Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Armata
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Boribum
Mon Dec 03 2012, 08:36PM
boribum
Registered Member #2395

Re-multumesc. Macar sa fi "americanizat" total posturile,ar fi existat o coerenta între static si dinamic. Ma rog..coerenta...
Back to top
djebel
Tue Dec 04 2012, 05:24PM
Registered Member #3603

ALM wrote ...

Static, salutul se dă în poziţie de "drepţi", cu căcâiele lipte şi mâna stângă cu palma întinsă, liptă de vipuşca (sau cusătura laterală a) pantalnilor. De asemenea, în timpul salutului, era interzis să ţi în mâna stângă diferite obiecte (staţii radio, umbrele etc).

Aveti dreptate domnule ALM, dar chiar la manifestarea de sambata am vazut un nene general care la intonarea imnului saluta, iar cu stanga filma distinsa adunare. Probabil vroia sa posteze pe facebook!
Back to top
challenger
Tue Dec 04 2012, 06:48PM
challenger
Registered Member #2405

Deci ,"sa reluam de la imn " cum e o vorba pe la noi :
-militarul se afla in pozitia drepti ,in formatie, cu bratele intinse pe langa corp si palmele deschise cu degetele intinse in prelungirea antebratului ( daca are arma la piept , mana dreapta este asezata pe arma);
-la comanda prevestitoare "Pentru defilare ,cu onorul spre dreap-TA / stan-GA !" militarul duce mana stanga la ulucul armei concomitent cu intinderea mainii drepte pe langa corp ,cu pumnul strans ,iar la comanda savarsitoare " Inainte MARS !" ,ii da bataie invingator in mirifcul pas de defilare importat ( pe timp de noapte sau vizibilitate redusa in orice caz ) de la partenerii/camarazii de diverse coalitii si tratate.

Sper ca nu am reusit sa incurc si mai tare lucrurile cu acest mic si ambiguu rezumat din RG 5.
Back to top
1 User said Thank to challenger for this Post :
 ALM (04 Dec 2012, 19:08)
Boribum
Tue Dec 04 2012, 07:04PM
boribum
Registered Member #2395

Edit : m-am lamurit,merci mult.

[ Edited Tue Dec 04 2012, 07:05PM ]
Back to top
apkah
Tue Dec 04 2012, 07:56PM
arcan
Registered Member #566

Urat pas de defilare avem de ceva timp....parerea mea.
Back to top
andyy
Tue Dec 04 2012, 08:13PM
andyy
Registered Member #3496

In 2004 s-a produs schimbarea pasului de defilare,era urat si ala rusesc, pentru noi astia mai tineri a mers treaba dar aia care au batut 20-30 de ani pas rusesc sa-i fi vazut cum defilau' ,era rasu plansu parca erau facuti din lemn asa defilau,mie personal imi place este mai lejer!
Back to top
Mihais
Wed Dec 05 2012, 11:58AM

Registered Member #2323

Rusia,sau Romania? LINK LINK

[ Edited Wed Dec 05 2012, 12:02PM ]
Back to top
ALM
Wed Dec 05 2012, 12:26PM
Registered Member #2039

@ Andyy
Regret dacă vă dezamăgesc, dar Armata Română n-a folosit niciodată pasul de defilare rusesc. Dacă vă uitaţi la filme mai vechi (sau mai noi), ruşii au un stil mai "ţeapăn" şi nu bâţâie din mâini. Pasul de defilare românesc a fost până de curând acelaşi, şi pe vremea când România a fost regat şi când a fost republică.
Back to top
andyy
Wed Dec 05 2012, 02:30PM
andyy
Registered Member #3496

Scuze domnule @ALM am vrut sa zic de inspiratie sovietica

Prin Ordinul ministrului apararii nationale, nr. M 132 din 27
august 2004, care modifica preve-derile R.G.-5, Regulamentul
instructiei de front, din anul 2002,
s-a adoptat un nou pas de defilare,
asa zisul pas NATO(altfel spus,
ceva ce nu exist`!), despre care unii
oficiali sustineau, la vremea aceea
ca ar reprezenta o întoarcere la
traditia interbelica, prin renuntarea la un pas de defilare de inspiratie sovietica.
Doar modelul defilarii cu arma pe umar nu este de
inspiratie sau impunere sovietica,
ci tine de traditia
armatei române din secolul al
XX-lea.
Dar sa revenim la pasul nostru de defilare si vreau sa zic ca nu am vazut multe parade sau defilari dar am participat in formatie la foarte multe,si in garda de onoare nu scapam niciodata deoarece aveam inaltimea si constitutia agreata de "standarde" vreau doar sa zic ca pasul nou este mai lejer decat cel vechi de inspiratie sovietica,asiatica, ce o fi fost ca niciodata mai mari armatei nu erau multumti si stricam cate o pereche de bocanci pentru un eveniment de amploare.
Back to top
Resboiu
Wed Dec 05 2012, 11:42PM

Registered Member #2526

Tehnic vorbind, nu am o baza pentru a participa la discutia asta decat cu intrebari... dar stiti ce frumos a fost la antrenamente? Am vazut un comandant de detasament care avea alt pas fata de cei pe care ii pastorea.
Back to top
Boribum
Thu Dec 06 2012, 03:26AM
boribum
Registered Member #2395

La cat de mica si neajutorata a ajuns sa fie armata romana,defilarea de ziua nationala ar trebui sa fie exemplara,in cel mai mic detaliu. Nu conteza cati defileaza,ci cum o fac.Probabil ca generatiile tinere se gandesc mai degraba sa para decat sa fie,iar aia mai in varsta sunt plictisiti (si n-au avut nici ei de unde sa invete).
Macar pentru memoria mortilor in razboaie,a celor care au trecut prin prizonierat si au fost rasplatiti de Tara,la intoarcere,cu ani grei de puscarie,macar pentru asta si ar fi bun un vant de disciplina...militara. O zi pe an,macar.

[ Edited Thu Dec 06 2012, 03:27AM ]
Back to top
ALM
Thu Dec 06 2012, 07:47AM
Registered Member #2039

@ Andyy
Dragă domnule, adevarul este că şi mie îmi place un pas de defilare mai lejer, mai apropiat de mersul normal. Din propria-mi experienţă pot să vă spun că pasul românesc nu era uşor de învăţat şi, la începutul perioadei de instrucţie, era aproape o distracţie să vezi un pluton cu ostaşii bâţâind haotic din mâini, ca nişte păpuşi dezarticulate.

V-am replicat numai pentru faptul că aţi făcut referirea la "inspiraţia rusă" sau sovietică. Dacă nişte "nene" au afirmat acest lucru pentru a "moderniza" Armata nu mă miră, expresiile făcând parte din vocabularul post decembrist. Să nu uităm că nişte "iconoclaşti" voiau să dărâme Casa Scânteii şi Casa Poporului, prima fiind de inspiraţie sovietică şi a doua de inspiraţie nord-coreeană, respectiv "comuniste". Până la urmă este puţin importantă sursa de inspiraţie dacă treaba este bine făcută ...
Back to top
apkah
Thu Dec 06 2012, 09:04AM
arcan
Registered Member #566

Revin.Pasul de defilare al Armatei Romane (nu sovietice si nici klingoniene) era foarte frumos.Impunea forta,putere coeziune.
Consider ca asa trebuie sa fie o parada militara,ca altfel nu mai e parada.Mersul ala asemanator defilarii englezesti este o mizerie din punctul meu de vedere.Adica nici nu se compara unul cu celalalt.Intradevar,este greu sa inveti sa bati pas de defilare corect,si nici nu te face un militar mai bun,dar pentru o zi solemna ca cea a Romaniei,este acceptat orice efort.
Parerea mea,dar ce sa-i faci,se pare ca am inceput si eu sa imbatranesc si sa devin nostalgic...
Am vazut si eu pasul asta de defilare la parada,si in fiecare pluton era unul sau doi,daca nu chiar comandantul pe pas invers cu ceilalti..

L.E.
Daca parea greu pasul vechi de defilare,cum o fi cel al Legiunii Straine care mi se pare cu adevarat greu ?

[ Edited Thu Dec 06 2012, 09:07AM ]
Back to top
andyy
Thu Dec 06 2012, 09:52AM
andyy
Registered Member #3496

Nimic nu este greu totul se invata ,doar daca ai doua picioare de stangu atunci ai o problema,treaba grea apare atunci cand trebuie sa omogenizezi un pluton si dificultatea creste la nivel de companie ,batalion .
Ca sa nu faci varza o parada la nivel de brigada sau o parada nationala trebuie sa distribui sunetul pe segmente de drum , si daca se defileaza cu fanfara aceasta trebuie sa mearga cu formatia altfel se pierde cadenta din cauza distantei stiti treaba cu sunetul cu m/s..... daca mai bate si vantul poti buli toata parada.
Ca mai este cate unul pe invers ,ce treaba aveti dv. cu orientarea lui

Back to top
ALM
Thu Dec 06 2012, 10:02AM
Registered Member #2039

Prietene Arkan, "de gustibus et coloribus, non disputandum"! Chestia asta cu pasul de defilare îmi aduce aminte de o întâmplare. Un dentist care-şi renova vila şi era nerăbdător, a apostrofat zugravul care-i "pensulea" tavanul, cocoţat cam pe la 4 metri "altitudine": ce-o fi aşa greu de văruit un tavan de te câcâi de atâtea ore? Adică, ontopic, până n-ai bătut cu cizmele sau bocancii (uneori cu două numere mai mari) pasul de defilare, în cadenţă cu tot plutonul, orice părere este pur subiectivă. "Vorbesc" despre mine ...
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF