Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Armata
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
challenger
Tue Dec 03 2013, 04:30PM
challenger
Registered Member #2405

Pe marea majoritate a "celor tineri" nu ai vrea sa-i vezi, crede-ma.
In orice armata ordinea trebuie sa fie sfanta, si ordinea incepe cu instructia de front.
Cel mai mult ma deranjeaza sentimentul de automultumire a "maimarilor",acum cand e nevoie de ordine si disciplina ca astea nu costa bani, ori balamucul de la ei incepe.
Back to top
Mese
Tue Dec 03 2013, 04:35PM
Registered Member #1078

Instructia de fron are rolul ei. Adica este nevoie de disciplina, este nevoie de coordonare, este nevoie de anduranta (rabdare), este nevoie de repetitie (un lucru facut de 1001 ori este mai bine facut decat un lucru facut de 1000 de ori).
Toate acestea duc la un om mai bine pregatit. In consecinta la un soldat care - pana la urma - este mai greu de doborat.
Back to top
1 User said Thank to Mese for this Post :
 Boribum (03 Dec 2013, 18:44)
djebel
Tue Dec 03 2013, 05:34PM
Registered Member #3603

Cum spuneam si in comentariu, chiar nu ma deranjeaza foarte ca FOS se picteaza pe fata (probabil pentru un plus de veridicitate; asa cred ei ), da' urechile alea "uitate" la culoarea naturala a pielii apar ca doua becuri atasate de ceva vopsit ca o trecere de pietoni. Si gatul. Chiar nu le-a spus nimeni cum se foloseste batonul de camuflaj pentru "ruperea" simetriei? ABC-ul meseriei, daca tot vrei sa fii credibil!

A-propos, esarfa din matase de parasuta purtata la gat nu e cumva specifica parasutistilor? Ca vad diversi neni de la diverse arme ca o poarta. O fi trendy!
Back to top
challenger
Tue Dec 03 2013, 05:55PM
challenger
Registered Member #2405

djebel wrote ...

A-propos, esarfa din matase de parasuta purtata la gat nu e cumva specifica parasutistilor? Ca vad diversi neni de la diverse arme ca o poarta. O fi trendy!

Esarfe, berete, manusi, uniforme...
Tot ce a tinut/tine de FOS e trendy de sus pana jos.
Asa e misto...
Back to top
1 User said Thank to challenger for this Post :
 Mihais (03 Dec 2013, 21:29)
Mese
Tue Dec 03 2013, 06:00PM
Registered Member #1078

Tot ce tine de "outfit" si care "sparge" tiparele: basti (verzi sau visinii), embleme (care mai de care), tinute (putin) atipice, bocanci (din "aia"), manusi, etc tot este permis si mai ales daca da bine si fraierii "pune" botu' (adica sa se vada ca ai fost pe unde ai fost).
Back to top
3 User said Thank to Mese for this Post :
 Boribum (03 Dec 2013, 18:43) , djebel (03 Dec 2013, 19:20) , Mihais (03 Dec 2013, 21:29)
Klaus
Tue Dec 03 2013, 07:00PM
Registered Member #3279

Un raspuns demn de Gâgă dat de minstrul padurar cu Stefan Gheorghiu ca studii superioare - I-am dat pe toti afara sa nu nedreptatesc pe cineva. Cat despre sistemul de inaintare in grad cred ca am mai scris, la noi este ramas de pe vremea impuscatului, trec anii - vin gradele. Ca le meriti sau nu, asta este alta problema. Cel putin in MAI este si mai si, am postat acolo un link catre un anunt pentru incadrarea unei functii de colonel la pompieri, gradul minim al candidatului este de sublocotenent. Chiar nu are nicio valoare expertiza unui militar ajuns pe o functie de decizie, poate scolit in acest sens, eventual si pe afara, pe motiv ca stau la coada 1.700 colonei? Unde scrie ca trebuie sa iesi general la pensie daca ajungi colonel? O logica tampita, de pe vremuri apuse - Sa ajunga la toata lumea...

LINK

Mircea Duşa despre pensionarea generalilor din Armată: "Avem peste 1.700 de colonei care aşteaptă promovarea. Dacă ţinem sistemul blocat nu mai ajunge nimeni general"

Ministrul Apărării Mircea Duşa a explicat pentru gândul decizia sa de a nu mai prelungi rămânerea în activitate a celor 41 de generali şi contraamirali pensionaţi săptămâna trecută, care constituiau aproape jumătate din şefii Armatei Române. Ministrul a spus că măsura nu are efecte negative asupra Armatei şi că sistemul de promovare în grade ar fi rămas blocat dacă aceşti generali ar mai fi rămas în sistem.

Săptămâna trecută, 41 de generali şi contraamirali ai Armatei Române au ieşit la pensie, ca efect al modificării legii privind statutul cadrelor militare care permite acum pensionarea generalilor începând cu vârsta de 56 de ani, până la 59 de ani, în funcţie de numărul de stele din grad. Deşi legea le permitea să ceară prelungirea activităţii, în fiecare an, până la 60 de ani, ministrul Mircea Duşa a decis să nu aprobe nicio astfel de cerere, astfel că toţi cei 41 au ieşit la pensie. Armata Română are în jur de 90 de generali, un număr considerat foarte mare după standardele NATO şi europene, raportat la numărul de soldaţi din subordine.

Astăzi, prezent la inaugurarea hangarului pentru mentenanţa avioanelor militare de transport C-130 Hercules, de la Baza Aeriană 90 Otopeni, ministrul Mircea Duşa a explicat pentru gândul această decizie.

"Am ales să nu prelungesc activitatea (niciunuia dintre cei 41) pentru că nu puteam aplica criterii subiective, unuia să îi prelungesc şi altuia nu", a spus Duşa.

Întrebat dacă această măsură are efecte negative asupra funcţionării Armatei, Duşa a negat.

"Avem peste 1.700 de colonei şi alţi ofiţeri cu experienţă, unii în Afganistan, unii în NATO, care aşteaptă promovarea. Dacă ţineam sistemul blocat, nu mai ajunge nimeni în grad de general", a spus Mircea Duşa.
Back to top
djebel
Tue Dec 03 2013, 07:19PM
Registered Member #3603

Klaus wrote ...

"Avem peste 1.700 de colonei şi alţi ofiţeri cu experienţă, unii în Afganistan, unii în NATO, care aşteaptă promovarea...", a spus Mircea Duşa.

Eu credeam ca toti suntem in NATO. Adicatelea Romanica.
Back to top
Klaus
Tue Dec 03 2013, 08:30PM
Registered Member #3279

Ce tanc si-au tras rusii - T90 MC si pregatesc T95... Asta ca sa nu ramana mai prejos decat TR-ul nostru, banuiesc... T90 au algerienii, cipriotii, libienii si indienii (astia au cumparat 650 de la rusi + licenta pentru inca 1.000).
Interesant sistemul activ de protectie...
Trapa aia de pe turela care se deschide dupa trageri este pentru egalizarea presiunii sau un deflector pentru aruncat tuburile goale? Impresionanta saritura facuta in viteza, pe la 7:07, cum se comporta suspensia la un mastodont de vreo 50 tone.

[ Edited Wed Dec 04 2013, 12:39AM ]
Back to top
Radu Patrascu
Tue Dec 03 2013, 09:08PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159

Pana la urma oamenii astia au fost pesnsionati sau nu ? Am vazut pe site-ul MApN ca a avut loc inaugurarea hangarului de mentenanta pentru C-130, iar generalul Carnu era prezent acolo cu toate cele 4 stele ale sale. Parca se zicea ca in locul celor trecuti in retragere vor veni loctiitorii (unde e cazul). Tot pe site-ul MApN apar aceleasi figuri, aceiasi generali despre care se spune ca au fost trecuti in retragere. Nici o vorba despre povestea asta; ai zice ca nu s-a intamplat nimic. Cine va fi succesorul lui Dan Ghica Radu ? Cine va lua celelalte pozitii in SMG, SMFT, SMFA, SMFN ? Nicio vorba nicaieri.

Nu vreau sa calc pe nimeni pe bombeu si nici bunul simt. Printre cei demisi erau si indivizi valorosi, nimic de zis. Insa si printre colonei se afla o multime de oameni care si ei sunt scoliti pe afara (chiar inca un pic mai mult) si cu ceva experienta operationala. Mai este, si nu trebuie uitata, o generatie de generali mai tineri, sub 50 de ani. Amintesc aici doar cateva cazuri: Nicolae Ciuca, Adrian Ciolponea, Vasile Roman, Dumitru Scarlat, Constantin Dobre sau altii care nu au atins inca fatidica varsta de 56 de ani (vezi Victor Strambeanu). Ce facem, ii tinem si pe ei pe loc (acelasi grad si aceeasi functie) pana fac 56-57 de ani si dupa ii scoatem la pensie ?

Reiau afirmatiile de mai sus cu circumspectia celui care vine din afara sistemului. Cred ca un om care imbatraneste intr-un grad este pus intr-o situatie ingrata. Daca l-ai facut general de brigada dupa 50 de ani (si nu mai ai de gand sa il avansezi) este, dupa parerea mea, un pic cam tarziu daca varsta de pensionare este de 56 de ani. De ce nu au fost promovati acesti oameni (ma refer la cei care meritau) ?

La fel de adevarat este ca unii erau in aceste de functii de multi ani. In vest, de obicei ocupi o pozitie pentru maximum 2-3 ani (cu exceptia sefilor de stat major de arma sau interarme care au 3 pana la 4 ani). Dohotariu era la divizia 1 infanterie de vreo 5 ani, daca nu ma insel. Si ma pot fi citate exemple in acest sens. Statutul cadrelor militare prevede pentru generali posibilitatea de avansare la 2 ani de la precedentul grad (nu chiar de genul steaua si anul ca in cazul lui Stefan Danila). Insa multi au fost avansati pana la gradul de general de brigada si dupa care totul s-a oprit.

Nu spune nimeni si nu e normal ca toti coloneii sa ajunga generali. Dar mi se pare extrem de frustrant si nedrept ca toti coloneii sa moara in acest grad doar pentru ca unii generali sunt eternizati in niste pozitii.
Faptul ca acest lucru nu a fost facut mai demult, ca nu a existat o politica in care avansarile si promovarile intr-o functie sa respecte proportiile pentru a avea un sistem coerent dupa modelul piramidal, ca nu exista o comunicare publica cu privire la asemenea decizii (vezi cazul lui Dusa) este adevarat. Dar de undeva trebuia sa se inceapa - si nu afirm ca neaparat de aici si nici ca o asemenea masura nu ar trebui insotita de altele, la celelalte paliere.

Rescriu ceea ce am postat mai demult. In SUA (si nu vad de ce nu s-ar proceda si la noi in mod asemanator) un general-maior iese la pensie dupa 35 de ani de serviciu sau daca in termen de 5 ani de la acordarea acestui grad nu a fost promovat. Dintre cele doua, va fi luata in considerare conditia care survine prima. Adica, daca ai ajuns ofiter la 22 de ani, sa zicem, la 57 de ani iesi la pensie chiar daca ai fost proaspat avansat general-maior. La fel de adevarat este ca poti fi pensionat si la 50 de ani daca esti general-maior de cel putin 5 ani si nu ai primit gradul urmator la expirarea acestui termen.

Chiar daca la noi lucrurile stau un pic diferit, nu vad de ce nu s-ar proceda in mod similar. Nu e normal sa tii pe loc 1400 de colonei (daca macar 5% macar dintre ei sunt foarte buni, atunci ai 70 de noi generali). Totodata, daca un general de brigada era atat de valoros si aveai nevoie de experienta lui, merita avansat in gradul urmator dupa 2-3 ani, nu tinut 5-6 ani la rand in acelasi grad si cu aceeasi functie. Asta, oricum ai motiva-o, e blocaj. Si nu cred, pana la urma, in ideea unui singur om indispensabil. Un sistem care functioneaza asa nu isi merita numele.
Back to top
Mihais
Tue Dec 03 2013, 09:25PM

Registered Member #2323

Radu,exista cateva exceptii de oameni indispensabili.Daca oamenii aia sunt dovediti in practica ca fiind niste Napoleoni,Suvorovi,Mansteini sau Guderiani.

Daca e sezonul declaratiilor de amor pt. sisteme,mie imi place de israelieni.Colonei si comandanti de brigazi la 35-38 de ani,poate si mai tineri.Generali la 40 si un pic.Dupa care oamenii mai fac si altceva,ca poate s-au plictisit de atata armata.Sistemul are avantajul ca daca e nevoie musai,poti sa-l scoti pe un Chaim Bar-Lev sau Ariel Sharon din politica,sa-i dai o divizie pe mana si sa-l trimiti sa intoarca soarta unui razboi.
Back to top
Mese
Tue Dec 03 2013, 09:41PM
Registered Member #1078

@mihais... la ei ii un sistem tara bine pus la punct. Toti (barbatii) si (aproape) toate femeile au pregatire militara. De aceea au cea mai mare rezerva de "soldati". Si de aceea au rezerve pentru orice functie (dupa cum ziceai si tu).
Si mai ales oamenii care sunt in functii (mai) mari fii sigur ca au o pregatire militara mai deosebita (ca sa zic asa).
Oricum eu sunt adeptul teoriei: orice cetatean (daca vrea drept de vot) trebuie sa treaca prin serviciul militar. Parerea mea si putem sa discutam ore despre asta.
Back to top
Mihais
Tue Dec 03 2013, 09:50PM

Registered Member #2323

Stiu,sir.Starship Troopers.
Ca veni vorba,sa-i luam pe Netanyahu si Ehud Barak.Ambii Sayeret Matkal mai la tinerete.
Back to top
Mese
Tue Dec 03 2013, 10:07PM
Registered Member #1078

Eu zic, ca se poate pune la punct un sistem de rotire a oamenilor astfel incat sa acumuleze cat mai multa experienta.
Din fericire in zilele noastre loc de acumulare a experientelor militare este slava domnului. Totul este sa se vrea. Dar cunosti si tu (@mihais) si stiu si eu o multime de oameni ai sistemului care sunt ancorati in: loc (a inceput inlocul respectiv, continua si spera sa iasa la pensie din locul respectiv), functie, etc. Cu asa oameni nu poti evolua. Nu ai nici o sansa.
Oamenii noi sunt. Dar ei asteapta. Si asteapta. Pt ca la ora actuala sistemul de promovare este cam blocat (poate se va debloca acuma dupa aceste pensionari). Viitorul ne va spune mai multe. Pana atunci...
Back to top
Mese
Tue Dec 03 2013, 10:09PM
Registered Member #1078

Mihais wrote ...

...Sayeret Matkal mai la tinerete.

Sayeret Matkal (Hebrew: סיירת מטכ"ל‎, General Staff Reconnaissance Unit) is a special forces unit of the Israel Defense Forces (IDF).

No comment.

Ceva comparatii cu cei de pe la noi? Nu cred ca tine careva la comparatiile acestea.
Back to top
Klaus
Tue Dec 03 2013, 10:10PM
Registered Member #3279

Si totusi, unde sunt cei 1.700 colonei? Din cate stiu eu in MApN au fost reduse drastic numarul de functii de colonel in teritoriu. In Targu Mures, cat era el de ditamai garnizoana, intrun timp ramasese cel mai mare grad un locotenent colonel, cu loctiitor un maior.
Mi se pare foarte mare numarul asta, de 1.700 colonei (care toti tropaie de nerabdare sa ajunga generali).
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF