Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN
 
<< Previous thread | Next thread >>
Noutati legislative & Ordine ale ministrului
Go to page
  <<      
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Baluta ionut
Tue Jul 28 2015, 01:53PM
Registered Member #10327
Joined: Mon Jun 29 2015, 07:56PM

Posts: 3
Thanked 0 time in 0 post
Mai imi trebuie:
-Legea nr 45?1994 cu modificarile si completarile ulterioare;
-Legea nr 384/2006;
- S.S.M-1/2008;
-R1;
-R5.
Va multumesc mult.
Back to top
truepride
Tue Mar 20 2018, 04:49PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
ORDIN nr. M.41 din 12 martie 2018 pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.30/2012
EMITENT: Ministerul Apărării Naţionale
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 238 din 19 martie 2018
Comenteaza legea

Pentru aplicarea dispoziţiilor art. 25 alin. 1, ale art. 36 alin. 1 lit. a), d), e) şi g), ale art. 38 lit. a) şi ale art. 40 lit. a)-c), e) şi g) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 2 alin. (2) şi (3) şi art. 11 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 12 alin. (1) din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere dispoziţiile art. 1 alin. (2), art. 6 alin. (1), art. 27 şi art. 30 din Ghidul carierei militare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2011, cu modificările şi completările ulterioare, ale art. 41 şi art. 176 alin. (5) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 8^5 alin. (1) lit. h) şi j) şi art. 8^8 lit. a) şi c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, aprobată cu modificări prin Legea nr. 111/2007, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 40 alin. (1) din Legea nr. 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, republicată,
ministrul apărării naţionale emite prezentul ordin.
ART. I
Instrucţiunile privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României, aprobate prin Ordinul ministrului apărării naţionale nr. M.30/2012, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 229 din 5 aprilie 2012, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 13, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) să aibă vârsta de cel mult 30 de ani - 24 de ani pentru aviaţie-naviganţi - împliniţi în anul organizării concursului de admitere;"

2. La articolul 16 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"a) să aibă vârsta de cel mult 30 de ani împliniţi în anul organizării concursului de admitere;"

3. La articolul 16, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) În funcţie de nevoile de încadrare cu subofiţeri în activitate, la armele sau serviciile şi specialităţile militare pentru care nu sunt posibilităţi de recrutare din rândul soldaţilor/gradaţilor profesionişti, candidaţii pot proveni şi din rândul civililor din cadrul şi din afara Ministerului Apărării Naţionale, absolvenţi ai învăţământului liceal cu diplomă de bacalaureat sau care fac dovada promovării examenului de bacalaureat până la data concursului de admitere şi care au vârsta de cel mult 35 de ani împliniţi în anul organizării concursului de admitere."

4. La articolul 28, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) La solicitarea candidatului care nu mai continuă, indiferent de motiv, procesul de recrutare, selecţie sau admitere/repartizare, după caz, se restituie, sub semnătură, documentele din dosar, cu excepţia cererii de înscriere, a fişei de examinare medicală şi a fişei «Cumul de puncte»"

5. La articolul 30, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Direcţia personal şi mobilizare a Statului Major al Apărării comunică integral tuturor birourilor informare-recrutare numărul de locuri prevăzute în Planul de şcolarizare şi lista cu posturile de soldat şi gradat profesionist prevăzute a fi încadrate."

6. Articolul 42 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 42
(1) Urmaşii personalului armatei decedat şi copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II sau III de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare pot fi transferaţi sau înscrişi, la cerere, fără examen, la/în instituţiile de învăţământ militar preuniversitar sau universitar, cu respectarea condiţiilor legale, pe baza rezultatelor la învăţătură obţinute în instituţiile civile de învăţământ, dacă au fost declaraţi «Admis» la testele de aptitudini/probele eliminatorii.
(2) De prevederile alin. (1) pot beneficia, la cerere, cu respectarea condiţiilor legale şi a prezentelor instrucţiuni, şi copiii personalului prevăzut la art. 25 alin. 2 şi 3 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Copiii cadrelor militare în activitate, decedate în timpul şi din cauza serviciului, ca urmare a unor accidente, catastrofe sau a unor acte de devotament excepţional pot fi transferaţi la colegiile naţionale militare sau în unităţile militare de învăţământ care formează maiştri militari şi subofiţeri, pe baza rezultatelor la învăţătură obţinute în instituţiile civile de învăţământ, dacă au fost declaraţi «Admis» la testele de aptitudini/probele eliminatorii.
(4) Dosarele candidaţilor prevăzuţi la alin. (1)-(3) conţin documente doveditoare ale împrejurărilor decesului/producerii invalidităţii, iar pe copertă, la rubrica «Menţiuni suplimentare», se specifică situaţia candidatului, respectiv dacă acesta optează pentru instituţiile de învăţământ militar preuniversitar/universitar, după caz.
(5) Dosarele prevăzute la alin. (4) se înaintează, după finalizare, de către birourile informare-recrutare, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, Direcţiei generale management resurse umane, pentru avizare.
(6) Direcţia generală management resurse umane trimite dosarele avizate favorabil centrelor zonale de selecţie şi orientare la care sunt arondate birourile informare-recrutare care au întocmit dosarele, în vederea planificării candidaţilor pentru participarea la selecţie.
(7) Dosarele care nu au primit avizul favorabil de la Direcţia generală management resurse umane se returnează birourilor informare-recrutare.
(8) Candidaţii care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi transferaţi/înscrişi fără examen la instituţiile sau unităţile de învăţământ militar pot continua parcurgerea etapelor de selecţie şi admitere, conform normelor în vigoare.
(9) Centrele zonale de selecţie şi orientare trimit atât Direcţiei generale management resurse umane, cât şi birourilor informare-recrutare adeverinţele cu rezultatele acestor candidaţi, în termen de 3 zile de la data susţinerii probelor/testelor de selecţie, în vederea întocmirii documentelor necesare, respectiv a anunţării candidaţilor.
(10) Prevederile alin. (1) referitoare la înscrierea, la cerere, fără examen, nu sunt aplicabile Institutului Medico-Militar."

7. După articolul 42 se introduce un nou articol, articolul 42^1, cu următorul cuprins:
"ART. 42^1
(1) Urmaşii personalului armatei decedat şi copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II sau III de invaliditate ca urmare a participării la acţiuni militare pot fi încadraţi, la cerere, pe posturi vacante de soldat/gradat profesionist, dacă îndeplinesc criteriile de recrutare, sunt declaraţi «Admis» la probele de evaluare psihologică susţinute în cadrul Centrului de investigaţii sociocomportamentale şi există astfel de posturi vacante în unităţi militare din garnizoanele solicitate.
(2) Pentru încadrarea pe posturi vacante de soldat/gradat profesionist, urmaşii şi copiii prevăzuţi la alin. (1) se adresează în scris unităţii militare în care a fost sau este încadrat, după caz, personalul armatei decedat/încadrat în grad de invaliditate şi întocmesc dosarul de candidat în cadrul unităţii respective. Îndeplinirea criteriilor de recrutare se verifică de către structura de resurse umane a unităţii militare sau, dacă unitatea nu are structură de resurse umane, de către structura respectivă a eşalonului superior.
(3) Unităţile militare prevăzute la alin. (2) solicită, pe cale ierarhică, la Direcţia generală management resurse umane planificarea candidaţilor la evaluarea psihologică în cadrul Centrului de investigaţii sociocomportamentale.
(4) Centrul de investigaţii sociocomportamentale comunică pe cale ierarhică unităţilor militare solicitante datele la care sunt planificaţi candidaţii pentru participarea la evaluarea psihologică, iar unităţile respective anunţă candidaţii să se prezinte pentru susţinerea probei de selecţie. În condiţiile prezentului articol, evaluarea psihologică se poate efectua în tot timpul anului.
(5) Centrul de investigaţii sociocomportamentale efectuează evaluarea psihologică utilizând criteriile şi metodologia de evaluare psihologică pentru intrarea în sistemul militar şi transmite, pe cale ierarhică, unităţilor militare adeverinţele cu rezultatele obţinute de candidaţi, în termen de 5 zile de la data susţinerii probei de selecţie, în vederea completării dosarului de candidat, respectiv a anunţării candidaţilor.
(6) În situaţia în care candidaţii declaraţi «Admis» solicită încadrarea în unitatea militară unde s-a întocmit dosarul de candidat, iar în cadrul acesteia există posibilitatea încadrării, unitatea respectivă iniţiază demersurile legale pentru încadrarea pe post.
(7) În cazul în care candidaţii declaraţi «Admis» solicită încadrarea în altă unitate militară sau garnizoană decât unitatea unde s-a întocmit dosarul de candidat sau în această unitate nu există posibilitatea încadrării, unitatea respectivă solicită, pe cale ierarhică, până la eşalonul/structura în subordinea/coordonarea căruia/căreia se află unitatea militară unde candidaţii solicită încadrarea, iniţierea demersurilor pentru identificarea posturilor vacante pentru care aceştia îndeplinesc criteriile de recrutare şi selecţie.
(8) După identificarea postului vacant, candidatul completează o nouă cerere de înscriere, la sediul unităţii militare unde s-a întocmit dosarul de candidat. Dosarul de candidat completat cu toate documentele se transmite de îndată unităţii militare în cadrul căreia se regăseşte postul vacant de soldat/gradat profesionist, care iniţiază demersurile legale pentru încadrarea pe post.
(9) Încadrarea efectivă are loc la data semnării contractului încheiat conform reglementărilor în vigoare."

