Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
Jandarmeria, intre competente si incompetente
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
djebel
Wed Mar 21 2012, 12:58PM
Registered Member #3603

Klaus wrote ...

Toate bune si frumoase (teoretic), dar militari fiind, jandarmii pot fi sanctionati disciplinar pentru faptele enumerate in RDM, la art. 42, ori eu nu reusesc sa gasesc litera unde sa fie incadrata fapta lor - LINK
Poate stie purtatorul de cuvinte al IJJ Gorj in ce sens se va manifesta intoleranta inspectoratului, ca sanctiune disciplinara.

Am avut rabdare si am citit si dincolo de art.42 si iata ce am gasit:

SECTIUNEA 6
Raspunderea disciplinara

Art 67. In cazul savarsirii unei fapte infractionale de catre un militar subordonat, comandantul unitatii militare trebuie sa sesizeze organul de urmarire penala. Comandantul este obligat sa raporteze comandantului ierarhic despre aceasta situatie.
Art 68.Daca pentru fapta savarsita s-a dispus neinceperea urmaririi penale,scoaterea de sub urmarire penala, incetarea procesului penal intentat militarului ori achitarea acestuia, militarul poate fi sanctionat, daca fapta comisa constituie abatere de la disciplina militara, in conditiile prezentului regulament.

Fapta colegilor este prevazuta in Codul Penal art.193 Lovirea sau alte violente:
(1) Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la 3 iuni la 2 ani sau cu amendă.

Chiar si pentru o contraventie prevazuta in Legea 61/91 nu e chiar simplu:
Art. 9. - (1) In cazul in care contraventiile prevazute in prezenta lege sunt savarsite de un militar, procesul-verbal de constatare se trimite comandantului unitatii din care face parte contravenientul, spre a i se aplica, daca procesul-verbal este intemeiat, sanctiuni potrivit Regulamentului disciplinei militare.

[ Edited Wed Mar 21 2012, 12:59PM ]
Back to top
Klaus
Wed Mar 21 2012, 02:48PM
Registered Member #3279

@djebel - corect, si nu cred ca ce ai postat este in contradictie cu ce am sustinut eu. Art. 3, al. (1) din RDM face trimitere la norme de ordine si comportament care au legatura cu structura militara. Daca eu iau o bani imprumut de la un subordonat pot fi sanctionat potrivit art. 42, alin. (1), lit. b din RDM, dar daca iau de la un vecin (si nu-i returnez) nu este treaba unitatii decat in momentul in care ajung in penal si primesc o condamnare, putand sa fiu dat afara dar nu pentru imprumut, ci pentru condamnarea in sine. Chiar si contraventia, sa zicem traversare ca pieton prin loc interzis - art. 72, alin (3) coroborat cu art. 99, alin. (1), pct. 3 din OUG nr. 195/2002, nu este motiv sa fiu sanctionat disciplinar la serviciu, nemaivorbind ca ar fi o dubla pedeapsa pentru aceeasi fapta.
Intrebarea mea, mai mult retorica, adevarat, era in care art., alin. si lit. din RDM incadrez fapta ca atare pentru a aplica o sanctiune disciplinara (a nu se intelege ca aprob si sustin fapta incriminata). Nu cred ca pot fi acuzati ca au dezonorat uniforma de jandarm atata timp cat nu erau in timpul serviciului si indeplinirea atributiilor din fisa postului. Altfel, maine-poimaine ne pomenim ca inspectorul sef se va apuca sa sanctioneze disciplinar si incalcari ale celor 7 pacate - mândria, invidia, iubirea de arginţi, desfrânarea, lăcomia, lenea şi mânia LINK sau a celor 10 porunci (ce varianta prefera fiecare) LINK

[ Edited Wed Mar 21 2012, 02:49PM ]
Back to top
apkah
Wed Mar 21 2012, 06:02PM
arcan
Registered Member #566

Resboiu wrote ...

apkah wrote ...

Ce ma distreaza asta cu aia prosti din extern versus aia destepti si minunati din scoli...:))))

Sunt curios... in ce sens te distreaza. Din experienta proprie, au existat momente de maxima mirare cand am vazut valoarea membrilor unui birou, si am auzit povesti despre valoarea unui "divizion" din MAI. Sunt off topic, nu era vorba de Jandarmerie.

NU am idee la ce te referi cu ,,divizion MAI,,.
Spuneam ca ma distreaza polemica asta, care a fost starnita de un interviu cu T Basescu.(ma distreaza la modul figurat, ca la propriu ma intristeaza profund)...
S-a ajuns ca, colegi care au lucrat impreuna in ultimii 4-5 ani, au ,,facut,, impreuna toate meciuriel, s-au batut cu toate galeriile si si-au tinut unul altuia spatele, deci colegi buni, sa realizeze brusc ca unul a facut scoala militara iar celalat doar ceva cursuri. Si s-a ales praful de anii munciti impreuna cand viata si-au pus-o unul in mainile celuilalt; acum sunt despartiti definitiv de acest lucru.Ba din prieteni de familie au devenit dusmani de clasa...
Divide et impera functioneaza de minune.

[ Edited Wed Mar 21 2012, 06:03PM ]
Back to top
3 User said Thank to apkah for this Post :
 ALM (21 Mar 2012, 19:23) , ŽELJKO (21 Mar 2012, 20:36) , djebel (22 Mar 2012, 08:52)
Ghost_dog
Wed Mar 21 2012, 08:36PM
Onoarea mea este loialitatea
Registered Member #1370

Sa o spunem pe aia sincer si subofiteri facut din jabc nu prea au facut scoli militare . Putini sunt cei care au facut scoli militare prin unitatile de jand . Si vorbesc din ce cunosc .
Back to top
1 User said Thank to Ghost_dog for this Post :
 semper amator (21 Mar 2012, 22:44)
ALM
Wed Mar 21 2012, 10:55PM
Registered Member #2039

Chiar că nu înţeleg care e treaba cu sursele astea, interne, externe, neîntreruptibile sau de curent alternativ! Problemele discutate pe aici nu au la bază gradul de şcolarizare ci, educaţia preşcolară. Bunul simţ şi respectul se imprimă până la 6-7 ani, nu este "materie" nici măcar pentru Academie. În cazul bădăranilor ăia care au luat la bătaie un cetăţean în Târgu Cărbuneşti, pot să afirm, cu minimă posibilitate de eroare, că provin din familii dezbinate, cu grave carenţe în ceea ce priveşte capacitatea de a educa.
Nu ştiu dacă astăzi, la angajare, se mai cere o autobiografie complexă, dacă se mai cer relaţii pe la vecini, foşti colegi şi profesori din perioada învăţământului obligatoriu. Cu astfel de date, un psiholog poate realiza profilul psihologic al candidatului. Sau acum se caută tocmai cei cu profil psihologic negativ?
Back to top
1 User said Thank to ALM for this Post :
 msimula (22 Mar 2012, 12:55)
djebel
Thu Mar 22 2012, 09:47AM
Registered Member #3603

@Klaus- Buna asta cu cele 10 porunci!!! Legea 61/1991 face referire la sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. M-am referit la ea pentru ca prin respectivul articol si paragraf se adreseaza strict la cei care au calitatea de militar. Din ceea ce inteleg din respectiva lege (si totul este interpretabil), militarului i se pot aplica sanctiuni prevazute de regulamentul militar chiar daca fapta comisa nu este prevazuta ca abatere de la disciplina militara de respectivul regulament. Oricum ar fi, militarul poate fi sanctionat disciplinar dupa ce instanta de judecata s-a pronuntat cu o hotarare definitiva si irevocabila.

@Ghost_dog- Ca sa fim si mai sinceri, mai ales ca se apropie Pastele, sunt si multi ofiteri ( nu numai de la jandarmi) care au vazut o scoala militara sau de profil doar pe la exterior si asta cand se plimbau cu prietena de mana. Sunt ofiteri care si-au dobindit acesta calitate inainte de a-si finaliza/incepe studiile superioare, acestia provenind tot din jabc, mac sau pfac.

@ALM- Sa stiti ca respectiva autobiografie inca se mai cere, cu relatii de la vecini,de la scoala, de la gradinita, din burta mamei... Nu are nicio treaba sau relevanta dezorganizarea familiei. Fiecare in parte din cei 5 poate sa fie un om de isprava, respectat in comunitate, care nu a pus niciodata probleme. Nu vreau sa le iau apararea, iar pentru ce au facut trebuie sa raspunda. Ceea ce s-a intamplat Gustav Le Bon o explica in a sa carte Psychologie des foules: un grup de oameni, in anumite circumstante, poate avea caracteristici noi total diferite de caracteristicile individuale a celor care compun grupul. Sau cum a scris Rebreanu, gloata actioneaza sinergic. Asa ca autobiografia, profilul psihologic sau mai stiu eu ce, nu sunt intotdeauna cele mai obiective instrumente de evaluare psihologica. Mai da cu virgula...

[ Edited Thu Mar 22 2012, 09:51AM ]
Back to top
1 User said Thank to djebel for this Post :
 David (25 Mar 2012, 11:38)
Ghost_dog
Thu Mar 22 2012, 12:28PM
Registered Member #1370

Problema ofiterilor , dupa cum am spus , este si mai grava ptr ca ei sunt liantul care ar trebui sa asigure stabilitatea si mai ales incredere dar cand vezi cate unii care tremura cand trebuie sa deschida gura sau cand deschide gura zboara porumbelul deja este grav . Din pacate noi ( sistemul) nu realizam cat ne trag in jos specimenele nepregatite si cu pcr activat . Stiu ofiteri cu academie care au plecat pentru ca si-au dat seama ca in timp ce el sa chinuit 4 ani altii au cotizat sau au pupat si au ajuns pe functii ce ii depasesc cu mult si astfel orice ar face plafonarea este la ea acasa in sistem .
Astia suntem noi vorba unui clasic problema este ca ne afundam ( in ce ramane de vazut) si nimeni nu incerca sa ne salveze . Suntem doar o mana de manevra indiferent daca suntem politisti sau jandarmi . Si noi ne complacem in situatia asta .
Back to top
1 User said Thank to Ghost_dog for this Post :
 Klaus (22 Mar 2012, 18:09)
Klaus
Thu Mar 22 2012, 10:38PM
Registered Member #3279

Jandarmi, vi se pregateste ceva! Ceva cu mult praf de mers
Tare as fi curios sa se publice nota de fundamentare, poate acolo este si un calcul al costurilor acestei afaceri: la cat se ridica suma previzionata pentru a se achita serviciile respective catre firmele private pentru paza sediilor trezoreriilor si transportul de valori? Daca se plateste mai mult cu 10%, la acelasi standard de calitate, inseamna o afacere proasta pentru stat, parerea mea.

LINK

Unităţile teritoriale ale Trezoreriei, fără pază din partea Jandarmeriei

Jandarmeria va retrage paza de la cele peste 170 de unităţi teritoriale ale Trezoreriei şi administraţiilor finanţelor publice, cei 1.090 de jandarmi care asigurau protecţia la aceste instituţii urmând să fie redistribuiţi la structurile de ordine publică, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern care vizează modificarea şi completarea HG 1486/2005 privind asigurarea protecţiei obiectivelor, bunurilor şi valorilor cu pază de jandarmi, cei 1.090 de jandarmi care se ocupau cu paza unor instituţii vor fi retraşi şi redistribuiţi în cadrul Jandarmeriei, la structurile de ordine publică.

"Prin proiect se propune ridicarea pazei şi protecţiei cu efective de jandarmi la sediile unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului, respectiv a pazei şi protecţiei pentru transporturile de valori şi numerar efectuate de acestea, demers care va avea ca efect diminuarea cu 1.090 a numărului de indicatori prevăzuţi pentru paza acestor sedii şi redistribuirea acestor indicatori în cadrul Jandarmeriei Române, la structurile de ordine publică", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

La baza reorganizării Jandarmeriei au stat restructurarea şi modernizarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, constrângerile legii bugetului de stat pe anul 2011, totul pe fondul crizei financiare, potrivit documentului citat.

În prezent, Jandarmeria Română asigură prin unităţile sale teritoriale paza şi protecţia la 173 de sedii ale unităţilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care funcţionează casierii-tezaur din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Bucureşti şi administraţiilor finanţelor publice ale sectoarelor Capitalei, municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi transporturile de valori şi numerar efectuate de acestea.
Back to top
Ghost_dog
Fri Mar 23 2012, 09:20AM
Registered Member #1370

Practic se revina la situatia din 2006 cand erau pazite de firme private . Cred ca foamea este mare si cum banul public este cea mai buna afacere " unii trebuie sa traieste" . Cat despre cei de la trezorerii le va fi greu sa se acomodeze la op pentru ca multi din ei sunt mai in varsta sau cu experienta limitata pe teren . In schimb scolile ce vor face schimbarea de la ppisu la op vor avea o paine de mancat .
Back to top
ALM
Sun Mar 25 2012, 11:46PM
Registered Member #2039

Fumatul dăunează grav sănătăţii!

Atunci când stai lângă un jandarm care fumează ...
Back to top
Ghost_dog
Mon Mar 26 2012, 09:25AM
Registered Member #1370

Asta e epica
Back to top
apkah
Mon Mar 26 2012, 10:01AM
arcan
Registered Member #566

Bine ca nu i-a cazut tigara...:))
Back to top
Ultra'
Mon Mar 26 2012, 10:59AM
Registered Member #2406

Nu e de ras tinand cont de ce a patit baiatul ala.

PS: Imi doresc ca si copiii acestor brute sa ajunga in aceiasi situatie sau mai rau, asta ca sa simta pe propria piele ce inseamna abuzurile si nedreptatea.

[ Edited Mon Mar 26 2012, 08:25PM ]
Back to top
truepride
Mon Mar 26 2012, 08:08PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

1.Mie chestiunea cu scoaterea jandarmilor de la paza trezoreriilor imi miroase a ceva bani dati la firme gen SUAT SRY si SSP, ca de firme serioase de paza ba nu sunt bani ba nu stiu baietii pe cine trebuie.Jandarmeria trebuie sa ramana mijlocul de paza a acestor obiective, o parte din motivele pentru care banca se sparge regulat si trezoreria nu, este si pregatirea acestor militari.
2.Nu trebuie sa fi expert in tot felul de stiinte mai mult sau mai putin existente pentru a iti da seama ca in clipurile de mai sus se procedeaza gresit.Greu de spus cum ar actiona orice om daca deasupra capului iti zboara bolovani dar presiunea nu este o scuza pentru abuz.Din aceste motive domnilor militarul daca o da in bara ajunge in fata tribunalului militar si civilul poate ia un avertisment disciplinar.Haina militara inseamna o responsabilitate pe care multi purtatori nu o vad dar rad cu un usor retardism gandindu-se la beneficii.Meseria de militar este cea mai grea pentru un motiv...
Back to top
2 User said Thank to truepride for this Post :
 Klaus (26 Mar 2012, 21:10) , David (27 Mar 2012, 00:49)
ALM
Mon Mar 26 2012, 09:47PM
Registered Member #2039

@Truepride, referitor la punctul 2:
Observ că deviza Jandarmeriei a devenit "Scopul scuză mijloacele". Regret, dar nu pot spune că se procedează greşit, pur şi simplu este o revărsare de instincte animalice!

Vedeţi vreo diferenţă în afara "echipamentului"?
Back to top
1 User said Thank to ALM for this Post :
 Resboiu (26 Mar 2012, 22:01)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF