Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: SRI

<< Previous thread | Next thread >>
Brigada Antiterorista - Intre legenda si realitate...
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
andrei
Tue Apr 18 2006, 06:04PM
Registered Member #51

Cea mai importanta dintre structurile de interventie, cea mai bine pregatita, cea mai bine dotata... Este o legenda, sau este un adevar??
Back to top
ex-ad
Tue Apr 18 2006, 06:19PM
nosce te ipsum

Registered Member #1

Din cite stiu, Brigada face parte din Inspectoratul pentru prevenirea si combaterea terorismului, structura care pina nu demult a fost Divizie. Unii zic ca n-ar fi tocmai ceea ce s-ar dori a fi. Poate ca ne lumineaza niste binevoitori sin SRI in legatura cu asta. Sint chiar curioasa.
Back to top
blackwater
Tue Apr 18 2006, 06:59PM
Registered Member #33

Colonelul Vidat, adjunctul comanadantului Brigazii antiteroriste(generalul Buresin) a fost ofertat de generalul Silion sa preia comanda Brigazii Speciale de Interventie.....oferta a fost refuzata, intrucat Brigada Antitero e cu mult peste BSIJ.
Back to top
colonelul
Tue Apr 18 2006, 07:10PM

Registered Member #20

Il cunosc personal pe BIG BOSS, gral de divizie Stefanut (poate are mai multe stele avind in vedere cite actiuni antiteroriste de succes a realizat!) si cred ca avem de-a face cu o alta feuda din SRI (cineva mi-a soptit ca are doi subordonati care ii plimba cainii!). Distinsul general, care seamana cu Piedone (nu la farmec), mentine o aura de mister si de pretinsa performanta a unor trupe care nu au mai fost confruntate, real, cu nici o interventie mai de doamne juta. Poate e mai bine asa, dar avind in vedere ca terorismul este una din amenintarile de baza sa ne rugam si sa ne bazam pe intelepciunea teroristilor!
Back to top
free sky
Tue Apr 18 2006, 08:18PM
Registered Member #4

E adevarat ca singura interventzie reala a brigazii antitero a SRI a fost in 91 la o ambasada araba? Atunci a fost ucis unul din teroristi, parca.

[ Edited Tue Apr 18 2006, 08:20PM ]
Back to top
terese
Tue Apr 18 2006, 10:41PM
Registered Member #48

eu am vazut ceva material pe la tv...o incercare timida de a isi face reclama... ce sa spun?...ori au facut-o la misto ori doamne ajuta si fereste-ne pt ca ei nu prea au cu ce ne ajuta...tehnica veche tactici ioc...cind vor renunta la culoarea aceea a uniformei...am auzit ca la un demonstrativ ce l-au facut saptamana trecuta au ranit din greseala un membru al unei delegatii straine...astept contraziceri
Back to top
blackwater
Tue Apr 18 2006, 10:44PM
Registered Member #33

Da ..este vorba de ambasadorul Indiei in Romania - Hulio Carlos Riveiro...atenatul a avut loc in 1991...cei 2 subofiteri care ii asigurau protectia au reusit sa respinga atacul...teroristii faceau parte dintr-o grupare terorista Sikh.
Un luptator Sikh a fost ucis, doi au fost capturati, iar doi au reusit sa fuga peste granita. Pargat Singh, condamnat la 10 ani de puscarie si intemnitat la Gherla, unde a avut o purtare buna, a declarat anul trecut ca nu regreta atentatul, pentru ca ambasadorul Indiei, fost director general al Politiei Statului Punjab, este vinovat direct de moartea a 5.000 de membri ai minoritatii sikh si, indirect, de disparitia altor peste 10.000 de sikh.
Back to top
me
Wed Apr 19 2006, 10:47AM
me
Registered Member #11

Asa cum imi amintesc eu, informatia e putin deformata. Ambasadorul Indiei se plimba cu sotia pe Aviatorilor iar grupul de protectie, format din 4 lupatatori de la SRI, era in masina mergand in urma lor. Teroristii, in numar de 4 (din cate imi amintesc), au incercat asasinarea ambasadorului. Din pacate pentru ei, legea lor le cerea ca, inainte de a fi ucis, ambasadorul sa isi asculte sentinta data de tribunalul Sikh. In acel moment grupul a intervenit si, din cate imi amintesc eu, au ucis un terorist, unul a fost ranit (cel din puscarie) iar ceilalti doi nu au fost prinsi niciodata. Din cate stiu, desi au fost avansati ofiteri, se pare ca nici unul dintre cei 4 lupatatori SRI nu a ramas in serviciu dupa acest atentat.
Despre profesionalismul celor de la BA pot sa spun cate ceva dat fiind ca am avut foarte multe actiuni in comun, am participat la un stagiu de pregatire comun de management si am avut oameni in SPP proveniti din BA (in 1991-1993 inca se mai putea). In principiu, in anii '90, BA era tributara sistemului conceput in 1978 (daca nu ma insel): structura, oraganigrama, dotarea, modalitatile de actiune preluate de la GSG9 toate pliate pe caracteristicile securitatii romane din anii aceia. Aceiasi secretomanie, aceleasi obiceiuri. Daca GSG9 este un organism viu care stie sa se adapteze realitatilor prezente, la mijlocul anilor '90 BA inca avea in conceptia de lupta interventia cu elicopterul, interventie care nu s-a mai folosit din 1979. Pe de alta parte, cadrele de comanda lucrau dogmatic astfel incat au putut sa aprecieze interventia de la Marsilia din 1994 un mare succes. (interventie care a avut loc ziua, pentru a putea fi transmisa in direct la Euronews si CNN si in care au fost o multime de gafe, inclusiv cea celebra in care exercitiul a fost facut pe un avion gol iar la patrundere si-au dat seama ca scara era mai sus decat usa si aceasta nu putea fi deschisa: interventia a durat vreo 10 minute!!!; au fost 4 teroristi din care unul a murit in prima secunda si aprox. 60 de agenti GIGN din care au fost raniti 17!!!)
In privinta luptatorilor insa, trebuie sa recunosc ca atat inainte de revolutie cat si dupa, am avut ocazia sa cunosc meseriasi adevarati. Pregatirea lor profesionala era foarte buna chiar daca normele tactice nu erau actualizate. Am lucrat foarte bine cu multi dintre luptatorii lor si trebuie sa recunosc ca, in ceea ce priveste ofiterii si subofiterii, la BA chiar era o diferenta de "casta". I-am apreciat intotdeauna mai mult pe subofiterii luptatori (foarte curajosi unii dintre ei) mai mult decat pe securistii "sadea" care ii comandau.
Apreciez faptul ca au avut intotdeauna fonduri pentru dotari, ei sunt primii care s-au dotat cu tehnica si armament moderne. Au putut sa isi faca un sediu functional. Probabil ca dupa ce dinozaurii lor vor pleca in Cismigiu sa joace sah, generatia tanara va putea sa se debaraseze de vechile dogme si sa dea o directie moderna brigazii. Nu cred ca pana atunci exista o reala modernizare a BA.
Back to top
Storm
Tue Apr 25 2006, 10:55AM
Registered Member #28

MULTI DIN LUPTATORI DE LA BRIG ANTI AU PLECAT IN MISIUNI AFARA CU FIRME PRIVATE ASA CA ATENTIE OAMENI PLECA LUME SI DE LA SRI
Back to top
colonelul
Tue Apr 25 2006, 02:56PM

Registered Member #20

Cred ca referitor la trupele de interventie antiterorista asistam la o mare cotitura in ceea ce priveste "tacticile operationale" utilizate de catre teroristi. In viitor imi este teama ca acesti bravi luptatori nu vor mai avea sansa unor confruntari directe - ce pot face ei intr-un atac de tip sinucigas? Puteti remarca ce s-a petrecut in Egipt, in aceste zile, si cred ca pe viitor lozinca americanilor va fi preluata, dar ADAPTATA , si de teroristi, adica : fara pierderi umane! Cei care se sacrifica nu se mai considera fiinte umane si ca atare intra intr-o logica a apartenentei la "arma" utilizata. Corpul lor devine un gen "platforma" purtatoare a loviturii!

In aceste conditii tehnicile de picior de tip "mawashi" sau "ura-mawashi" sunt simple figuri de film!

Un rol determinant este preluat de activitatea de profilaxie - unde serviciile de informatii sunt in apa lor - sau de sfera politicii care va identifica modalitatile adecvate de dezamorsare a cauzelor reale ale acestor atacuri.

Citind, in aceste zile de odihna, una din cartile dedicate ADEVARULUI despre 11 septembrie 2001 am ramas cu un gust amar: in fapt am asistat la o dubla lovitura. Pe de o parte s-a incercat o lovitura de palat la Casa Alba iar pe de alta parte totul a fost inscenat astfel ca "revitalizarea" imensei masinarii de razboi americane sa fie justificata.
Niciodata in istoria Americii fosti generali nu au criticat o administratie, la modul la care se petrec lucrurile azi. Ceea ce unii numesc "the big lie" ar putea costa America mai scump decit ne putem imagina...In ceea ce ne priveste nu am temeri ca retele teroriste, inventate sau fictive, nu isi vor pierde timpul pe plaiurile noastre mioritice, cu explozii si sacrificii umane, cind deciziile politice pot fi influentate cu un pumn de arginti, bine plasati!

America va culege ceea ce a semanat la 11 septembrie 2001 - moloz, praf si trupuri sfirtecate. O natiune puternica stie sa se trezeasca la timp si cred ca si americanii o vor face..
Back to top
me
Tue Apr 25 2006, 08:10PM
me
Registered Member #11

Storm> prima plecare in masa de la BA a avut loc, daca nu ma insel, in 1993 cand vreo 40-50 oameni au plecat la paza Sofitel. Dar toata chestia a fost aranjata, iti dai seama ca exploda SRI sa fi plecat atatia oameni, la vremea aia, in aceeasi zi, fara aranjament.
E bine ca oamenii pleaca, eu as sfatui pe toata lumea sa plece dupa o vreme. Eu am inteles ca pot face anumite lucruri la anumite varste. Si le-am facut pe toate la vremea lor. Problema mea a fost ca nu mi-am dorit niciodata sa stau la birou intr-o functie oarecare si sa trag pisica de coada. Asa ca am plecat.
Sfatuiesc pe cei care au IQ-ul mai mare decat solda sa plece la momentul potrivit.
Back to top
don plotoner
Tue Apr 25 2006, 08:33PM
Registered Member #44

Me, nu cumva esti un fost don capitan cu nume sonor?
Back to top
colonelul
Thu Apr 27 2006, 05:35PM

Registered Member #20

Don plotoner nu incerca sa faci pe detectivul caci capitanul Alexa nu a intrat, inca, pe acest forum!

Prietenul ME a simtit pe pielea lui ca "rotatia cadrelor" in capitalism inseaman sa refuzi stagnarea - mai ales la umbra vreunui tip uitat in proiect - si sa ai curajul de a-ti oferi noi sanse. Cine crede ca va fi usor sa se uite in continuare la TV si sa mestece seminte...Cine vrea sa cucereasca Everestul cu elicopterul atunci sa se pregateasca sa intre in vreo gasca in care va avea si el rolul sau de "baiat de mingi" (nici o asemanare cu Geoana)si va face parte din categoria "ciocu mic"!

Dupa ce mi-am trait prima jumatate de secol am ajuns la concluzia ca "mai bine sa regreti ca ai facut ceva decit sa regreti ca NU ai facut acel ceva..."
Back to top
don plotoner
Fri Apr 28 2006, 01:09AM
Registered Member #44

ok
Back to top
ex-ad
Sun May 21 2006, 12:08PM
nosce te ipsum

Registered Member #1

Am primit pe mesageria privata un mesaj care mi s-a parut destul de interesant pentru a-l supune discutiilor publice (sper sa ma ierte expeditorul, caruia oricum nu-i dau numele)

"Am citit pachetul de legi privitoare la securitate si am o nedumerire si poate ma ajutati sa inteleg o problema referitoare la activitatea SRI. Se spune la un moment dat ca SRI nu are competente politienesti si de procedura penala. In aceasta situatie cum va proceda in ideea unei intervenii contrateroriste?
Din ceea ce stiu eu scopul unei actiuni de interventie contraterorista este de a retine, imobiliza sau neutraliza o persoana care desfasoara activitati teroriste. Ori cum se poate face altfel decit avind competente procedural penale? Ce i se va spune teroristului? Din cauza prea multor filme unii cred ca interventia CT inseamna schimburi de focuri sau alte lucruri de genul acesta.
Sa presupunem ca activitatea viitorilor teroristi e anticipata iar actiunea de interventie se face intr-o faza incipienta . Sa facem presupunerea ca se va actiona asupra teroristilor inarmati care se deplaseaza inarmati spre o locatie...Ori oprirea acestora cum se va numi, capturarea propriu zisa ce aspect de procedura penala va imbraca? Astfel de actiuni nu presupun actiuni politienesti ?
De unde o sa avem certitudinea ca actiunea care se va contracara va avea legatura cu terorismul ? Ce se intimpla in cazul in care SRI actioneaza prin serviciul specializat (cred ca vorbim de BAT) iar actiunea nu depaseste granitele crimei organizate.
Am studiat cu atentie modelele europene si nu am gasit ceva asemanator. Nici un serviciu de informati nu desfasoara actiuni de interventie CT. Majoritatea sunt situate in cadrul politiei, jandarmeriei , chiar politiei de frontiera si in fiecare tara se ofera posibilitatea folosirii a doua institutii - cred ca in felul acesta concura si la o competitie benefica intre doua institutii publice pentru a isi demonstra capabilitatile, avantaj cetateanul.
Sper sa aduceti mai multa lumina asupra acestei neclaritati."

Personal, cred ca prietenul nostru are dreptate.
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF