Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Diverse :: De toate pentru toti

<< Previous thread | Next thread >>
TEHNICI DE SUPRAVIETUIRE
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
SAS
Thu Feb 18 2010, 11:15PM
Registered Member #2168

@CONTELE
Cu tot respectul! Stiu ca te plictisesti toata ziua si ca nu ai ce face acolo unde esti dar acest topic pueril dedicat scolarilor si liceenilor care pleaca la sfarsit de saptamana in excursie la Sinaia, nu este necesar sa il citesti si sa adnotezi! Eu, ca si MORO dealtfel nu prea avem ce face si ne-am strans un grup de prescolari (sunt noi membri pe forum aici) si pentru ei scriem! Noi doi nu putem sa ne ridicam la inaltimea si capabilitatile tale si tocmai de asta mai scriem si noi cum se aprinde focul cu bricheta si benzina in padure si cate felii de paine sa avem la hamburgerul de vacanta! Sper va am reusit sa fiu si in asentimentul lui MORO!

[ Edited Thu Feb 18 2010, 11:16PM ]
Back to top
emi
Fri Feb 19 2010, 04:02AM
emi
Registered Member #1691

Sa il invite cineva pe Adi Hadean, ca se specializeaza pe haleala, si mai ales ca stie ce ciuperci din padure sunt bune de mincat, la o prezentare.
Back to top
Moro
Fri Feb 19 2010, 10:27AM
Registered Member #1509

SAS wrote ...

...si tocmai de asta mai scriem si noi cum se aprinde focul cu bricheta si benzina in padure si cate felii de paine sa avem la hamburgerul de vacanta! Sper va am reusit sa fiu si in asentimentul lui MORO!

Hai sa nu fim rai.Omul pur si simplu nu a inteles ca "povestile" astea cu supravietuirea nu sunt chiar asa de banale nici in lumea civila dar mai ales intre militarii unor anumite categorii de forte si ca nu au nici o legatura cu echipamentul si dotarea obisnuita pe care le "cita" in posturi.
Back to top
No3
Fri Feb 19 2010, 11:45AM
Registered Member #1476

Vis-a-vis de adrenalina din trusa de prim ajutor, am vorbit cu un asistent militar cu experienta in domeniu si mi-a spus ca nu e chiar asha de simplu.Folosirea adrenalinei este o masura disperata, e ca o ultima scapare si nu oricine o poate folosi.Trebuie sa ai cunostinte despre medicina, sa stii sa faci o injectie i.v.Trebuie lamurite problemele legate de adrenlina pentru a nu avea victime printre naravasii pasionati de supravietuire.
Back to top
Moro
Fri Feb 19 2010, 12:15PM
Registered Member #1509

Tocmai de aia am specificat "daca esti pregatit sa faci o injectie" ; de regula militarii din sub de misiuni speciale au si ceva cursuri medicale (si fiecare curs pe care-l fac ,ski alpinism etc are si o perioada de instructie medicala) si vor sti sa foloseasca o seringa.
Oricum andrenalina este substanta cel mai rapid metabolizata de organism deci munca multa , risc , pentru cateva clipe de "fericire"
Back to top
Contele
Fri Feb 19 2010, 06:00PM
"ATUM" - RA.
Registered Member #2201

@ SAS.
Am citit postarea ta de pe topicul cu prezentare "te-ai prezentat !!!", daca vei lectura din nou vei constata si faptul ca nu ai indicat varsta, si ai fost criticat de Hyden, si totodata vei mai constata si faptul ca am intervenit in ajutorul tau cu toate ca Hyden ti-a cerut ceva firesc.
-Lecturand tema "tehnici de supravetuire", am constatat faptul ca ai abordat un subiect interesant, dar in mod gresit raportat la calitatea persoanei tale si la profiul forumului "Sistemul National de Securitate".
Am intervenit si in modul cum am scris am fost convins ca ai experienta si vei sesiza singur nuanta si te vei autocorecta, dar nu s-a intamplat asa, ai continuat.
-Chiar si pe aceasta cale dupa ce-am criticat postarile tale, si ale altora pe acest topic trebuie sa te critic din nou, pentru ca dupa ce am aratat in mod concret gresala ta, tu imi recomanzi sa nu citesc postarile tale !!!, implicit incerci sa-mi insufli sa nu-i citesc nici pe ceilalti membri, ca doar nu scri tu singur pe topic.
-Eu iti recomand sa mai analizezi inca o data si sa recunosti ca am dreptate, si treci la butonul de reeditare si modifica titlul topicului, de la "Tehnici de Supravetuire" in "Tehnici de supravetuire pentru civili si pentru cei interesati…", si ai sa rezolvi problema ca si eu sunt interesat sa postezi pe acest topic lucruri interesante.
-La un moment dat si eu am modificat titlul unui topic dupa ce "Ronin" m-a criticat si am vazut ca are dreptate si fara sa-i reprosez ceva am modificat titlul ca raspuns elegant si corect, vorbec de tema:
“Fii patriot ca si patriotismul este o credinta”, initial a fost (fii patriot ca si patriotismul este o religie)
- Majoritatea dintre noi am trait situatii speciale, chiar incredibile, sau greu de imaginat in conditii normale dar le-am trait, si chiar ar fi util sa le cunoasca si altii, dar sub titlul tau in forma asta daca scriu simt ca-i desconsider pe profesorii mei si sfidez Armata - unde am invatat toate tehnicile de supravetuire si crede-ma ca le-am invatat bine si pot sa supravetuiesc doar cu un briceag de buzunar.
Omul din epoca de piatra ar fi fost cel mai fericit daca avea un briceag de buzunar simplu. Briceagul de buzunar astazi (un multitools) este o intreaga fabrica si inlocieste o trusa de scule cea mai perfecta pentru ca in conditii speciale face minuni, vezi ca tin cu tine dar sub o alta forma si ceea ce fac eu nu poate sa fie decat constructiv nicidecum distructiv.
-Astept reeditarea titlului si vin si eu cu lucruri super interesante si folositoare pentru publicul larg, pentru civili, dar nu pentru armata.

Back to top
SAS
Fri Feb 19 2010, 06:16PM
Registered Member #2168

@CONTE
In sfarsit o postare care te caracterizeaza si imi scot palaria in fata ta! Titlul topicului nu am sa il modific si am sa iti spun de ce: in primul rand tehnicile de supravietuire sunt pentru toata lumea! Si aici nu ma poti contrazice pentru ca argumentul va fi urmatorul: cati dintre soldatii din Armata Romana cunosc tehnici de supravietuire? Iti spun eu, dar cred ca deja stii asta, ca doar poate cca 20%! De aici deci, consider ca nu si-ar avea rost modificarea titlului! Tehnicile de supravietuire sunt si pentru acei soldati care nu le cunosc!
Chiar daca acum sunt un pic off-topic, sper sa gasesc ingaduinta necesara la administratori. Recunosc ca in mai multe cazuri am sesizat sprijinul tau si iti multumesc! Referitor la precizarea varstei din topicul de prezentare: din motive personale nu o pot preciza, chiar daca din cand in cand mai apar unii membrii gen hiden, dornici de un pic de gargara!
In rest....abia astept sa postezi ceva serios pe acest topic pentru ca sunt sigur ca stii si esti capabil!
Back to top
mihai
Thu Mar 04 2010, 04:36PM
Registered Member #153

Moro wrote ...

SAS wrote ...

Propun sa o luam metodic!
Astfel, haideti pentru inceput sa ne spunem fiecare parerile, din experienta sau din carti referitor la ce ar trebui sa contina orice "bagaj" in cazul unei calatorii sau ca sa facem referire la militari, in cazul unei misiuni, sa zice,. de 3 zile!

Tinand cont ca am fost cativa ani buni cercetas indraznesc sa incep cu o varianta a unui mic "pachet" de supravietuire.Fac asta nu cu un aer de "stie tot" ci ca rezultat a ce am invatat si eu de la altii.
Sa nu uitam ca si aici exista mai multe pareri sau mai multe "scoli" si , ca si in cazurile cand umblam in trecut cu portbagajul Daciei plin de carburatoare si planetare si intodeauna se strica altceva , si la supravietuire s-ar putea sa te afli intr-o situatie in care nu vei avea la tine exact ce-ti trebuie insa exista niste obiecte elementare.
Deci:
Sacul in care vei avea toate sculele va trebui sa fie cat mai mic, compact si cel mai important sa fie rezistent la apa.

Cel mai important ca si continut e sa ai minimum de materiale medicale necesare pentru dezinfectarea si curatarea ranilor - supravietuirea va fi foarte dificila cand vei avea o rana oricat de mica predispusa la infectare.Deci va trebui sa ai o solutie dezinfectanta -antiseptica , bandaje si un antibiotic local si general, un ac chirurgical si ata (pentru coaserea ranilor deschise).(nu strica niste fiole de andrenalina atunci cand esti pregatit sa-ti faci o injectie).Este foarte utila si o atela gonflabila care ocupa foarte putin loc.

Briceagul tip "multitools" nu trebuie sa lipseasca din pachet impreuna cu cel putin doua modalitati de a aprinde un foc (adica niste chibrituri izolate in folie impermeabila si "amnarul si cremenea" cel mai utile in conditii de umiditate).

Orice scoala de supravietuire te va invata ca aceste materiale trebuie in asa fel alese incat sa poata fi intrebuintate in mai multe scopuri - adica de exemplu bandajele si bumbacul folosit pentru oprirea sangerarii unei plagi poat fi folosite si pentru aprinderea focului (la fel unele substante combinate care se gasesc in farmacii utile si din punct de vedere medical , in combinatie degaja multa caldura si uneori si fum - cum ar fi permanganatul de potasiu si glicerina boraxata - utile deci la aprinderea focului si inchise intr-o foaie de hartie sau infasurate in iarba deasa vor genera mult fum in cazul unei semnalizari - mai era o solutie ORL care nu-mi mai aduc aminte cum se numeste) sau confectionarea unui filtru de purificare a apei , spirtul dezinfectant la fel ,acul si ata chirurgicala pot fi folosite si pentru prinderea pestilor sau confectionarea unor capcane pentru prinderea pasarilor si a micilor rozatoare - pana la iepuri.

Tot la fel echipamentul propriu trebuie sa fi constient ca poate fi folosit intodeauna si la altceva si trebuie sa ai in minte tot timpul elementele de care dispui.De exemplu elementar poti sa-ti faci bandaje din tricou sau lenjerie , din impermeabil daca ai vei putea sa-ti faci umplandu-l cu celelalte materiale si legandu-l bine un "flotor" care sa te ajute sa treci cursuri de apa.

Fiind si parasutist am invatat ca intr-o trusa de supravietuire va prinde foarte bine intodeauna o legatura de suspante ("ata" parasutei pentru cei ce nu stiu), care se poate desface in toroane foarte sbtiri si rezistente pentru unele chestii enumerate mai sus, sau intreaga pentru capcane mai mari chiar si antipersonal sau animale de talie mare.De la parasuta se pot lua bucati de materiale strident colorate foarte utile atunci cand va trebui sa-ti marchezi prezenta pe sol pentru o eventuala echipa de salvare aeriana (care la fel poate indeplini si alte roluri ca pachetul sa ramana cat mai mic in final).

Am vorbit mai sus de filtru de purificare a apei - mult mai utile sunt in aceasta trusa niste pastile speciale pentru ca ne vor scuti de multa munca in cazul unei ape infectate sau murdare.

O mica oglinda este iar foarte necesara atat pentru semnalizari , situatii tactice sau pur si simplu pentru inspectarea propriului corp in detectarea unor rani in situatii dificile.

Tehnologia actuala ne permite sa introducem in trusa o mica lanterna care va ocupa foarte putin loc insa va fi foarte utila. (la fel aici acele brichete cu "led" pot fi folosite ca dublu scop).

In final toate aceste elemente trebuie introduse in acel saculet cat mai compact in asa fel incat sa ocupe cat mai putin loc , sa fie cat mai usoare si impreuna cu ce am putea gasi in natura (combustibili naturali ca rasina , coaja de mesteacan ,iasca etc ; dezinfectanti naturali - carbunele si unele plante ; lemnul putrezit care poate fi folosit ca semnalizator ptr ca are un fel de stralucire ca a fosforului ; nuielele tinere care pot fi folosite la adaposturi etc etc etc. ) sa ne asigure iesiri din situatii cat mai diverse in functie binenteles de specificul misiunii si zona in care vom merge care este de fapt cel mai important lucru in stabilirea prioritatilor din trusa de supravietuire.

Cand vorbim de militari, echipamentele de comunicatii nu intra in cadrul trusei de supravietuire ci in echipamentul de baza specific misiunii (la fel nici ciorapi si tricouri de schimb).
Deci pica celularul
Si inca o chestie foarte importanta - un militar (gen misiuni speciale - cercetas ,diversionist etc ) nu va pleca niciodata cu ideea ca misunea dureaza trei zile ci ca s-ar putea sa dureze si trei ani....

excelenta postare, felicitari.
as adauga: pt foc:- o lupa
- lumanare (in afara de scopul evident, daca este facuta din grasime animala poate fi mancata)
- chibriturile normale pot fi acoperite si cu ceara topita sau fixativ de par etc.
- tampoane
pt apa: evident prezervative (pot fi folosite si pt a face o prastie)
pt adapost: - ace de siguranta
- lame de ras
pt navigare- semnalizare:- o busola-nasture
- un heliograf
- un laser verde de buzunar
- un fluier
- ceas

pt hrana: - ace de pescuit, nailon
la noi se mananca absolut orice (in afara de ciori) inclusiv animale carnivore si omnivore a caror carne trebuie fiarta insa mai mult; totusi mai usor se obtin radacina de tataneasa, ciupercile, melcii, lacustele, cambiul de mesteacan, broastele, serpii, pestii, porumbul si cartofii "salbatici" etc.
- sare

Back to top
1\*
Thu Mar 04 2010, 05:12PM
Forta fara ratiune se surpa sub propria greutate Horatiu
Registered Member #1808

pana la urma devine o supravietuire in conditii de lux, ideea este, cu cat mai putine lucruri cum te descurci
Back to top
msimula
Thu Mar 04 2010, 06:45PM
Registered Member #2287

@1\*
Cel mai bun exemplu, Robinson Crusoe.
Back to top
PLIKKK
Thu Mar 04 2010, 07:00PM
Registered Member #2694

noi supravietuiam ca asa primesti ordine de la un adjudant care te trage prin namoale
Back to top
Boribum
Thu Mar 04 2010, 09:37PM
boribum
Registered Member #2395

PLIKKK wrote ...

noi supravietuiam ca asa primesti ordine de la un adjudant care te trage prin namoale

Ma gândesc acum ca poate nu e bine ca am dat acel ordin... . Daca eu am "supravietuit" ,oricine o poate face.

@toata lumea,cititori si membri : cred ca e vorba despre o saptamâna de nemâncat prin padurile Frantei. Frumoase paduri ! Ne-am hranit cu frumusetile naturii,si nimeni n-a murit.
Back to top
Contele
Thu Mar 04 2010, 10:46PM
"ATUM" - RA.
Registered Member #2201

@Administrator
Ce se intampla cu "Pagina 2" ati secretizat sau este altceva.
Back to top
ex-ad
Thu Mar 04 2010, 10:49PM
nosce te ipsum

Registered Member #1

pagina 2 e la locul ei, dupa pagina 1 si inainte de pagina 3... perfect accesibila si citibila.
Back to top
Contele
Thu Mar 04 2010, 11:05PM
"ATUM" - RA.
Registered Member #2201

Pagina 1 si 3 se deschide, in schimb pagina 2 nu se deschide, poate va reveni.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF