Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
Consiliul de judecata
Go to page
  <<      
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
truepride
Sat Jan 10 2009, 02:28PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996

Mie personal mi se pare ciudat faptul ca nu ai primit nimic in materie de hartii...
Cel mai ciudat este ca ai primit un avertisment pe baza unui fapt ce reprezinta o sanctiune administrativa(contraventie) cel mult urmata de raspunderea civila pe baza daunelor cauzate.
Ce sa zic... daca asa se aplica regulamentele la voi... mare atentie sa nu iei vreo amenda pt depasirea vitezei legale ca te poti trezi in fata unei "curti martiale speciale"
Dar cei cu 8-9 dosare penale in curs de ancheta... nu primesc un avertisment ceva?
Cand esti convins ca le-ai vazut pe toate...
Back to top
Pârvu Florin
Mon Feb 09 2009, 09:41PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Uite aici ordinul ministrului care reglementeaza cercetarea abaterilor savarsite ce cadrele MAI

LINK

Citeste foarte atent ordinul, si daca decizi ca ai fost sanctionat pe nedrept si vrei sa dai institutia in judecata, da un semn, caci si eu am facut asta si iti pot impartasi din experienta mea.

[ Edited Mon Feb 09 2009, 10:29PM ]
Back to top
Sailor
Tue Feb 10 2009, 10:57PM
Sailor
Registered Member #500

Exista un ordin intern prin care toti cei care au fost implicati in accidente rutiere(indiferent ca sunt soferi profesionisti, soferi de week-end, ofiteri, subofiteri, mm sau p.contractual)vor fi "sanctionati" prin scaderea cu o treapta a calificativului in fisa de evaluare anuala, adica in loc de FB vei lua un frumos B sau poate mai rau.
Si hartie oficiala cu "averisment" vei primi pentru ca ea se face in dublu exemplar de resurse umane, un exemplar semnat iti va ramane tie 'amintire" si celalalt exemplar semnat ca ai luat la cunostinta va merge la dosarul personal.

[ Edited Tue Feb 10 2009, 11:01PM ]
Back to top
Pârvu Florin
Wed Feb 11 2009, 03:06PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

Ca sa-ti raspund exact la intrebare, poti fi judecat in consiliull de onoare in maxum 6 luni de la comiterea unei fapte care sa justifice acest lucru. Si spune-ne si noua, frate, cum s-a terminat povestea asta!
Back to top
Kuji In
Wed Feb 11 2009, 06:08PM
Registered Member #1400

Si la mine in ograda este unul care si-a facut masina proprietate personala flenduri, fara alte pagube sau victime si faptul ca a raportat doar dimineata (isprava s-a petrecut noaptea) este chemat in fata consiliului de onoare. Va tin la curent cu evenimentul, nu de alta dar vanatoarea asta deja a devenit obositoare.

[ Edited Wed Feb 11 2009, 06:09PM ]
Back to top
Sailor
Wed Feb 11 2009, 09:03PM
Sailor
Registered Member #500

Raspuns pt Florin Parvu: "infractorul"(cel care a initiat acest topic) a primit avertisment drept sanctiune pentru accidentul in care a fost implicat.

[ Edited Thu Feb 12 2009, 11:11PM ]
Back to top
Pârvu Florin
Fri Feb 13 2009, 09:27AM

Registered Member #1287

Asta dupa ce a fost judecat in COnsiliul de Onoare si gasit vinovat? sau decizia de sanctionare a fost luata de comandantul unitatii? De fapt, intr-amandoua cazurile, situatia asta e absolut scandaloasa, e un abuz flagrant! In OMAI 400 scrie negru pe alb ca faptele pentru care poti fi judecat se prescriu dupa 6 luni, iar in ceea ce priveste Regulametul disciplinei militare, nu imi mai aduc aminte exact acum, si nici nu am unul la indemana, dar nu cred ca ar putea spune altceva. Daca omul nostru ne-a informat corect, ceea ce se intampla ma face sa ma sufoc de furie!!!
Back to top
Kuji In
Sat Feb 14 2009, 09:35AM
Registered Member #1400