8. La articolul 113, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(2) Direcţia personal şi mobilizare a Statului Major al Apărării trimite Direcţiei generale management resurse umane, până la data de 30 noiembrie, câte un exemplar din dările de seamă anuale privind activitatea de promovare a profesiei militare şi de recrutare a candidaţilor, elaborate de birourile informare-recrutare, şi din dările de seamă anuale privind activitatea de selecţie a candidaţilor, elaborate de centrele zonale de selecţie şi orientare."



ART. II
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.



Ministrul apărării naţionale,
Mihai-Viorel Fifor

Bucureşti, 12 martie 2018.
Nr. M.41.
----


Ma gandesc sa mai pun una alta pe aici. De interes este marirea limitei de varsta pentru academii, 30 de ani impliniti.
As nota o lipsa de coerenta aici. Daca maresti baza de selectie, cu ce anume iti ajuta lipsa de personal? Locurile ramanand aceleasi.
In alta ordine de idei, ce insemna un candidat la 30 de ani pentru academie? Sincer nu inteleg ce s-a dorit aici.
Back to top
Hannibal
Tue Mar 20 2018, 08:52PM
.
Registered Member #1460
Joined: Wed Mar 11 2009, 03:39PM

Posts: 703
Thanked 75 time in 61 post
Prietene, spune-mi DE CE nu ni se da voie noua, sgp-ilor (cei care indeplinesc criteriile), sa participam la concursurile pe filiera indirecta pentru ofiteri? De ce???
Pentru ca mie, cu facultate (2 ani la buget) + master, ambele facute intr-o universitate de stat, nu la Spiru, nu-mi convine nici sa ma duc la subofiteri, nici sa dau iar concurs la Academie unde, daca sunt admis, trebuie sa-mi platesc acei doi ani pe care i-am facut la buget.
Explica-mi logica MApN...


[ Edited Tue Mar 20 2018, 08:52PM ]
Back to top
Hannibal
Tue Mar 20 2018, 09:01PM
.
Registered Member #1460
Joined: Wed Mar 11 2009, 03:39PM

Posts: 703
Thanked 75 time in 61 post
Ti se pare mai oportuna incadrarea unui civil in detrimentul unui fruntas sau caporal, cu ani de armata in spate?
Pai hai sa-ti spun cum vad eu lucrurile. Il faci pe civil ofiter, prin cursul de 6 luni sau un an (nu stiu exact cat e durata), da? Sa ne intelegem, civilul ala fiind musai un copil, nepot, vecin etc. al cui trebuie. Pentru ca altfel, nu intra pe acele cateva locuri. Gandeste-te cum o sa comande ala un pluton...
Apoi, ai varianta cu sgp. El e militar, deja e acomodat cu sistemul. El, practic, mai are nevoie de cursul de „leadership” militar. Un termen pompos, as zice, pentru ca numai leadership nu este in armata romana, in anul 2018.

Cunosc destui colegi in situatia. Unii stau pentru ca au copii, altii au rate, fiecare cu motivele lor. Altii pleaca. Asa ca mine. Sa traim bine!
Back to top
truepride
Wed Mar 21 2018, 04:14PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Are Parvu Florin un comentariu senzational privind formalitate vesrus informalitate in comunicare dupa ce a sunat dansul la inspectorat ( sper sa nu gresec aici).
Domnule drag, nu stiu daca mi-ati citit ceva mai multe comentarii in general cu privire la politica de recrutare Mapn dar daca nu, imi permit sa rezum: nu doar ca am fost critic cu respectiva politica cred ca pe alocuri am facut-o ceea ce prin capatul Transilvaniei se numeste “troaca de porci”.
Asadar, nu doar ca nu eu sunt realizatorul acestor normative ci sunt si unul din criticii cei mai acerbi. Iar acerbitatea asta nu vine din suparari filozifice ori de observatie ci din munca ingrata de a aplica un regulament, un ordin, o lege prost conceputa. Aplicarea nu are cum sa fie un monument de echitate.
Acum dvs puneti problema empiric, de aceea imi permit sa completez anumite aspecte. Prima data in schimb va intreb ce anume ma intrebati? De ce nu pot SGP sa participe la concursul pentru ofiteri – FI? Baza legala ma intrebati, ordinul cu pricina sau explicatia logica din spate?
Refritor la FI, nu stiu daca exemplul dvs este cel mai elocvent. Speta de care mentionati este posibil sa se fi intamplat undeva prin 2007. Din 2008 in prezent pe FI au fost recrutati ofiteri pentru functile de suport/servicii. Respectiv justitie militara, psihologie. Pentru anul in curs avem JM, Intendenta –contabilitate pentru ofiteri si constructii pentru subofiteri. Asadar pluton nu va conduce, pot sa ma refer la munca de JM, in prima zi va reziti cu 40 de dosare pe masa, din care vreo 30 trebuie duse in instanta si la vreo 25 stiti sigur ca in instanta este imposbil sa castigati nici de va insufla spiritul lui Cerveni. Asadar aici o vasta experienta ca infanterist nu ar ajuta. Ar ajuta ceva experienta ca subofiter administrativ dar mai mult nu. Dar este si asta o forma de discriminare si a trebui sa aiba oricine acces la concurs. Daca infanteristul sgpist doreste o schimbare si are studiile necesare ar trebui sa aiba acces.
Dar asta cu studile, adaug si eu ceva. Studile confera dreptul de a practica o anumita meserie si niciodata obligativitatea. Adica studile sunt doar un punct de pe o lista ce un viitor ofiter ar trebui sa aiba. Am observat chestiunea asta, multi se asteapta ca la finalizarea studilor sa devina ofiter automat eventual. Nu-I asa, nici macar pe vremuri nu era asa.Aici imi revad anii din gimanziu cand mi-a placut foarte mult desenul, nu artistic ci tehnic. Cu toate astea oricat am muncit am fost sub orice critica. Desigur in capul meu eram arhitect deja. Profesurl mi-a spus doar ca nu am ce trebuie pentru acesta profesie dar aia nu ma face mai putin inteligent. Desigur in mintea mea suna doar ca, urat sunt, prost sunt, fotbal nu joc… no’ nici macar sa desenez nu-s in stare. Asta nu schimba ecuatia initiala.
Si eu am nelamuriri in legatura cu sistemul deisgur, cu ce ma ajuta ca scot la 22 de ani un ofiter din academie si ii repet inccontinuu ca el/ea este mare lider. Ce legatura exista intre materile de admitere si abilitatea de a fi lider. Ce profil are un ofiter care a terminat academia la 33 de ani? Ce a facut pana la 33 de ani? De ce este nevoie ca un contabil sa termine academia fortelor terstre? De ce produci juristi la cademia de politie ca mai apoi sa-I incadrezi la armata? Si vai ce lista am…
Desigur imi veti spune ca stiti nu stiu cate exemple in care si dupa 2007 i-au facut ofiteri din te miri ce si te miri cum. Eu nu va contrazic eu pot doar sa va spun ce-I in lege. Cei care s-au eschivat de aplicarea unei legi raman a raspunde pentru asta sau nu in functie de… Totusi de regula protestez la abordarea asta, prezentarea faptelor dintr-un singur unghi. Ca sa va si dau un exemplu, o mare masa de prosti din Romania cred ca recent un domn a pierdut procesul cu statul roman prin care isi cerea “reinvierea” el fiind declarat mort acum cativa ani pe cale judecatoreasca. Romanul infierbantat zice: ce prosti si judecatorii aia. Ei problema este aparent asa in sensul in care justitiabilul respectiv s-a adresat instantei gresite. Este ca si cum mergeti la tribunalul militar si cereti judecatorului pronuntarea divortului.
Ca sa inchei, eu nu sunt cadrist, nu lucrez la BIR dar sunt la curent prin natura meseriei cu marea masa de acte normative la nivelul MapN sau de interes pentru Mapn. Desigur imi scapa si mie multe, ca sunt un singur om.


[ Edited Wed Mar 21 2018, 04:16PM ]
Back to top
Hannibal
Thu Mar 22 2018, 11:23AM
.
Registered Member #1460
Joined: Wed Mar 11 2009, 03:39PM

Posts: 703
Thanked 75 time in 61 post
truepride wrote ...

Are Parvu Florin un comentariu senzational privind formalitate vesrus informalitate in comunicare dupa ce a sunat dansul la inspectorat ( sper sa nu gresec aici).
Domnule drag, nu stiu daca mi-ati citit ceva mai multe comentarii in general cu privire la politica de recrutare Mapn dar daca nu, imi permit sa rezum: nu doar ca am fost critic cu respectiva politica cred ca pe alocuri am facut-o ceea ce prin capatul Transilvaniei se numeste “troaca de porci”.
Asadar, nu doar ca nu eu sunt realizatorul acestor normative ci sunt si unul din criticii cei mai acerbi. Iar acerbitatea asta nu vine din suparari filozifice ori de observatie ci din munca ingrata de a aplica un regulament, un ordin, o lege prost conceputa. Aplicarea nu are cum sa fie un monument de echitate.


Cam mult spus ”politica”. Politica implica gandire, analiza, strategie.

[/quote1521707671]
Acum dvs puneti problema empiric, de aceea imi permit sa completez anumite aspecte. Prima data in schimb va intreb ce anume ma intrebati? De ce nu pot SGP sa participe la concursul pentru ofiteri – FI? Baza legala ma intrebati, ordinul cu pricina sau explicatia logica din spate?
[/quote1521707671]

Explicatia logica, desigur. Baza legala o cunosc (Ordinul M30/2012 + completarile ulterioare).
[/quote1521707671]
Refritor la FI, nu stiu daca exemplul dvs este cel mai elocvent. Speta de care mentionati este posibil sa se fi intamplat undeva prin 2007. Din 2008 in prezent pe FI au fost recrutati ofiteri pentru functile de suport/servicii. Respectiv justitie militara, psihologie. Pentru anul in curs avem JM, Intendenta –contabilitate pentru ofiteri si constructii pentru subofiteri. Asadar pluton nu va conduce, pot sa ma refer la munca de JM, in prima zi va reziti cu 40 de dosare pe masa, din care vreo 30 trebuie duse in instanta si la vreo 25 stiti sigur ca in instanta este imposbil sa castigati nici de va insufla spiritul lui Cerveni. Asadar aici o vasta experienta ca infanterist nu ar ajuta. Ar ajuta ceva experienta ca subofiter administrativ dar mai mult nu. Dar este si asta o forma de discriminare si a trebui sa aiba oricine acces la concurs. Daca infanteristul sgpist doreste o schimbare si are studiile necesare ar trebui sa aiba acces.
[/quote1521707671]
Dar asta cu studile, adaug si eu ceva. Studile confera dreptul de a practica o anumita meserie si niciodata obligativitatea. Adica studile sunt doar un punct de pe o lista ce un viitor ofiter ar trebui sa aiba. Am observat chestiunea asta, multi se asteapta ca la finalizarea studilor sa devina ofiter automat eventual. Nu-I asa, nici macar pe vremuri nu era asa.
[/quote1521707671]
Nu am sustinut si nici nu mi-a trecut prin o astfel de idee. Un curs, ca si completare de studii, de un an, doi, ar fi acceptabil.
Aici imi revad anii din gimanziu cand mi-a placut foarte mult desenul, nu artistic ci tehnic. Cu toate astea oricat am muncit am fost sub orice critica. Desigur in capul meu eram arhitect deja. Profesurl mi-a spus doar ca nu am ce trebuie pentru acesta profesie dar aia nu ma face mai putin inteligent. Desigur in mintea mea suna doar ca, urat sunt, prost sunt, fotbal nu joc… no’ nici macar sa desenez nu-s in stare. Asta nu schimba ecuatia initiala.
Si eu am nelamuriri in legatura cu sistemul deisgur, cu ce ma ajuta ca scot la 22 de ani un ofiter din academie si ii repet inccontinuu ca el/ea este mare lider. Ce legatura exista intre materile de admitere si abilitatea de a fi lider. Ce profil are un ofiter care a terminat academia la 33 de ani? Ce a facut pana la 33 de ani? De ce este nevoie ca un contabil sa termine academia fortelor terstre? De ce produci juristi la cademia de politie ca mai apoi sa-I incadrezi la armata? Si vai ce lista am…
Desigur imi veti spune ca stiti nu stiu cate exemple in care si dupa 2007 i-au facut ofiteri din te miri ce si te miri cum. Eu nu va contrazic eu pot doar sa va spun ce-I in lege. Cei care s-au eschivat de aplicarea unei legi raman a raspunde pentru asta sau nu in functie de… Totusi de regula protestez la abordarea asta, prezentarea faptelor dintr-un singur unghi. Ca sa va si dau un exemplu, o mare masa de prosti din Romania cred ca recent un domn a pierdut procesul cu statul roman prin care isi cerea “reinvierea” el fiind declarat mort acum cativa ani pe cale judecatoreasca. Romanul infierbantat zice: ce prosti si judecatorii aia. Ei problema este aparent asa in sensul in care justitiabilul respectiv s-a adresat instantei gresite. Este ca si cum mergeti la tribunalul militar si cereti judecatorului pronuntarea divortului.
Ca sa inchei, eu nu sunt cadrist, nu lucrez la BIR dar sunt la curent prin natura meseriei cu marea masa de acte normative la nivelul MapN sau de interes pentru Mapn. Desigur imi scapa si mie multe, ca sunt un singur om.

[/quote1521707671]

Aceeasi problema si in cazul rezervistilor. M-am dus la BIR sa ma interesez pentru obtinerea gradului de ofiter in rezerva si primesc raspuns cum eu, daca vreau sa particip, in perioada de instructie o sa fiu la fel ca un civil fara o zi de armata. Eu spun ca e ok (ironic, desigur)...

Legat de condusul plutoanelor, companiilor etc. Vreau sa va spun ca, din totalul ofiterilor cu care am avut de-a face in 4 ani, daca am intalnit doi ofiteri cu profil adevarat de lider. Adica un om care sa te asculte si sa conduca in primul rand prin experienta, prin capacitatea intelectuala pe care o poseda, s-apoi prin gradele de pe umar. Majoritatea conduc in ideea ”eu sunt sefu, nu-ti convine, pleaca, mai stau 100 la poarta. Ce mi se pare grav e ca sunt multi ofiteri tineri (pana in 30 de ani) cu o astfel de mentalitate, unii fiind chiar mai caprari decat ofiteri cu vechime mult mai mare (DA, CAPRARIA INCA MAI EXISTA IN ARMATA, poate nu ca pe vremuri, da tot caprarie se cheama si ce e acuma).
Ca o concluzie, consider ca armata nu promoveaza dezvoltarea profesionala a militarului gradat profesionist si nici a subofiterului.
Back to top
truepride
Thu Mar 22 2018, 04:55PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Stati putin, partea cu rezervistii este cu totul alta mancare de peste. Dar daca totusi doriti sa demisionati ca mai apoi sa va inscrieti la selectie pentru rezervisti voluntari, categ. de personal ofiteri, conform Ordinului M25 din 2017 ordinul prin care se aplica practic legea 270/2015 exista o diferenta clara la art 32 alin 3 si 4 intre o persoana cu pregatire militara si una fara, asadar nu va ia precum un civil:
Art. 32. — (1) Instruirea prevăzută la art. 31 alin. (2) se execută atât în instituţiile de formare continuă, cât și în alte structuri nominalizate prin ordin al şefului Statului Major General, pe arme şi specialităţi militare, potrivit nevoilor Ministerului Apărării Naţionale.
(2) Programul de instruire iniţială se execută sub forma unui curs de formare, a cărui structură este diferenţiată în funcţie de sursa de provenienţă a candidaţilor, categoria de personal, arma şi specialitatea militară.
(3) Pentru candidaţii fără pregătire militară, cursul de formare este structurat conform ordinului şefului Statului Major General privind instruirea rezerviştilor voluntari, pe module de instruire individuală de bază, individuală de specialitate şi de leadership.
(4) Pentru candidaţii rezervişti prevăzuţi la art. 11 alin. (1), cursul de formare cuprinde toate modulele prevăzute la alin. (3), iar pentru cei prevăzuţi la art. 11 alin. (2), numai modulele instruirii individuale de specialitate şi/sau de leadership, după caz.

Asadar nu sunt la fel, nu au cum sa fie la fel.
Referitor la logica respectiva, nu sunt nici eu de acord cu ea, ideea era ca pe filiera indirecta sa fie formati strict functile de specialisti. Asadar nu a fost de interes corpul SGP in redactarea ordinului ca sursa principala de formare a respectivei categorii de personal. Medic militar din infanterist nu poti face, asadar interesul a fost ca eventual o persoana cu ceva experienta intr-un domeniu in viata civila sa poata fi activat in randul cadrelor miliatre active. Dar nu numai.
Aici se ajunge daca formezi 98% din corpul ofiteresc prin academii. De la contabil la medic la mai stiu eu ce. Alta problema cu liderii, stiu ca exista caprarie in continuare si va spun ca exista dosare solutionate sau in curs de solutionare pentru abuz in serviciu comis de militari. Mai ca nu au spus cu subiect si predicat, ca in opina lor aia este „doar” caprarie nu „abuz in servicu”. Dar asta este direct rezultata din faptul ca la un copil, ca asta este pana la urma, de 20 de ani ii repeti in continuu ca el ii lider, asa de la sine putere. Omul care nu are abilitati de lider, dar caruia i se repeta ca este mare lider incontinuu nu poate evolua decat intr-o forma sau alta de autoritarism. De mult, cand mai credeam ca tot ce zboara se si mananca am fost si eu trimis la niste cursuri de leadership. Mi-a ramas o singura chestie in cap de acolo: un desen in care era ilustrat liderul langa sef. Seful statea la un birou pe o placa de beton care era trasa de 4 oameni. Liderul era primul in coloana de 5 oameni care trageau aceeasi placa de beton negrevata de greutati aditionale.
Desigur academia ar putea fi locul unde se produce liderul militar de maine, dar aia nu se face cu admiterea din lb. romana fizica si matematica.

Edit:
LINK
Cam asta scriam acum ceva timp cand s-a revoltat locotenentul in rezerva acum Alexandru Gheorghe. Mentin doua puncte, gradele militare nu ar trebui sa fie singurul beneficiu al carierei militare si studile absolvite ar trebui sa ofere abilitati si cunostinte nu doar o hartie pe urma caruia sa putem cere fie subordonatilor sa ne respecte, fie avansare in grad, fie functii mai bune etc.
Parerea mea...



