Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: SRI
 
<< Previous thread | Next thread >>
cate putin despre SRI
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
djebel
Thu Jun 05 2014, 06:13AM
Registered Member #3603
Joined: Thu Jan 06 2011, 12:32PM

Posts: 2103
Thanked 516 time in 373 post
Boribum wrote ...



Singura carte cu care as da cuiva în cap (daca as avea-o) este "Revolutie si reforma" a tov. Ion Iliescu.


Eventual editia metalica, nu?
Back to top
ALM
Thu Jun 05 2014, 08:49AM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
D-aia e bun Băsescu! El nu va scrie niciodată vreo carte, că de 10 ani se chinuie să termine de citit "Levantul" şi nu sunt sorţi să o termine ...


Editare:
Am uitat! Offtopic!

[ Edited Thu Jun 05 2014, 08:50AM ]
Back to top
djebel
Thu Jun 05 2014, 10:45AM
Registered Member #3603
Joined: Thu Jan 06 2011, 12:32PM

Posts: 2103
Thanked 516 time in 373 post
Off-topic grav:

Pun pariu ca nici tov. Iliescu habar n-are cate cuburi de gheata se pun in paharul de whiskey!
Back to top
Boribum
Thu Jun 05 2014, 11:54AM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Ajunge Basescu asta oriunde,asemenea ubicuitate mai rar de gasit.
Sa se arate legatura între un e-mail adresat SRI-ului,operele lui Ceausescu si marea scriere a lui Iliescu. Basescu,fireste ! =D>

Tare mi-e ca tot el mi-a dereglat senzorul de pneu pe fata dreapta ! Citez dintr-un brav român,intervievat de un ziarist : la întrebarea de ce nu se spala pe dinti,omul a raspuns senin : "eu nu-s din localitatea asta,dom'le,si nu vedeti cât fura astia de la guvernare ?" . Legatura evidenta,rationament fara greseala.

Si ca sa nu fiu (Mon Dieu !) acuzat ca bat câmpii,iata o întâmplare reala legata de serviciile speciale. Acum câtiva ani am trimis un e-mail catre SIE,întrebând daca în cadrul ceremoniilor lor interne se (mai) poarta uniforma militara de catre cei care au dreptul sa o faca. Vazusem niste poze din anii '80 cu o sedinta securistica si erau tot soiul de tovarasi care participau,si unii erau în uniforma. Si- întrebam eu în e-mail-ul meu- doream sa stiu daca asa ceva mai exista,ori nu. Raspunsul ar fi putut sa fie "da","nu" sau "nu comentam". Dar n-a fost niciuna din astea.Ce-i drept,pe vremea aceea tocmai fusese prins românasul Grecu la Moscova cu punga de plastic,si cred ca aveau treaba.Oamenii sunt ocupati,si n-au vreme de prostii,istoriografie,tâmpenii d-astea.
Asa o fi si la colegii lor de la SRI. Ehee,unde sunt vremile când nici nu deschideai bine gura si hop ! ,sareau doi-trei tovarasi care sa te invite la "organe" ,sa te asculte ?!? Azi nici la e-mail-uri nu raspund,si uite ca sunt oameni care le tot scriu,si electronic,si cu recomandata,si tot nimic.



Back to top
me
Thu Jun 12 2014, 12:34AM
me
Registered Member #11
Joined: Fri Mar 03 2006, 10:03AM

Posts: 777
Thanked 14 time in 11 post
Boribum: ce rost avea sa raspunda SIE la o intrebare pusa de un cetatean care are (si) alta cetatenie si care traieste de peste 20 de ani in strainatate, intrebare care se refera la o procedura interna serviciului si care este - mai mult ca sigur - secreta?
De la 1980, cand tinuta militara pentru militari era obligatorie cu exceptiile prevazute de regulamente, pana in zilele noastre, au trecut multi ani, iar legile s-au schimbat. Un exercitiu simplu de logica si studierea website-ului LINK ne pot dumiri cu anumite aspecte ale muncii operative de informatii.
Nu cred ca ti-e dor sa te salte careva pentru o intrebare
Back to top
Resboiu
Fri Jun 13 2014, 12:21AM

Registered Member #2526
Joined: Tue Jan 26 2010, 05:50PM

Posts: 793
Thanked 61 time in 46 post
Me. "sectorismele" au apus. Daca te mai salta careva, din orice structura, e grav si pentru ei.

Nu spun o noutate, doar o reamintesc: exista militari care raspund "muritoritorilor de rand" - o buna parte dintre ei isi fac foarte bine treaba.

Despre saltatul pentru intrebari, sa zicem in serios ca sunt diferente.
Back to top
me
Fri Jun 13 2014, 12:53AM
me
Registered Member #11
Joined: Fri Mar 03 2006, 10:03AM

Posts: 777
Thanked 14 time in 11 post
Resboiu> scuze, dar esti prea ermetic pentru mine. Ce vrei sa comunici, de fapt? Ai putea fi putin mai explicit?
Despre ce "sectorisme" vorbesti?
In al doilea aliniat te referi la purtatorii de cuvant ori la "organele" de presa din institutiile militare?
Aliniatul 3 imi este chiar imposibil de descifrat: ce diferente ar putea exista pentru o chestie absolut ilegala?

Mesajul meu este pentru Boribum, iar el intelege perfect ceea ce spun acolo.
Daca ai nevoie de explicatii suplimentare, intreaba-ma.
Back to top
1 User said Thank to me for this Post :
 Boribum (16 Jun 2014, 21:43)
Stel
Mon Jun 16 2014, 09:07PM
Registered Member #2461
Joined: Fri Jan 08 2010, 08:06AM

Posts: 981
Thanked 56 time in 43 post
Multzam, baietzi, pentru lamuriri!

Boribum, uite inca o scrisorica:

Pentru inceput, cateva poze, desprinse parca dintr-un film de groaza:











(Pozele sunt facute a doua zi, pentru ca in prima zi am fost prea ocupati si, in plus, am crezut ca ori IML ori Politia ii vor face niste poze profesioniste)

Asa, mi-am gasit fratele cel mic intr-o dimineata. Nu avea rost sa intreb cine l-a adus in acea stare pentru ca stiam deja: celalalt frate. Acum, sa nu credeti ca vreun frate vitreg! NU! Suntem patru copii ai acelorasi parinti, suntem frati buni, de aceeasi mama si acelasi tata.

Dupa primele momente, in care am fost tentata sa-i acord primul ajutor, m-am gandit ca ar fi mai bine sa iau unele masuri ca sa nu semai intample niciodata asa ceva. Asa ca i-am cerut fratelui sa sepregateasca de plecare si, in timp ce ma pregateam, am sunat-o pe sora noastra cea mai mare, ca sa-i spun ce s-a intamplat si sa o rog sa vorbeasca cu fratele agresor, asupra caruia are cel mai puternic ascendent posibil: CEL FINANCIAR. Eram inca socata de situatie, asa ca in momentul in care a raspuns la telefon, fara sa o salut, i-am spus direct: “Ret, l-a desfigurat pe Nelu!”
A urmat al doilea soc in mai putin de cinci minute, pentru ca vocea de la la telefon m-a intrebat: “Ce-a facut Nelu?”

Asta DA! Lovitura de maestru! Dragii mei, daca vreodata veti avea nevoie de un killer psi, apelati cu incredere la sora mea! Remarcati modul in care, cu doar trei cuvinte, a preluat toata vina care plana asupra fratelui agresor si a aruncat-o in intregime asupra VICTIMEI !!! MAGISTRAL !!! (intr-un “episod” urmator va voi povesti modul in care i-a indus mamei ideea mortii cu o alta fraza extrem de simpla: “Roaga-te lui Dumnezeu sa se poata opera!”, dar, cum spuneam, asta intr-un alt episod).

Am dedus ca cei doi sunt “in cardasie” si am decis sa iau masurile pe care le consider eu necesare. Am considerat ca imi este necesar un certificat medico-legal IN PRIMUL RAND, pentru ca sa se poata face constatarile de rigoare “la cald”, asa ca primul drum l-am facut la IML. Acolo am avut urmatorul dialog cu functionara de la informatii:

“-Ati fost la Spitalul de urgenta?
-Nu.
-Pai acolo trebuia sa mergeti intai! Intai trebuia sa va ganditi la sanatatea lui!
-Am venit aici pentru ca m-am gandit intai LA VIATA LUI! Daca traieste, sanatatea se mai poate repara!
-Bine, daca asa ganditi...
-ASA gandesc!”

Consultatia s-a redus la aspectare, fara vreo poza sau radiografie, iar Certificatul, eliberat doua saptamani mai tarziu, este acesta:




De acolo am plecat la Sectia 11 Politie pentru a depune o Plangere. Asa am crezut noi, dar comisarul care ne-a ascultat a botezat-o, mai bland, “Declaratie”. Alt maestru!

Ne-am continuat plimbarea prin Bucuresti cu un drum la sora mea la serviciu, dar nu stiam ca era in concediu. Si pentru ca tot am ajuns acolo, am intrebat-o pe colega ei de birou: “Uita-te la el si spune-mi: Ce anume ar putea sa justifice asta?” Raspunsul a fost: “Nimic”. Exact cum credeam si eu...

Daca nu am gasit-o la serviciu, am mers la ea acasa. Trebuia sa il vada cum arata si trebuia sa mearga cu noi la spital. Am plecatspre Floreasca dar numai dupa ce si-a sunat sotul si acesta a ajuns acasa, pentru a merge si el cu noi.

Din Triaj am fost repartizati la SECTIA “URGENTE MINORE” (si subliniez acest lucru, veti vedea de ce). Chiar daca fratele meu era desfigurat, aceasta este totusi o urgenta minora in comparatie cu o persoana scoasa dintre fiarele contorsionate ale vreunei masini. Medicul care l-a consultat l-a trimis la radiologie pentru a face 6 RADIOGRAFII !!! Acestea, insa, nu se “printeaza” ci ajung in format electronic la medicul care l-a consultat. Dupa un nou episod de asteptare, medicul l-a chematdin nou in cabinet, de unde au iesit impreuna dupa mai putin de cinci minute. Ne-a spus ca nu are nimic, sa-i punem comprese cu apa rece si ii trece in cateva zile. Totul verbal, fara nicio hartiuta cat de mica pe care sa scrie ceva.

A fost al treilea soc din ziua aceea! I-am spus:

-Domnule doctor, am fost la IML si am depus o Plangere la Politie. Vom merge in instanta. Eu nu pot merge in instanta cu vorbele dumitale!”

A fost randul lui sa aiba un soc: “Ati fost deja la IML ?! Aratati-mi hartia!” Dupa ce a vazut-o, a spus usor balbait: ”In cazul acesta, trebuie sa asteptati SA VINA MEDICUL NEUROCHIRURG” !!!Oare de ce este nevoie de neurochirurg si oare de ce NUMAI in situatia in care DEJA FUSESEM LA CEEA CE EI NUMESC AUTORITATE ?!

Am plecat de la spital la ora 18:30 cu o Scrisoare Medicala catre medicul de familie. Argumentarea medicului a fost ca alte probe/documente pot fi eliberate NUMAI LA CEREREA AUTORITATII ! Care Autoritate ?! In cazul de fatza, IML !!!

Deci ACESTA era motivul pentru care functionara de la IML ma intreba daca am fost la Spitalul de urgenta! Daca nu mergeam intai la IML, nu mai ajungeam deloc la IML, pentru ca spitalul nu m-ar fi trimis la IML! Spitalul ma trimitea la plimbare, sa-i pun victimei comprese cu apa rece, ca-i trece! Mi se parea ca intrevad, in spatele acestor hachite, un intreg mecanism care s-a pus in miscare pentru apararea agresorului. Iar zilele care au urmat, mi-au confirmat aceasta supozitie.

In ziua urmatoare, am luat din nou drumul in picioare. Intai la medicul de familie, cu Scrisoarea Medicala de la Spitalul de Urgenta:




Si asta este o capodopera! In copia xerox nu apare nicio stampila, niciun nume! Pe original apare stampila de sus, de culoare violet (cea schitata de mine cu pix albastru) si apare o parafa, verde si rasturnata, dar FARA NUMELE MEDICULUI! Semnatura indescifrabila... ma lasa rece...

Medicul de familie ne-a primit pentru ca ERA O URGENTA, altfel ne-ar fi cerut sa platim consultatia, pentru ca fratele NU ERA ASIGURAT!

Deci! El a lucrat mai mult de douazeci de ani in uzina Timpuri Noi, pana cand au cumparat-o unii si au ras-o de pe fatza pamantului. A mai lucrat apoi cativa ani la o firma privata. Si a platit mereu CAS. Dar daca in perioada “incidentului” nu platea, nu avea dreptul nici macar la o consultatie gratuita!!! Am sugerat sa mearga pe asigurarea mea, dar nu se accepta: pot merge pe asigurarea altcuiva doar RUDE DE GRADUL I: PARINTE, SOT, COPIL. Deci, fratele nu mai este ruda de gradul I ?! De cand?! De ce?!

Am plecat pe Plevnei, la Clinica de Maxilo-buco-faciale pentru consult BMF recomandat de Spitalul Floreasca. Cred ca nu voi uita nici in o mie de vieti reactia asistentei care a deschis usa cabinetului pentru a invita urmatorul pacient. M-a si amuzat putin. Era socata de parca vedea o fantoma, era palida, a facut doi pasi inapoi si a ridicat ambele brate, de parca se preda. S-a balbait induiosator cand ne-a spus: “Nu este aici medicul BMF-ist, dar il chem imediat!”. Medicul, o doamna medic, ne-a trimis la radiologie, normal! Apoi ne-am intors la ea. Cu radiografia in fatza, doctorita l-a mai consultat o data, apoi a spus: “Domnule, dar aveti fracturi consolidate!” Probabil mai spusese asta, pentru ca fratele meu a replicat iritat: “V-am spus! In ochi m-a lovit, nu in maxilar!”

Asta mi-a “aprins beculetze” cat farul de locomotiva, asa ca am cerut doctoritei trimitere la radiologie pentru o radiografie pentru zona ochilor. Tot ea mi-a spus ca sunt necesare o INTERPRETARE RADIOLOGICA, care se plateste tot la radiologie, si o INTERPRETARE FIZIOLOGICA, care se elibereaza atunci cand vom avea interpretarea radiologica. Am platit, am asteptat cateva zile si iata ce raspuns am primit:




Va place ?! Si mie! NU PREZINTA LEZIUNI! Asta in ciuda faptului ca medicul BMF-ist a vazut fracturi consolidate! Cat despre interpretarea fiziologica (foarte corecta denumirea aceasta: INTERPRETARE, pentru ca fiecare... interpreteaza "dupa ureche", cum vrea), aceasta mi-a fost refuzata categoric, sub motivul ca interpretarea fiziologica poate fi eliberata NUMAI LA CEREREA AUTORITATII !!!


EPILOG

Mecanismul despre care vorbeam mai devreme mi-a devenit tot mai evident. Am renuntat si la plangerea depusa la politie si botezata Declaratie. Oricum, nu vroiam ca fratele agresor sa se aleaga cu dosar penal, cazier, etc, vroiam doar ca cineva pe care el il considera AUTORITATE sa ii puna in vedere ca la urmatoarea aventura de acest gen NU VA MAI AVEA IERTARE. Nu aveam de ce sa ma bazez pe autoritatea surorii noastre comune pentru ca am vazut in ce directie actioneaza autoritatea ei. Ce-i drept, acum agresiunea fizica este doar “de intimidare”, chiar daca nu a incetat de tot, dar a inceput un adevarat razboi psihologic, in care suntem vizati toti cei care locuim la acea adresa, mai putin fiul lui propriu si personal. Un razboi in care foloseste intregul arsenal al terorismului psihologic. Are siguranta omului care stie ca “are spate” puternic. Ce-i drept, are un intreg sistem...

REPET: Demersul meu nu urmareste vreo forma de pedepsire a fratelui ci mai degraba are scopul de a sesiza existenta acelui mecanism obscur, nevazut, care intervine in functionarea actului medical, in politie, in justitie si ... oriunde. Este un mecanism nevazut, care opereaza in planul informatiilor, al comunicarii intre institutiile implicate intr-un mod nedetectabil pentru omul simplu dar categoric in DEFAVOAREA lui, daca nu chiar IMPOTRIVA lui. As putea spune chiar ca aceste institutii il sfideaza, il desconsidera, il folosesc ca pe un cobai, si toate astea in timp ce nu se jeneaza sa ii taxeze servicii nesatisfacatoare la preturi astronomice.
Back to top
Boribum
Mon Jun 16 2014, 09:52PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Regret situatia,dar nu vad niciun raport cu Serviciul Român de Informatii. Poate ar trebui,dar nu vad.


@me : daca servicii speciale straine (nemtesti,franceze,engleze,spaniole,portugheze,norvegiene,de pilda) spun si scriu cu subiect si predicat "avem un efectiv de aproximativ X persoane,Y % sunt militari,Z % sunt civili,ne supunem legii W în privinta drepturilor salariale si regulamentului T în privinta reprezentarii" eu ma gândisem ca nu e cine stie ce daca SIE (la SRI stiu cum e,de aia nu le-am scris si lor ) raspunde. Ca nu le-as fi cerut si programul sedintelor,sa ma duc sa vad daca un colonel e în uniforma de tanchist sau un amiral cu sapca alba ori albastra.

Mi-e greu sa cred ca ditamai tara,putere nucleara si pivot al apararii în Europa spune cum se numesc unitatile de operatiuni clandestine,iar SIE nu poate comunica nici macar daca unii din functionarii lui poarta uniforma în continuare (ca la început unii au purtat,fiind instruiti prin academii terstre,aeriene,etc.)

Concluzie (personala) : va trebui sa traiesc cu acest mister .
Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 me (21 Oct 2018, 20:27)
Resboiu
Tue Jun 17 2014, 06:13AM

Registered Member #2526
Joined: Tue Jan 26 2010, 05:50PM

Posts: 793
Thanked 61 time in 46 post
me wrote ...

Resboiu> scuze, dar esti prea ermetic pentru mine. Ce vrei sa comunici, de fapt? Ai putea fi putin mai explicit?
Despre ce "sectorisme" vorbesti?
In al doilea aliniat te referi la purtatorii de cuvant ori la "organele" de presa din institutiile militare?
Aliniatul 3 imi este chiar imposibil de descifrat: ce diferente ar putea exista pentru o chestie absolut ilegala?

Mesajul meu este pentru Boribum, iar el intelege perfect ceea ce spun acolo.
Daca ai nevoie de explicatii suplimentare, intreaba-ma.


Scuze, prea multe treburi in acelasi timp. Adica, uneori am prea mult internet si fac/citesc/discut in viteza, probabil d-aia am confundat scara cu liftul.
Back to top
djebel
Tue Jul 22 2014, 09:17PM
Registered Member #3603
Joined: Thu Jan 06 2011, 12:32PM

Posts: 2103
Thanked 516 time in 373 post
S-ar putea sa intereseze vreo doi-trei oameni LINK :

INTERVIU EXCLUSIV EVZ. Directorul SRI, George Maior: "Cartelele pre-plătite au fost folosite în atentatele teroriste de la Burgas și Madrid”

Directorul SRI, George Maior, avertizează că lipsa unei legislații care să permită identifi carea teroriștilor ce folosesc cartele telefonice pre-plătite este o vulnerabilitate majoră.

George Maior, directorul SRI, a acordat „Evenimentului zilei” un interviu în exclusivitate, în care vorbește despre necesitatea ca românia să aibă o legislație care să reglementeze utilizarea cartelelor pre-plătite.

- Evenimentul zilei: Contextul internațional a cunoscut o dinamizare radicală în ultimele săptămâni. În ce măsură este afectată România de lipsa unei legislații care să permită un control eficient asupra situațiilor de acest tip? Este un lucru cunoscut că teroriștii se folosesc de cartelele pre-pay pentru a comunica, dar în România nu pare că se dorește acest lucru, sau oricum se întâmplă cu mare greutate. Cum se poate realiza o protecție antiteroristă eficientă în asemenea condiții ?

- George Maior: Din punctul de vedere al modului de comunicare folosit de diferite entități teroriste, este demonstrat de o vastă cazuistică, din păcate, faptul că persoanele implicate în activități cu caracter terorist au folosit și folosesc cu precădere, în majoritatea situațiilor, mijloace de comunicații care permit anonimizarea utilizatorilor. În această categorie sunt incluse și cartelele preplătite. Acestea sunt deseori utilizate și în derularea unor activități specifice criminalității organizate, în special cele cu caracter transfrontalier, cum ar fi contrabanda, traficul de droguri, traficul de persoane sau a unor alte activități ce pot constitui amenințări la adresa securității naționale. În context legislativ deficitar, situațiile rezultate din folosirea cartelelor telefonice preplătite la comiterea de acte anti- sociale sau fapte cu caracter penal ori contrare securității naționale au determinat apariția unor dificultăți în realizarea atribuțiilor specifice ale autorităților competente, au impus alocarea de resurse umane, material-financiare și de timp considerabile, pentru a identifica utilizatorii de reacredință. Aceste eforturi afectează eficiența autorităților atât în a preveni, cât și în a contracara astfel de activități. Instituțiile statutului, întocmai precum mediul privat, trebuie să se poată adapta rapid la impactul și consecințele determinate de folosirea pe scară largă a noilor tehnologii de către indivizi, grupuri sau chiar entități statale, care vizează exploatarea vul nerabilităților. Statele care nu reușesc să se adapteze la noile tehnologii devin tot mai vulnerabile pe măsură ce crește distanța dintre evoluțiile tehnologice și capacitatea lor de adaptare la aceste evoluții. Mă simt nevoit să arăt cu degetul spre cei care, în mod ipocrit, sacrifică libertatea fizică a cetățenilor utilizând argumente doar aparent morale. Este o formă supremă de fariseim.

- Există dovezi, sau măcar suspiciunea, că teroriștii vinovați de atentatul din Bulgaria din 2012 sau în alte state membre NATO sau UE au folosit astfel de cartele pentru a comunica?

- Bulgaria a introdus reglementări cu privire la regimul cartelelor pre-pay încă de la sfârșitul anului 2009. Cu toate acestea, în anul 2012, teroriștii Hezbollah au comis atentatul de la Burgas prin utilizarea unor cartele preplătite achiziționate din altă țară. Spania a introdus legea cartelelor preplătite după ce, în urma atentatelor de la Madrid, și-au pierdut viața 192 de oameni și alți 1800 au fost răniți. La Madrid, bombele au fost declanșate de teroriștii din Algeria, prin intermediul telefoanelor mobile care utilizau astfel de cartele. Din păcate există mai multe astfel de exemple. În atentatul de la Madrid au fost uciși doi cetățeni români, iar preocuparea noastră este aceea de a evita ca astfel de tragedii să se întâmple și în România. Mai multe state europene au luat măsuri legislative cu privire la utilizarea cartelelor preplătite în urma unor incidente. Noi nu dorim să ajungem într-o astfel de situație și nu vom ezita să îi responsabilizăm pe cei chemați să adopte astfel de măsuri.

- Ați fost confruntați cu situații în care s-au folosit astfel de mijloace?

- SRI a reușit prin eforturi extraordinare să protejeze securitatea cetățenilor, dar România are nevoie imperativă, pentru acum și pentru viitor, de instrumente legale, în acord cu cele ale partenerilor nord-atlantici, care să permită eficiența pe mai departe a activitații noastre. Cine și cum ar putea explica prin invocarea conceptului generos „drepturile omului” moartea a 192 oameni? Sunt curios cum s-ar putea legitima, cu ajutorul acestui concept, moartea unor oameni nevinovați în atât de multe situații în care, pentru organizarea atentatelor, s-au utilizat cartele preplătite anonimizate.

„Printr-o lege a cartelelor pre-plătite, viața privată ar fi mai bine protejată”

George Maior le reproșează celor care susțin că înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor acestor cartele încalcă drepturile omului, că mint ”direct și rudimentar”

- Evenimentul zilei: A crescut riscul unei amenințări teroriste în România? Dacă da, care sunt factorii care au determinat creșterea acesteia?

- George Maior: În România, nivelul de alertă teroristă se menţine „Albastru – Precaut”. Eforturile SRI, alături de cele ale instituțiilor partenere din Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului şi în colaborare cu parteneri externi, au reuşit menţinerea ameninţărilor teroriste la adresa României la un nivel care nu a impus, până la acest moment, schimbarea „culorii” de alertă. Această reuşită a implicat, cum vă spuneam, eforturi susţinute, concertate, permanente – eforturi foarte mari – intelectuale, analitice, operaţionale. Dar, trebuie să menţionez, ne confruntăm cu o creştere a problematicii teroriste în România, determinată în principal de evoluţiile fenomenului zona Orientului Mijlociu şi de problemele din regiune, la frontieră NATO şi UE. Avem, aşadar, obligaţia de a ne alinia legislaţia la nivelul statelor care pot gestiona astfel de ameninţări.

- Poate fi prezența militară americană în România un motiv suplimentar pentru a ne teme de amenințări teroriste?

- Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti spunea recent că, din punctul de vedere al siguranţei naţionale, România este o fortăreaţă. Nicio fortăreaţă nu este, însă, inexpugnabilă, dacă nu privim cu atenţie în jur şi nu anticipăm noi pericole. Riscul terorist actual este potențat, desigur, şi de existenţa unor obiective străine pe teritoriul naţional, obiective care ar putea fi vizate de grupări teroriste. Ne situăm în sfera de riscuri şi ameninţări cu care se confruntă și alte state ale NATO. Ne aflăm pe harta unor importante organizaţii teroriste, fapt motivat de prezenţa trupelor româneşti în Afganistan, a scutului antirachetă la Deveselu şi a angajamentului nostru alături de ţări care luptă împotriva terorismului. Ca parte a comunităţii euro-atlantice România a recunoscut necesitatea conjugării şi sporii eforturilor în vederea legitimei apãrãri individuale şi colective, pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, pentru dezvoltarea capacitãţilor de rãspuns adecvat la ameninţãri şi atacuri, inclusiv cele de naturã teroristã. În consecinţă, nu trebuie să excludem faptul că, în calitate de stat membru NATO, UE şi de graniţă a acestora, România poate fi vizată de elemente teroriste sau care derulează acţiuni conexe, iar teritoriul ţării noastre este utilizat şi ca rută de tranzit, respectiv ca loc de desfăşurare a unor activităţi de sprijin asociate terorismului - în acest context cartelele preplătite nenominalizate sunt utilizate că mijloc de comunicare.

- Poate fi cunoașterea identității proprietarului unei cartele pre-pay un factor de prevenție?

- Desigur. O parte importantă a preocupărilor noastre vizează prevenirea unor incidente menite să afecteze securitatea naţională. Aş vrea să subliniez faptul că legislaţia vizează securitatea naţională ce include primordial securitatea cetăţenilor, protecţia acestora împotriva terorismului, a intruziunii în viaţă privată, a furtului, şantajului, a crimei organizate. Utilizatorii de bună credinţă ai cartelelor preplătite, foarte numeroşi de altfel, nu sunt cei care comit acte anti-sociale sau fapte cu ca- racter penal ori contrare securităţii naţionale. Dar există foarte mulţi utilizatori de reacredinţă, preocupaţi de ascunderea identităţii personale pentru derularea unor activităţi specifice criminalităţii organizate sau asociate terorismului. Adoptarea unor reglementări având că obiect stabilirea regimului juridic aplicabil cartelelor telefonice preplătite poate determina creşterea capacităţii operaţionale a organelor de aplicare a legii şi a celor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, inclusiv prin scăderea numărului de apeluri anonime de ameninţare cu plasarea unor bombe în diverse locaţii publice care s-au dovedit a fi alarme false sau chiar farse şi prin descurajarea unui anumit mod de operare în cadrul unor categorii de activităţi ilegale.

- Pot fi folosite în România, prin activarea roamingului, cartele pre-pay cumpărate din țările unde folosirea acestora nu este cenzurată de divulgarea identității cumpărătorului?

- Astfel de cartele pot fi folosite în România prin activarea serviciului roaming şi dintr-o anumită perspectivă, acest lucru este o vulnerabilitate. Problema poate şi trebuie văzută şi altfel, respectiv, că lipsa unei asemenea reglementări în România până în acest moment reprezintă o anumită vulnerabilitate cel puţin la nivelul european, deoarece cartele preplătite achiziţionate din ţară noastră pot şi sunt folosite în alte ţări UE şi de către utilizatori care se implică în activităţi ilegale. Din păcate, atunci când autoritățile române sunt solicitate în cadrul cooperării judiciare, sau în activităţi specifice serviciilor de informaţii, despre o posibilă identitate a utilizatorilor implicaţi în activităţi ilegale, de cele mai multe ori nu pot oferi un răspuns. Aş vrea să precizez că acesta este unul din puţinele domenii în care instituţiile statului român, în general, SRI în particular, nu pot răspunde profesional la nivelul la care partenerii noştri euro-atlantici sunt obişnuiţi ca România să performeze.

- Cum va putea fi controlat fenomenul?

- Tot mai multe ţări au adoptat legi care reglementează utilizarea cartelelor preplătite. Din acest punct de vedere suntem în urma partenerilor noştri euro-atlatici. Adoptarea unei astfel de legi în România şi adăugarea unor mijloace şi măsuri care să însoţească implementarea ei vor permite consolidarea eforturilor de prevenire a unor astfel de situaţii. Utilizatorii de bună credinţă, cetăţenii României în general, trebuie să înţeleagă că o astfel de lege este menită să îi protejeze mai bine. Constatăm că, adesea, viaţă noastră privată - de la comunicare la date personale, de la situaţii financiare, şi conexiuni sociale se transferă rapid în mediul virtual. Cetăţenii pot fi afectaţi dramatic dacă viaţă lor nu este protejată de intruziuni, dacă nu suntem capabili să-i prindem pe răufăcători – fie aceştia hackeri, criminali sau terorişti şi să remediem aceste prejudicii. Aş vrea să îi felicit pe cei care au curajul să argumenteze public aceste lucruri. Este o dovadă de viziune şi moralitate.

- Într-un raport adoptat în 2011, Comisia Europeană a avertizat că „eficacitatea acestor măsuri naționale nu a fost dovedită”. Totodată, au fost evidențiate și alte limitări potențiale în afară de cazul roamingului, de exemplu, În cazurile de furt de identitate sau atunci când cartela este achiziționată de un terț. Acesta a fost motivul pentru care Comisia nu s-a arătat convinsă de necesitatea de a acționa în acest domeniu la nivelul UE. Sunt astfel de metode susceptibile să diminueze semnificativ eficiența măsurilor dispuse prin legea cartelelor pre-pay?

- Înţeleg că vă referiţi la Raportul de evaluare a Directivei 2006/24/CE, adoptat de Comisia Europeană în aprilie 2011, dar acesta trebuie citit în integralitate, corelat şi sistematic, nu selectiv. În cadrul acestui Raport s-a subliniat, în mod deosebit, spre exemplu, importanța păstrării datelor din telecomunicaţii pentru sistemele de justiţie penală, acestea fiind utilizate ca probe, nu numai pentru a-i condamna pe cei care se fac vinovaţi de infracţiuni grave şi de acte de terorism, ci şi pentru a înlătura suspiciunile care planează asupra celor nevinovaţi (n.a- „probele furnizate de statele membre, sub formă de statistici şi exemple, au un caracter limitat în anumite privinţe, dar, cu toate acestea, atestă rolul foarte important pe care îl au datele păstrate în cadrul cercetării penale. Aceste date oferă indicii şi probe importante în prevenirea şi urmărirea penală a infracţiunilor şi în asigurarea justiţiei penale. Utilizarea acestora a dus la pronunţarea de condamnări pentru infracţiuni care, dacă datele nu ar fi fost păstrate, nu ar fi fost niciodată soluţionate. De asemenea, utilizarea acestora a dus la achitarea unor persoane nevinovate. (…) păstrarea datelor este un instrument eficient în combaterea criminalităţii”)

- Mai concret...

- În cadrul acestui document a fost invocat în mod expres succesul operaţiunii „Rescue”, caz în care păstrarea datelor a fost esenţială pentru descoperirea identităţii a 670 de prezumaţi membri ai unei reţele internaţionale de pedofilie şi la protejarea copiilor de abuzuri. Aş vrea să precizez foarte deschis, să subliniez, că operaţiuni de succes ale SRI în ultimii ani, dintre care unele au putut fi împărtăşite publicului, au fost posibile şi datorită utilizării judicioase a datelor din telecomunicaţii. În unele situaţii aceste date au avut rol esenţial în succesul operaţiunii.

- În ce măsură se poate spune că se încalcă, prin această lege, dreptul la viața privată a cetățenilor?

- Aş vrea să precizez foarte limpede că prin adoptarea unei legi care reglementează utilizarea cartelelor pre-plătite, viaţa privată a cetăţenilor este, în fapt, mai bine protejată. Se minte direct şi rudimentar atunci când se afirmă nonşalant că înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele pre-pay încalcă drepturile omului. Dimpotrivă, eu cred că acestea sunt profund afectate prin anonimizare. Chiar dacă introducerea obligativităţii declarării datelor nu este acceptată cu uşurinţă de toţi utilizatorii cartelelor prepay, consecinţele neadoptării unei astfel de reglementări pot afecta uneori realizarea intereselor fundamentale ale statului şi garantarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor.

- Puteți detalia?

- Trebuie subliniat totodată că legea nu vizează în nici un fel înregistrarea ori interceptarea convorbirilor sau corespondenţei electronice. Din această perspectivă nu cred că este o problemă pentru un utilizator de bună credinţă, care nu are implicare în fapte penale, ca acesta să poată fi identificat la achiziţionarea unei cartele preplătite, întocmai cum se întâmplă cu utilizatorii de telefonie mobilă care îşi cumpără un abonament. Eu m-aş bucura ca acei activişti generoşi şi de bună credinţă, care demonstrau în faţă sediului SRI citind simbolic din Orwell sau Foucault, chiar să mediteze la cărţile acestor autori, să le recitească şi să le înţeleagă în profunzime. Dacă ar face-o, ar descoperi că dorim protejarea valorilor fundamentale şi milităm neobosit pentru ce numim drepturile omului – siguranţă, libertatea fizică, economică şi psihologică, tocmai pentru a fi evitat acel fel de excese la adresa condiţiei individuale în secolul al XXI-lea. Cu alte cuvinte, reiterez: viaţa privată a cetăţenilor este mai bine protejată prin apariţia unei astfel de legi.

- Ce argumente veți prezenta, în luna septembrie, judecătorilor Curții Constituționale, pentru a susține aplicarea acestei legi?

- Eu sunt convins că judecătorii Curţii Constituţionale cunosc substanţa conceptului „drepturile omului” şi vor observa cu uşurinţă că acest concept este profund valorizat prin alinierea noastră la legislaţia modernă. Instituţiile abilitate să prezinte Curţii Constituţionale puncte de vedere cu privire la proiectul de lege sunt cele două Camere ale Parlamentului, prin intermediul preşedinţilor acestora, Guvernul şi Avocatul Poporului. În măsura în care SRI va fi consultat pe această temă, deşi nu este iniţiatorul legii, va susţine un punct de vedere în conformitate cu misiunea sa şi interesele de realizare a securităţii naţionale.

- Mai exact?

- Noi considerăm că stabilirea unui cadru juridic în domeniul utilizării serviciilor de comunicaţii electronice este de natură să asigure un plus de eficientă activităţii legate de lupta împotriva criminalităţii organizate şi în special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, a criminalităţii cibernetice, precum şi a actelor de terorism. Uniunea Europeană, în ultimii ani, a tras un semnal de alarmă cu privire la amploarea fenomenului de utilizare ilegală şi anonimă a comunicaţiilor electronice, inclusiv în context transfrontalier. Este rândul României să înţeleagă semnificaţia acestui semnal. Evenimente recente petrecute, în general, pe scenă internaţională şi, în particular, în regiunea noastră demonstrează în termeni destul de categorici că, în acest moment, statele trebuie săşi asigure toate instrumentele pentru a proteja securitatea naţională şi, implicit, securitatea fiecărui cetăţean. Din această perspectivă România nu trebuie să constituie o excepţie.

„Articolul 5 din Tratatul NATO nu operează în spațiul cibernetic”

- În ce măsură conflictul din Ucraina, soldat cu doborârea unui avion de pasageri și moartea a sute de oameni, ar trebui să îngrijoreze România, din perspectiva protecției antiteroriste și a securizării frontierelor atât din punct de vedere uman, cât și informațional?

- El induce o creştere a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a României, distribuite în tot spectrul de posibilităţi - de la ameninţări specifice, pornind de la cele legate de migraţie ilegală, valuri de refugiaţi, criminalitate organizată transfrontalieră până la chestiuni legate de agresiuni informaţionale, trafic de armament şi alte produse interzise, stabilitate economică, spionaj ori terorism. Bineînţeles că instabiltatea regională de care am mai vorbit, provocată de Rusia, trebuie să ne îngrijoreze. Din fericire, aşa cum am arătat, suntem pregătiţi pentru a face faţă la nivelul teritoriului naţional acestor ameninţări, fie că vorbim de elemente teroriste, de fenomene asociate criminalităţii organizate transfrontaliere, ori chiar acţiuni pe linie informativă sau din punct de vedere geopolitic. Construcţia sistemului instituţional strategic din ultimii ani şi, prin aceasta, forţa statului român îşi dovedesc în asemenea momente de criză eficiența. Dar, repet, trebuie să fim atenţi atât din punct de vedere politic, diplomatic, cât şi militar, informativ, la evoluţiile determinate de acest context. Dar eforturile noastre umane, analitice şi operative au nevoie de un sprijin concret suplimentar. De legislaţie care să ne permită să fim eficienţi în continuare, în confruntarea cu ameninţări clasice sau de tip nou.

- În absența unui cadru legislativ, care să garanteze securitatea informațională și posibilitatea depistării și contracarării rapide și exacte a unor centre de penetrare a sistemelor de informații, România va mai reprezenta o garanție pentru aliații din UE și NATO? Care sunt consecințele pe termen mediu și lung ale acestei stări de fapt?

- România are, în cadrul NATO şi UE, unul dintre sistemele de informaţii foarte apreciate. Cu toate acestea, trebuie să ne adaptăm permanent la evoluţiile determinate de noile provocări la adresa securităţii naţionale, inclusiv în ceea ce înseamnă acţiunile de spionaj realizate prin mijloace cyberint. Practic, se pare că trebuie să fim pregătiţi şi pentru confruntări într-un spaţiu de tip nou, fără bariere geografice, cel cibernetic, sau pentru ceea ce am putea numi “neo-război rece” la frontiera euro-atlantică. După cum ştiţi, România n-a fost ocolită de atacuri de această natură. Unele, cum este cel legat de Red Oktober fiind cunoscut opiniei publice, altele sunt mai puţin accesibile publicului larg, dar rămân o constantă în raport cu efortul făcut de SRI, alături de alţi parteneri instituţionali, pentru a contracara şi elimina vulnerabilităţile unor astfel de agresiuni. Este adevărat că România este parte a unui sistem de alianţe care oferă garanţii de securitate, inclusiv în temeiul celebrului articol 5 din Tratatul NATO. Reţineţi doar că articolul 5 nu poate opera în ipoteza unei agresiuni în spaţiul virtual materializată într- un atac cibernetic dificil de atribuit. Ca atare, este imperativă şi urgentă, aş spune, nevoia adăugării de noi instrumente, inclusiv legislative, prin care România să-şi adapteze şi configureze modern sistemul defensiv în faţă acestor noi ameninţări.
Back to top
Mihais
Tue Jul 22 2014, 10:21PM

Registered Member #2323
Joined: Mon Nov 30 2009, 11:22PM

Posts: 3943
Thanked 457 time in 321 post
Al dracu' anonimat.Cum mai incurca el organele vigilente.Io nu-s shpion,dar imi permit totusi sa amintesc ca atentatele nu se fac de catre detinatorii de cartele,ci de membrii unei anumite religii pasnice si tolerante.Deci pana sa aflam ca Ion isi ia cartela ca asa ii place lui,ce ar fi sa mai reducem numarul de potentiali teroristi modficand anumite politici ale migratiei la nivel de UE.
Secundo,in momentul in care apare asa o legislatie,orice grupare babulana se adapteaza.Telefonul o fi foarte convenabil de folosit,dar si pana la mobil retelele clandestine au comunicat intr-o veselie.Deci bine ar fi sa vedem ce beneficii avem in urma restrictiilor suplimentare.Sa zicem ca discursul lui Maior nu-mi pare foarte convingator.
Back to top
1 User said Thank to Mihais for this Post :
 me (12 Nov 2014, 11:02)
justme
Tue Jul 29 2014, 11:23AM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Directorul SRI, despre atuurile şi vulnerabilităţile României în contextul crizei din Ucraina

Directorul SRI, George Maior, a răspuns, luni, în cadrul emisiunii „Adevărul Live”, întrebărilor jurnalistului Dan Marinescu referitoare la pericolele care ameninţă România şi la vulnerabilităţile pe care ţara noastră le are în faţa schimbărilor de natură geopolitică din lumea de astăzi.

Este apartenenţa la NATO şi UE suficientă ca să ne facă să dormim liniştiţi? Să ne temem de posibilitatea unui război? Cât de periculoase pot fi nivelul slab de pregătire în politica externă şi lipsa de viziune a politicienilor actuali? Cât de importantă este independenţa energetică a ţării? Care este interesul nostru naţional în clipa de faţă? Cum poate renaşte mândria naţională în România şi care sunt căile pentru refacerea încrederii românilor în ţara lor şi în ei înşişi?

Acestea sunt principalele teme ale interviului-eveniment pe care şeful SRI, George Maior, l-a acordat pentru Adevărul Live.

Principalele declaraţii

Adevărul: Astăzi avem un interviu-eveniment, un invitat cu totul special. Bine aţi venit, domnule Maior, director al SRI! Noi am vorbit în special despre pericolele care pândesc România astăzi şi am zis să începem cu tema asta.

George Maior: Într-adevăr, un director de servicii apare rar, munca noastră se desfăşoară mai mult pe un front nevăzut. Încercăm să înţelegem aceste pericole, să le cunoaştem şi să le contracarăm. Acum, vedeţi că trăim o perioadă foarte complicată din punct de vedere al evoluţiilor regionale: criza din Ucraina, politica agresivă a Rusiei sunt elemente care trebuie să ne îngrijoreze, în primul rând din perspectiva posibilităţilor de propagare a unor fenomene negative pe teritoriul României. Munca noastră, vigilenţa ne fac să privim cu mai mult calm decât s-ar părea la prima vedere contracararea acestor evenimente.

Statul este fără niciun dubiu pregătit prin forţa sa, prin capacităţile sale informative, să răspundă acestor provocări, ceea ce nu înseamnă că nu trebuie să fim atenţi, să cunoaştem bine situaţia şi să lucrăm împreună cu aliaţii. Sunt şi multe alte pericole, unele clasice legate de registrul terorismului - vedeţi ce se petrece în alte state - şi mă refer la Norvegia care a lansat o alertă naţională. Pericolul crimei organizate, de tip transfrontralier, vulnerabilităţi proprii pe care le avem şi le tratăm - mă refer la corupţie, la problema evaziunii fiscale care afectează bugetul şi buzunarul românilor, deci foarte multe aspecte interdependente, complexe necesită vigilenţă sporită zi de zi.

Adevărul: Oamenii se întreabă dacă apartenenţa la UE, NATO e suficientă să dormim liniştiţi.

George Maior: Ne oferă cea mai importantă garanţie de securitate pe care a avut-o România în întreaga sa istorie. Vorbeaţi de a dormi liniştiţi - noi ne aşternem cum dormim, deşi trebuie să fim conştienţi că trebuie să muncim pentru a face faţă acestor pericole. Nimeni nu va putea suplini total propria capacitate a statului în faţa acestor provocări, deci lucrurile sunt undeva la mijloc.

Ştiu că dvs. aţi fost foarte legat de intrarea în NATO, aţi lucrat bine cu Lord Robertson. Aţi mai păstrat legătura?

George Maior: Am păstrat legătura cu foarte mulţi oficiali ai alianţei şi mă bucur că foarte multe discuţii pe care le-am avut atunci şi anumite elemente de noutate pe care le-am adus la masa alianţei s-au adeverit ca element de anticipare încă de atunci. Vreau să spun clar că nici aceste evenimente de care vorbeam - mă refer la Ucraina, la politica Rusiei nu au reprezentat o noutate totală pentru noi, nu am venit în întâmpinarea lor nepregătiţi, ci în decursul acestor ani, pe baza acelor discuţii, a altor acţiuni derulate de statul român ele au putut crea un complex strategic bun pentru România.

Problemele mari se vor manifesta pe acest flanc sudic, Marea Neagră va deveni în timp o falie geopolitică la intersecţia unor actori extrem de puternici - Turcia, Ucraina, Rusia. La nivel strategic, aceste elemente au fost înţelese şi nu suntem surprinşi strategic de aceste evoluţii, ceea ce oferă şi capacităţi adecvate de răspuns. Să nu uităm că am fost şi primii care au ridicat problema securităţii energetice.

Aceste evoluţii confirmă un tip de gândire strategică pe care statul a putut-o proiecta bine şi eficient din acei ani. Aceste mesaje nu au fost mereu receptate profund la nivelul tuturor aliaţilor. Au existat timpi istorici, poate, irosiţi şi datorită situaţiei globale - mă refer la conflictele din Afganistan, din Irak, dar iată că acum ne apropiem de graniţele alianţei şi ar trebui regândite anumite concepte cu care se opera prin anii 2004-2005.

Aici mă refer la o altă redistribuţie a forţelor NATO, cu un centru de gravitaţie mai sporit în zona estică şi sudică. Văd că începe acest proces să fie pus în aplicare.Dincolo de proiecţia peste teritoriul NATO a politicii alianţei, trebuie să ne gândim şi la problemele noastre. Şi viitorul summit din Marea Britanie va avea în vedere aceste chestiuni.

Să ne aducem aminte şi de faptul că am fost printre primii care am avertizat asupra noii dimensiuni generate de pericolul cibernetic. Acest lucru va fi relevant în contextul a ce se întâmplă în plan regional. Nu cred că vom avea parte de războaie de tip clasic, ci de acţiuni cibernetice, atacuri informative, acţiuni economice care pot crea disrupţii în evoluţiile economice. Acest tip nou de război, mai complicat decât cel clasic, va afecta regiunea.

Se modifică sferele de influenţă, chiar dvs. aţi tratat această problemă într-o carte. E pregătită România să participe la aceste transformări?

George Maior: Uneori suferim poate din cauza unei prea mari pasiuni în lupta politică internă. Părem că suntem mai reactivi şi nu proactivi la aceste fenomene. Din punct de vedere al unor esenţe vitale care ţin de stat, există oameni care propun decizii adecvate pentru a participa în această reconfigurare de câmp geopolitic şi economic. Sunt prudent-optimist că avem capacitatea de a fi actori importanţi în aceste procese de transformare. Trebuie să ştim să ne identificăm aliaţii - Polonia, Turcia - să fim în avanpostul acestor transformări.

Nivelul de pregătire a actualei clase politice poate fi considerat o vulnerabilitate?

George Maior: Ca observator, pot spune că actuala clasă politică, prin munca ei, totuşi, a susţinut integrarea României în NATO şi UE. Cred că o tară a actualei clase politice e aceea de a se reproduce prea mult pentru sine - partid înainte de stat. Obiectivul final al clasei politice ar trebui să fie conducerea înainte a societăţii şi nu partidul să fie obiectiv final. Sunt şi lideri care gândesc aşa, dar prea puţini. Majoritatea sunt preocupaţi de propria imagine, perpetuare în politică, fără să aibă un bilanţ în care să spună: da, am produs acea lege care ne-a dus mai departe, am luat decizia guvernamentală care să creeze prosperitate... Prea puţini.

Legat de asta, pentru că vorbim de viziune, de faptul că politicienii trebuie să-şi dea seama unde se fac următorii paşi, am senzaţia uneori că politicienii au o acţiune reactivă. Nu fac paşi înainte ca lucrurile să se întâmple.

George Maior: Liderii ar trebui să vadă, să gândească în perspectivă. Nu poţi vedea înainte dacă mai mult te uiţi în oglindă, puţini au această forţă de a face acest salt calitativ, trecerea de la om politic la om de stat, care ştie că va pierde chiar susţinere politică, dar că a realizat ceva bun pentru stat şi istoria, în retrospectivă, îl va aşeza unde trebuie. Natura umană e înclinată mai mult către interesul de moment.

Duane Butcher a enumerat aici câteva puncte tari ale ţării noastre şi a spus că România este echipată să facă faţă tuturor ameninţărilor. Există riscul ca aceste atuuri să se piardă?

George Maior: Eu am credinţa că instituţiile statului, nu mă refer doar la SRI, trebuie întărite. Această întărire creează o infrastructură strategică şi care se poate apăra în faţa unor intenţii de a reveni la timpuri desuete sau demult trecute, de a atrage atenţia liderilor că ei înşişi vor avea de pierdut dacă vor încerca întoarceri nefericite în timp. Principiul ireversibilităţii nu funcţionează întotdeauna în politică.

Justiţia a început să funcţioneze, statul pare că s-a întărit. Cât de mare e riscul să ne întoarcem într-o perioadă în care politicul controla justiţia?

George Maior: Evoluţia din ultimii ani a justiţiei a fost atât de solidă şi acest lucru se reflectă şi în percepţia populaţiei asupra acestor instituţii, încât va fi foarte greu pentru cineva, dacă nu vrea să piardă credibilitate în mod masiv, să reverseze această achiziţie bună pentru evoluţia României. Aceste instituţii vor şti să dezvolte mecanisme imunitare. Eu sunt optimist, dar cu prudenţă, că lucrurile vor merge spre progres, chiar dacă nu liniar.

Aţi vorbit mai devreme de independenţa energetică şi de cât de importantă e în contextul conflictului din Ucraina. Există tentative ale Rusiei de a împiedica România să devină independentă din punct de vedere energetic?

George Maior: În caz de criză majoră internaţională, e important să nu fii nevoit să apelezi la surse din alte zone, poate chiar la preţuri mari, ci să poţi subzista. Cred că, prin programul desfăşurat la nivel strategic din punct de vedere al evoluţiei energiei, această independenţă poate fi obţinută spre finele deceniului. Independenţa energetică nu se suprapune şi nu se confundă cu securitatea energetică. Aceasta presupune şi protecţia sporită a infrastructurilor critice din domeniu. Suntem a treia ţară din UE din punct de vedere al independenţei energetice, problema e ce facem cu ea. Cu alte cuvinte, vom exporta, spre ce zone vom exporta, vom crea infrastructura necesară, ne îndreptăm spre zone cu un necesar mai mare, ca Turcia?

V-aţi confruntat cu tentative ale unor ţări străine de a împiedica România să devină total independentă din punct de vedere energetic?

George Maior: Da, bineînţeles! Noi am pledat pentru realizarea Nabucco. Nabucco, şi din alte raţiuni pe care nu am să le dezvolt, nu a fost realizat. A fost un eşec datorat unor factori pe care nu i-am putut controla, inclusiv de genul celor pe care i-aţi menţionat. Acum suntem într-o nouă situaţie, vrem să vedem cum ne putem racorda la TAP.

Aici, întrebarea mai particulară era cazul gazelor de şist.

George Maior: Da. Sunt şi aici mulţi factori. Pe de o parte, îngrijorarea legitimă a unor segmente ale populaţiei manifestate în zona ecologistă, ONG-uri care cer răspunsuri. Deci e o dimensiune legitimă, generează o dezbatere, dar există şi influenţe externe care s-au manifestat în Bulgaria, unde Chevron a părăsit ideea de a continua cu explorările, există ramificaţii şi la noi. Eu, personal, nu sunt fanul gazelor de şist, dar nici nu pot să închid ochii când există potenţial pe această dimensiune nouă. Eu aş fi în favoarea continuării, să încercăm să ne gândim într-o perspectivă mai amplă de timp, când resursele convenţionale se vor epuiza.

Avem un parteneriat strategic cu SUA. Un parteneriat similar cu Germania va spori siguranţa României? E corectă percepţia că Germania e mai degrabă tentată de o înţelegere cu Rusia?

George Maior: Pivotul de securitate al ţării noastre este dat de parteneriatul cu SUA, care are o componentă militară vizibilă. Vorbim de expertiză, de un anumit aport financiar, dar există şi componenta mai puţin vizibilă, unde parteneriatul este foarte solid. Să nu credeţi că vizitele directorilor CIA au valoare pur diplomatică, se discută lucruri foarte sensibile din punctul de vedere al acestei interacţiuni. Nu sunt de acord cu cei care spun că ar fi relaţii de subordonare, suntem perfect egali - schimb de informaţii reciproc.

Revenind la a doua parte a întrebării, de fiecare dată când a existat o înţelegere în Germania şi URSS am avut de suferit. Cred că acest timp istoric a trecut. Cred că şi pentru Germania pivotul de securitate e legat de relaţia transatlantică. Să nu uităm că ajută mult Republica Moldova în parcursul său european. Că există anumite interese economice, comerciale, când vorbim de două superputeri care îşi pun amprenta, e de asemenea un adevăr la care trebuie să ne uităm cu atenţie.

Mai multe voci din spaţiul public au lansat ideea că România trebuie să îmbunătăţească dialogul cu Rusia.

George Maior: Când Rusia îşi va revizui o politică de tip neoimperial, care ne împinge spre un neo-război rece, mai complicat din punct de vedere al viziunilor diferite asupra lumii... anexarea unui teritoriu nu cred că face parte din dreptul internaţional al secolului XXI şi de aici două viziuni diferite care se manifestă prin acţiuni asimetrice, de tip militar. Vedeţi, avioane doborâte sub umbra unui stat, a unor acţiuni pe care le putem denumi teroriste. Noi suntem, de data asta, de partea bună a istoriei. E lipsit de realism să ne gândim la posibilitatea acestei punţi. Poate când Rusia va revizui politica asta agresivă, se pot discuta asemenea formule.

Părerea mea e că Rusia greşeşte din punct de vedere al forţei sale. S-ar putea spune că anexarea unui teritoriu e un element de forţă, dar e o pierdere de legitimitate. Putin, care poate fi acuzat de multe, dar nu de lipsă de inteligenţă, cred că îşi va dea seama de aceste lucruri.

Au folosit liderii politici din plin informaţiile SRI?

George Maior: Mereu e loc de mai bine. Nu suntem perfecţi, am făcut şi noi greşeli, nu e o vină de o parte sau de alta. Per ansamblu, cred că de multe ori am ajutat la luarea unor decizii diplomatice, strategice bune. Omul politic, guvernamental se gândeşte şi la interesele guvernamentale. Uneori, o informaţie negativă ar putea distruge un proiect. Transmitem o analiză, să spunem, la un ministru, văd că nu se înţeleg anumite lucruri, discut cu domnia sa şi văd că se ajunge la o anumită armonizare.

Vă sună factorii de decizie să ceară lămuriri?

George Maior: Da. Ministerul are şi el propriile resurse de informaţie, deci din această interacţiune s-ar putea crea un tablou al cunoaşterii mai bun.

Cum explicaţi publicului larg conceptul de hartă a intereselor naţionale, aşa cum l-aţi folosit într-un interviu recent?

George Maior: Atât politicianul, cât şi analistul aruncă în spaţiu conceptul de interes naţional fără să-l definească. Există interese naţionale, unele prevăzute în Constituţie, care sunt clasice şi permanente, există şi interese care trebuie definite precis, adaptate. De exemplu, interesul naţional al României a fost să nu recunoaştem Kosovo. Poate există o conjunctură ulterioară în care am putea regândi această chestiune. Părerea mea e că atunci am procedat bine. Avem interesul naţional de a ajuta Repulbica Moldova să se apropie de UE. Poate în 30 de ani vom adăuga noi nuanţe la acest interes naţional. Avem nevoie de o hartă care ne arată drumul de parcurs pentru realizarea unui interes naţional.

Cât de nocivă este pentru noi politizarea administraţiei publice?

George Maior: E un element de mare vulnerabilitate pentru noi, revin la politicianul care pune partidul înainte de stat. Puţini politicieni încearcă să se profesionalizeze într-un anumit domeniu, pe care trebuie să-l stăpânească. De aici pornesc lucruri negative. Prin elementul politruc distrugem o resursă strategică a statului. Când se va învăţa acest lucru, inclusiv prin sancţiunea votului, poate lucrurile vor sta mai bine. Nu există stat democratic modern unde se negociază funcţiile de cea mai mare expertiză, în sens politic. Mai grav, în domeniul securităţii naţionale se aşază oameni pe criterii politice. A existat problema asta la MAI. Cum să funcţioneze bine aplicarea legii dacă se petrec asemenea lucruri? E chestie şi de voinţă politică.

Asta nu se poate întâmpla decât dacă politicienii vor să o facă.

George Maior: Electoratul îi va sancţiona până la urmă.

Să vorbim de sentimentul de mândrie naţională la români. Care sunt căile pentru refacerea încrederii românilor în ţara lor?

George Maior: Într-un registru general, dacă luăm ultima sută de ani, am performat bine ca naţiune, ca stat, ca popor în ce priveşte drumul istoric sfârşit cu această finalitate - aderarea la NATO, UE. În circumstanţe istorice complexe, în gestionarea unor războaie, problema comunismului, care ne-a afectat mult, totuşi, în elementele vitale ale statului ne-a descurcat istoric. Aici nu sunt deloc de acord cu domnul Boia, că România este altfel. Suntem într-un pol de putere important, suntem în NATO şi aceste lucruri au necesitat eforturi din partea societăţii. Nu trebuie să ne fie deloc ruşine de evoluţia noastră istorică. A fost bună şi a eliminat multe decalaje într-un timp istoric scurt. Cetăţenii trebuie să simtă care sunt valorile spirituale şi materiale pe care se clădesc aceste organizaţii, să simtă prosperitate, recunoaşterea culturii româneşti. E nevoie de impunerea credibilităţii noastre în UE. Lucrurile sunt într-un balans mai interesant, avem ce arăta lumii, să fim mai coerenţi în acţiuni, în a arăta lucrurile bune. Avem atuuri care ne pot face să fim mândri. E o chestiune de timp şi de viziune tot a politicului.

Urmăream în weekend declaraţiile făcute de premierul Ungariei la noi, în care vorbea despre naţiunea maghiară, critica politicienii români pentru că atacă maghiarii. Cum vedeţi politica lui Orban vizavi de România?

George Maior: Nu aş vrea să comentez. Calitatea mea e să urmăresc ca această propagandă să nu se transforme în măsuri operaţionale pe teritoriul nostru. Eu cred, ca părere personală, că revalorizarea unui sentiment de mândrie naţională prin naţionalism e o greşeală. Nu e drumul prin care poţi revigora sentimentul de mândrie naţională.

LINK
Back to top
justme
Tue Jul 29 2014, 11:24AM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Stel, te rog micsoreaza dimensiunile pozelor si reposteaza-le, ca se intinde pagina asta de la Bucuresti pana pe Sena... Multumesc frumos!
Back to top
ALM
Tue Jul 29 2014, 12:00PM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
Directorul SRI vrea să convingă că este "politically correct". De fapt, după distrugerea potenţialului de apărare, cam atât ne-a mai rămas: manipularea informaţiilor! Şi, în contextul actual, acest lucru trebuie făcut cu profesionalism şi, de ce nu, cu patriotism. Fiindcă, după părerea mea, nu ne aşteaptă un conflict (mai degrabă economic) cu Rusia dacă nu "băgăm băţul prin gard". Nu trebuie să exagerăm cu speranţa că NATO şi UE ne vor scoate din orice încurcătură. Politica lor este cu dublă măsură: pe de o parte continuă afacerile cu Rusia, pe de altă parte obligă pe alţii să aplice sancţiuni păgubitoare pentru ei. Sper ca să nu fim obligaţi să naţionalizăm proprietăţile ruseşti şi nici să le îngheţăm (sau să le confiscăm) conturile bancare.
Back to top
1 User said Thank to ALM for this Post :
 msimula (29 Jul 2014, 12:09)
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.