Am promis ca dau detalii despre cazul de la mine din ograda, tipu a intrat cu masina in propriul gard si evident ca a cam sifonat-o. Tipu a gasit de cuviinta sa-si anunte cdt dimineata la prima ora, evident ca ciocanitorile deja il pusesera pe tapet, agitatie mare ca de ce nu a anuntat imediat, amenintari si alte ale, pana la urma l-au trimis in fata consiliului de onoare care evident l-au gasit vinovat de neraportare a evenimentului in 15 min de la producere si a fost sanctionat cu avertisment. Tipu este genul ca isi vede de treaba lui dar atunci cand sefimea pate apa in piua se mai ia de ei si cred ca asta a fost o polita platita. Dupa sanctionare i s-a atras atentia ca nu cumva sa incerce sa plece in alta unitate ptr ca nu se aproba.
Back to top
dj_coco
Sun Feb 10 2013, 04:27PM
Registered Member #5210

Buna ziua!
Am o mare rugaminte la voi. Cine imi poate spune daca dintr-o banala neatentie si dintr-o greseala copilareasca am ajuns in situatia de a mi se intocmi actele premergatoare urmaririi penale, iar in acest caz procurorul a dat NUP si o sanctiune administrativa, pot fi judecat de consiliul de onoare?
De la aducerea la cunostinta comenzii a situatiei in care ma aflam, se fac presiuni foarte mari pentru a-mi da demisia. Daca Procurorul de caz a dat deja o rezolutie consiliul de judecata poate decide trecerea mea in rezerva? Mentionez ca sunt jandarm si nu exista pe numele meu nicio hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila defavorabila mie care sa atraga eliminarea mea din sistem? Am vorbit cu un avocat si mi-a spus ca o sanctiune administrativa nu imi poate influenta cariera militara. Pot cere asistenta unui avocat in cazul in care voi fi chemat in consiliul de onoare si/sau judecata?
Va multumesc anticipat.
Back to top
Klaus
Sun Feb 10 2013, 05:25PM
Registered Member #3279

Dupa a mea parere nu are treaba unitatea cu ce a facut un procuror sau nu. Unitatea poate lua masuri (dat afara) in momentul in care exista o hotarare judecatoreasca definitiva prin care sa fii condamnat, chiar si cu suspendare. Consiliul de judecata are competente in a hotari asupra faptelor in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu sau daca prin ce a facut sau nu militarul a adus atingere onoarei si demnitatii militare sau imaginii institutiei.
Am avut la mine in unitate o situatie cand un subofiter a fost implicat intro altercatie + accident auto usor, au venit de sus sa cerceteze cauza si raspunsul a fost ca unitatea nu poate lua masuri impotriva subofiterului pentru ce a facut in afara programului, altii sunt abilitati sa cerceteze si sa ia masuri legale, potrivit competentelor. Singura masura disciplinara a fost atentionarea pentru parasirea fara aprobare a garnizoanei. In rest, a fost cercetat, judecat si rasjudecat de cei in drept, iar cand unitatea a avut cunostinta despre condamnarea lui definitiva s-a luat masura desfacerii raporturilor de munca.
O sanctiune aplicata de altcineva decat judecator nu constituie temei pentru sanctionarea disciplinara a unui militar. Pentru o fapta se poate da o singura sanctiune, cea administrativa, data de procuror, unitatea nu va poate sanctiona pentru acelasi lucru sau pentru ca ati fost cercetat de procuror.
In concluzie, daca va tin nervii vedeti-va de treaba si adunati documente care sa va sustina cauza in instanta, la nevoie.

Edit - din cate retin, in fata celor 2 consilii militarul nu poate fi reprezentat de avocat (daca retin bine, la cel de judecata poate fi reprezentat/asistat de cineva tot dinauntrul institutiei), fiind o problema interna.

[ Edited Sun Feb 10 2013, 05:36PM ]
Back to top
2 User said Thank to Klaus for this Post :
 dj_coco (12 Feb 2013, 12:06) , ŽELJKO (13 Feb 2013, 11:21)
Ghost_dog
Sun Feb 10 2013, 07:15PM
Onoarea mea este loialitatea
Registered Member #1370

In general disperati sa "dea bine la imagine" solicita mai mult sau mai putin pe fata demisia astfel avand mainile curate . Daca cedezi presiuni este problema ta , in schimb nu ar fi rau in cazul de fata sa apelezi la corpul de control al IGJR-ului , mai ales daca a fost dat nup .
Back to top
1 User said Thank to Ghost_dog for this Post :
 dj_coco (12 Feb 2013, 12:06)
dj_coco
Tue Feb 12 2013, 11:26AM
Registered Member #5210

Vă mulțumesc foarte mult pentru răspunsurile prompte și sfaturile dumneavoastră. Încă o întrebare, dacă de la comiterea acelei abateri comisă in timpul meu liber trec 30 de zile pot invoca concepția de nelegalitate a întrunirii consiliului de judecată? Cat de mult influențează o sancțiune administrativă cu amenda de 200 lei data de procuror cauza mea? Se pot lega de această sancțiune pentru desfacerea contractului de muncă implicit trecerea in rezerva?
Va mulțumesc anticipat!
Back to top
Klaus
Tue Feb 12 2013, 07:35PM
Registered Member #3279

Cu riscul de a ma repeta, reiau ideea cum ca la serviciu nu se poate sanctiona ceva petrecut in timpul liber si care nu are legatura cu sarcinile specifice. De exemplu, se poate trece linistit pe rosu ca pieton sau sofer (in timpul liber), ca si civil veti primi sanctiune numai din partea politiei, este in competenta ei. Daca la constatarea faptelor v-ati smuls epoletii si i-ati aruncat pe jos, v-ati urcat pe masina si v-ati declarat calitatea de jandarm, amenintandu-i pe politistii respectivi ca-i veti prinde la inghesuiala si alte asemenea, atunci da, puteti fi tras la raspundere pentru patarea imaginii institutiei, nu pentru trecutul pe rosu sau amenda primita pentru asta.
Daca sunt mai catolici decat catolicii, cei de la serviciu va pot da cel mult o atentionare sau avertisment pentru neraportarea imediata a problemei respective (fapta, cercetare procuror, NUP-ul dat). In cazul in care ei insista cu Consiliul, faceti un raport in care va precizati pozitia fata de legalitatea actiunii, cu precizarea aspectului ca va rezervati dreptul de a va sustine punctul de vedere in instanta.
Parerea mea
Back to top
2 User said Thank to Klaus for this Post :
 dj_coco (13 Feb 2013, 06:43) , ŽELJKO (13 Feb 2013, 11:22)
didier
Sun Jun 02 2013, 12:03AM
Registered Member #4775

Am si eu o intrebare si sper ca scriu unde trebuie:in cazul in care un subofiter(ISU) are o hotarare judecatoreasca de condamnare definitiva (1 an cu suspendare),exista o lege potrivit careia sa fie dat afara si daca da,care este?
Sau cum se procedeaza in acest caz?
Nu mi-e lene sa caut dar mi-e frica ca o sa-mi prind urechile si degeaba.
Back to top
Klaus
Sun Jun 02 2013, 10:30PM
Registered Member #3279

@didier - Trecerea in rezerva a cadrelor militare se poate face in baza art. 85, lit k) din Legea nr. 80/1995 - cand, pentru o infractiune savarsita din culpa, li s-a aplicat prin hotarare judecatoreasca pedeapsa inchisorii, cu suspendarea conditionata a executarii, ori a amenzii, precum si in cazurile cind au beneficiat de amnistie sau gratiere inainte de inceperea executarii pedepsei; Sau se poate aplica art. 87 din aceeasi lege - Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate condamnati prin hotarare judecatoreasca la pedeapsa inchisorii cu executarea acesteia, precum si cei condamnati pentru infractiuni savarsite cu intentie la pedeapsa inchisorii cu suspendarea executarii ori cu amenda se trec in rezerva sau direct in retragere.

Nu stiu (si nu cred) ca in MAI sa se aplice modificarea la art. 87 adusa prin Legea nr. 53/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare:
26. La articolul 87, dupa alineatul 1 se introduc doua noi alineate, alineatele 2 si 3, cu urmatorul cuprins:
„Cadrele militare in activitate condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva la pedeapsa inchisorii cu executarea acesteia se trec in rezerva sau direct in retragere din oficiu.
Cadrele militare in activitate din Ministerul Apararii Nationale condamnate pentru infractiuni savarsite cu intentie la pedeapsa amenzii penale sau cu inchisoare, cu suspendarea executarii ori gratiate inainte de inceperea executarii pedepsei, pot fi trecute in rezerva sau direct in retragere ori pot fi mentinute in activitate, pe baza propunerilor inaintate ierarhic comandantilor/sefilor care au stabilite competente in acest sens, prin ordin al ministrului apararii nationale.“

IGSU-ul nu mai are parte, din pacate, acelasi statut, de militar, cu personalul din MApN
Back to top
Go to page
  <<       

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF