Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General

<< Previous thread | Next thread >>
POLITIA LOCALA
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
apkah
Mon Mar 18 2013, 10:30PM
arcan
Registered Member #566

Un prim exemplu:

Începând cu 01 aprilie 2013, Scoţia va avea o singură forţă de poliţie, prin fuzionarea forţelor de poliţie existente în prezent într-un serviciu unic de poliţie la nivel naţional, a cărui denumire generică va fi “Police Scotland“, format pentru început din aproximativ 17000 de poliţişti.

Guvernul scoţian a anunţat încă din 08 septembrie 2011 că intenţioneză să creeze un singur serviciu poliţienesc la nivel naţional prin fuziunea celor opt forţe de poliţie ce erau împărţite în două mari şi principale ramuri, respectiv “Scottish Crime and Drug Enforcement Agency” şi “Scottish Police Services Authority”. După consultări şi dezbateri publice privind reforma sistemului poliţienesc dar şi cel al pompierilor, care vor absorbi şi ei ambulanţa, serviciul salvamont, etc formând un serviciu unic “Fire and Rescue”, la 27 iunie 2012 Parlamentul scoţian a aprobat pachetul de legi, iar în august 2012 a primit şi avizul regal.

Trecând peste detaliile privind noua organizare, funcţiile de conducere, alocarea de resurse, obiectivele şi alte detalii tehnice, pe care le puteţi parcurge cei ce aveţi răbdarea necesară, citind propunera supusă dezbaterii publice de pe website-ul guvernului scoţian, vreau să subliniez aici principalele argumente şi motive pentru care scoţienii au ajuns la concluzia că este necesară unificarea serviciului poliţienesc şi renunţarea la această descentralizare excesivă, de care politicienii noştri încă sunt îndrăgostiţi.

Primul argument a fost cel al banilor. Scoţienii şi-au dat seama că existenţa mai multor servicii în domeniul de aplicare a legii îi costă mai mult, iar controlul cheltuielilor este mult mai anevoios, chiar imposibil în cazul serviciilor teritoriale. Şi e logic ca în cazul existenţei mai multor servicii poliţieneşti, independente una de cealaltă, să existe cheltuieli mai mari. Sunt şefi mai mulţi, cheltuieli cu dotarea şi echipamentele neunitare şi discreţionare, în funcţie de interesele locale, etc. Pe când în cazul unui serviciu poliţienesc unic la nivel naţional, pregătirea, dotarea şi remunerarea poliţiştilor este unitară şi nu mai creează discrepanţe, cheltuielile fiind controlate mult mai strict şi eficient. Guvernul scoţian a susţinut că unificarea serviciului poliţienesc va reduce cheltuielile cu aprox. 1,7 miliarde lire sterline în următorii 15 de ani, tocmai prin eliminarea cheltuielilor făcute de societate pentru acelaşi serviciu, dar prestate de instituţii paralele.

Al doilea important argument a fost cel al eficienţei serviciului poliţienesc, care odată cu fragmentarea lui duce inevitabil la o reducere a eficienţei, tocmai pentru că infracţionalitatea a evoluat şi politicile de combatere a stării infracţionale trebuie aplicate la nivel naţional, nu teritorial sau local. Astăzi, datorită evoluţiei tehnologiei, infrastructurii, mijloacelor de transport, etc infractorii nu mai acţionează doar în anumite zone, ci se plimbă şi comunică foarte uşor. Acest lucru trebuie să se întâmple şi la nivelul serviciului poliţienesc, astfel că o comunicare şi colaborare facilă este vitală. Iar dacă există servicii poliţieneşti locale şi independente, ce au obiective şi priorităţi proprii, este o naivitate să crezi că vor colabora şi comunica la fel de bine şi eficient ca în cazul unor structuri ce fac parte din acelaşi serviciu poliţienesc. De asemenea, scoţienii spun acolo că pentru o eficienţă mai mare, poliţistului de ordine publică îi trebuie acordate mai multe atribuţii, dorindu-se a se renunţa la vechea concepţie conform căreia sarcinile acestuia să se limiteze numai la patrulare şi intevenţia la apelurile de urgenţă. Vi se pare cunoscut acest principiu ce se încearcă să se impună şi la noi, nu? Oare nouă câţi ani ne vor trebui, ca factorii de decizie să realizeze că munca de poliţie din domeniu ordinii şi siguranţei publice nu constă şi se limitează la simplele patrulări (cu care jandarmii şi gardienii publici se laudă spunând că fac muncă de poliţie), iar poliţistul din stradă trebuie să facă o muncă ceva mai calificată şi să formeze cu adevărat o echipă, să fie un fel de frate al judiciaristului şi al proximistului, comunicând cu aceştia şi ţinându-i la curent cu starea de spirit şi ce se întâmplă şi discută acolo în stradă? Scoţienilor le-a luat ceva timp să realizeze că ordinea publică nu se rezumă numai la patrulare. Ei au folosit această competenţa de tip “to guard, patrol and watch” încă din anii 60 şi abia acum au realizat cât de ineficient este un astfel de concept.

În fine, Police Service of Scotland o să aibă ca sediu central locaţia fostului Colegiu de Poliție Scoţian (Scottish Police College), respectiv în Castelul Tulliallan, iar începând cu 01 aprilie 2013, în Scoţia va exista o singură agenţie de aplicare a legii - Police Scotland - La noi în schimb, avem politicieni autişti, preocupaţi doar de înfiinţarea a cât mai multe agenţii, autorităţi şi instituţii paralele, complet inutile, dar populate cu funcţii de conducere pe care sunt numiţi fel şi fel de indivizi pe criterii politice şi căror singură calitate este să răspundă prompt la comenzile acestora.

Din păcate noi suntem încă în stadiul prin care treceau scoţienii în anii 60, politicienii ne povestesc despre descentralizarea tuturor serviciilor ca despre un “must have“, fără vreun argument serios, ci doar din dorinţa de a realiza o feudalizare a acestei ţări, în care politicienii de la nivel local să controleze absolut totul. Toate acestea în condiţiile în care prin ţările cu apă caldă la robinet, vedem cum se renunţă la paralelismul din domenii, astfel că Belgia şi Austria şi-au desfiinţat jandarmeriile în urmă cu câţiva ani, în timp ce Franţa intenţionează să facă la fel (în prezent existând o dezbatere la nivel naţional pe această temă acolo), iar Elveţia a renunţat la poliţiile locale/regionale, printr-o reformă asemănătoare cu cea a scoţienilor.

Sursa: LINK
Back to top
Mihais
Mon Mar 18 2013, 10:38PM

Registered Member #2323

Asta la treburi de baza.Cand intri in chestii mai aparte,avem 7000 de institutii,organizatii,toate cu serviciu/unitate antitero,special forces,bla-bla.
Dar asta e deja off-topic.
Back to top
djebel
Mon Mar 18 2013, 10:46PM
Registered Member #3603

O "mica" diferenta intre primarii din ROU si cei din FR: multi primari din ROU sunt caizi penali locali care folosesc politia locala dupa cum vor muschii lor, pe cand cei din FR au calitatea de ofiteri de politie judiciara, competenta teritoriala se subintelege. Interesant e ca ei au fost printre cei care s-au opus ca anumiti agenti de la PM sa aiba calitatea de politie judiciara.

Pentru ca vorbeam de recrutarea, selecţia, angajarea şi şcolarizarea localilor. In Franta, formarea initiala a municipalilor se face intr-un centru national...CNFPT pe o perioada de 6 luni, avand o parte teoretica si una tehnica/practica, bineinteles finalizata cu un examen. Pe langa asta mai urmeaza si formarea continua pe o perioada de 5(?) ani. Adica sistemul lor are coerenta si toti municipalii parcurg aceleasi etape, indiferent daca sunt din Paris, Nice sau Strasbourg. La noi e la fel, nu?

Back to top
2 User said Thank to djebel for this Post :
 apkah (19 Mar 2013, 20:13) , justme (19 Mar 2013, 23:28)
apkah
Tue Mar 19 2013, 08:14PM
arcan
Registered Member #566

Asta incerc de multi ani sa spun.NU pot sa inghit sintagma favorita a comunitarilor,,primarul stie care sunt nevoile comunitatii...,,WHAT? Primarii in 99% din cazuri stiu care sunt nevoile lor si a pupililor lor.Punct.
Back to top
2 User said Thank to apkah for this Post :
 spk (19 Mar 2013, 20:20) , justme (19 Mar 2013, 23:28)
Boribum
Tue Mar 19 2013, 08:59PM
boribum
Registered Member #2395

Absolutamente corect,dar problema nu e la primar(i) sau la comunitari. Problema e la lume,ca oameni nu le poti spune mereu... .
Back to top
nadgob
Thu Mar 21 2013, 08:53PM
Registered Member #733

apkah, politia orasului din elvetia nu e politia noastra locala. daca un om care mai e si politist zice ca elvetienii si-au desfiintat politia locala, nu inseamna ca asa e. da-mi, te rog, alta sursa de informare.
comunitatile difera, necesitatile politiilor corespunzatoare lor difera si ele. politia TREBUIE sa serveasca comunitatea. ca se numeste politia locala, politia romana sau altfel, chiar nu ma intereseaza. important e ca sa fie mai aproape de "lume" iar lumea sa se implice, nu doar sa dea din gura.
Back to top
2 User said Thank to nadgob for this Post :
 Boribum (21 Mar 2013, 21:34) , MMB (22 Mar 2013, 17:19)
Boribum
Thu Mar 21 2013, 09:34PM
boribum
Registered Member #2395

apkah wrote ...

Un prim exemplu:

N-ar fi rau sa fie si ultimul,nu de alta dar e tare prost documentat :jandarmeriile austriaca si belgiana au fost desfiintate în 2005 si 2001,adica acum vreo 12 ani. Ca noutate cred ca se poate face mai bine !) politiile federala,cantonale si regionale elvetiene se simt foarte bine,iar despre desfiintarea Jandarmeriei franceze si dezbaterea nationala în sensul asta (!!!) autorul articolului e singurul care a auzit despre asemenea nazdravanii.
Back to top
2 User said Thank to Boribum for this Post :
 nadgob (22 Mar 2013, 14:52) , MMB (22 Mar 2013, 17:19)
nadgob
Fri Mar 22 2013, 03:02PM
Registered Member #733

mi-a placut mult faptul ca au renuntat la guard, patrol and watch. cel care a scris articolul a uitat sa mentioneze ca politia scotiana a adoptat modelul politiei si jandarmeriei romane: sleeping behind a desk or in a car, drinking alcohol while you're on duty, complaining 'bout how hard can it be to work in the force.
frica cea mare a noastra e sa renuntam la modelul asta. n-am mai vazut un politist ori jandarm sa treaca prin fata casei mele de mult timp iar prin zona se fura in draci din curtile oamenilor.
deh, suntem varf de lance in nasterea de noi strategii pentru combaterea micii criminalitati. noi am renuntat la patrulare intre orele 01.00-06.00. facem patrulare doar intre shaormerie si locul de mancat.
scuze pentru off topic.
Back to top
1 User said Thank to nadgob for this Post :
 MMB (22 Mar 2013, 17:19)
Radu89
Fri Mar 22 2013, 09:14PM

Registered Member #918

De cand cu disponibilizarile, nici prin cartierul meu nu mai trece asa de des cate o masina de politie.Si cand spun des , inseamna ca mai trece cate o patrula , dar numai dupa ce la Politie s-au facut sesizari ca s-a mai furat de prin curtile proprietarilor , ca s-au mai spart geamuri.Politia din localitate ( M.A.I. ) s-a saturat de cate ori un vecin a sunat la urgente pentru ca are probleme cu tiganii; asa ca l-au rugat sa nu mai sune la 112 ci sa sune pe numarul de fix de la municipala.Intelegeti de ce i-a spus sa telefoneze in acest fel , nu ? Pentru ca oricum si ei sunt depasiti de situatie , si nu tre sa dea prea multe explicatii mai sus ca de ce nu pot sa rezolve mare lucru.Asa ca pana la urma , politia vine chiar si dupa 30 de minute ( sau o ora ) de la faptul sesizat.Vin si ei cum pot , pentru ca nu pot sa-l rezolve pe vecin . Il intreaba : pe cine banuiesti , cum probezi si ce martori ai ca nush care tigani ti-au spart tie geamurile si ti-au rupt scandurile din gard.Asa ca ramane ca-n tren.Exista totusi un politst pe care te poti baza , care ar vrea sa faca multe pentru zona sa de responsabilitate , dar este neajutorat.Legea nu-l apara , iar colegii lui de mai sus , intervin in asa fel incat il determina pe reclamant sa-si retraga plangerea.

Uite ca am facut si eu un off-topic mai lung ,asa ca off-topicul meu si cu cel al d-lui nadgob , merg impreuna.

Si acum sa fiu on-topic. Asa ca vecinul meu s-a gandit sa-i deranjeze si pe locali.Au venit si ei dupa ceva timp, au vazut ce pagube s-au produs , si au spus ca vor lua masuri.Dupa scurt timp, cand tiganii au inceput sa arunce cu pietre in masina politiei locale , s-au suit repede in masina si dusi au fost.Nu s-au mai intors niciodata.Bun.Am vorbit cu vecinul meu si am inceput sa scriem o scrisoare catre primar, ca doar de , are politie locala si ii place sa se laude cu actiunile politiei locale la fiecare sfarsit de an.Ii spunem problema in cauza , ii spunem ca Politia Romana este depasita atat din cauza disponibilizarilor cat si din cauza faptului ca nu se poate vorbi de ''dura lex sed lex '' si il rugam sa se implice pentru rezolvarea problemei.Nu primim raspuns la scrisoare, dar in schimb , cineva din primarie il suna pe politistul de proximitate si ii spune sa se ocupe el de problema in cauza pentru ca sesizarea scrisa nu poate fi rezolvata de primarie( sau de politia locala , ma rog ).Asa ca ne-am intors de unde am plecat.

[ Edited Fri Mar 22 2013, 09:19PM ]
Back to top
1 User said Thank to Radu89 for this Post :
 apkah (23 Mar 2013, 19:20)
apkah
Sat Mar 23 2013, 07:31PM
arcan
Registered Member #566

Boribum wrote ...

apkah wrote ...

Un prim exemplu:

N-ar fi rau sa fie si ultimul,nu de alta dar e tare prost documentat :jandarmeriile austriaca si belgiana au fost desfiintate în 2005 si 2001,adica acum vreo 12 ani. Ca noutate cred ca se poate face mai bine !) politiile federala,cantonale si regionale elvetiene se simt foarte bine,iar despre desfiintarea Jandarmeriei franceze si dezbaterea nationala în sensul asta (!!!) autorul articolului e singurul care a auzit despre asemenea nazdravanii.

Ma dezamagesti...se pare ca doar tu nu ai auzit de acest proiect:

LINK

LINK

LINK

LINK

LINK

Eu stau prost cu franceza. Tradu tu ideea de baza a articolelor.

[ Edited Sat Mar 23 2013, 07:53PM ]
Back to top
Boribum
Sat Mar 23 2013, 07:44PM
boribum
Registered Member #2395

Apkah,cunosc sursele astea. Sunt grupuri de opinie (de dreapta sau de stânga,dar în general de extrema dreapta) care "se gândesc sa","cred ca","se tem ca se va.."etc. Reducerea bugetelor Gendarmeriei sau Marinei Militare nu înseamna ca una va disparea sau cealalta va vinde port-avionul.
Si asa sunt sursele de informare pline de inadvertente,de supozitii bazate pe impresii si analisti de analisme. Daca tot vorbim ceva,macar sa încercam sa ne înarmam cu informatii serioase. Eu ma iau dupa ce planifica si prevede Statul,ca pe aici chiar functioneaza modelul asta. LINK

Back to top
apkah
Sat Mar 23 2013, 07:50PM
arcan
Registered Member #566

Pai hotaraste-te. Ai zis ca nu a auzit decat autorul. Acum zici ca cunosti sursele...

...Source de clarification et de potentialités pour la gendarmerie selon certains, elle est perçue par d'autres comme porteuse de dérives et comme une première étape vers la disparition du statut militaire de la gendarmerie et sa fusion avec la police nationale...

citat din articolul tau.

LINK

[ Edited Sat Mar 23 2013, 07:53PM ]
Back to top
Boribum
Sat Mar 23 2013, 07:55PM
boribum
Registered Member #2395

apkah wrote ...

Eu stau prost cu franceza. Tradu tu ideea de baza a articolelor.

Ideea de baza e relativ simpla : jandarmii trag plapuma de partea lor,politistii la fel. Realitatea e ca mijloacele financiare sunt din ce în ce mai putine,jandarmii au impresia ca politistii sunt preferati (caci aia au sindicate si se pot exprima,si se exprima) politistii sunt suparati ca sunt militarizati (corpul comisarilor si cel al commandant-ilor aici) si "lumea" trebuie sa se teama de marirea delincventei. Si stii cine are cea mai mare gura si se teme cel mai tare ? Tocmai departamentele locuite de oameni bogati,care voteaza la foarte-dreapta

Concret,în Franta politia are o scadere de imagine în ultimii doi ani (tot soiul de afaceri murdare care implica politisti,la nivel înalt în general). Politiile Municipale sunt formate numai din fosti politisti/jandarmi/soldati (si îsi fac treaba) iar ce va fi peste 10 ani...cine stie ? Dupa cum merg lucrurile,poate n-o sa mai ramâna în viata nici un om ne-politist/jandarm/municipal,sa-l pazeasca toate fortele de ordine.
Back to top
Boribum
Sat Mar 23 2013, 07:57PM
boribum
Registered Member #2395

apkah wrote ...

Pai hotaraste-te. Ai zis ca nu a auzit decat autorul. Acum zici ca cunosti sursele...

Cunosc multi nebuni,asta nu înseamna ca ce spun aceia eu chiar iau de bun. Cunosc un nene care asteapta razboiul atomic de vreo 30 de ani,de pilda.

Când citim o fraza si o gasim într-un context,e bine sa citim si ce e împrejurul ei. Contextul adica.
Back to top
Mihais
Sat Mar 23 2013, 08:03PM

Registered Member #2323

Boribum wrote ...

[ Dupa cum merg lucrurile,poate n-o sa mai ramâna în viata nici un om ne-politist/jandarm/municipal,sa-l pazeasca toate fortele de ordine.

Se auzii si la mine la Cuca Macaii de ceva hold-upuri,ceva omoruri pe la Francia.Ce patira magrebienii si negrii?S-a redus ajutorul social,au scazut veniturile din traficul de droguri?
Ce zic frantujii bastinasi si ''de rand''?
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF