Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General
 
<< Previous thread | Next thread >>
Invatamantul romanesc
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
criss-cross
Tue May 15 2012, 10:26PM
Registered Member #4853
Joined: Tue Apr 24 2012, 08:47PM

Posts: 1059
Thanked 182 time in 142 post
Cum e cu reforma in sistemul de invatamant?!
Prevederile Legii Educatiei care intra in vigoare incepand din 2012 (http://www.edu.ro/index.php/base/frontpage)
Legea educatiei nationale prevede o serie de noi repere curriculare, care trebuie introduse treptat, cu clasele de inceput de ciclu. Noul curriculum va fi finalizat la inceputul anului scolar 2012-2013
Clasa pregatitoare va fi introdusa in invatamantul primar incepand cu anul scolar 2012-2013. Odata cu trecerea clasei pregatitoare la invatamantul primar, invatamantul devine obligatoriu de la varsta de 6 ani.
Examenul de bacalaureat va avea loc dupa noile prevederi ale legii abia in 2016, cand va termina liceul generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012 -2013.
Costul standard per elev si principiul "finantarea urmeaza elevul" se vor aplica incepand cu 2012.

...prevederi care au fost ,,nascute" pe vremea lui Funeriu ...deja, furtuna care s-a starnit odata cu clasa pregatitoare migrata la nivel primar , contrazice logica acestei schimbari de pozitie care se doreste o reforma reala.Cine s-a gandit ca parintii vor avea probleme mai mari de inscriere la scoala primara decat la facultate ,n-a gresit;dar,va spun,absolut nimeni n-a anticipat situatia dezastruoasa a inscrierilor, a trecerii prin cele trei etape care au ierarhizat candidatii admisi in functie de criterii categorice, a schimbarii de domicilii in speranta obtinerii unui loc la scoala dorita...au ramas scoli pustii si au renascut scoli cu ,,renume",se desfiinteaza posturi pentru a se reinfiinta altele ,se pune problema investitiei in pregatirea cadrelor didactice care vor preda la clasa pregatitoare,in timp ce educatoarea care a facut-o de cand lumea ramane ,probabil, fara post...
Se prea poate ca aceeasi situatie, dar la alt nivel, sa se repete odata cu trecerea cls. a IX-a la ciclul gimnazial.
Sa faci o asemenea schimbare de structura presupune nu numai actiune copy-paste a unor modele de organizare a sistemelor de invatamant de succes; gandesc eu gresit daca spun ca trebuia sa se stie :
-ce ofer in noua situatie
-ce obiective imi propun / curriculum intocmit conform noii organizari
-ce mediu educational am la dispozitie si dotare materiala
-care e strategia pe care o adopt ...
...si,apoi, sa trec la punerea in practica a masurilor ?!
Ex.intrebare : ce oferiti copilului meu la clasa pregatitoare
raspuns : nu stiu,inca nu este curriculum intocmit
intrebare : ce conditii are in scoala
raspuns : nu avem inca mobilier corespunzator varstei si nici spatiu potrivit
Vom vedea!
Si, uite asa, se vor intreba si adolescentii care vor mai ramane un an in gimnaziu ,pregatiti de care profesori si conform carui curriculum ?!

A fost propus spre dezbatere si aprobare Codul de etica al profesorului / citindu-l (pe sarite,ca n-am avut mai mullta rabdare ) ma intrebam daca ne mai putem permite sa fim oameni dupa toate conditiile pe care trebuie sa le indeplinim...pe mine,m-a coplesit continutul acestui cod :
a) imparţialitate, independenţă şi obiectivitate;
b) responsabilitate morală, socială şi profesională;
c) integritate morală şi profesională;
d) confidenţialitate;
e) activitate în interesul public;
f) respectarea legislaţiei generale şi a celei specifice domeniului;
g) respectarea autonomiei personale;
h) onestitate şi corectitudine intelectuală;
i) respect şi toleranţă;
j) autoexigenţă în exercitarea profesiei;
k) interes şi responsabilitate în raport cu propria formare profesională;
l) implicarea în democratizarea societăţii, în creşterea calităţii activităţii didactice şi a prestigiului unităţii/instituţiei de învăţământ preuniversitar, precum şi a specialităţii/domeniului în care lucrează;
m) respingerea conduitelor didactice inadecvate

1) Ocrotirea sănătăţii fizice, psihice şi morale a elevilor prin:
a) supravegherea permanentă a acestora pe tot parcursul activităţilor în şcoală cât şi în cadrul celor organizate de unitatea şcolară în afara acesteia, în vederea asigurării depline a securităţii tuturor celor implicaţi în aceste acţiuni;
b) interzicerea agresiunilor fizice şi tratamentelor umilitoare, sub orice formă, asupra elevilor;
c) asigurarea protecţiei fiecărui elev, prin denunţarea formelor de violenţă fizică exercitate asupra acestora, a oricărei forme de discriminare, abuz, neglijenţă sau de exploatare a elevilor, în conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările şi completările ulterioare;
d) excluderea oricăror forme de abuz sexual, emoţional sau spiritual;
e) interzicerea hărţuirii sexuale şi a relaţiilor sexuale cu elevii, inclusiv a celor consensuale;
(2) Responsabilitate în vederea atingerii de către elevi a standardelor de performanţă
Art.8. - În relaţia cu părinţii/tutorii legali, persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia, în mod particular cadrele didactice, vor respecta şi aplica următoarele norme de conduită:
a) acordarea de consultanţă părinţilor/tutorilor legali în educarea propriilor copii şi susţinerea rolului parental;
b) stabilirea unei relaţii de încredere mutuală, a unei comunicări deschise şi accesibile;
c) disponibilitatea pentru rezolvarea problemelor educative enunţate de către părinţi/ tutori legali;
d) informarea părinţilor/tutorilor legali despre toate aspectele activităţii elevilor prin furnizarea explicaţiilor necesare înţelegerii şi aprecierii conţinutului serviciilor educative;
e) informarea părinţilor/tutorilor legali despre evoluţia activităţii şcolare, evitând tendinţele de prezentare parţială sau cu tentă subiectivă;
f) respectarea confidenţialităţii datelor furnizate şi a dreptului la intimitate individuală şi familială
...si nu e tot! pe cand si niste drepturi?
vise,vise...

[ Edited Thu May 17 2012, 10:29PM ]
Back to top
Radu89
Thu May 31 2012, 05:00PM

Registered Member #918
Joined: Sat Feb 02 2008, 12:38AM

Posts: 1097
Thanked 103 time in 87 post
Începe revoluția împotriva minciunii academice. Detectorul de plagiat te prinde în două minute. Licenţa, masteratul şi doctoratul, controlate la sânge
Autor: Georgeta Petrovici EVZ

Universitatea de Vest Timișoara a implementat softul care compară în timp real o lucrare științifică cu tot ce există în mediul virtual pe acel domeniu. Există o barieră lingvistică pentru depistarea plagiatului dar multe furturi provin din lucrări deja traduse.
Premieră anti-plagiat la Universitatea de Vest din Timișoara: un soft implementat în ultimele zile depistează în câteva minute dacă o lucrare științifică este copiată după creațiile altor autori.
Scopul este de a pune capăt industriei lucrărilor de licență cumpărate de absolvenții de facultate dar și pentru a elimina fenomenul plagiatului în lucrările profesorilor universitari.
In România, măsura este revoluționară.

Pasajele plagiate apar marcate cu roșu pe ecran
Durează fix un minut și jumătate pentru a verifica dacă o teză de doctorat, o disertație de master sau o licență nu sunt 100% originale.
Tot ce are de făcut cel care verifică lucrarea este să o acceseze în format electronic prin intermediul programului „plagiarist detector”. În mai puțin de un minut, softul special o scanează și o compară cu tot ce există pe internet la momentul respectiv, în limba română.
În jumătate de minut, apare graficul plagiatului: textul are forma unor pătrățele verzi care umplu un careu, iar printre ele, cu roșu, sunt menționate pasajele copiate. La fix 2 minute de la pornirea programului, pe jumătatea stângă a monitorului apare textul analizat, pe dreapta textul cu porțiunile plagiate evidențiate în roz, iar un click pe acestea te redirecționează la sursa plagiatului. În subsol, sub forma unui cerc, cantitatea de text plagiat este reprezentată grafic în culori vii.

Comparațiile nu se fac decât în aria limbii în care a fost scrisă lucrarea
Softul este dezvoltat de americani și a fost achiziționat de Universitatea de Vest cu numai 100 de dolari. Lunar, instituția plătește 15 dolari pentru licență. Acesta verifică plagiate în orice limbă de pe fața pământului. „Nu descoperă dacă cineva a plagiat într-o lucrare redactată în limba română copiind din franceză, însă descoperă dacă plagiatul a fost realizat după traduceri”, explică rectorul UVT Marilen Pirtea. Altfel spus, softul restrânge aria căutărilor la limba în care a fost scrisă lucrarea, conducerea universității consideră că este oricum un pas înainte.

Tot ce înseamnă, licență, masterat sau doctorat este supus testului de plagiat
Rectorul spune că toate lucrările de licență, toate disertațiile de master sau tezele de doctorat vor fi supuse testului plagiatului, după care cei prinși că au plagiat vor fi sancționați. „Studenții care prezintă lucrări plagiate riscă să fie exmatriculați sau să fie dați afară din examene, în funcție de regulamentul fiecărei facultăți în parte. Când vorbim de lucrări de doctorat, lucrurile se nunațează: autorul lor primește diploma de doctor de la un for superior, așa că noi nu putem decât, în cazul în care sunt dascălii noștri, să îi trecem prin Comisia de etică care să îi mustre”, a mai declarat Pirtea.

Marii impostori ai mediului academic
Nu există un studiu cu privire la numărul de plagiate sau domeniile în care apar preponderent acestea. Profesoriii de la UVT spun că folosesc acest soft pentru a se putea alinia la standardele internaționale privind calitatea cercetărilor. Ei au luat decizia pe fondul scandalurilor în serie din ultimele săptămâni pe tema plagiatului.
Lista plagiatorilor cu funcții a fost deschisă de Corina Dumitrescu, nominalizată pentru portofoliul de la Educație în Guvernul USL. A fost debarcată în 48 de ore, după ce un profesor de la Universitatea din București a prezentat dovezi că Dumitrescu i-a plagiat o lucrare de cercetare.
A urmat, cu mai mare tam-tam, scandalul plagiatului multiplu al noului nominalizat la Educație, Ioan Mang. Și acesta a fost demis în câteva zile.
Ulterior, Mugur Ciuvică a acuzat-o pe Codruța Kovesi, procurorul general al României, că și-a falsificat lucrarea de doctorat, dar subiectul n-a avut o foarte mare aderență. „Aici ne-am dat seama că acest soft este util pentru că doamna Kovesi și-a susținut doctoratul la Universitatea de Vest și era la mijloc reputația noastră”, a explicat rectorul Pirtea.

Și alții s-au inspirat
Scandaluri de plagiat au existat în toate centrele universitare din țară, considerându-se că fenomenul este practicat pe scară largă. Mai sunt cazuri sonore:
Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu" din Arad, este suspectată că ar fi plagiat mai multe lucrări de management, între care una semnată de profesorul universitar Ion Popa de la ASE Bucureşti.
Fostul ministru al Sănătății, Mircea Beuran, se face vinovat de furt intelectual în legatură cu o lucrare publicată în Statele Unite. „Ghidul de urgențe în medicina internă” reproduce aproape integral volumul „Urgences en Medicine", apărut în Franța, în 1992.
Un alt caz de furt intelectual din lumea medicală este cel al profesorului Ionel Sinescu, care a publicat o lucrare plagiată după două tratate internaţionale din domeniul urologiei.
Unul dintre primele cazuri de plagiat din lumea medicală s-a referit la medicul Nicolae Jitea de la Spitalul Clinic Colţea. În urma anchetei Colegiului Medicilor, acesta şi-a dat demisia din funcţia deţinută la Universitatea de Medicină.

„Numărul lucrărilor științifice traduse în română este suficient de mare pentru ca softul să depisteze cu eficiență majoritatea cazurilor de plagiat.” MARILEN PIRTEA, rectorul Universității de Stat Timișoara


Sursa : LINK
Pentru inceput , pot spune ca titlul acestui articol este pentru a crea senzatie si asta deoarece nu se poate face o revolutie cu un singur pas.
Ceea ce este foarte interesant este ca acest articol a aparut dupa aprox doua saptamani dupa ce ''Ambasadorul Statelor Unite în România, Mark Gitenstein , a susţinut, cu prilejul lansării proiectului Student ARC privind combaterea corupţiei în mediul universitar, că românii ar trebui să fie conştienţi de necesitatea creşterii transparenţei.'' LINK .A facut cineva un lobby dupa declaratia ambasadorului , de Universitatea de Vest a achizitionat acest program ? Atat timp cat nu exista functional un astfel de program in toate universitatile din Romania , nu se va schimba nimic.De preferat ar fi , ca aceasta masura sa fie impusa prin lege , pentru ca lucrurile sa sa miste cat de cat si asta pentru ca nu o sa adopte nimeni aceasta miscare atat timp cat o parte din profesori profita de stangacia studentilor/masteranzilor pentru a vinde cateva lucrari.Iar acest lucru se aplica si in cazul unor doctoranzi cu dare de mana.Ei spun ca acest soft identifica pasajele copiate din alte lucrari cu ajutorul conexiunii la internet; dar totusi , internetul este in legatura cu o baza de date in care sa existe formatele electronice ale cartilor tiparite ? Pentru ca daca softul nu gaseste drumul spre formatele electronice ale tuturor cartilor tiparite , asta nu schimba cu prea multe inceputul marei revolutii .Deocamdata s-a facut un pas mic , dar ceea ce ne lipseste noua este multimea pasilor.
Back to top
Boribum
Thu May 31 2012, 06:04PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
[quote]
[b]Începe revoluția împotriva minciunii academice.
[/quote1338476651]

Mai dureaza doua-trei zile si se termina. Hai,o saptamâna... .
Back to top
truepride
Thu May 31 2012, 07:48PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Problema mea nu este ca acesti oameni au copiat din stanga si din dreapta niste texte. Porblema mea este ca acesti oameni servesc drept model, mentor si ghid vitorului specialist intr-un domeniu.
Back to top
criss-cross
Thu May 31 2012, 10:20PM
Registered Member #4853
Joined: Tue Apr 24 2012, 08:47PM

Posts: 1059
Thanked 182 time in 142 post
ce ar trebui sa intelegem de-aici?! daca dascalul isi indruma astfel discipolii, cum sa credem ca a obtinut el insusi doctoratul?!
Back to top
criss-cross
Fri Jun 01 2012, 03:14PM
Registered Member #4853
Joined: Tue Apr 24 2012, 08:47PM

Posts: 1059
Thanked 182 time in 142 post
Modificări şi completări la Legea Educaţiei Naţionale
30.05.2012

Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri, 30 mai, proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Principalele modificări propuse de MECTS vizează adecvarea cadrului legislativ la o serie de realităţi care nu au fost luate în calcul în momentul adoptării Legii Educaţiei prin asumarea răspunderii (2010). Situaţiile care impun armonizarea legislaţiei vizează efectivul claselor care, la nivel maximal (25 de elevi), nu poate să fie depăşit în situaţii excepţionale, selectarea personalului didactic calificat pentru clasa pregătitoare, respectiv formarea pe un curriculum special a cadrelor didactice care vor preda la clasa pregătitoare. Totodată, proiectul de ordonanţă de urgenţă prevede o serie de completări cu incidenţă asupra sistemului de învăţământ superior.
Astfel, potrivit proiectului de act normativ aprobat astăzi, formaţiunile de preşcolari din grupa mare sau de elevi pot funcţiona, în situaţii excepţionale, sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, pe baza unei justificări corespunzătoare, ţinând seama de încadrarea în costul standard per elev şi în numărul maxim de posturi aprobat pentru învăţământul preuniversitar la nivelul judeţului, respectiv municipiului Bucureşti. Această ajustare a cadrului legislativ permite, de exemplu, înscrierea unui elev după începerea anului şcolar într-o clasă care are efectivul la limita maximă, dar care este unică pe nivelul respectiv sau are o specializare unică. Un alt efect benefic este posibilitatea funcţionarii claselor sub efectivul minim (în situaţii temeinic motivate) în zonele izolate din mediul rural sau peste efectivul maxim, în zonele aglomerate din mediul urban.
Pe de altă parte, demersul legislativ al MECTS permite asigurarea încadrării cu personal didactic titular la clasa pregătitoare prin asigurarea mobilităţii personalului didactic titular de la o unitate de învăţământ la alta, precum şi dintr-o localitate în alta, pe tot parcursul anului şcolar.
În ceea ce priveşte învăţământul superior, precizăm că deşi Legea Educaţiei Naţionale a intrat în vigoare din februarie 2011, procedurile subsecvente nu au fost elaborate în vederea pregătirii noului an universitar, fapt care ar fi putut genera efecte perturbatoare în sistem. Pentru evitarea acestora, MECTS a luat o serie de măsuri care permit organizarea şcolilor doctorale, respectiv menţinerea şi îndeplinirea standardelor de autorizare provizorie/ acreditare în învăţământul superior.
Astfel, până la finalul anului universitar 2012-2013, evaluarea şcolilor doctorale se face de către ARACIS sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau străinătate. Sistemul de criterii şi metodologia de evaluare se stabilesc prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, pe baza propunerilor ARACIS. Fiecare şcoală doctorală este evaluată periodic, din 5 în 5 ani. De asemenea, pentru anul universitar 2012-2013, numărul granturilor doctorale se stabileşte prin hotărâre de Guvern şi se repartizează instituţiilor organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Şcolile doctorale vor primi din partea IOSUD granturile doctorale prin competiţie între acestea, pe baza unei metodologii aprobate de senatul universităţii..
Back to top
Radu89
Fri Jun 01 2012, 07:07PM

Registered Member #918
Joined: Sat Feb 02 2008, 12:38AM

Posts: 1097
Thanked 103 time in 87 post
criss-cross wrote ...

ce ar trebui sa intelegem de-aici?! daca dascalul isi indruma astfel discipolii, cum sa credem ca a obtinut el insusi doctoratul?!


Sa stii ca e foarte interesanta perspectiva din care privesti lucrurile. Desi , nu cred ca toti dascalii care vand lucrari studentilor ,si-au obtinut diplomele prin cumpararea doctoratelor , masteratelor , etc .Invatamantul a devenit o afacere , indiferent din ce unghi il privesti : cel de stat , sau cel particular.
Pentru ca treburile sa functioneze normal, ar trebui schimbata legea din temelii; scuze , de fapt a fost schimbata totalmente , dar acum iar s-a modificat. Spiru Haret , a ramas in istorie ca un reformator al invatamantului romanesc , dar de la el incoace , multe reforme au mai fost. Caragiale al nostru , este un reper vesnic.
Back to top
truepride
Tue Jun 19 2012, 07:54PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Cred ca am trecut putin cam repede peste admiterea in cadrula unora din armele MAI.Am ales sa postez aici deoarece este o chestiune ce tine de invatamant in opinia mea si nu specific de o academie.
Eu personal nu mai inteleg nimic din notiunea lor(MAI) de dezvoltare a politicilor de resurse umane. Intr-un an scoti 1400 de locuri apoi greu se strang vreo 200 de locuri.Dupa ce scoti intr-un an 1000 de locuri spui ca nu ai cum sa incadrezi in unitati pormotia absolventa...
In invatamntul militar lipsa de viziune si previziune duce la degradare graduala, ori acest tip de invatamant este in opinia mea singurul ce inca mai tine steagul cat de cat sus.Sa ajunga la aceeasi treapta cu cel civil mi se pare imposibil de conceput.
Problema nu este numarul de locuri neaparat ci fluctuatia, intotdeauna am sustinut un invatamant militar calitativ si nu cantitativ asadar daca Academia precateste 50 de cadre pt o arma / an ar fi perfect insa suplinirea de locuri si dupa aceea reducerea lor creeaza un haos organizatoric, logistic.Nu ca ar interesa pe cineva aceste aspecte.
Back to top
1 User said Thank to truepride for this Post :
 Klaus (08 Jul 2012, 18:43)
Axinia
Wed Jun 20 2012, 09:43PM
Registered Member #2088
Joined: Wed Sep 02 2009, 09:31PM

Posts: 161
Thanked 139 time in 124 post
Cu deosebit respect, supun atentiei dumneavoastra urmatoarea problema:

Cu cateva zile in urma, am primit un telefon de la rudele mele de la tara, prin care am fost intrebata daca pot sa primesc pentru cateva zile nepoatele si sa merg cu ele sa viziteze cateva Colegii din Brasov. Am acceptat cu bucurie si dupa o zi, nepoatele au si sosit.
Toate bune si frumoase pana aici, pentru-ca imediat a inceput cosmarul, cosmar inceput odata cu incercarea de a vizita unele Colegii. Mergand cu sotul si nepoatele, pe la diferite Colegii din Brasov, ne-am izbit de usi inchise, lacate pe porti, si pe acolo pe unde existau, de paznici lipsiti de orice bun simt.
In turul Brasovului, pe la Colegii, am incercat sa intram, sa vizitam si sa obtinem informatii despre Colegiu, sau Liceu asa incat nepoatele sa vada ce inseamna un Colegiu de Stiintele naturii, sau un Colegiu sanitar, sau un Colegiu de informatica, ca de,… suntem la “ muncipiu “,… la Brasov.
Ne-a fost rusine atat mie cat si sotului meu de “ cartea de vizita “ a unora din cele mai mari Colegii din judetul nostru.
Chiar daca era zi de duminica, ( am vizitat de dimineata pana in orele amiezii ), avand in vedere ca poate da sau nu se desfasoara examene de bacalaureat ( cu toate ca nu era zi de examene ), ca este aproape perioada de inscrieri, ca aceste Colegii sunt institutii de invatamant ale statului roman, am crezut ca vom gasi intrarile principale deschise, ca vom gasi un pedagog sau o secretara, sau macar un paznic care sa ne prezinte Liceul, sa putem obtine ceva informatii despre specialitatile Liceului, ca vom putea sa ne facem o parere despre Liceul vizitat.
Dar am ramas “ blocati “ fata de felul in care am gasit aceste “ mari “ Colegii brasovene, si probabil ca asa este peste tot in tara.
Adica, va relatez pe scurt ca toate erau inchise, ferecate cu lacate, iar pe unde era cate un bezmetec de paznic, acesta juca carti cu alta persoana si nici macar nu s-au simtit deranjati de bataile cu degetul in geam pentru a le atrage atentia, ca vrem sa discutam cu dumnealor, ca dorim cateva informatii despre institutia pe care o “ pazeau cu strasnicie “ si “ simt de raspundere “.
Cel mai oribil lucru, s-a intamplat la vestitul ( prin ce vestit !? ) Colegiu de informatica “ Grigore Moisil “ de pe Calea Bucuresti, din Brasov bineinteles, unde am gasit ferecata usa, portile de fier cu lacate, si doar un simplu anunt lipit pe dinauntru, pe geamul de termopan al usii de intrare principala, geam care era si fumuriu, deci ce sa vezi si sa citesti? Ne-am tot invartit, tot am urcat si coborat treptele principale, am tot sunat dar degeaba, nimeni si nimic nu s-a deschis. Stand noi tot asa pe trepte, la un moment dat au aparut un grup de elevi care si ei au vrut sa intre, dar fara succes. Unul dintre ei chiar a spus: “ bai ce nesimtire, avem bacu’ si nu gasesti pe nimeni in cetatea asta, ce nesimtire…”.
I-am intrebat, de ce nu este nimeni, chiar daca este duminica, totusi este o institutie de invatamant de stat, este si perioada de “ bacu’ “ cum ati spus si voi, deci de ce nu este nimeni, pentru-ca dorim sa vedem si noi cum arata pe dinautru institutia, cum este aranjata o sala de clasa si sa ne prezinte cineva cate ceva despre Colegiul vostru, pentru-ca maine – poimaine, nepoatele mele poate o sa fie eleve aici.
“ Ooo, pai doamna, noi elevii de aici, cateodata, ajungem la ore sarind gardul si intrand prin spate ca hotii, pentru-ca ori profesorul de serviciu ori paznicul nu deschid la timp usa principala si nici poarta de fier, asa ca sarim gardul ca sa ajungem la timp la ore, deci vrei sa fii elev punctual dar nu poti din cauza usii principale ferecate si a portii cu lacate, asa ca daca vreti sa vedeti macar curtea interioara sa vina sotul dumneavoastra sa sara gardul prin spate si asa o sa vedeti numai spatele Colegiului, sau sa veniti maine, dar nu stiu daca va va baga cineva in seama”, si zicand astea elevii au plecat ca sa sara gardul ca sa ajunga… in Colegiu.
Bineinteles ca sotul meu nu a acceptat ca sa intre ca un hot, ca un talhar prin spatele Colegiului, asa ca ne-am hotarat ca a doua zi, luni, sa venim din nou.
A doua zi, impreuna cu nepoatele ne-am prezentat la Colegiul cu pricina, dar vai, chiar daca era zi lucratoare, usa principala era tot ferecata, si cu chiu cu vai am indepartat lantul de pe poarta de fier ca sa ajungem ca hotii prin spatele scolii, si iar, dar vai, pentru-ca nu ne-a fost permisa intrarea in incinta institutiei si nici nu ne-a dat nici o informatie doamna nervoasa care ne-a iesit in cale spunand ca “ nu este program cu publicul… ati auzit, ce este aici Muzeul national?”.
Acum, dupa cele relatate mai sus va rog sa … intelegeti ce vreti dumneavoastra.
Pe noi ne-a lasat fara cuvinte modul de acces intr-o institutie de invatamant publica, de stat, si mai ales atitudinea unei… ( cum sa-i spun doamnei… nu vreau sa o jignesc, chiar daca ea ne-a jignit ) din cadrul institutiei de invatamant romanesti mentionata mai sus.
De aici se pun cateva intrebari:
- Cum este posibil ca in cursul saptamanii de lucru si mai ales sambata si duminica ( macar pana in orele amiezii ) sa nu fie deschisa intrarea principala intr-o institutie de invatamant de stat romanesc, chiar daca este vremea bac-ului, chiar daca urmeaza perioada de inscrieri, chiar daca este vacanta partiala sau totala?
- Cum este posibil ca nici o persoana calificata sau necalificata, sa nu stea de vorba cu niste vizitatori, vizitatori care ar dori cateva informatii despre Colegiu si sa vada cum arata si pe dinauntru institutia, in vederea alegerii, optarii – inscrierii la acest Colegiu?
- Cum este posibil acest fapt, adica ca trebuie sa sari gardul, ca sa poti intra intr-o institutie de invatamant, sa cauti intrarea prin spatele institutiei, prin gradina, si sa intri, ca dupa aceea sa fii alungat pe motivul ca “ nu avem program cu publicul ”?
Este de neinteles, este groaznic pentru o persoana care intra in contact pentru prima oara cu un Colegiu ( fac trimitere la nepoatele mele ). Pe cine deranjeaza accesul pe usa principala? Se spune ca romanii sunt cei mai ospitalieri si te primesc pe usa din fata, ori intre timp ne-am schimbat, adica unii s-au schimbat? Rusine.
- De ce personalul de paza atat pe timpul programului, cat si in afara programului de invatamant, sau sambata si duminica nu sta la intrarea principala ca sa poata da relatii despre ce ne-ar interesa, macar cat de cat s-ar pricepe? Sunt persoane si destul de multe, care in cursul saptamanii nu pot sa se deplaseze la o institutie de invatamant pentru a cere informatii, si atunci aceste persoane vin sambata si duminica, si spre surprinderea lor gasesc intrarea principala inchisa, deci oamenii fac drum degeaba. E drept oare?
- De ce trebuie ferecate intrarile principale intr-o institutie de invatamant de stat? Ne invatam si invatam elevii sa intre ca hotii prin spate si cateodata peste gard? Rusine.
- Doamnelor si domnilor din minister, din inspectoratele scolare, din Colegii s.a.m.d., este drept si normal ca sa nu obtii o informatie pe la usa principala in zilele de sambata si duminica, macar pana in orele amiezii? Sunteti slujbasi ai statului sau pe mosia parintilor vostri? Rusine.
Ce-ar fi doamnelor si domnilor din invatamantul de stat romanesc, daca pe masa de operatie s-ar gasi un profesor, unul de-al vostru, iar medicul sa spuna ca nu-l operez domnule pentru-ca este sambata ( sau duminica ), sau s-a terminat programul de lucru, ca atare bolnavul sa sara gardul ca la Colegiul “ Grigore Moisil “, si sa fiu lasat in pace.
Ce-ar fi ca un bolnav sau pacient sa fie trimis pe la usa din spate a farmaciei, sau sa vina la spital sarind gardul cautand o intrare prin spate si sa fie operat cand are chef personalul medical?
V-ar conveni sa fiti tratati pe usa din spate a unor institutii de stat, sau peste gard, asa cum sunt tratati vizitatorii, la Colegiul “ Grigore Moisil “ din Brasov?
V-ar conveni sa fiti tratati la farmacie sau la spital pe usa din spate sau peste gard, de catre noi medicii?
Numai ca asa ceva nu o sa se intample, pentru-ca cei din personalul medical nu au “ apucaturi “ sau nu fac fapte de genul cum se face pe la Colegiul “ Grigore Moisil “ din Brasov, adica peste gard sau prin usa din spate, daca era deschisa si aia.
Intotdeauna cetatenii vor intra intr-o farmacie sau intr-un spital pe usa principala, si vor primi intotdeauna asistenta medicala sau informatiile necesare, indiferent daca este “ program cu publicul “ sau daca vin in zile lucratoare sau in zile de sambata si duminica.
In incheiere, as vrea sa punctez cate ceva, din trecutul nostru sau din strainatate, poate mai invata cineva cate ceva:
- Pe vremea comunismului, pe cand aveam varsta de scolarita, am plecat de la tara sa ma inscriu la Liceul sanitar, si culmea m-am prezentat impreuna cu mai multe colege in zi de duminica la liceu, unde am primit toate informatiile solicitate de la un pedagog, si tot in zi de duminica ne-am depus dosarele pentru examenul de admitere. Si toate acestea le-am facut intrand pe usa principala a liceului. Mai tarziu, m-am inscris la examenul de admitere la UMF, unde tot asa am fost primita pe intrarea principala, si tot asa de-a lungul timpului pe la care institutie de invatamant am trecut, am fost tratata cu respect pe usa principala.
Poate de aceea oamenii incep sa devina nostalgici dupa vremurile trecute, pentru-ca pe atunci, erai primit(a) pe usa principala si nu erai nevoita sau nevoit sa sari gardul sau sa incerci sa te strecori prin usa din spate ca sa vezi ce liceu sau ce facultate este.
- Cu ceva timp in urma, un nepot de-al meu a aplicat pentru admiterea la un liceu european, ca atare a trimis mai multe cereri pentru acceptare. Dupa un timp a fost acceptat la trei licee din trei tari diferite. Ca sa poata accepta ce este mai bine pentru el, a hotarat sa le viziteze. Am plecat impreuna cu el, intai in Germania, sosind in zi de sambata, unde am fost primiti cu mare onoare, pe intrarea principala, si insotiti de un profesor am vizitat intreaga institutie. Am plecat cu masina spre Cehia, unde la fel am fost primiti foarte bine, chiar daca era vacanta, si chiar primiti de directorul liceului, fara ca in prealabil sa ne anuntam vizita. Peste cateva zile am ajuns in Franta, unde era vacanta, si la liceul respectiv chiar in ziua de duminica se tineau niste exminari cu niste elevi pentru anumite specializari. Cu toate acestea si fara sa anuntam, in acea zi de duminica am fost primiti pe usa principala de catre directorul adjunct, care ne-a insotit peste tot in liceu, in campus, chiar daca in ziua aceea erau programate examinari cu unii elevi. In incheierea vizitei am fost invitati sa mancam impreuna la cantina – restaurant al liceului. Am primit pliante si tot felul de suveniruri. A fost ceva de vis, de aceea nepotul a acceptat sa ramana acolo.
Bravo pentru invatamantul de inainte de revolutie, bravo si felicitari pentru invatamantul european actual.
Rusine pentru invatamantul actual din Romania, respectiv pentru “ ospitalitatea “ oferita de liceele din Romania, adica pentru primirea peste gard, sau pe usa din dos. Rusine, ati distrus ospitalitatea romaneasca.
Sper ca factorii de decizie, vor interveni imediat pentru a remedia defectiunile din invatamantul romanesc, adica eliminarea saritului peste gard, sau primirea pe usa din dos ca sa primesti niste informatii despre liceu.
Impunerea ca la fiecare liceu sa existe o persoana calificata sau necalificata ( profesor, pedagog, paznic ), atat in zilele lucratoare sau sambata si duminica ( macar pana la orele amiezii ), care sa deschida usa principala sa te intampine europeneste si sa-ti dea toate informatiile de care ai nevoie, indiferent daca este perioada de vacanta sau de cursuri curente.
Se poate macar atata lucru? Deschideti usa principala si primiti cum se cuvine pe toata lumea, indiferent ca este elev, profesor, parinte sau vizitator. Se poate sa ne comportam si noi ca “ afara “? Va rog.
Cu respect,


Dr. Axinia Hera,
Medic primar.


Back to top
1 User said Thank to Axinia for this Post :
 Klaus (08 Jul 2012, 18:47)
Lagardere
Wed Jun 20 2012, 10:10PM
si vis pacem,para bellum.
Registered Member #2888
Joined: Tue Apr 20 2010, 12:07PM

Posts: 530
Thanked 11 time in 10 post
''Cum este posibil,Cum este posibil,Cum este posibil''. Uite asa simplu , nu suntem ''afara'' astai Romanica noastra .VIVAT sau HIP HIP URAAA ,cum vreti voi.
Dr. Lagardere

[ Edited Wed Jun 20 2012, 10:11PM ]
Back to top
1 User said Thank to Lagardere for this Post :
 bushes (14 Sep 2013, 13:49)
criss-cross
Thu Jun 21 2012, 08:54PM
Registered Member #4853
Joined: Tue Apr 24 2012, 08:47PM

Posts: 1059
Thanked 182 time in 142 post
In primul rand, comparatia dintre sistemul sanitar si cel de invatamant nu este tocmai potrivita; fiecare are rolul lui bine determinat si , credeti-ma, poate oricine sa comenteze la modul negativ si activitatea din spitale.Diferenta este ca , o institutie medicala trebuie sa asigure permanentza, fiind vorba de sanatate si de ,,surprizele"pe care ti le ofera organismul uman.
* Scoala are un program bine stabilit, un orar, un calendar de activitati, perioade speciale de cursuri, examene, proiecte,actiuni extracurriculare.
*Este o institutie care, ca oricare alta, isi desfasoara activitatea normal ( adica, 5 zile pe saptamana / in sesiunile de examene, inscrieri,proiecte, alte activitati... programul este stabilit de minister sau de consiliul de administratie al fiecarei unitati incluzand mult mai mult spatiu temporal, fara granite).
*In timpul examenelor, testarilor nationale, se impun anumite masuri de asigurare a ordinii, sigurantei, confidentialitatii.( nici personalul de intretinere nu are acces in spatiul unde se desfasoara teste, examene)
*Cele mai multe unitati de invatamant isi promoveaza activitatea , oferta, informatii utile pe site-uri de prezentare (e de-ajuns sa folositi un motor de cautare pe Internet).
*Ma indoiesc ,sincer, ca cineva vreodata si-ar dori sa primeasca informatii despre o scoala de la portarul sau femeia care intretine curatenia scolii!
*Programul cadrelor didactice , numarul orelor de lucru , atributiile si alte sarcini (care nu sunt deloc putine) sunt stipulate in fisa postului, in legea invatamantului.
*Procesul de invatamant romanesc, asa ne-bun cum este el, ocupa mult mai multe ore de lucru decat norma pe care o ai (cadru didactic)...intrebati-ma daca, vreodata, se pot lasa la usa clasei problemele la sfarsitul programului....noo! le luam dupa noi si ii impovaram si pe cei de-acasa cu ele!
*Nu pot spune ca nu sunt de acord ca modelele din strainatate ar trebui urmate...cu multa munca, insa!
E posibil?! As dori si eu sa vizitez un spital in care ,ipotetic, ar trebui sa ma tratez de o boala... vreau sa caut pana gasesc unul potrivit standardelor mele de calitate dar, surpriza! nu ma invita nimeni sa intru prin cabinetele medicilor, nu ma asteapta nimeni la usa pentru a-mi ura ,,bun venit" si chiar nu e dispus cineva sa mi se puna la dispozitie pentru o vizita de recunoastere....Daca ma gandesc bine, sunt curioasa cum arata sala de operatii si cum opereaza chirurgul pentru a ma hotari daca aleg sa apelez la el. Alta surpriza! chirurgul, asistentele au altceva mai bun de facut decat sa -mi dea binetze iar accesul in sala este interzis!Eu pot intelege si incerc o metoda care-mi sta la indemana : folosesc un motor de cautare, scriu exact ce vreau ( daca nu stiu, rog pe cineva care a invatat sa scrie si sa citeasca ), intru pe site-ul institutiei sanitare sau de alt tip (in functie de nevoie) care ma intereseaza ,si pe altele... nu sunt ele prea cuprinzatoare ca cele ale unitatilor de invatamant care isi prezinta oferta mult mai interesant, mai atent (vezi : LINK sau LINK ),dar ceva informatii tot gasesc acolo!
Back to top
criss-cross
Sun Jul 08 2012, 05:40PM
Registered Member #4853
Joined: Tue Apr 24 2012, 08:47PM

Posts: 1059
Thanked 182 time in 142 post
Parerea mea
Bacalaureat 2012
Copii nemotivati! Tara asta nu spune copiilor ei ca are nevoie de ei! Tinerii o trateaza cu spatele.Tara asta nu stie ce sa ceara copiilor ei! Tinerii nu ofera ,nu stiu ce...
De cate ori a tinut cont sistemul de invatamant de durerile economiei romanesti?! De cate ori a spus guvernul: ,,stiu ca am nevoie de 10 constructori, 3 profesori, 5 soferi si 20 muncitori ; de asta am nevoie, asta sa-mi dai tu, Invatamant! " / ,,Stiu ca zona ,,x" e favorabila dezvoltarii turismului, ia sa facem noi niste clase de specializare pe ghizi turistici, hotelieri, ospatari, bucatari chiar aici, chiar cu tinerii zonei! "...explicatia faptului ca n-o spune este ori ca nu stie, ori ca nu-l intereseaza. Invatamantul se zbate, la propriu se zbate ; profesorii sunt si ei incorsetati de regulile stabilite de mai sus...ia, lasati un profesor sa-si organizeze liber si creativ ora sa de curs; daca simte pulsul clasei, el stie cel mai bine ce e potrivit pentru ea!
Am impamantenit moda de studii superioare obligatorii pentru ca da bine pentru parinti, mai umple niste buzunare cu ,,bani universitari".
Bacalaureat 2012 ]
Sali de examene pustiite...Camere de luat vederi...de luat vederea! Supraveghetori obositi de prea multa solicitare psihica ...Tupeu de adolescent gol de reguli, de cunostinte, de bun simt...Figuri de copii fara nicio grija sau responsabilitate, comportamente asemenea...,,Ma simt asa, ca la o ora normala!" spune una dintre fete care bate obsesiv darabana in masa...Recapitulari de ultim moment, in grupuri de copii care mai stiu pe ce lume sunt si constientizeaza momentul! O noua generatie iese de pe niste banci pentru a ocupa alte banci...cu aceeasi deruta , minti raspandite de neputinta deciziei proprii. Copii modesti si muncitori care nu-si urmeaza visul,de cele mai multe ori; copii plini de ei care isi sfideaza profesorii ca nu le satisfac trebuintele de cunoastere obligandu-i sa ramana la obligativitatea unui manual. Subiectele?! Atat cat ma pricep, au fost concepute incercand sa dea o fata mai umana unor cunostinte care aveau nevoie doar de putina atentie, frecventa la cursuri, niste pagini de carte parcurse si antrenarea maxima a abilitatii de a le folosi la locul potrivit! Nu sunt profesorii de vina, nu sunt elevii de vina , nu sunt decidentii de vina... cred ca lipseste conceptia, viziunea asupra rolului unui sistem de invatamant care sa serveasca omul, nu sa-l subjuge pentru a-i demonstra cat este el de complex! motivatia romanului de a invata sa fie strungar, frizer, inginer.. pentru ca e nevoie de el!

Un nou esec? O noua dovada ca cei care hotarasc soarta in educatia acestor tineri nu sunt ,,gospodine", nu stiu care le sunt ingredientele pentru ca ,,gospodaria" lor sa fie utila celorlalti si lor insisi .Catre unde mergem?!
Uitasem sa va spun : in prima banca, un tanar retras, ganditor, genul observator...la proba de geografie...pana la primirea subiectelor, (1h)a avut o singura preocupare pe o ciorna(poate, n-ar trebui s-o spun),asteptarea lui s-a concretizat intr-un minunat desen, minutios realizat,cu lumini si umbre,combinatii de linii, litere redate artistic, o adevarata opera de arta...era copilul asta in clasa potrivita?! la liceul potrivit?! la proba potrivita?! prevad ca o sa aplice la o facultate pentru care l-a pregatit liceul pe care l-a urmat...dar visul lui?!dar interesul lui si mkotivatia interioara?! nefolosite, cos de gunoi, neimpliniri...

[ Edited Sun Jul 08 2012, 05:56PM ]
Back to top
truepride
Sun Jul 08 2012, 06:46PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
criss-cross wrote ...

Copii modesti si muncitori care nu-si urmeaza visul,de cele mai multe ori;


Domnilor nu pot sa spun cata ura am fata de un sistem ce permite acest lucru. Nu vorbesc de visele adolescentine simpliste si de multe ori lipsite de un contur real.Vorbesc de acele vise fara echivoc pe care putinii copii ce au o sclipire de geniu sunt obligati sa le abandoneze datorita neputinei finaciare a familiei si incompetentei unui sistem cu adevarat ticalos si "ticalosit" ce respinge sistematic materie cenusie, excelenta si performanta.
Stati fratilor sa vedeti cine ne va opera la varsta senectutii(si nebuniei) cand vom claca inevitabil.

[ Edited Sun Jul 08 2012, 06:47PM ]
Back to top
bushes
Sun Jul 08 2012, 06:57PM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517
Joined: Fri Aug 19 2011, 07:45PM

Posts: 745
Thanked 218 time in 141 post
@kriss-kross

bine scris si atit....

ma asteptam ca in afara de dezinteresul copiilor si profilor , de lipsa unei strategii adevarate etc. sa te apleci putin pe scandalul national al examenului la matematica

daca sint diferite gradele de pregatire ale copiilor si in scopul acesta se fac si subiecte diferite vezi faimoasele M1 si M2 cum e posibil ca subiectul M2 dat la examen unor copii cu 3 ore de matematica pe saptamina sa fie mai difici decit subiectul M1 dat la clasele unde s-a facut matematica intensiv ?

am inteles ca madam andronescu asa a preluat organizarea ramasa de la funeriu ,nu inteleg de ce nu corecteaza acesta eroare (voita sau nu) iar la sesiunea din toamna sa fie date subiecte adecvate ,sau crede ca intr-o luna de zile un copil e in stare sa invete matematica pe care n-a invatat-o in 4 ani ?

deci pe de o parte se recunoaste ca s-a gresit "„Subiectele de la MATEMATICĂ nu au fost adaptate profilului. Cele de la profil tehnologic au fost mai grele decât la cele de profil matematică-informatică" LINK iar pe de alta parte in toamna ramin vechile subiecte (care s-ar putea sa fie mai grele decit cele de acum) ca n-avem cum sa le schimbam :""nu ar fi corect să fie o altă abordare a subiectelor". LINK

da stiu o sa se spuna ca trebuiau sa invete tot de 10 si n-ar fi avut nici o problema ,dar sa fim seriosi citi dintre noi au avut numai 10 la examenele la care au participat

am inteles ca funeriu l-a ascultat pe basescul ducind totul in directia ospatari-tinichigii dar oare n-a venit momentul sa incepem sa reparam toate erorile astea ?

[ Edited Sun Jul 08 2012, 06:59PM ]
Back to top
criss-cross
Sun Jul 08 2012, 08:28PM
Registered Member #4853
Joined: Tue Apr 24 2012, 08:47PM

Posts: 1059
Thanked 182 time in 142 post
...nu pot judeca situatii pe care nu le cunosc foarte bine, la matematica nu ma pricep si nici nu m-am aplecat asupra lecturarii subiectelor pentru ca unde nu stiu, nu stiu! Daca este asa, nu e prima oara cand se greseste si este exact ceea ce eu, plastic, am numit neputinta de a-ti randui propria ograda...despre asta e vorba...masuri pot fi luate daca ministrul este responsabil si are ...ce-i trebuie ...
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.