Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General
 
<< Previous thread | Next thread >>
Republica Moldova
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
ronin
Wed Jan 20 2010, 03:25PM
Registered Member #70
Joined: Thu May 04 2006, 12:40PM

Posts: 1255
Thanked 9 time in 9 post
Eu zic ca "troianul" ala nu prea ar mai putea sa-si faca de cap daca situatia ar fi alta... Adica dintotdeauna, cred eu, ca am fost buni la prins de spioni (vezi celebrul anti kgb, anti-etc.), numai ca acum avem prea multi de astia care trebe' sa ia avionul...

Ce vreau eu sa subliniez este ca trebuie iesit din starea asta permanenta de "diplomatie" paguboasa, tatonare exagerata, etc.(alte prostii cu limbaj de lemn) si ca trebuie sa fim, putintel mai mult, asa, mai ofensivi...

Repet, suntem o tara mare, poate si asta a fost motivul pt. care ne-au faramitat (putin), le-a fost frica de noi (si inca le este), iar daca tot ar fi sa facem niscaiva aliante, le-am incepe cu tarile care au trecut pe unde trecem si noi si care au fost lovite, si ele, la randul lor, tot de prieteni si "aliati".

Si la urma urmei, cum ai da-o, tot ai nevoie de arma, daca asta se cere. Adica daca eu vreau sa-mi fac curat in gradina, si nu sunt lasat, atunci elaborez o strategie inteligenta de criza, deoarece chiar suntem in criza, iar noi continuam sa ne bazam pe "aliati" militari sau financiari... Cine draqu ne iubeste fara sa vrea nimic... ?! Doar Dumnezeu..., dar nici El nu poate interveni acolo unde-i frica...




Back to top
apkah
Wed Jan 20 2010, 04:11PM
arcan
Registered Member #566
Joined: Sat May 19 2007, 11:14AM

Posts: 3279
Thanked 252 time in 179 post
Din cate stiu in Moldova de care vorbim , dupa anexarea ei Rusiei s-au facut schimburi mari de populatii , in sensul ca romanii au fost dusi prin Rusia , in special Gulag , si Siberia, si au fost adusi rusi neaosi in locul lor.Acum ponderea romanilor este mai mica ca si a rusilor in Moldova.
Ma intreb ce ar insemna introducerea unei noi minoritati , de data asta puternice in Romania....
Back to top
Ultra'
Wed Jan 20 2010, 11:31PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Ufff, fratilor, sunteti intr-o mare EROARE! Ia uitati si voi aici:

Recensământul general al populaţiei din 5-12 octombrie 2004 a fost primul de acest fel efectuat în Republica Moldova de la proclamarea independenţei sale de stat. La recensământul din 2004 a participat o armată de circa 11 mii de recenzori. Presa a scris că majoritatea dintre aceştia au fost angajaţi politic, reprezentat partidul aflat atunci la putere, PCRM.

Rezultatele recensământului din octombrie 2004 au inclus pentru prima dată rubrica NAŢIONALITATEA ROMÂNĂ şi LIMBA MATERNĂ ROMÂNA. Etnicii români/moldoveni au reprezentat în teritoriul controlat de administraţia de la Chişinău 2 milioane şi 638 125 de persoane sau 78,4% din ansamblul corpului social. Dintre aceştia 73 276 de persoane (sau 2,2% din ansamblu) au fost înregistrate ca fiind de naţionalitate română (cu pasaport romanesc). Pe poziţia a doua s-a situat ucrainenii cu 282 406 persoane sau 8,3%. Urmează în ordine descrescătoare ruşii cu 201 218 persoane sau 5,9%, găgăuzii cu 147 500 de persoane sau 4,4%, bulgarii cu 65 662 de persoane sau 1,9% şi alte etnii cu 48 421 de persoane sau 1,4%.


Rusii nu sunt multi si nicidecum un cal troian. Eu nu mi-as face griji prea mult pentru asta, uitati ca rusii au destule chestii economice cumparate pe aici:

Principalii investitori rusi în metalurgia româneascã sunt CONARES AG si SINARA HÄNDELS GMBH, care sunt reprezentantii Uzinelor Metalurgice Celiabinsk – MECHEL, respectiv ai Companiei Metalurgice de Tevi – TMK. Acestora li se alãturã obscurii cumpãrãtori ai întreprinderii Republica SA din Bucuresti. Investitiile rusesti pe piata româneascã sunt realizate de firme de interfatã, precum CONARES TRADING AG sau SINARA HANDELS GMBH, companii situate în afara granitelor Rusiei si care reprezintã interesele marilor producãtori de otel de la Rãsãrit.


Nu mai pun la socoteala si compania petroliera LukOil...

Cazul Kondyakov – om de afaceri, mason, kgb-ist, consultant politic, prieten de pahar şi agent de influenţă al lui Putin în România – a dezvăluit multiple ramificaţii în sferele puterii şi în mediul de afaceri de la Bucureşti, stârnind un cor de bâlbâieli şi explicaţii contradictorii ale celor implicaţi: la guvern şi printre parlamentarii ostili lui Traian Băsescu. Subiectul amestecului rusesc în criza politică din România vizează, dincolo de speculaţii şi exagerări, o gravă problemă de siguranţă naţională. Eu am un indiciu fără greş în această privinţă: România este una din ultimele ţări din Est care nu a expulzat nici un agent sovietic după 1989: au făcut-o polonezii, bulgarii, chiar şi estonienii, aflaţi de câteva săptămâni sub presiunea şantajului politico-economic al Moscovei, numai românii nu. Încercarea unui ministru de Externe – pe timpul guvernării CDR – de a vorbi despre un grup de spioni ruşi infiltraţi printre directorii de presă de la Bucureşti s-a soldat cu demisia acestuia: intrase pe un teren minat şi i s-a arătat cartonaşul roşu. După primele două mandate ale dlui Iliescu, susţinute sub binecuvântarea făţişă a Moscovei, cazul cu faimoasa „listă a lui Severin” mi-a apărut ca o manifestare indubitabilă a ocultei sovietice în România.

Citeste mai multe despre asta aici: LINK

Asa ca noi ii avem demult pe rusi in casa si daca ma refer la perioada de dupa '89 cred ca incepe de atunci de cand generalul militaru a venit cu sacosa cu uniforma la Televiziune si masacrele pe care le-a comandat (sper sa nu aibe odihna niciodata pt ceea ce a facut, sa fie blestemat criminalul)!

In alta ordine Ronin cred ca exagerezi foarte mult, NU poti in ziua de azi sa te izolezi si sa fi tu miezul din dodoasca, te halesc toti de nu mai ramane nimic din tara asta! Hai sa fim seriosi!
Back to top
Ultra'
Thu Jan 21 2010, 01:46PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Jocul pentru Basarabia: sah sau poker?


Traian Basescu a vrut sa-i convinga ieri pe ambasadorii straini acreditati la Bucuresti ca Basarabia e romaneasca si ca pe termen lung acest lucru va trebui pus in opera. Demonstratia presedintelui pleaca de la Basarab I, de unde isi trage denumirea fosta provincie istorica. Basarab, scris in cronici si Basaraba, inseamna in turca veche "stapanitor", iar presedintele ar vrea sa pregateasca terenul pentru trecerea de la Republica Moldova la Basarabia. Pana atunci, pune pe tapet definitia clasica a natiunii spunand ca Romania si Basarabia au "o istorie comuna", "aceeasi limba" si "aceeasi cultura", ceea ce duce la concluzia ca "romanii traiesc pe ambele maluri ale Prutului".

Exercitiul de logica desfasurat de presedinte in fata diplomatilor straini ar putea fi tradus de acestia in termeni duri, care l-ar putea califica in fata rusilor sau a ucrainenilor drept iredentist. In fata romanilor insa, Traian Basescu ar putea parea vizionar si patriot. Europenii il vor pune alaturi de extravaganti, iar americanii l-ar putea socoti curajos. Traian Basescu le-a promis moldovenilor ca

Romania va face tot ce poate la Bruxelles pentru a aduce Basarabia "in spatiul unde, istoric vorbind, ii este locul". Presedintele nu stie exact ce poate face pentru a aduce in aceasta periferie mai multa democratie, mai multa justitie sau mai multi bani, dar crede ca din cand in cand oficialii romani vor fi in stare sa bata cu pumnul in masa Bruxelles-ului in favoarea fratilor de peste Prut, in asa fel incat acestia sa primeasca mai multe fonduri europene si mai multe favoruri. Traian Basescu vorbeste despre regasirea Moldovei si Romaniei in Uniunea Europeana, dar toate declaratiile de amor istoric sunt privite cu suspiciune la Moscova si la Kiev.

Pe de o parte, Rusia vrea sa-si pastreze zona de interes strategic nealterata si este nemultumita de legatura prea pasionala dintre Bucuresti si Chisinau, iar, pe de alta parte, Ucraina este nemultumita ca aceasta alianta Romania-Moldova ar putea functiona in detrimentul sau. Presedintele Basescu pare preocupat deocamdata doar selectiv de politica Romaniei spre Est, iar incalzirea relatiei cu Moscova nu face parte dintre prioritati, dupa cum rezulta din primul sau discurs de politica externa din noul mandat. Rusia a fost pomenita doar la finalul fragmentului dedicat regiunii, in cuvinte putine si brutale: "Rusia poate avea in Romania un partener atat timp cat interesele noastre sunt respectate".

Traian Basescu fie nu stie regulile jocurilor cu Rusia, fie are in maneca asul de care are nevoie Moscova. Presedintele si-a refacut in parte relatia cu Moscova in 2008, cand Romania a refuzat sa recunoasca independenta Kosovo, dar Vladimir Putin nu si-a tinut promisiunea de a-i oferi anul trecut o vizita la Kremlin, semn ca Rusia nu a mizat pe victoria lui la prezidentiale. Traian Basescu stie ca Moscova se pregatea pentru Mircea Geoana si este inca nervos de acest aranjament, cu atat mai mult cu cat stie ca rusii prefera lideri puternici. Puternici, dar previzibili, nu impulsivi si necontrolabili ca presedintele roman. Cu toate acestea, de la Moscova au venit cateva semnale incurajatoare: liderul Gazprom a declarat ca viitoarea conducta South Stream n-ar trebui sa ocoleasca Romania, iar Stanislav Belkovski, directorul Institutului National de Strategie de la Moscova, un apropiat al Kremlinului, l-a gratulat pe Traian Basescu cu titlul de "omul politic al anului", fiindca a obtinut presedintia "impotriva tuturor", adaugand la aceasta gratulare vechea sa marota: unirea Romaniei cu Republica Moldova este posibila intr-o perspectiva previzibila. De pe pozitii mult mai critice, Serghei Markov, directorul Institutului pentru Studii Politice din Moscova, il acuza pe presedintele roman ca "va continua cursul de anexare a Republicii Moldova", dar ca aceasta anexare va duce la alipirea Transnistriei la Rusia si la schimbari serioase ale geostrategiei acestei regiuni.

Traian Basescu are senzatia ca Rusia i-a ramas datoare, in vreme ce Rusia are impresia ca spatiul sau de securitate este redus tot mai mult, de la an la an. Dupa cum isi amintea recent, in "Washington Post", Ronald Asmus, directorul German Marshall Fund, acum zece ani a incercat sa-i explice adjunctului ministrului de Externe al Rusiei strategia americana in Europa, dar diplomatul moscovit a trasat o linie prin harta Europei desenata de american, reprosandu-i: "Asta este jumatatea noastra si asta este a voastra. Problema este ca jumatatea voastra se face din ce in ce mai mare".

Apropierea Moldovei de Romania, dar si ambitiile europene ale Ucrainei sau atasamentele atlantice ale Georgiei infurie Rusia, pentru ca o pagubesc de regiuni care i-au apartinut candva cu acte si pe care ar vrea inca sa le patroneze. Bucurestiul ar putea sa faca logodna la Chisinau invitand si Moscova la masa, fiindca in toata istoria sa Romania nu a putut face niciodata abstractie de Rusia.

Sursa: România Liberă - LINK


[ Edited Thu Jan 21 2010, 01:47PM ]
Back to top
Quasimodo
Thu Jan 21 2010, 05:18PM
Registered Member #2040
Joined: Tue Aug 11 2009, 09:35AM

Posts: 66
Thanked 0 time in 0 post
ronin wrote ...

Personal vreau Moldova acolo de unde a plecat.
Poate ca nu ar fi rau sa deschidem un nou topic intitulat "Ridicarea Romaniei" (ca tot exista unu' cu caderea...) unde eu as propune tuturor hotilor care se ascund in tara asta sub diferite pretexte (inclusiv FMI), sa paraseasca tara in 48 de ore. I-am pune sau s-ar pune (singuri deci) in avioane cu ticket doar dus.

As face un apel puternic (bine gandit) la popor. Apelul ar viza ca fiecare roman sa contribuie la iesirea din criza cu 100 lei RON. Plus cheltuielile care le aveam cu cei care i-am pus pe avioane, etc. Am iesi din datorie si gata, am putea fi noi. Aci avea drepatate Ceausescu cand spunea ca: "Nu exista independenta adevarata daca nu esti independent financiar."

Dupa asta, sau inainte (delicata treaba), as reface armata. Adica am investi in apararea noastra. De ce ? Pai sigur planul nostru nu ar conveni multora. S-ar putea sa le treaca prin cap sa ne atace, asta dupa ce, probabil, ne-ar cam da afara din "aliantele" lui peste...
Adica ar fi o Romanie pentru romani in care, posibil, sa bagam viza (cu cozi) inclusiv pentru cetatenii US. Adica le-ar putea procura (?!) de la ambasada (consulat) romana din Washjngton DC.
Sunt niste idei. E adevarat ca par rupte din carti (care nu exista) si de neacceptat pentru "o societate moderna, bla bla bla".
Cam asta e, vad Moldova cu noi, vad si alte parti de tara tot cu noi si o armata puternica (dar bine informata de spionajul romanesc) care ar putea demonstra multe. Nu suntem chiar asa de mici, sub nici o forma... Ce ziceti ? Sa va aud...


Ronin, ai o inima mare cat istoria noastra. Mai stiu eu pe cineva ca tine care, daca ar putea, ar ridica tarisoara asta cu umerii lui numai sa o urneasca din loc oricat de putin, sa iasa odata din starea asta de coma profunda.

Stii, eu as subscrie si la ideea ta, as face si munca patriotica in fiecare weekend daca as vedea ca exista vointa politica de a reconstrui Romania. As accepta chiar o taxa suplimentara speciala pentru plata datoriei externe pentru ca (ASTA ESTE SI PENTRU ACH BORIBUM) nu ne obliga nimeni sa platim o datorie externa de 71 miliarde EURO intr-o luna. As cotiza cu placere pentru asta daca as sti ca banii aceia se folosesc chiar pentru asta. Si asta fara sa tin seama daca participa toti romanii sau doar cei pe care chiar ii doare sufletul de Romania.

Back to top
Mihais
Thu Jan 21 2010, 05:52PM

Registered Member #2323
Joined: Mon Nov 30 2009, 11:22PM

Posts: 3943
Thanked 457 time in 321 post
Radu Patrascu wrote ...

Mai atrag atentia asupra unui factor. De fapt a fost evocat, dar a fost ignorata o anumita perspectiva: minoritatea rusa. Unul dintre principiile fundamentale(mentionate explicit sau nu) ale politicii externe a Rusiei este interventia in interesul minoritatilor rusesti, oriunde se vor fi afland acestea. In conditiile in care in Basarabia exista o minoritate rusa consistenta, puteti deduce singuri consecintele. Moscova va afla astfel o parghie, un instrument ideal de a interveni pe fata in politica Romaniei. Cu alte cuvinte, introducem calul troian in cetate. Sa nu imi spuneti ca Rusia nu va profita de un asemenea prilej. Politica imperiala este conditia sine qua non a supravietuirii sale. Rusia profita INTOTDEAUNA de un prilej favorabil, pentru ca astfel, existenta sa ca entitate politica ar fi serios pusa in discutie. Chiar si in absenta unei asemenea bombe cu ceas in interiorul granitelor noastre, stim cu totii prea bine cat de mare este influenta cercurilor ruse de afaceri si cat de strans legata este de politic. Asta pentru ca ethosul rusesc, spre deosebire de cel occidental, aseaza economicul in serviciul politicului. Prezenta masivei minoritati rusofone pe teritoriul romanesc ar fi un cadou urias facut Kremlinului, care ar primi astfel pe tava o adevarata coloana a 5-a. Cred ca singura sansa realista, nu paseist-idealista, este sa sustinem prin toate mijloacele integrarea Moldovei in UE. Si dupa asta mai vedem. Sa nu uitam ca politica a fost, este si va fi mereu arta posibilului.


Sa ne gandim ca Romania+Moldova nu ar fi totuna cu tarile baltice si cu atat mai putin Georgia.De acord cu asertiunea ta despre Rusia(nu totdeauna din vina Rusiei).Ceea ce face un nou meci cu Rusia inevitabil in urmatoarele decenii.Intrebarea este daca Europa va dori sa tina revenirea Rusiei in frau-ceea ce pt. noi s-ar traduce prin sprijinire intereselor noastre in Moldova(inclusiv prin primirea acesteia in UE).E foarte posibil sa nu adopte acest curs si sa aleaga sa sacrifice parti din Europa de ESt in schimbul materiilor prime si energiei rusesti.In cazul 2 pt. noi marja noastra de miscare se micsoreaza,dar nu dispare.
Back to top
1\*
Fri Jan 22 2010, 08:27PM
Forta fara ratiune se surpa sub propria greutate Horatiu
Registered Member #1808
Joined: Fri May 15 2009, 11:38PM

Posts: 1355
Thanked 1 time in 1 post
Back to top
The Owl
Sat Jan 23 2010, 05:02AM
Registered Member #2484
Joined: Wed Jan 13 2010, 07:21PM

Posts: 10
Thanked 0 time in 0 post
Back to top
Ultra'
Mon Jan 25 2010, 10:28PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Chişinău sub asediu: vine Băsescu!

Președintele României, Traian Băsescu, vine la Chișinău însoțit de "o armată" de politicieni
Astfel, șeful de la Cotroceni va fi însoțit în R. Moldova de Vasile Blaga, Ministrul Administraţiei şi Internelor, Adriean Videanu, Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Teodor Baconschi, Ministrul Afacerilor Externe, Radu Berceanu, Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei, Eugen Tomac, Secretar de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Viorel-Riceard Badea, senator, Tudor Panţîru, deputat, Constantin Simirad, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.


Hmmmm, o droaie de "smecheri" se duc, oare ce se pune la cale?
Back to top
Ultra'
Mon Feb 22 2010, 12:23AM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
"Ministrul Apărării din RM, Vitalie Marinuţă, a sugerat că Moldova ar putea renunţa la statutul de neutralitate ca urmare a instalării scutului SUA în România si a mai propus infiintarea un batalion mixt româno-moldovenesc, care să participe la operaţiunile NATO din Afganistan."
Back to top
Ultra'
Fri Apr 23 2010, 10:25AM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Ministerul Apărării al Republicii Moldova a decis să se abţină de la participarea la parada de la Moscova, care va fi organizată la 9 mai, de Ziua Victoriei. Motivul invocat îl constituie lipsa celor 400 mii de lei, necesare pentru călătoria tur-retur,confecţionarea uniformelor celor 70 de soldaţi din Garda de Onoare, partea rusă asigurând doar cheltuielile necesare pe teritoriul Federaţie Ruse.


Asta este varianta oficiala si este in asa fel cosmetizata ca sa nu supere "fratele de la rasarit"! Ideea mai multor oameni din Basarabia este:
Daca Ziua Victoriei, coraborata cu Ziua Europei, ar fi privita si de Rusia ca o zi a reconcilierii civilizate, vestice si est-vestice, ar inseamna, in primul rind, sa se fi produs mai intii in R.Moldova o reconciliere nationala si sa se mearga la Moscova sau macar sa ii vedem aici la loc de cinste (si) pe participantii la al doilea razboi mondial din Armata Romana, pentru ca au fost umiliti, persecutati, nedreptatiti toata viata. In numele lor, al suferintelor suportate de ei toata viata, nu avem dreptul sa ii tradam si sa marsaluim in Piata Rosie – pe cadavrele romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, care au luptat pentru o Romanie unica.


Bineinteles ca s-au gasit comunistii lui Voronin sa spuna ca platesc ei toate cheltuielile si sa-i acuze pe cei din Ministerul Apararii ca nu se duc deoarece nu merge si Romania!


LINK
S-a mai vorbit despre faptul că apropiata zi de 9 mai pune Chişinăul oficial într-o situaţie foarte delicată. Cum să ieşi din ea cu inima împăcată?

Pentru unii cetăţeni ai R. Moldova, 9 mai este Ziua Europei, pentru alţii - sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ceilalţi vor să sărbătorească victoria în Războiul pentru Apărarea Patriei. Ei bine, primii au găsit o soluţie: manifestările consacrate Zilei Europei vor avea loc sâmbătă, 15 mai. În celelalte cazuri, vom avea mai multe erupţii politico-ideologice. Şi la Moscova, şi la Chişinău, dar şi la Tiraspol. Încercarea preşedintelui interimar al republicii, Mihai Ghimpu, de a mai sta pe gânduri - să plece la parada din capitala Rusiei sau nu? - a stârnit mare zarvă pe la poalele Kremlinului, dar şi pe la poalele unor văduve politice pro-ruseşti de la Chişinău. O simplă motivaţie precum că, din cauza lipsei de bani, delegaţia moldovenească ar putea să nu meargă la evenimentul pe care ruşii vor să-l transforme în unul de epocă a făcut Moscova să reacţioneze prompt: suntem gata să plătim noi transportul, cazarea, dar şi masa delegaţiei moldovene. Posibila lipsă a Chişinăului la parada din Piaţa Roşie a înrăit Moscova, care va încerca să-l îngenuncheze chiar îndată după parada din 9 mai.
Sigur că părerea mea este de a neglija acest eveniment care urmăreşte să restabilească grandomania militară a Rusiei, să restabilească influenţa acesteia asupra spaţiului ex-sovietic, să facă lumea să tremure în faţa tancurilor, rachetelor sau avioanelor sale. Acesta-i scopul adevărat al manifestărilor organizate în Piaţa Roşie, nu?

Apoi, cum să-i baţi din palme în Piaţa Roşie armatei care te-a cotropit, care ţi-a împins ţara în URSS cu tancurile, care ţi-a ucis tinerii la Nistru în 1992, iar acum ţine sub mantaua sa teritoriul din estul republicii? E ceva diabolic, nu? Dar vezi că Chişinăul se află într-o asemenea situaţie geopolitică, încât ea îi şopteşte să-şi calce pe inimă azi, ca să poată manevra mâine. E uşor a stârni viespile, inclusiv cele de acasă, dar degrabă s-ar putea întâmpla să umbli cu ochii vineţi. Într-un an - probabil - electoral, e riscant să apari printre alegători într-un asemenea hal, mai ales printre acei care, la 9 mai, vor ieşi la „maiovkă”, vor bea victoria cu „za Otecestvo”, adică pentru Patrie. E ridicol, dar asta-i realitatea în care tot Rusia ne-a băgat…


Later Edit: Ultima oră! M. Ghimpu (presedinte interimar): Moldova va participa la parada militară de la Moscova de la 9 mai!

[ Edited Fri Apr 23 2010, 11:59AM ]
Back to top
justme
Fri Apr 23 2010, 07:08PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Back to top
chimistul
Sun Apr 25 2010, 09:54PM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Apai eu aveam o parere mai buna despre domnul Cioroianu dar...asta este poate nu mai reusim noi sa sintetizam continutul unui discurs
Iar pentru ca lucrurile sa fie si mai clare

LINK

[ Edited Sun Apr 25 2010, 10:07PM ]
Back to top
Radu Patrascu
Sun Apr 25 2010, 11:56PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1058
Thanked 126 time in 78 post
Personal, eu am vazut doar un comentariu echilibrat. Repet, cred in maxima 'politica este arta posibilului'. A nu participa ar fi, dupa parerea mea, doar un gest de copilaresc de imbufnare. Oricat de patrioti am fi, cred ca asemenea lucruri trebuie gandite la rece. Ce ar avea R. Moldova de castigat prin neparticipare ? Oricat as cauta in stanga si in dreapta, cred ca nimic. Sunt dependenti economic, din pacate, de Rusia si nimic nu poate schimba asta. Au legata 'tinicheaua' Transnistria de coada. Deci, toate circumstantele care ii plaseaza intr-o situatie dezavantajoasa sunt intrunite. Hai sa se gandim, ca simplu exercitiu intelectual, ce ar fi daca Germania s-ar gandi sa reclame Prusia Orientala/Kaliningrad ? Nu de alta, dar se intampla cu catva timp in urma sa se nasca unu' pe nume Kant si sa si lucreze ceva pe acolo. Sau daca Germaniei i-ar trece prin cap sa conteste linia Oder-Neisse ?
Cred ca, inainte de a fi instransigenti, ar trebui sa fim rationali. Sa ne gandim daca ceea ce in principiu este frumos isi afla si mijloace adecvate de realizare. Parerea mea.
Back to top
justme
Sun May 16 2010, 01:10PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Avertisment de peste Prut: Romanii au o problema pentru ca nu stimeaza poporul moldovenesc

Vineri, 14 Mai 2010 09:00
Scris de George Damian

Am facut la Chisinau un interviu cu secretarul Partidului Comunistilor, Iurie Muntean – cel despre care se spune ca ar fi urmasul lui Vladimir Voronin la presedintia Partidului. M-a primit in biroul sau impodobit cu porttretul lui Voronin si am discutat aproape o ora. Concluziile? Romania a fost implicata in evenimentele din 7 aprilie, Raportul Nagacevschi nu este unul obiectiv, dovezile privind torturile aplicate de politisti tinerilor arestati dupa 7 aprilie 2009 sunt simple trucaje, comunistii vor castiga alegerile anticipate, Romania va avea probleme daca nu va recunoaste natiunea moldoveneasca iar Lenin ramane un fenomen pentru comunistii de la Chisinau.

Am vrut sa fac un interviu cu dvs pentru ca in Romania se stiu foarte putine lucruri despre comunistii din Republica Moldova...
Romania are o atitudine specifica fata de comunisti, insa eu nu cred ca o asemenea atitudine merita comunistii din Moldova. Ei, dar acesta este specificul tarii dvs.
Credeti ca in Romania exista o atitudine anti-comunista sau doar impotriva comunistilor din Republica Moldova?
Eu cred ca acesta este un fenomen istoric si evident culturologic, este vorba de perceptia majoritatii cetatenilor Romaniei, e vorba de felul in care romanii inteleg comunismul. Este vorba de notiuni pana la urma. Ma rog, eu n-am facut investigatii in acest sens, dar banuiesc ca atitudinea negativa sau rezervata a romanilor fata de Partidul Comunistilor este legata de acel trecut eu as spune destul de trist pe care l-a avut Romania in special in anii ’80 pe timpul aflarii la putere a lui Ceuasescu, si eu vorbesc mai ales de acele dificultati economice pe care le-a parcurs tara dvs in ultimii opt-zece ani. Cred ca asta ar fi explicatia cea mai rezonabila a unei asemenea atitudini. Dar in ceea ce priveste generatia tanara de cetateni ai Romaniei cu varsta intre 15-25 de ani ei pur si simplu nu stiu ce este asta.

Raportul Nagacevschi? O facatura...

Am vazut ca a aparut Raportul Nagacevschi privind evenimentele din 7 aprilie cum il apreciaza PCRM?
Raportul nu este obiectiv si altfel nici nu putea fi avand in vedere ca toate partidele care acuma fac parte din Alianta pentru Integrare Europeana intr-o masura sau alta au fost implicate in evenimentele din 7 aprilie fie in sensul contribuirii la organizarea acestor evenimente, fie prin participarea nemijlocita – sau si una si alta. Asa ca nu putam sa contam pe un raport obiectiv la pregatirea caruia au fost oameni care au participat la respectivele evenimente. In genere intregul efort a fost ca adevarul sa nu fie aflat, cel putin pe parcursul aflarii lor la guvernare. Dar pana la urma obiectivul a fost acuzarea comunistilor, a precedentei guvernari de aceste evenimente. De asta nu am sustinut nici intr-un caz acest raport. Noi avem cu totul alte date, o parte din ele deja le-am prezentat, vreau sa va spun ca ele au fost socante pentru societate pentru ca ele in mod absolut vadit inca o data au demonstrat implicarea exponentilor celor patru partide care fac parte din AIE in desfasurarea acestor evenimente.

Tineri batuti? Trucaje...

Cum explicati faptul ca au fost batuti tineri? Am vazut foarte multe imagini si foarte multe plangeri despre violentele politiei...
Investigatia in acest sens nu a fost finalizata. Si eu vreau sa va spun ca dovezile, asa numitele dovezi care au fost prezentate in cadrul comisiei sunt absolut dubioase. Eu nici nu vorbesc despre acele fotografii montate care au fost prezentate pe internet care au fost absolut dubioase. Noi stim cum se pregateau aceste fotografii, noi stim ca o persoana putea fi folosita in zeci si zeci de imagini. Este vorba de niste chestiuni tehnologice. Pana la urma anume comunistii au fost – eu va reamintesc – cei care au insistat asupra petrecerii unei investigatii cu participarea expertilor internationali. Pana la urma nu ne-am bucurat de sustinerea altor partide politice. Deci adevarul nu il vom afla cu aceasta comisie, definitiv! Definitiv! Nici noi nu cunoastem inca tot adevarul pentru ca ceea ce a avut loc in 6-7-8 aprilie a fost un exercitiu foarte bine organizat, eu as spune: excelent organizat! din punct de vedere tehnologic el era aproape perfect. Eu nici nu vorbesc de suportul financiar care a stat la baza organizarii acestor evenimente. El a fost unul enorm! Noi nu cunoastem pana la urma cine sta in spatele acestor evenimente...

Imediat dupa evenimente din partea PCRM s-a spus ca organizarea ar fi venit din Romania. Ce parere aveti acum?
Eu va pun o intrebare in acest sens. Sediul Guvernului a fost atacat masiv, a fost atacat electronic, un atac cu o putere enorma care a dezorganizat totalmente serviciile telecomunicationale. Unul din canale ne-a dus in Romania. Definitiv! Dovedit! Participarea cetatenilor Romaniei in aceste evenimente a fost dovedite...

Implicarea Romaniei

Din cate stiu eu a fost arestat un singur cetatean roman ...
Mai multi cetateni romani au fost vazuti in timpul acestor evenimente. Mai mult, noi toti cunoastem ca la frontiera au fost oprite mai multe mijloace de transport in care erau cetateni romani, pe langa studentii care isi fac studiile in Romania. Deci noi nu putem sa vorbim despre niste actiuni spontane, cine a organizat aceste transporturi? pentru ca autobuzul costa, eu stiu ce inseamna efortul logistic. Sunt niste lucruri evidente... Noi nu putem sa afirmam ceva clar, cine in concret, ce forta politica, dar faptul ca anumite forte politice care provin din Romania au participat la aceste evenimente este evident. Cine sta in spatele acestor forte, pentru ca noi nu credem ca aceste forte sunt in final organizatorii principali, noi credem ca ele au fost folosite de niste forte mult mai puternice. Care sunt acele forte urmeaza sa ne clarificam – si ne vom clarifica! Si eu cred ca concluziile vor fi o descoperire nu numai pentru Moldova, dar si pentru intreaga Romanie si vor fi tare neplacute pentru intreaga Romanie, pentru cetatenii romani sa afle cine ar sta in spatele acestor forte din Romania care au stat in spatele si au participat la evenimentele din 6-7 aprilie. Cred ca ar fi o mare surpriza! Este evident ca a fost o incercare de lovitura de stat. Si ca sa fie clar ceea ce eu am in vedere va pun intrebarea: imaginati-va ca Partidul Comunistilor, impreuna cu alte partide de stanga, iesind la demonstratie pe 1 mai ar fi intrat in Guvern si ar fi arborat flagul eu stiu, flagul Federatiei Ruse sau flagul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti care a fost pana in 91. Cum ati fi calificat dvs acest lucru?

Ca pe o revolutie sovietica...
Eu vorbesc de luarea cu asalt a guvernului, de arborarea flagului unui stat strain. Cum ati fi calificat un asemenea lucru?

Ca pe o rebeliune. (Luat de focul dialogului am uitat sa aduc in discutie faptul ca exista imagini care arata ca nu a fost arborat steagul Romaniei, ci steagul Uniunii Europene, n.red.)
Vedeti? Ce a vut loc pe 7 aprilie? A fost luat cu asalt Parlamentul si Presedintia Republicii Moldova, flagul Romaniei a fost arborat pe Presedintie. Apropo, la arborarea acestui flag au participat reprezentantii Miscarii Noua Dreapta. Despre ce vorbim? Eu nu inteleg, tot intindem discutiile acestea cu 7 aprilie, de parca lumea ar fi chioara sau Doamne iarta-ma! proasta... Iaca lumea intelege, dar stiti care e problema? Punctul forte al actualei guvernari este ca sunt foarte buni ucenici ai lui Goebels, stiti unul din principiile lui Goebels? Minciuna repetata de mai multe ori devine adevar. Ei repeta o minciuna in continuu, de dimineata pana in seara astfel ca lumea incepe sa creada pana la urma in niste aberatii, aberatii absolute precum comunistii ar fi fost implicati in vandalizarea si incendierea cladirii Parlamentului sau Presedintiei. Care este interesul avand 60 de mandate? In conditiile in care deja pe 6 aprilie noi aveam noua voturi de aur. Deputatii din fosta opozitie, actuala guvernare, veneau pe ascuns, de sine statator la noi si propuneau sa voteze presedintele nostru. Despre ce vorbim noi? Asta era pe 6 aprilie, din prima zi au venit 9! Eu nu vorbesc despre ce a avut loc timp de doua saptamani dupa 7 aprilie! Erau inca vreo 30 d-astia! Haideti, noi suntem oameni maturi, nu suntem chiori, iarta-ma Doamne! suntem in stare sa tragem niste concluzii elementare.

Inca o intrebare referitoare la evenimentele acestea. Am vazut o inregistrare pe Unimedia in care domnul Turcanu apare si discuta cu cei care au pus steagul pe Presedintie. Cum va explicati prezenta domnului Turcanu acolo, din cate stiu era membru al PCRM?
Nu, domnul Turcanu niciodata n-a fost membru al Partidului Comunistilor, a facut parte din fractiunea noastra dar nu a fost membru al Partidului Comunistilor. Eu sincer cred ca nu ne-am format opinia in privinta comportamentului si in general prezentei domnului Turcanu. Urmeaza sa ne clarificam. Dar faptul ca el nu a avut nici un fel de indicatii din partea conducerii Partidului in privinta prezentei sale acolo este cert.

Comunistii? Victoriosi!

Am vazut sondajul din ziarul Timpul care ii crediteaza pe comunisti cu cele mai multe voturi in eventualitatea unor alegeri anticipate. Cum apreciati viitorul politic in Republica Moldova din acest punct de vedere?
Haideti sa admitem ca marja de eroare este rezonabila. Eu cred ca rezultatul PCRM este redus, si noi de chestia asta ne-am lovit de mai multe ori cand este vorba de sondajele facute de mijloacele de informare in masa obediente actualei guvernari. Cel putin cu 5-7 puncte aceste sondaje reduc ratingul comunistilor. Foarte elocvent! O cadere dramatica la PL, asta e rezultatul activitatii lor, PDM – inca o cadere dramatica, asta arata atitudinea electoratului fata de acest partid lipsit de axa, eu nu stiu daca mai este in tara asta un alegator care ar putea sa spuna care este de fapt programul si viziunea acestui partid. PLDM: desi FIlat si echipa depun eforturi enorme pentru acapararea si monopolizarea spatiului informational si excluderea restului membrilor Aliantei totusi ratingul lui nu creste, sau daca creste e foarte slab, adica raportul dintre efort si rezultate este unul derizoriu. Noi suntem primul partid din istoria ultimelor doua decenii a Moldovei care dupa pierderea puterii nu ca n-a disparut, dar a devenit si mai puternic. Nu stiu oamenii acestia, nu simt spiritul acestei tari, nu inteleg fenomenul popularitatii Partidului Comunistilor, care este mult mai profund decat lor le pare. Daca nu inteleg macar sa il intrebe pe Socor, acela a isi da seama despre ce e vorba. Cu cat mai tare are sa ne bata, cu atat mai rau pentru dansii. Socor inca din iulie pe dansii i-a prevenit ca Partidul Comunistilor este o parte a societatii, nu este o gasca, nu este o secta. Si e foarte important in lupta cu Partidul Comunistilor sa nu treci hotarul dupa care se incepe lupta cu societatea. Ei l-au trecut... Ei luptand cu comunistii deja lupta cu societatea! Dar asta nu se iarta! Plus la asta, draga Doamne, in incercarea lor de a rescrie istoria, de a schimba accentele in ceea ce priveste istoria noastra recenta, ei incearca sa lipseasca acest popor de demnitate! Dar aici nu se iarta incercarile de a ne lipsi de demnitate! Uitati-va ce campanie au declansat impotriva zilei de 9 mai. Ati vazut rezultatul? Coloana Partidului Comunistilor a avut 35.000 de oameni! Asta e rezultatul incercarilor lor de a lipsi acest popor de demnitate! Ei nu cunosc acest popor, sunt niste oameni lipsiti de radacini si vor fi pentru asta pedepsiti de istorie, pentru ca sa pretinzi la un viitor politic in Moldova ca si in orice alta tara trebuie sa-ti cunosti tara, istoria, spiritul, sa-i cunosti oamenii. Lipsa de identitate este o mare problema si ei o au! Comunistii problema asta nu o au. Si Moldova, intreaga tara, nu o are – cu exceptia a trei-patru procente care se fac cinci-sase primavara si toamna cand se acutizeaza bolile psihice si cele stomacale. Restul in tara asta nu au probleme de identitate, pentru dansii e cert si ferm ca ei sunt moldoveni, care e istoria lor, care este trecutul lor, prezentul lor si care este viitorul lor. Este o chestie mult mai profunda decat poate sa-si imagineze oricine, un asa numit savant sau un asa numit ziarist care sunt foarte multi in Bucuresti si incearca sa isi dea cu parerea despre Moldova. Pentru a se da cu parerea despre Moldova trebuie in primul rand de a studia Moldova, de a studia acest interfluviu. Republica Moldova este un fenomen, pe care cu parere de rau majoritatea cetatenilor Romaniei nu-l cunosc si nu vor sa-l cunoasca. Asta e problema si e o problema mare! Atata timp cat Romania nu va dori sa cunoasca Republica Moldova noi vom avea chestiuni neplacute pe agenda politica. Atat timp cat Romania nu va stima acest stat si acest popor, cu parere de rau la moment nu ne bucuram de stima vecinilor nostri si asta este o problema, o problema mare. Si nu atat pentru noi, pentru moldoveni, cat pentru voi, pentru romani.

Probleme pentru Romania

De ce ar fi o problema?
De ce? Romania declara ca doreste sa aiba relatii strategice de lunga durata, fratesti, insa atata timp cat Romania nu va dori sa respecte aceasta tara, am in vedere Republica Moldova, noi nu putem sa vorbim ca avem relatii de lunga durata, strategice si fratesti. Deci totul trebuie sa se bazeze pe respectul reciproc. Stiti, abordarea asta este una europeana. Romanii nu admit ca Balcanii sunt mult mai diversi decat lor le pare si nu totul se rezuma la opinia Romaniei. Nu pot sa inteleaga sau nu vor sa inteleaga, nu au timp sa inteleaga, ma rog...

Va asteptati ca in alegerile anticipate sa castigati numarul maxim de mandate?
Asa va fi. Pentru ca eu cred ca pentru alegatori a devenit clar. Noi fiind pedepsiti politic in iulie am tras mai multe concluzii, am facut mai multe schimbari, acum eu nu pot sa spun ca noi am putea sa facem careva greseli la etapa asta de lupta politica pentru alegerile anticipate.

Vor fi alegeri anticipate pana la urma?
Da, vor fi. Ce n-a dorit Ghimpu, Filat, Lupu, Chirtoaca si Urechean, dar vor fi. Pentru ca pana la urma in tara asta draga Doamne este Constitutie care urmeaza a fi respectata. Eu va spun ca ei deja se pregatesc de alegeri anticipate.

Noi suntem leninisti, nu stalinisti!

Exista foarte multe dovezi referitoare la masacrele petrecute in Uniunea Sovietica in perioada comunista. Credeti ca o astfel de mostenire este de bun augur?
Nu incercati va rog sa ne legati de politica lui Stalin pentru ca nu suntem partid stalinist. Partidul Comunistilor din Republica Moldova a fost constituit in anul 1993 si nu este succesorul Partidului comunist al Uniunii Sovietice sau mai bine zis al Partidului comunist al bolsevicilor. Noi nu avem nimic de-a face cu Stalin si incercarile astea de prost gust ale lui Ghimpu, Chirtoaca si Filat sa ne lege de trecutul stalinist arata ca baietii astia nu au carte. Ei pretind ca au un accent plus-minus bucurestean, dar carte baietii astia nu au facut de fapt. Ei incearca sa manipuleze opinia publica, pentru ca intr-adevar Moldova a avut de suferit pe timpul represaliilor aplicate pe timpul lui Stalin si sunt vii si oamenii care au avut de suferit. Si asta e un moment electoral, iar ei bat in aceasta tema ca sa ne lege cu Stalin. Aceasta e o manipulare primitiva. Noi nu avem nimic cu Stalin, nu suntem succesorii partidului comunist al bolsevicilor. Ceea ce nu inseamna ca nu suntem marxisti si ca nu suntem leninisti. Dar nu avem legatura cu Stalin. Sa stiti ca cel mai citit autor in lume este Lenin, care a fost primul om care lupta politica a transformat-o in stiinta. Eu nu vorbesc de miturile care au aparut ulterior, eu vorbesc de stiinta pura, de fenomenul pe care il reprezinta Lenin. El a fost primul om care a transformat lupta politica in stiinta, primul om care a incercat sa construiasca intr-o tara saraca, distrusa de razboi o tara socialista. Si eu va spun ca acele state europene se rusineaza sa spuna ca construiesc un stat socialist, in mai multe state ale Uniunii Europene o sa gasiti in constitutie ca scopul lor este de a construi un stat nu socialist ci spun social. Dar ceea ce numesc ei construirea unui stat social este de fapt un stat socialist. Si noi vedem unde se misca Europa, care sunt la moment succesele europene in sensul echitatii sociale. Daca dvs ati fi avut ocazia sa cititi operele lui Lenin altfel ati fi inteles lucrurile...

LINK
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.