Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Diverse :: Arta guvernarii

<< Previous thread | Next thread >>
Romania,republica prezidentiala sau parlamentara?(sau monarhie constitutionala)
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Doru
Sun Sep 17 2006, 11:51PM
doru
Registered Member #14

Situatia de fata din tara nu poate sa mai persiste,viata politica,viata parlamentara este dominata de un permanent razboi al declararatiilor si nu numai intre reprezentantii celor doua palate Cotroceni,razboi in care se mai baga in seama cateodata si PUR-ul prin patronul sau "Felix".Basescu si Tariceanu uita ca au fost alesi impreuna pentru construi si nu pentru a demola.Cred ca o buna solutie pentru Romania este organizarea statala a USA ,republica prezidentiala in care presedintele este si seful guvernului.Acest lucru ar elimina lupta intre "palate" ,care dureaza de la revolutie incoace,vezi cazurile Roman-Iliescu,Constantinescu-Radu Vasile,Nastase-Iliescu si acum Basescu-Tariceanu.Acesti oameni respectiv institutii in loc sa-si canalizeze energiile pentru dezvoltarea tarii s-au faultat in permanenta generand criza dupa criza.Alegerea directa de catre electorat a presedintelui elimina posibilitatea alegerii de catre parlament ,prin jocuri politice obscure, a unui presedinte probabil tot obscur.Totusi in cazul in s-ar opta pentru o republica prezidentiala ar trebui intarit controlul parlamentar al serviciilor care acum are doar un rol decorativ.
Back to top
me
Mon Sep 18 2006, 04:19PM
me
Registered Member #11

sa nu uitam ca fiecare dintre partidele sau aliantele aflate la putere, nu au facut decat sa sa caute imbogatirea membrilor ei cei mai importanti pe durata mandatului.
o asemenea putere data unui presedinte, atat timp cat nu exista o democratie consolidata - cu institutii ale statului functionale, cu o solida societate civila, cu politie si procuratura eficiente, cu descentralizare reala - nu face decat sa duca la o (semi) dictatura in care cei ajunsi la putere nu vor mai da socoteala nimanui. macar acum inca mai exista un bivolaru bagat la zdup...

ca sa putem avea o organizare statala ca usa, ar trebui, mai intai, sa trecem printr-un razboi civil cum l-au avut ei, eventual tot pentru abolirea sclaviei. si pe urma, mai vedem...
Back to top
Wittmann
Mon Sep 18 2006, 05:42PM
Registered Member #173

Pai daca vrem sa evitam aparitia unei semidictaturi prezidentiale, sa facem bine sa gasim niste parghii care sa-l impiedice pe presedinte sa acumuleze mai multe putere decat are nevoie.
Back to top
marius_v
Mon Sep 18 2006, 06:05PM
Registered Member #157

eu zic ca dimpotriva: transformarea Romaniei intr-o republica prezidentiala ar aduce mai multe beneficii decat dezavantaje pentru situatia actuala. Romania nu poate functiona intr-o republica parlamentara!!! cetatenii Romaniei(daca ii pot numi asa pt ca statutul de cetatean presupune obligatii si drepturii de care multi romani nici nu au auzit) nu si-au dezvoltat inca simtul civic de care are nevoie democratia pentru a functiona! Inca mai avem nevoie sa fim condusi de o mana forte la centru, iar treburile locale sa fie gestionate de administratia locala cea mai apropiata de comunitatea respectiva(pe principiul subsidiaritatii). partidele politice aflate la putere sunt mult mai interesate de propriile avantaje, iar partidele aflate in opozitie sunt mult prea slabe si lipsite de integritatea morala avand problemele lor interne neputand sa-si indeplineasca rolul lor adevarat- acela de a crea o presiune asupra partidelor de la puterea in vederea imbunatatirii politicilor publice!!! Desi cateodata ma indoiesc de faptul ca am putea avea la centru un om integru din toate punctele de vedere care sa realizeze interesele publice asa cum se cuvine! Totusi nu cred ca ar fi rau sa incercam si modelul republicii prezidentiale!
P.S. doru, aici era bun si un mic poll sa vedem ce parere au oamenii de pe forum in legatura cu acest subiect
Back to top
me
Mon Sep 18 2006, 06:34PM
me
Registered Member #11

marius> esti sigur ca nu iti place mai mult Vadim?
mie mi se pare ca romania functioneaza chiar daca cu mari poticneli. apartenenta la UE ne va face sa aplicam politicile comunitare iar constiinta romanilor va trebui sa se "alinieze" la sistemul de valori european.
iar daca partidele de la putere sunt interesate de propriile avantaje iar cele din opozitie sunt slabe si au probleme de integritate morala, nu mai bine le desfiintam? si atunci facem o republica prezidentiala, unipartinica (PD, dupa preferintele tale), si revenim la sistemul de dinainte de 89. si in acest mod simplu, legile sigurantei nationale ar trece prin parlament imediat si in forma in care le vrea basescu pe propunerie sri...
daca va fi asa, australia scrie pe mine....
Back to top
marius_v
Mon Sep 18 2006, 07:41PM
Registered Member #157

imi place vadim! e un bun mascarici! si imi place ca tot ce afirma spune cu pasiune! ma rog mai sunt si nebuni din astia! aici nu vb efectiv de functionat! roamania " functiona" si pe vreamea cizmarului! noi incercam sa ne spunem parerea referitor la ce model de guvernamant ar putea sa faca Romania sa functioneze la parametrii optimi(care or fi aia?? cine mai stie??). Ideea nu e sa ne impinga UE de la spate! vb de democratie! in democratie poprul este suveranul de drept al puterii! el isi deleaga reprezentantii care trebuie sa lucreze pt el avand ca scopul realizarea binelui comun pt intreaga societate(cel putin asa sta treaba in plan teoretic)! trebuie sa ne gasim o identitate proprie, iar guvernantii trebuie sa lupte pt drepturile cetatenilor nu sa faca jocul politico-economic al UE! imi mentin parerea ca o republica prezidentiala si un sistem descentralizat ar fi benefice pt situatia actuala! evident si cu o presa puternica si un sistem puternic de control asupra presedintelui!
Back to top
free sky
Mon Sep 18 2006, 09:15PM
Registered Member #4

daca tot a venit vorba de VC Tudor, in recomand sa citeasca acea lista pe care-am postat-o(Lista baietilor cu ochii albastii) eu ca sa-i fie mai usor sa-si selecteze oamenii.Am inteles ca-i primeste cu bratele deschise pe fostii securo-tortzionari in partid, si chiar are de gand sa infiintzeze un ONG intitulat SECURITATEA ROMANA. Ce alta dovada vretzi pentru a ne da seama ca acest om e chiar BOLNAV PSIHIC.
Back to top
me
Mon Sep 18 2006, 09:17PM
me
Registered Member #11

pai, presa puternica si control asupra presedintelui nu exista nici acum si nici nu va exista curand. proiectul de republica prezidentiala, pe care il vrea basescu, are ceva sanse sa se intample in curand iar dezideratele tale, marius_v, vor ramane doar o utopie. si asa tara nu face jocul politico-economic al UE, doar raspunde partial la cerintele acesteia, ramanand in continuare conduse de interesele economice ale cartonajului de afaceri impinse de la spate de puterea serviciilor secrete.
oricum, avem si vom avea aceleasi angoase ale libertatii de gandire capitaliste: cine ne conduce de fapt? cei pe care i-am ales sau cei din umbra lor? am vazut, cu ocazia pachetului de legi privind securitatea promovat de presedintie, ca basescu nu este decat o marioneta in mana serviciilor secrete sau, si mai mult, nu face decat sa le promovoze interesele voit. in aceste conditii, o republica prezidentiala cu basescu la carma, gata pregatit pentru inca 5 ani, nu cred ca este solutia pozitiva pentru romania, oricat de mocirloasa este politica romaneasca astazi. si poate ca peste 8 ani ne vom pregati de plebiscit pentru modificarea constitutiei astfel incat, cel mai mare presedinte al tuturor timpurilor sa poata beneficia de-un al treilea si al patrulea mandat, cu urmas la tron Bodo.
a, ideatic, aveti dreptate, cu o republica prezidentiala condusa de un model "Havel", alta ar fi povestea. cineva care sa fi suferit de pe urma comunistilor si a sistemului represiv, ar fi avut o determinare morala sa conduca tara pe un drum care sa combine mana forte care pune constiintele in miscare cu libertatile cetatenesti care ne-au lipsit atat de mult. dar Havel al nostru nu a scris decat rapoarte de serviciu, opere complete, atent selectionate cu ajutorul securitatii. si, mai spun o data, cine isi inchipuie ca puteai ajunge sa lucrezi la Anvers fara sa ai absolut toate avizele securitatii, fara sa fii "in cartile" lor, se inseala amarnic.
dar acum nu vorbim ideatic, vorbim de realitatile prezente. imi pare rau ca nu observati ca aceste idei, promovate de o parte a mass-media, sunt periculoase. bine, o sa spuneti ca vom fi in UE si UE nu il va lasa pe presedinte sa abuzeze de functia sa.
dar nu va fi asa. deja basescu abuzeaza de functia sa, mai mult, a siluit-o cu perversiuni si sub influenta alcoolului, a combinat-o cu axe, a dat-o la intreg cartierul, in prag de aderare, cand UE e cu ochii pe noi. din pacate, nu e ca la facultate si, o data intrati in UE, nu vom putea fi dati afara (vezi exemplul Austriei) dar putem suporta toate consecintele nefaste ale unui regim cu apucaturi nedemocratice.
Back to top
Doru
Mon Sep 18 2006, 11:56PM
doru
Registered Member #14

me -ma refer la institutii nu la persoane,personaje.Se poate reglementa,odata cu modificarea constitutiei,ce are voie sa faca si ce nu presedintele.Basescu are intr-adevar apucaturi dictatoriale,acest comportament este posibil datorita ambiguitatii constitutiei si a legilor ce decurg din ea.Basescu este trecator,eu cred ca nu-si va termina mandatul,dintr-un motiv sau altul, de WC Tudor si Jiji Mioriticul nici nu poate fi vorba,cred ca daca un din cei doi ar ajunge presedinte "Hicler" ar fi un mic copil si occidentul mai mult sau mai putin indepartat stie aceasta si ii va bloca.
Back to top
me
Tue Sep 19 2006, 06:21PM
me
Registered Member #11

si crezi ca daca se va modifica consitutia, basescu se va grabi sa o si respecte? pai nu respecta el amaratul ala de cod rutier..
ideatic e bine, dar inca nu avem presedintele pregatit pentru republica prezidentiala.
Back to top
Doru
Tue Sep 19 2006, 08:33PM
doru
Registered Member #14

Cred ca noi romanii nu avem cultura democratiei,daca ea exista,am fost educati de-a lungul istoriei ba cu voda care conducea ,judeca,taia capete,ba cu cuza care se ducea deghizat prin targuri cu ocaua(si care probabil isi conducea beat trasura si care avea si amanta-sa fi fost blonda?).Am dus-o din dictatura in dictatura cu mici intermitente.Asa avem mentalul colectiv,voda le rezolva pe toate,voda om din popor,mai un spritz,mai o gagica,o injuratura,e de-al nostru ,il percep marea majoritate inculta a populatiei.
Back to top
me
Fri Sep 22 2006, 08:41PM
me
Registered Member #11

tu ai dreptate dar nu cred ca istoria asta trebuie repetata la nesfarsit. dupa acelasi calapod poate trebuie sa reintroducem iobagia, sa nu mai lasam femeile sa voteze, sa reintroducem ziua de munca de 14 ore si tot asa... parca normal e sa mergem inainte si sa ne aliniem mersului lumii dezvoltate, nu sa luam ca modele republice prezidentiale din africa sau de aiurea.
pana la urma, interesul nostru ar fi sa ne modernizam ca natiune, sa ne dezvoltam din toate punctele de vedere. avem tot ce ne trebuie, mai e necesar sa punem si osul la treaba, iar pentru asta nu ne trebuie un "despot luminat" care sa ne arate biciul ci doar mai multa responsabilitate civica.
as prefera ca presedintele sa ne dea pilde de munca, nu de sprit si de condus masina baut. sa ne comunice cum vede el mersul tarii inainte, nu cum se contreaza tariceanu la ce vrea el si, implicit, boc.
Back to top
colonelul
Sat Sep 23 2006, 11:08AM

Registered Member #20

Indifefent de forma cred ca cea mai importanta problema este RESPECTAREA REGULILOR JOCULUI! Atunci cind a avut loc batalia pentru Cotroceni nu i-am auzit pe concurenti vorbind de modificarea Constitutiei...
Back to top
mercurie
Tue Nov 25 2008, 09:45PM
Registered Member #1034

Avem o problema in modul de adaptare a democratiei. Cei care ajung in parlament nu ne reprezinta cu adevarat. Reprezentarea, chiar daca legala, este una decorativa.Sistemul, reprezentat de legea electorala, este unul defectuos. Ce putem face, tinand cont si de istoria in domeniu ? Sa regandim sistemul, legea electorala a.i. cei care ajung in parlament sa ne reprezinte cu adevarat. Monarhie constitutionala sau republica parlamentara, problema ramane. Poate ca ar trebui sa apelam iarasi la singura formula de succes a romanilor: sfatul batranilor. Ca-i rost de comuna, mic oras, mare oras sau parlament....
Back to top
Altair
Sat Nov 29 2008, 09:55PM
UBI CONCORDIA IBI VICTORIA
Registered Member #385

Fratilor, haosul domneste nestingherit in tarisoara noastra,si cu el rudele hotia,nedreptatea,ilegalitatea,smenul etc.Autoritatea institutiilor este inexistenta,justitia este captiva undeva prin noianul de legi care ar trebui sa o readuca la viata.In timp ce smecherii juzuresc militienii iau bataie (nu mai dau),jandarmii fug din cauza zurbagiilor ca sa nu se accidenteze bietii infractori cand ii bombardeaza cu bolovani ca la Posada,cat despre militari.....ei bine de bine ce le este,nu mai stiu ce e aia demnitate,ce sa nu mai vorbim de aia militara
Evident,pana acum nu am spus nimic nou,dar acest context ma face sa cred tot mai mult ca ne lipseste un Antonescu.Poate ca dictatura militara ar fi ceva exagerat,dar singura forma care ne-ar putea salva ar fi o "democratie militara" ca sa zic asa.Si ca veni vorba de Antonescu,mai imi vin in cap nume ca Vlad Tepes, Mihai Viteazu si chiar tovarasu Ceasca,care toti au in comun cel putin 2 lucruri:
1.Au incercat sa faca din rahat(poporul roman) bici
2.Au sfarsit tradati si asasinati miseleste
E adevarat ca toti erau cam dusi cu bidonu,dar se pare ca numai astfel de oameni se incumeta sa faca ceva....

[ Edited Sat Nov 29 2008, 09:59PM ]
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF