.

Licitatia pentru elicopter a fost castigata de Eurocopter Romania. Inainte ca elicopterul sa fie asamblat, la inceputul lui 2013, compania producatoare a propus Ministerului Sanatatii sa-i convinga pe beneficiarii de la CJC sa il cedeze SMURD, pentru a putea fi folosit in flota sistemului national de interventii de urgenta, oferind, in acest sens, chiar si un upgrade gratuit viitorului beneficiar.

Intr-un document adresat lui Nicusor Constantinescu, Raed Arafat – coordonatorul SMURD, pe atunci ministru al Sanatatii – ii propunea sefului CJC sa-l scuteasca de costurile cu operarea prin preluarea aparatului in flota SMURD.

Arafat reia si oferta Eurocopter Romania de a upgrada gratuit elicopterul la standardul SMURD din punct de vedere al echiparii de zbor, asigurandu-l ca totul se va face cu respectarea tuturor cerintelor proiectului prin care aparatul a fost cumparat.

Arafat ii mai transmite lui Constantinescu si faptul ca un alt elicopter, cumparat in cadrul unui proiect similar, cu un buget similar, este in prezent operat in sistemul SMURD si deserveste atat estul tarii cat si cateva regiuni din Republica Moldova si Ucraina, astfel incat conducerea CJC sa aiba un exemplu clar de practica similara perfect eligibila in cadrul proiectului.

“Cheia problemei aici este urmatoarea: daca nu intra in SMURD sau in sistemul de alertare al Ambulantei judetene, acest elicopter este operat intr-un sistem cvasi-inchis. Cine il ridica? Cine alerteaza echipa medicala sa plece cu el? De-aia este esentiala dispecerizarea eficienta a acestor aparate. In prezent, Consiliul Judetean Constanta nu are acel dispecerat comun propus prin proiect, deci nu are un dispecerat functional pentru elicopter, de aici propunerea noastra, menita sa eficientizeze folosirea lui, pe de-o parte, si, pe de alta, sa ii scuteasca pe cei de-acolo de costuri suplimentare cu operarea, care ar trece, gratis, in sarcina MAI”, a declarat coordonatorul SMURD, medicul Raed Arafat, intr-un interviu acordat Centrului de Investigatii Media.

Upgrade-ul gratuit

Am incercat sa aflam de ce producatorul a fost de acord sa faca un upgrade gratuit elicopterului cumparat de CJC. Unul dintre reprezentantii industriei ne-a explicat, sub protectia anonimatului, un mecanism “de piata” aplicabil acestor aparate de zbor.

“Daca elicopterul este operat in cadrul SMURD, el va zbura un numar mare de ore si va veni mai des la service, asa ca pentru producator este o investitie rezonabila intr-un upgrade initial, urmand a-si securiza venituri suplimentare din mentenanta. Daca insa elicopterul nu este la standardele SMURD, el nu poate fi operat in cadrul unui sistem national de alertare, va zbura mai putin si va reveni mai rar pentru mentenanta, iar asta este in defavoarea producatorului, pe termen lung”, a declarat sursa citata.

Aceeasi sursa ne-a explicat si motivul pentru care Arafat i-a dat lui Constantinescu un termen clar pentru a accepta oferta si, implicit, upgrade-ul gratuit.

“Daca un elicopter este upgradat direct in timpul constructiei, pentru producator costurile sint mai mici. Daca, insa, un elicopter este upgradat dupa ce este finalizat, el trebuie demontat, uneori total – depinde de operatiunile cerute. Acest lucru inseamna costuri in plus, de aceea este mai simplu sa se faca acest upgrade in timpul constructiei”, a mai explicat sursa citata.

Centrul de Investigatii Media a reusit sa obtina si lista echipamentelor ce urmau a fi instalate gratuit pe elicopter, pentru a fi adus la standardele SMURD.

Reprezentantii Eurocopter Romania nu au dorit sa discute pe acest subiect si nici sa estimeze un cost total al gratuitatilor oferite pentru upgrade-ul acestui elicopter. Expertii in aviatie consultati de Centrul de Investigatii Media dupa obtinerea listei dotarilor suplimentare au avansat insa o suma aproximativa de 300.000 – 400.000 de euro. Aceiasi experti au precizat ca montarea acelorasi echipamente pe elicopter dupa finalizarea constructiei lui ar putea chiar sa dubleze acest cost.

Refuzul lui Nicusor Constantinescu

Asadar, cu sprijinul producatorului aparatului, Ministerul Sanatatii ii ofera lui Nicusor Constantinescu un upgrade gratuit la elicopter, in conditiile respectarii totale a contractului de finantare din bani europeni, si ii propune, in plus, operarea gratuita a aparatului, in sistemul SMURD.

Nicusor Constantinescu refuza oferta doctorului Arafat, printr-un document pe care l-am consultat, fara insa a ne fi pus la dispozitie nici de Ministerul Sanatatii, nici de Consiliul Judetean Constanta, in ciuda repetatelor cereri formulate in acest sens. Nici macar o discutie fata in fata cu actuala conducere a Consiliului Judetean Constanta nu a fost de folos in acest demers. In documentul consultat de Centrul de Investigatii Media, Constantinescu isi motiva refuzul prin rigorile impuse de finantarea europeana a proiectului.

Dupa ce a respins oferta lui Arafat, Consiliul Judetean Constanta a ales sa dea contractul de operare a elicopterului, in valoare de 793.000 de euro, firmei Regional Air Services din Tuzla, o firma care a mai avut de-a lungul timpului si alte contracte importante cu autoritatile din Constanta. Atribuirea contractului s-a facut prin negociere accelerata, oferta Regional Air Services fiind singura primita, asa cum relata Hotnews.

Firma Regional Air Services este controlata de omul de afaceri Dorin Ivașcu, de numele căruia se leagă și un controversat proiect de HG prin care aerodromul Tuzla ar putea deveni aeroport internațional și punct de frontieră. Compania a beneficiat, de-a lungul ultimilor ani, de importante contracte cu statul, cel mai recent fiind un contract de “asigurare a activității de căutare și salvare a vieții omenești pe mare și intervenții în caz de poluare”, despre care Realitatea TV a relatat ca i-a fost incredintat direct.

Parca pentru a incerca sa ascunda adevaratii beneficiari ai serviciile elicopterului, autoritatile din Constanta au ajuns sa inventeze institutii si relatii contractuale inexistente. Ziua de Constanta publica, in 3 februarie 2014, un material in care Cristian Darie, adjunct al lui Constantinescu, declara ca elicopterul este la dispozitia ISU. Afirmatia sa era contrazisa clar de adjunctul sefului ISU Constanta, Vladut Ion, care spunea ca elicopterul “nu este in subordinea ISU”.

Dupa un an si cateva luni, elicopterul ajunge, in sfarsit, la MAI

Dupa mai multe luni in care Centrul de Investigatii Media a transmis solicitari scrise catre Consiliul Judetean Constanta, in luna iulie a acestui an, dupa debarcarea lui Constantinescu, forul decide transferarea elicopterului catre Inspectoratul general de Aviatie al MAI, pentru a fi preluat in reteaua SMURD. Decizia a fost luata in 31 iulie 2014, la mai bine de un an si doua luni de la data la care elicopterul a fost receptionat de Consiliul Judetean Constanta.

La momentul la care elicopterul a fost predat catre IGAv, in 6 noiembrie 2014, acesta avea 153 de ore de zbor si facuse 588 de aterizari – deci 588 de zboruri. Informatia reiese din protocolul de predare-primit semnat de reprezentantii Consiliului Judetean Constanta cu cei ai IGAv, obtinut de Centrul de Investigatii Media de la Ministerul Afacerilor Interne, in baza Legii privind liberul acces la informatiile de interes public.

Cine, unde si de ce a zburat cu elicopterul luat din bani publici?

Reprezentantii MAI ne-au raspuns ca nu pot spune unde si pentru cine a zburat elicopterul cat timp s-a aflat in operarea Romanian Air Services.

Operatorul aerian privat a refuzat orice conversatie pe aceasta tema, nefiindu-i opozabila Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

Am intrebat Consiliul Judetean Constanta, in calitate de proprietar al aparatului, cine si unde a zburat cu acest elicopter si cate urgente medicale au fost rezolvate cu ajutorul lui.

Intr-un raspuns oficial din partea institutiei, Consiliul Judetean Constanta afirma ca elicopterul a facut zboruri de supraveghere, exercitii si “zboruri tehnice”.

Dintr-o discutie purtata la inceputul lunii septembrie cu Danut Ragalie, reprezentant al Consiliului Judetean Constanta, am aflat ca elicopterul cumparat de institutie nu a facut nici macar un singur zbor medical.

“In beneficiul CJC, elicopterul a participat la doua exercitii si a facut un zbor de supraveghere”, a declarat Ragalie la inceputul lunii septembrie.

Zborul de supraveghere la care reprezentantul CJC se refera este cel facut de loctiitorul lui Constantinescu, Cristian Darie, in ianuarie 2014, cand judetul Constanta era afectat de caderi abundente de zapada. Imaginile de la zborul lui Cristian Darie au fost date publicitatii de Agentia MEDIAFAX.

Din imaginile date publicitatii se poate trage concluzia ca zborul lui Darie a avut, de fapt, un alt scop decat acela de a vedea care este starea drumurilor si a localitatilor din judet, teribil afectate de ninsorile masive: Darie a laudat in repetate randuri eficienta unor perdele naturale de protectie, investitie pentru care Nicusor Constantinescu fusese trimis in judecata de DNA cu doar cateva saptamani inainte.

Obiectivele proiectului

Conform unor documente obtinute de Centrul de Investigatii Media, indicatorii de performanta propusi initial in cadrul proiectului au fost modificati, cu acodul Autoritatii de Management al proiectelor finantate din fonduri europene de pe langa Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (proiectul a fost depus la acest minister inca de pe vremea cand era condus de Elena Udrea).

In conditiile in care elicopterul nu a facut nici macar un singur zbor medical, este greu de crezut ca, desi revizuiti, indicatorii proiectului mai pot fi atinsi pana la termenul-tinta pe care Consiliul Judetean Constanta l-a propus.

Gasiti mai jos indicatorii in varianta initiala a proiectului.

Iata cum arata indicatorii dupa ce acestia au fost modificati.

Cea mai importanta reducere poate fi gasita la capitolul referitor la procentajul victimelor accidentelor rutiere transportate la Spitalul Judetean Constanta. Astfel, dintr-un total initial de 580 de persoane in aceasta situatie, 516 persoane erau duse la spital si salvate. Proiectul initial isi propunea ca toti cei aflati in aceasta situatie sa fie adusi la spital, insa, dupa modificare, procentajul ar urma sa creasca de la 88 la doar 90 la suta.

Datele disponibile online nu ne-au permis nici macar o estimare orientativa a numarului celor care ar fi putut beneficia de serviciile elicopterului CJ Constanta in perioada in care aparatul nu a facut nici macar un zbor medical.

L-am contactat pe Vlad Mixich, jurnalist Hotnews si expert in politici de sanatate, pentru a-l intreba care ar fi efectul deciziei de a nu folosi elicopterul medicalizat al CJC pentru misiuni medicale timp de mai bine de un an.

“Un astfel de elicopter face in medie 2-3 interventii pe zi: fie de urgenta, fie transfer medical rapid. Oricum, in conditiile in care in Romania exista deja 9 elicoptere de urgenta, cate unul pentru fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare plus unul de rezerva care se roteste in toata tara, imi e greu sa inteleg de ce Consiliul Judetean Constanta a considerat necesara achizitionarea si mai apoi pastrarea unui alt elicopter. E ca si cand judetul Constanta nu ar fi parte din Romania, ci un regat mai mic care-si permite luxul de a cumpara elicoptere dupa dorinta”, a declarat Mixich.
Back to top
Bendis
Tue Dec 16 2014, 07:13PM
Registered Member #5071
Joined: Sun Nov 04 2012, 12:26PM

Posts: 226
Thanked 87 time in 60 post
Treaba cu flotoarele e irelevanta ptr mine. Aveti inregistrarea, ascultati-o. Daca sunteti "de-al casei", o sa intelegeti. Daca nu, asta e. Nenea ala a zis un mare adevar, repet. Cand faci misiuni de salvare, n-ai ce cauta atat de aproape de apa, ok?! "Floating capability" nu era montata. Si chiar de era, ar fi fost vax-albina. Mai multe nu mai zic!
Back to top
1 User said Thank to Bendis for this Post :
 ALM (16 Dec 2014, 20:43)
msimula
Wed Dec 17 2014, 10:49AM
Registered Member #2287
Joined: Mon Nov 16 2009, 01:53PM

Posts: 1037
Thanked 84 time in 61 post
Cred ca din cauza flotoarelor si a pilotului, c-a avea casca albastra si nu a zborului la rasul apei si nu in ultimul rand a apei extrem reci, s-a intamplat acest incident nefericit soldat cu 4 victime.
Chiar daca erau oamenii pregatiti pe mal cu motoarele pornite la barci, sa-i salveze, sansele erau 50 %.
Nenea ala “bolnavu’” a spus multe, toti spun numai adevaruri, numai adevarul adevarat nu-l spune.
Back to top
Bendis
Wed Dec 17 2014, 11:42AM
Registered Member #5071
Joined: Sun Nov 04 2012, 12:26PM

Posts: 226
Thanked 87 time in 60 post
Nu nenea ala "bolnav" tre' sa spuna adevarul. Cei direct implicati trr' sa zica adevarul adevarat. Insa la cum ii stiu, asta nu se va intampla niciodata.
P.S.: traiectul (nu va explic ca vad ca va pricepeti la aviatie) era pe N-V. Ei zburau pe S-E...

[ Edited Wed Dec 17 2014, 07:28PM ]
Back to top
Pârvu Florin
Tue Feb 17 2015, 07:05PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287
Joined: Wed Dec 10 2008, 11:28AM

Posts: 2130
Thanked 661 time in 426 post
Am mutat aici o serie de postări din topicul "pompieri...".
Am rugămintea ca, dacă discuția despre SMURD va continua, să fie purtată în acest topic.
Mulțumesc!

Klaus
Mon Feb 16 2015, 08:20PM


Am vrut mai de mult sa imi dau cu parerea despre SMURD, dar am zis ca nu este cazul, sa nu se interpreteze ca desconsider munca celor incadrati in asa activitati sau ca nu sunt bine informat. Incerc sa scriu cateva idei pe care rog sa le tratati ca ale unuia care nu are treaba cu SMURD-ul, deci pot fi gresite din start.

Vad ca unii colegi din interior realizeaza ca SMURD-ul a ajuns sa expuna personalul ISU la situatii care, uneori, ii depasesc profesional, sufocand totodata activitatea de baza, plus ca face concurenta (zic eu neloaiala) sistemului civil SAJ. Pompierul a fost pregatit sa fie pompier, asta este meseria lui. Asistentul medical are, la randul lui, o meserie pentru care s-a pregatit (oricum mai mult decat un paramedic), nu mai zic de medic. De ce vine pompierul si ii/le face treaba? Este asigurat paramedicul SMURD pentru situatii de mal-praxis ? Cum scria cineva mai inainte, sunt situatii cand paramedicul trebuie sa se recunoasca depasit de situatie si sa ceara salvare cu medic. Pentru timpul ala pierdut, cine raspunde? Daca apartinatorii vor considera ca prin ce a facut (sau nu) paramedicul a agravat starea pacientului ? Isi asuma cineva asa responsabilitati?
Prin insasi denumire serviciul asta trebuia sa fie un Serviciu mobil de urgenta pentru reanimare si descarcerare. Posibil sa am eu o intelegere gresita a fenomenului, dar eu vad serviciul asta ceva mai mult decat SAJ in ce priveste interventia in situatii de urgenta gen accidente auto sau tehnologice, cutremure, inundatii, fenomene meteo extreme, adica o interventie medicala legata de descarcerare sau salvare din situatii speciale, cand nu este suficient sa te duci cu salvarea, soferul si asistentul, eventual si cu medic, mai trebuie si ceva scule si muschi pentru a extrage subiectul din situatia in care este. De multe ori, stand cu statia deschisa pe frecventa SMURD auzeam cum se intervine la persoane cazute pe strada pe motiv de cadere de calciu sau insolatie, lesinuri la domiciliu, accidente casnice si alte cele.

Citesc in bilantul ISU Dolj - in 2014 s-au înregistrat 8.875 situaţii de urgenta, printre acestea se numără 278 incendii, 75 incendii vegetaţie uscată, 363 intervenţii pe linie de protecţie civilă şi dezastre, 93 acţiuni de protecţie a comunităţilor, 9 intervenţii pentru asistenţa persoanelor, 8.057 intervenţii SMURD. LINK La ISU Dambovita din 9.661 de situaţii de urgenţă numărul intervenţiilor SMURD a fost de 8.488 LINK La ISU Bihor din 8.056 evenimente ce au implicat intervenţia operativă a subunităţilor de pompieri 7.058 au fost ale SMURD LINK La ISU Prahova structurile specializate pentru intervenţie din cadrul inspectoratului au participat în 13.834 situaţii de urgenta, dintre care 11.288 au fost acţiuni SMURD. De mentionat ca echipajele SMURD încadrate pe autospecialele de descarcerare au intervenit pentru permiterea accesului şi degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât mai rapid posibilă la 602 accidente rutiere. LINK La ISU Mehedinti s-a iesit la 2.904 intervenţii în situaţii de urgenţă, dintre care 2.072 interventii SMURD (684 urgenţe cu traumatisme, 172 urgenţe cu afecţiuni cardiace, 13 urgenţe la bolnavi aflaţi în stop cardio-respirator resuscitat/neresuscitat, 80 urgenţe la intoxicaţii, 59 urgenţe la accidente rutiere şi 1.036 urgenţe pentru alte afecţiuni medicale - afecţiuni ale aparatului digestiv, renal, respirator, insuficienţă respiratorie, dureri precordiale, persoane căzute în locuri publice etc.). LINK La ISU Ialomita au fost înregistrate 5.219 situaţii de urgenţă, dintre care 4.515 SMURD. LINK În anul 2014 ISU Olt a fost solicitat să intervină la 5.566 intervenţii, dintre care 4.718 SMURD. LINK La ISU Suceava au fost 6.989 situaţii de urgenţă din care 4.283 au fost cazuri medicale asistate de SMURD. LINK La ISU Hunedoara au avut loc 12.950 de acţiuni de intervenţie, dintre care 10.414 acţiuni SMURD. LINK La ISU Galati au avut loc aproape 5.800, dintre care aproape 5.000 intervenții ale echipajelor SMURD. LINK si ma opresc la exemplele astea.

Per total, in anul 2014 IGSU a intervenit la 340.368 situatii de urgenta, dintre care 306.942 solicitari de asistenta medicala de urgenta si descarcerare, adica 86% SMURD din totalul interventiilor. LINK Dintre acestea 5% au fost pentru accidente de circulatie, 51% afectiuni medicale generale, 6% boli cardiace, 27% traumatisme, 6% afectiuni neurologice-psihiatrice si 5% intoxicatii. LINK Nu mai retin pe unde, dar gasisem si numarul de transporturi interspitalicesti, ca doar da mai bine cu salvare rosie de SMURD, decat cu una alba, de la SAJ.
In anul 2014 la nivel national in IGSU functionau 402 mijloace SMURD, care au consumat 1.353 tone carburanti (din totalul de 2.069 tone la nivel total pe IGSU), iar numarul de paramedici scoliti a fost de 1.876, in total in IGSU fiind pregatiti ca paramedici 10.833 persoane.

Toate datele astea le-am adunat in sustinerea ideii ca activitatea SMURD s-a extins mai mult decat trebuia, de multe ori depasind competentele personalului propriu al IGSU sau folosindu-l ca personal de deservire a sistemului medical civil. Iar prin asta pompierul uita ca este pompier, sau mai precis nu mai are timp sa fie si pompier.

Poate cei care lucreaza in sistemul SMURD au alta reprezentare a acestui fenomen si alte informatii din interior, iar eu sunt in eroare, cum scriam mai sus. Din exterior asa vad eu stand treaba si, daca se poate, rog sa fiu adus pe calea cea buna cu ceva argumente. Sper ca nu de genul si asa pompierii stateau degeaba in cazarmi. Daca se merge in ritmul asta zic eu ca o sa se ajunga sa se externalizeze activitatile de pompieri (sunt firme private care isi cauta obiectul muncii) si o sa ramanem in IGSU cu cele de SMURD. Plus sarcinile la deszapezire, ca tot se cumpara pentru ISU-uri autofreze de zapada, cum scriam intr-o postare anterioara.


[ Edited Mon Feb 16 2015, 09:23PM ]

1 User said Thank to Klaus for this Post : redfire1981 (Today)

vasilica
Mon Feb 16 2015, 08:40PM


@klaus Personal nu fac politica si nu vreau sa-mi fie interpretata postarea dar razboiul s-a pierdut cand lumea a iesit in piata sa sustina smurdul pentru ca guvernarea de atunci vroia sa lase sa intre pe piata si serviciile private de urgenta , ex sanador , puls etc . Daca se intampla asta numarul de cazuri se impartea la mai multi si inevitabil nu isi mai aveau loc atatea ambulante smurd in subunitati . Si poate nici noi acum nu vorbeam de schimbarea programului.

superbase2014
Mon Feb 16 2015, 08:42PM


Imi dau cu parerea...la SAJ dom dr Arafat nu ar fi avut atit sprijin si nici atita putere sa faca ceia ce a facut la MAI ,de fapt un paramedic are voie sa faca monotorizare,oxigen si transport la spital si acum se trece la pilonul 2 ,cu prindere de vene si restul ce presupune si asta in defavoarea oamenilor ce muncesc PARAMEDICI pt ca tot se rezuma la bani pt ca un asistent SAJ primeste mai multi bani pt aceiasi servicii indeplinite

[ Edited Mon Feb 16 2015, 08:44PM ]

Fire
Mon Feb 16 2015, 08:44PM


@kLAUS
Foarte corecta analiza si sunt in asentimentul tau. Amintesc aici un aspect si tare mi-as dori sa fiu contrazis. De nenumarate ori , mai ales in perioada concediilor raman autospeciale descopoerite (fara servanti- de regula sunt trecute rezerva si asigurate de cei de la permanenta) . Niciun comandant nu are curajul sa lase vre-o ambulanta fara oameni. Oare de ce? Ambulantele au asigurari casco , autospecialele de stins incendii nu. Tot ce apartine de Arafat e fara lipsuri ,iar ce apartine de pompieri , Dumnezeu cu mila. De ce aceasta discriminare? Nu mai amintesc de conditiile de cazare si utilitati. Vorba aceea "pentru unii muma, pentru altii ciuma"


[ Edited Mon Feb 16 2015, 08:46PM ]

superbase2014
Mon Feb 16 2015, 09:06PM


Oare pomieri prin natura meseriei nu reuseam sa fim in primele locuri la incredere? sau numai cu smurd-ul dom dr arafat am reusit ,tind sa cred ca persoana ca pompieri sau ridicat ,ca fara acele insemne de smurd pe spate tot reuseau ca sint oameni care se dedica meseriei de salvatori" cu sau fara SMURD pomieri vor fii primi"

[ Edited Mon Feb 16 2015, 09:10PM ]

vasilica
Mon Feb 16 2015, 09:11PM


Este sigur ca prin prisma faptului ca deservim si smurdul cota noastra de incredere a crescut semnificativ dar amploarea care a luat acest serviciu , numarul cazurilor si mai ales tipul lor pune un mare semn de intrebare asupra eficientei .

free username
Mon Feb 16 2015, 11:37PM


Klaus wrote ...

Am vrut mai de mult sa imi dau cu parerea despre SMURD, dar am zis ca nu este cazul, sa nu se interpreteze ca desconsider munca celor incadrati in asa activitati sau ca nu sunt bine informat. Incerc sa scriu cateva idei pe care rog sa le tratati ca ale unuia care nu are treaba cu SMURD-ul, deci pot fi gresite din start.

Vad ca unii colegi din interior realizeaza ca SMURD-ul a ajuns sa expuna personalul ISU la situatii care, uneori, ii depasesc profesional, sufocand totodata activitatea de baza, plus ca face concurenta (zic eu neloaiala) sistemului civil SAJ. Pompierul a fost pregatit sa fie pompier, asta este meseria lui. Asistentul medical are, la randul lui, o meserie pentru care s-a pregatit (oricum mai mult decat un paramedic), nu mai zic de medic. De ce vine pompierul si ii/le face treaba? Este asigurat paramedicul SMURD pentru situatii de mal-praxis ? Cum scria cineva mai inainte, sunt situatii cand paramedicul trebuie sa se recunoasca depasit de situatie si sa ceara salvare cu medic. Pentru timpul ala pierdut, cine raspunde? Daca apartinatorii vor considera ca prin ce a facut (sau nu) paramedicul a agravat starea pacientului ? Isi asuma cineva asa responsabilitati?
Prin insasi denumire serviciul asta trebuia sa fie un Serviciu mobil de urgenta pentru reanimare si descarcerare. Posibil sa am eu o intelegere gresita a fenomenului, dar eu vad serviciul asta ceva mai mult decat SAJ in ce priveste interventia in situatii de urgenta gen accidente auto sau tehnologice, cutremure, inundatii, fenomene meteo extreme, adica o interventie medicala legata de descarcerare sau salvare din situatii speciale, cand nu este suficient sa te duci cu salvarea, soferul si asistentul, eventual si cu medic, mai trebuie si ceva scule si muschi pentru a extrage subiectul din situatia in care este. De multe ori, stand cu statia deschisa pe frecventa SMURD auzeam cum se intervine la persoane cazute pe strada pe motiv de cadere de calciu sau insolatie, lesinuri la domiciliu, accidente casnice si alte cele.



Treaba sta cam asa: ideea de la care s-a pornit initial a fost buna, crearea unui serviciu de interventie rapida, dupa model occidental, inclusiv SUA, care sa raspunda la toata gama de accidente, cele ce le-ati enumerat mai sus. Premizele pareau favorabile, infrastructura pompierilor care au statii de interventie care acopera un municipiu sau judet dupa caz; oricum mult mai bine acoperite zonele decat o singura statie SAJ care trimite echipaje de la punctul baza. Apoi, structura personalului militar care se presupune ca are o anumita probitate morala si care respecta ordinele si nu le discuta; economie de fonduri pentru ca, pun in ghilimele si ma includ si pe mine, paramedicii sunt platiti de MAI, nu de Asociatia Smurd sau M.S. Structura cursului de formare, inclusiv a perioadei de "practica" (se facea si asa ceva la vremea respectiva, eu fiind printre primele promotii) se axeaza mai mult pe abordarea traumatismelor si a stopului cardio-respirator. Acest lucru se observa simplu si la testarea practica de sfarsit de an in care suntem evaluati la traumatisme si SCR. Spuneam ca ideea initiala a fost buna, dar s-a pervertit in timp din cauza Primului Medic de medicina de urgenta din Ro, care a inceput treptat treptat sa se intinda mai mult decat ii e plapuma, sa introduca pe sistemul de alertare 112, felia dedicata SMURD, toata gama de afectiuni medicale. Si dovada ca am dreptate sta in numarul de interventii SMURD la afectiuni medicale generale. Acum, pe limba noastra, afectiunile medicale generale inseamna carausie. Cari la spital tot ce prinzi, de la ultimele fleacuri la metastaze samd. Uitati-va pe statistici, SMURDUL ar fi trebuit sa intervina doar la traumatisme, accidente rutiere care is acelasi drac, si intoxicatii. Eu visez codificarea din fisele de interventie: alte afectiuni medicale. Si totusi, de ce se doreste asta? Simplu: o interventie SMURD/B2 fara transport la spital, aduce in jur de 450 ron, una cu transport in jur de 750 ron, o interventie a UTIM-ului aduce aproximativ 1500 cascaval. Nu mai zic de Neonato, elicopter, sf-uri. Cifrele este posibil sa fi suferit modificari, insa sunt sigur ca nu au scazut. Bani decontati de casa de asigurari. Care bani unde se duc? Unii zic cu juma` de gura ca parte din ei se intorc inapoi la pompieri pentru mentenanta echipamentelor dar murmurul general este ca acesti bani se duc in Asociatie. Fratele meu, nu ai cum sa ma trimiti la o afectiune medicala care se presupune ca e de urgenta si sa te astepti sa tin locul unui medic, medic care nici dupa 10 ani de scoala cu rezidentiat cu tot si tot nu e sigur 100% ca a evaluat corect problema respectiva. Si mai e o problema care ma apasa, incet incet parca ne-am dezradacinat de fratii nostri de la stingere, din randul carora am "plecat", comandantii se uita la noi ca la niste stranieri, plus temerea undeva in interiorul nostru ca daca s-o inchide dracu` vreodata Smurdu`, ne dau si pe noi afara. Putini sunt cei care ne-au privit ca pe colegii lor, care ne-au aratat putina intelegere ca sa nu spun compasiune . Imi cer scuze, m-a luat putin valul.


[ Edited Tue Feb 17 2015, 06:22PM ]

4 User said Thank to free username for this Post : lege_si_ordine (Today) , brancardier (Today) , superbase2014 (Today) , redfire1981 (Today)

brancardier
Tue Feb 17 2015, 01:57AM


Sunt de acord cu ultimele propozitii ale tale, colegule(free username). Costurile unei interventii n-am stiut, dar undeva are logica sa trimita echipaj de "brancardieri" pentru orice persoana de "alta nationalitate", care are chef sa mearga la oras pentru a se distra. Doar primeste cineva bani pentru asta. Ideea unirii centralei SAJ cu ISU ne-a afectat negativ ca si numar de interventie, iar cu programul nou este chiar naspa. Doar cei de sus o sa scoata bani din povestea asta. Iarasi. Iar noi tot n-o sa fim considerati oameni in ochii sefilor. Referitor la problema cu turele si plata lor, Eu personal sunt in ceata totala. Variante peste variante. Astept metodologia respectiva sa vedem cum merge matematica celor de la IGSU. Respecte COLEGI!!!

salvatore
Tue Feb 17 2015, 03:44PM


Pt. klaus.Sa stii ca interventia la persoane cazute in strada e foarte normala,gandestete ca sunt 2 medici pe saj intr-o tura,iar de multe ori sunt plecati l alte cazuri sau la transporturi de pacienti la spitale in orase mari.De regula dispeceratul nu obtine suficiente inf despre victima ,iar pt a nu bloca un echip cu medic la un caz ce nu necesita, e trim smurd care in urma evaluarii pote chema cum e stopul cardiac,edemul pulmonar,avc,sau poate sa nu cheme cum sunt lipotimiile unde doar prin pozitia trendellenburg poti juta o persoana sa-si revina.In cazul in care e stop cardiac,se incep manevrele de resuscitare pana vine medicul,asta nu inseamna timp pierdut.Nu poti trimite un echip cu medic la o lipotimie riscand ca in acelasi timp sa se iveasca o situatie clara care necesita medic.Sa stii ca si saj cu asistent cheama medic cnd sunt cazuri grave.In cazuri de accid casnice e simplu sa trimiti smurd pt o hemoragie in urma unei am amputatii de degete sau plagi membre,su fracturi unde poti opri o sangerare sau poti pune o atela si la spital cu el.Dac ati face servic pe smurd ati observa ca de f multe ori si sajul nu face altceva dect taximetrie.Treaba e ca saj sa invatat sa cam paseze anumite cazuri indiferent de gravitate ,doar pt faptul ca sunt la etaje superioare si evita astfel caratul.Saj nu are capacitate de evcuare pcienti pt ca in general sunt femei si acestea nu pot cara.Nu degeb afara pe ambulante gasim mai mult barbati,dar na la noi inca se prefera femei,din aceasta cauza colo unde au inform ca pacientul este imobilizat ne trimit pe noi chiar daca e AVC (accident vascular).Normal ar fi ca noi sa insotim mereu descarcerarea lucru care nu se face,cica am trimis sajuri.Pai ce modul mai este asta atunci?Ajunge descarcerarea,taie repede si sajul nu a ajuns,atunci stai si te uiti la el.E o problema si cu viziunea asta a lui arafat in care trebuie rotiti oamenii pe smurd,tot timpul ai pe unul cre nu stie ce sa faca,vai viata noastra.Facea nibii 2 echipaje pe tura pt o masina si ii rote la o perioada de timp .Oamenii trebuie s se cunoasca s aibe incredre unul in celalalt nu sa o iei tot timpul de la zero.Sunt colegi pe smurd. U scoala de asistenti ,dar nu sunt lasati sa faca nimic in plus ,doar prim ajutor.Sisatemul e putred,asta e adevarul.Asta cu concurenta la saj e de ras cand ei iti paseza ce vor pt c dispecerarea tot ei o fac ce naiba omeni buni.





[ Edited Tue Feb 17 2015, 07:08PM ]
Back to top
Pârvu Florin
Tue Feb 17 2015, 07:31PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287
Joined: Wed Dec 10 2008, 11:28AM

Posts: 2130
Thanked 661 time in 426 post
@Klaus

Postarea dumneavoastră înseamnă că atentați la infailibilitatea domnului Arafat?
Am mai spus eu asta și cu alte ocazii:

Să nu-ți faci idoli din oameni în viață!

În legătură cu întrebarea această a dumneavoastră

Daca apartinatorii vor considera ca prin ce a facut (sau nu) paramedicul a agravat starea pacientului ? Isi asuma cineva asa responsabilitati?

răspunsul e dat de articolul 88 din Legea sănătății, așa numita "Lege a bunului samaritean"

ART. 88
(1) Persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor de bază în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persoane, nu răspund penal sau civil.
(2) Personalul paramedical nu răspunde penal ori civil, după caz, dacă se constată, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu bună-credinţă, a oricărui act în legătură cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competenţei acordate, protocoalelor şi procedurilor stabilite în condiţiile legii.


Oricum, cu paramedicii... lucrurile sunt încurcate rău, și neclare... și evazive...
Și motivul pentru care nu vor trece prea curând la celelalte module de pregătire și nu vor aplica proceduri mai complicate, gen abord venos sau intubare, fie și cu combitube LINK e fiindcă aceste proceduri nu pot fi aplicate decât de către personal cu pregătire medicală, medici sau asistenți medicali adicatea, iar dacă te duci la articolul 86 alineatul 2, litera f) vezi

f) personal paramedical - personalul fără pregătire medicală, instruit special la diferite niveluri în acordarea primului ajutor calificat, utilizând echipamente specifice, inclusiv defibrilatoarele semiautomate externe, activând în echipe, într-un cadru instituţionalizat;

Cu alte cuvinte, când vi s-a spus că veți face și veți drege, ați fost mințiți.
Îmi pare rău să vă dau eu vestea asta proastă, dar nu veți face niciodată altceva decât ce faceți acum...


[ Edited Tue Feb 17 2015, 08:00PM ]
Back to top
Mese
Wed Feb 18 2015, 01:19PM
Registered Member #1078
Joined: Tue May 20 2008, 12:24AM

Posts: 470
Thanked 71 time in 61 post
Oricum la judetele cu dispecerat integrat lucrurile merg un pic mai bine. Adica nu se trimite echipajul SMURD la toate "transporturile" ci doar la cele care sunt pliate pe competentele acelui echipaj. Adica nu il trimiti pe B2 de la SMURD la o coma diabetica, chit ca este inconstient. La fel il trimiti ca si prim echipaj la un accident cu victime si tii in stand-by un alt echipaj de ambulanta (cu medic) in caz ca ai in ajutor. Asa ar trebui sa mearga treburile.
Evident ca sunt si aici limitari... de toate felurile si marimile, de la felul masinilor, la locul de ajungere, la medicul coordonator de la dispecerat, etc. Dar acestea sunt si trebuie sa le ocolim intr-un fel sau altul.
Back to top
justme
Wed Feb 10 2016, 10:55AM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Raed Arafat anunță o schimbare importantă legată de SMURD


Echipajele aeriene ale SMURD vor utiliza în curând troliul în operațiunile de salvare, în urma programului de colaborare dintre Inspectoratul General al Aviației și Serviciul de Salvare Aeriana elvețiană, REGA, a scris pe Facebook secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

"Programul de colaborare între Inspectoratul General de Aviație și colegii din Elveția a avut ca scop pregătirea unor echipaje la Mureș și București ca să intervină în zonele în care nu se poate ateriza utilizând troliul. Ultimele cursuri de pregătire vor avea loc în cursul acestui an și includ ca țintă un număr de piloți, medici și asistenți! Programul de colaborare a fost finanțat de Guvernul Elvețian.

Piloții români vor avea ocazia de a dobândi noi abilități în cazul unor situații particulare care pot fi întâlnite în desfășurarea intervențiilor și modul în care sunt influențate aceste intervenții de condițiile meteo, vizibilitate sau diferite obstacole. Utilizarea troliului și zborul pe timp de noapte sunt două competențe pe care le vor dobândi piloții SMURD", a precizat dr. Arafat, potrivit antena3.ro.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență s-a întâlnit marți cu reprezentanți ai Serviciului de Salvare Aeriană elvețiană, REGA, pentru a stabili următoarele etape ale proiectului SMURD — REGA, prin care piloții români sunt antrenați de către colegii din Țara Cantoanelor.

Scopul proiectului, aflat deja la al patrulea an, este acela de îmbunătăți siguranța zborului, de a crește numărul și complexitatea intervențiilor SMURD pe cale aeriană, implicit de a oferi servicii medicale de urgență la cele mai înalte standarde.

Pe agenda discuțiilor, un aspect important subliniat de reprezentanții REGA a fost menținerea sustenabilității proiectului, având în vedere că se dorește pregătirea piloților români astfel încât ei să devină, la rândul lor, formatori pentru ceilalți colegi din aviația MAI, informează Departamentul pentru Situații de Urgență.

LINK
Back to top
Klaus
Wed Feb 10 2016, 05:20PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Apropo de SMURD, iata ce este pe rolul Parlamentului pentru aprobare - Pl-x nr. 1/2016 - Propunere legislativă privind înfiinţarea Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România - INSPUR LINK
Acolo se gaseste si proiectul in format .pdf, in partea de jos a paginii.

Este o recunoastere a influentei politice a lui Arafat, care pune stapanire pe sintagma situatii de urgenta. De ce din denumirea institutului lipseste cuvantul magic medicina? Arafat&DSU sunt specialisti in partea de medicina la urgenta, nu au treaba efectiv cu managementul situatiilor de urgenta. Tare mi-e ca Institutul asta seamana cu Academina facuta de Oprea dupa chipul si asemenearea lui.
Pregatirea pentru situatii de urgenta inseamna mult mai mult decat partea medicala. In ce sunt specialisti cei care vor preda la acel institut (prevazut cu filiale!) probleme legate de situatiile de urgenta? Situatiile de urgenta sunt de competenta Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, si asta presupune cunostinte in managementul a tot felul de situatii, precum cele de sorginte naturala, gen cutremure, furtuni/tornade, inundatii, avalanse, alunecari de teren etc., sau accidente tehnologice/tehnice, precum accidente feroviare, auto aeriene, spargeri de baraje, prabusiri de poduri, scurgeri substante periculoase de la agenti economici, accidente nucleare sau radiologice etc. Partea de medicina in/la situatiile de urgenta este doar partea finala a unei interventii, care incepe cu prevenirea ei, iar in cazul in care se produce cu limitarea urmarilor, neutralizarea factorului care a produs respectiva situatie de urgenta, salvarea si protectia victimelor, salvarea bunurilor si masuri de protectia mediului. Din tot ce inseamna situatii de urgenta medicii au rol in faza terminala a interventiei. Personalul vizat pentru pregatire in institutul propus pentru infiintare sunt medicii, asistentii medicali, paramedicii si soferii (de pe ambulanmte), adica strict pe domeniul medical. Prevenirea, salvarea-cautarea, interventia pentru limitarea consecintelor, izolarea zonei si lichidarea urmarilor, cercetarea cauzelor care au dus la aparitia situatiilor de urgenta sunt activitati care nu tin de pregatirea medicala. Drept urmare, institutul ar trebui sa fie numit Institutul National de Pregatire a Personalului Medical pentru Situatii de Urgenta, iar pregatirea pentru generala pentru domeniul situatiilor de urgenta sa fie lasata in competenta IGSU prin structurile proprii, gen Facultatea de pompieri (cursuri postuniversitare sau masterat), Scoala de subofiteri pompieri si protectie civila (cursuri de specializare) sau Centrul Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (cu cele 4 centre de pregatire ale sale). Nu trebuie facuta confuzie intre SMURD si pompieri, paramedicii de pe ambulantele SMURD sunt calificati prin scoala de 2 ani ca pompieri, iar competentele medicale le sunt limitate, ei fiind pregatiti (si nu calificati) ca paramedici prin cursuri de 4 luni. Practic SMURD-ul ar trebui sa intervina atunci cand este nevoie si de descarcerare (D-ul de la sfarsitul SMURD), dar din lipsa de personal la SAJ-uri (Serviciul de Ambulanta Judetean) s-a extins servciul SMURD (deservit de pompieri militari), fara a se tine cont de competentele medicale limitate ale pompierilor imbracati in rosu, ca lucratori pe SMURD.

O prezentare succinta este in LINK

Propunere: Institut Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă cu tradiţii SMURD

D3S_6372La Tîrgu-Mureş se doreşte înfiinţarea Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă în România. Doi deputaţi PSD şi un senator PSD vor iniţia un proiect de lege în acest sens, ca „o recunoaştere a municipiului Tîrgu-Mureş în formarea personalului implicat în situaţiile de urgenţă, ca leagăn de formare al SMURD la nivel naţional”.

Potrivit proiectului, Institutul Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă (INSPUR) ar urma să devină „for naţional, metodologic, de pregătire şi consacrare ştiinţifică, care reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţelor implicate în pregătirea pentru situaţii de urgenţă din România, cu sediul în Tîrgu-Mureş, Str. Ghe. Marinescu, nr. 50”, fiind „continuatoarea în drepturi şi preia tradiţiile SMURD – Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare”.
INSPUR ar urma să promoveze, să dezvolte, să sprijine şi să protejeze ştiinţele şi învăţământul pentru situaţii de urgenţă „sub toate formele, acţiunile şi metodele directe sau indirecte”, să propună iniţierea, elaborarea şi îmbunătăţirea unor proiecte de acte normative, puncte de vedere, opinii pentru situaţii de urgenţă, are ca atribuţii „evaluarea asupra fenomenelor situaţiilor de urgenţă şi realizarea unor studii de impact privind aplicarea actelor normative”, etc.
„Acest proiect vine, pe de o parte, ca o recunoaştere a municipiului Tîrgu-Mureş în formarea personalului implicat în situaţiile de urgenţă, ca leagăn de formare al SMURD la nivel naţional. Modelul de formare al personalului din Tîrgu-Mureş devine astfel model de formare al personalului din România pentru toate palierele implicate în rezolvarea situaţiilor de urgenţă, nu numai a personalului medical. Modelul de la Tîrgu-Mureş a devenit, de-a lungul timpului, model pentru servicii de urgenţă din multe ţări europene şi nu numai.
Ne dorim, în calitate de iniţiatori, sprijinul autorităţilor locale, atât Primăria Tîrgu-Mures, dar şi Consiliul Judeţean Mureş în vederea realizării acetui deziderat, al mediului academic, al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Tîrgu-Mureş dar şi al Universităţii Petru Maior, astfel încât să putem dezvolta la Tîrgu-Mureş un centru european şi nu numai, de pregătire al specialiştilor”, a precizat conf. dr. Florin Buicu, preşedintele Comisiei de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor, unul dintre iniţiatorii proiectului, potrivit unui comunicat de presă. Ceilalţi doi iniţiatori ai proiectului sunt deputatul PSD Vasile Gliga şi senatorul PSD Alexandru Frătean.


Bai oameni buni si mai putin buni (adica nebuni ), cum adica INSPUR este continuatorul in drepturi si preia traditiile SMURD? Care SMURD - ONG-ul sau serviciul facut pe spinarea pompierilor?
Back to top
Bendis
Wed Feb 10 2016, 08:30PM
Registered Member #5071
Joined: Sun Nov 04 2012, 12:26PM

Posts: 226
Thanked 87 time in 60 post
Ce mă?!? Programul de pregătire pentru operatorii de troliu s-a efectuat anul trecut, pentru personalul aeronavigant și au fost instruiți de băieții din REGA. Anul ăsta au pregătit piloții sa opereze troliul?!? Cum dracu'? Piloții pilotează,NU operează troliul în timpul zborului! Mare ți-e gradina Doamne!
Back to top
Mese
Wed Feb 10 2016, 10:50PM
Registered Member #1078
Joined: Tue May 20 2008, 12:24AM

Posts: 470
Thanked 71 time in 61 post
Chestiile astea cu extinderea competentelor si cu implicarea din ce in ce mai mare a SMURD in situatiile de urgenta mie cel putin nu m-i se pare ok.
Situatiile de urgenta ar trebui sa fie gestionate de un comandament al SU si nu de un serviciu. Si parca ar trebui sa fie multidisciplinare...

La nivelul unor judete SMURD-ul intervine chiar numai in situatii de urgenta. Adica conform competentelor... in alte parti probabil din cauze de lipsuri mers ia la colici abdominarele... iar faza cu pregatirea medicala a paramedicilor mie m-i se pare o gluma cam sinistra si cam proasta. Dar parca vad ca se va face...
Back to top
Klaus
Wed Feb 10 2016, 11:20PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
@Mese - asta am zis si eu de mai multe ori - medicii pregatiti in medicina la urgente au o anumita pregatire si competentele profesionale date de aceasta, dar totul se refera la actul medical. Pe cand o situatie de urgenta inseamna alt tip de management organizational.
Ce sa faca medicul daca mai cade un avion cu vreo 300 pasageri, ce sa faca Arafat daca va fi iar inundat Banatul, iar daca se rupe Vidraru, si matura tot in aval, cu ce intervine medicul? Medicul de urgenta stie sa conduca 3-4-5 persoane cu pregatire medicala pe probleme medicale, in situatii limita. Intr-o situatie de urgenta civila intervin pompierii militari, poate fi chemata armata, sunt adusi agenti economici cu oameni si tehnica potrivita situatiei... asta este treaba de coordonat de catre un medic civil?
Si da, paramedicii sunt un fel de sanitari scoliti in sistem...
Back to top
Cristi72
Sun Feb 14 2016, 09:19AM
Registered Member #10632
Joined: Thu Feb 11 2016, 10:54PM

Posts: 48
Thanked 8 time in 8 post
Cine stie de legalitatea cursului smurd pilonul 2 de prindere linie venoasa?santem in continuare abuzati de arafat.santem medici sau pompieri?mie rusine in ce stadiu am ajuns noi pompierii romani.abuzuri peste abuzuri.


Back to top
Pârvu Florin
Mon Feb 15 2016, 12:29AM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287
Joined: Wed Dec 10 2008, 11:28AM

Posts: 2130
Thanked 661 time in 426 post
Un articol de pe un blog care, chiar dacă nu s-a mai postat demult acolo, e de mare actualitate.

Vă recomand să citiți cu atenție TOATE articolele, autorul e medic urgentist și abordează extrem de echilibrat relația dintre Ambulanță și SMURD, el însuşi fiind fost voluntar SMURD.

"Paramedicul din USA este la acelasi nivel cu asistentii nostrii ?"

Nu! Si sper ca nu va fi niciodata oricat de mult ar dori Dr-ul Arafat! Optiunea de acum cu "paramedicii" reprezinta multi pasi inapoi numai pentru a umple un gol de evolutie intre doua sisteme - cel cu paramedici, american, vestic in general, si cel estic, cu asistent si/fara medic in prespital. Un asistent face 3 ani de scoala si practica, pentru ca apoi sa poata profesa singur. Asistentul are asigurare de malpraxis si raspunde legal pentru manevrele medicale gresite pe care le face.
Un "tehnician" (ca altfel nu am cum sa ii spun pentru ca paramedic este o adaptare grosolana la situatia noastra) face 6 saptamani de pregatire ca apoi sa poata pune mana pe pacient doar supravegheat (acolo unde se poate). Acesti "paramedici" nu au asigurare de malpraxis si ca urmare nu pot fi dati in judecata, de victima sau familie, si nu raspund civil pentru ce fac dar mai ales pentru ce nu fac asupra unui pacient. Trebuie sa va fie clar aceasta! Este una dintre marile nemultumiri ale celorlalti care lucram in prespital impreuna cu dansii. Noi putem fi judecati ei nu! In plus pentru ca activitatea acestor "tehncieni" nu se incadreaza la activitate medicala (in cazul EPA decat la transport si supraveghere) oricate presiuni s-au facut asupra Colegiului Medicilor pentru recunoastere si incadrare ca activitate medicala supusa malpraxis-ului si oricate negocieri subterane s-au facut cu firmele de asigurari pentru a schita niste polite de malpraxis pentru "paramedici" rezultatul este cel de mai sus. Si este riscant si periculos! Si inca ceva: poate prietenii isi mai amintesc cum a fost dat la o parte de la fraiele de onoare ale SMURD Prof. Chiorean de la Tg. Mures, protectorul si mentorul originar al Dr-ului Arafat, cand s-a opus recunoasterii "paramedicilor" originali fabricati in Romania ca personal medical supus regulilor impotriva malpraxisului.
Daca acum se intampla ceva rau cu vreun pacient care este in raspunderea unui "paramedic" SMURD nicio autoritate medicala civila nu poate ancheta cazul. Mai mult, daca ceva rau sau insuficient a fost facut de catre "paramedicii" SMURD nou-nascutilor sau mamelor de la Maternitatea Giulesti nicio comisie civila nu poate face investigatie pentru ca SMURD este o structura militarizata. Numai o comisie militara a MI poate face aceasta evaluare si nu poate fi obligata sa publice ancheta sau sa ia alte masuri coercitive in afara de concediere. Apoi nu pot fi anchetati civil asa cum o poate face Colegiul Medicilor sau Ordinul Asistentilor in cazul medicilor respectiv asistentilor pentru ca pur si simplu activitatea acestor "paramedici" nu poate fi evaluata dpdv al manevrelor medicale de nicio alta organizatie care sa certifice calitatea pregatirii asa cum o fac cele doua de mai sus!
Poate candva vom afla de ce la Maternitatea Giulesti "paramedicii" au fost cei care au intervenit asupra copiilor arsi, cand locul lor nu era acolo, si abia tardiv au intervenit medici si asistenti(e) care erau disponibili in numar mare atat de la SMURD cat si de la SABIF.

LINK

Echilibrul autorului acestui blog se vede cu maximă pregnanță aici:

"Emergency Medical Services: At the Crossroads" (2007)
|
Committee on the Future of Emergency Care in the United States Health System Board on Health Care Services
INSTITUTE OF MEDICINE OF THE NATIONAL ACADEMIES
THE NATIONAL ACADEMIES PRESS
Washington, D.C.
|
O lucrare in care autorii, dupa ce trec in revista modul cum au aparut si s-au dezvoltat EMS-urile (Emergency Medical Services) din SUA, incearca sa atraga atentia asupra erorilor actuale sau trecute de conceptie si strategie si, in final, propun directii de dezvoltare si imbunatatire a servciilor medicale de urgenta, incepand de la preluarea apelurilor, pana la spital. Egida sub care s-a realizat lucrarea nu lasa loc de parti pris uri.
O recomand atat "victoriosilor" SMURD-isti, "victimelor" de la Ambulanta cat si celor care cred ca detin cea ma buna solutie pentru serviciile medicale de urgenta din Romania.
****
O recomand pentru transparenta si realismul cu care autorii isi analizeaza reusitele si problemele. O abordare care i-a lipsit Ambulantei si a adus-o in situatia actuala. O abordare pe care Noua Ambulanta aka SMURD o ocoleste cu obstinatie repetand astfel greselile Vechii Ambulante si transformand o idee buna intr-o aplicare imposibila in mod natural (precum comunismul).

LINK

[ Edited Mon Feb 15 2016, 12:37AM ]
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.