[ Edited Thu Mar 22 2018, 05:13PM ]
Back to top
Hannibal
Thu Mar 22 2018, 05:17PM
.
Registered Member #1460
Joined: Wed Mar 11 2009, 03:39PM

Posts: 703
Thanked 75 time in 61 post
Inseamna ca e vai de mama alora de la BIR de la mine.
Multumesc pentru raspunsuri.
Back to top
truepride
Fri Apr 27 2018, 04:00PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Revin cu doua noutati mari si late:
1. Modificarea statutului cadrelor militare.
2. Modificarea statutului rezervistilor voluntari.
Ma bucur si imi par a fi de bun simt.

Sa comentam astfel.
1. Sunt multe de disctat dar am sa ma opresc in pcincipiu asuprea unei aspect. Ulterior am sa fac un comenatriu mai amplu despre cum analizez eu cel putin aceste modificari.
Asadar, cine va intra in sistem pe filiera indirecta se va opri la gradul de lt-col respectiv cpt-cdor dupa caz.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, ba din contra postari mai vechi sunt cel care am aparat filiera indirecta. Daca nu confundam procesul cu oamenii in sine, acesta idee este realiv buna si eficienta din punct de vedere a costului. Ca prin acesta procedura cei acitivi cu sau fata academie si-au adus neamurile in sistem cred ca este alta discutie si nu face obiectul acestei argumentari.
Asadar salut acesta initiativa si as plusa, limitele de varsta in grad pt lt-col /cpt-cdor sa poata fi maricele. Nu ma deranjaza un lt-col la 59 de ani, pe mine cel putin.
Conex cu filiera indirecta ci eventual o discutie fata de locul specialistului in armata, am fost sceptic cand am vazut 4 stele pe umarul domnului gral(rez) Botos si mi-a fost scarba cand le-am vazut pe umarul lui Oprea, desi ambii fac parte din arma justitie militara, coduri de specialitate militara diferita. Nu poti ca specialist sa fi egal in grad cu cel care exercita comanda de facto a armatei romane. Nu imi sunt drage tot felul de comparatii cu SUA, cred ca sunt deja suprafolosite, dar dita mai armata sua, Corpul de Justitie Militara responsabil de aproximativ un milion de oameni sub arme, asadar comanda acestui corp se opreste la 3 stele. Ei la noi se poate si maresal eventual.
Asadar consider acesta modificare de bun augur.
Mai sunt aspecte referitoare la soldati si posibilitati de avansare spre subofiteri sau maistrii militari. La fel, trebuia trecut in statut de ceva timp deja.
2. Rezervistii. Aici nu am multe de spus, eventual faptul ca acum exista acesta lege si as dori sa fie cat mai multi interesati. La fel recomand redactarea de catre cei vatamati a unei plangeri penale in vedrea cercetarii infractiunii de abuz in serviciu oricaruia semneaza avansarea in grad a unui rezervist inafara statutului rezervistilor voluntari, ordinul de ministru aferent si statutul cadrelor militare.Vatamat find astfel cam orice militar roman, ca sa fim clari.Ce am vazut in 2011 si m-a facut sa vomit as dori sa nu mia vada niciodata un militar roman. Nu se poate ca militari activi cu 20 de ani experienta sa salute un primar ancorat bine politic. Sau un veterand e razboi sa duca mana tremuranda la un chipiu ros in fata unui expert in scurtaturi, smecheras de partid.
Cum normalitatea este ceva rar trebuie sa salut aceste initiative si nu stiu cum se face dar ministrul asta se pricepe dubios de mult la militarie. Cum zice un coleg "O fi de dincolo oare?".Consilieri buni poate sa-si ia oricine dar cand esti rau intentionat, ar putea fi si Sf Petru in dreapta ta, ca tot AK iasa.
Proiectele mai jos:


comp256.pdf
proiect_l270_1524732775_1.doc
Back to top
truepride
Fri Sep 21 2018, 04:08PM
Fiat justitia ruat caelum

Registered Member #996
Joined: Thu Mar 13 2008, 11:32PM

Posts: 3434
Thanked 254 time in 183 post
Avem o noutate in materie de legislatie, o lege veche propus-a ministerul sa fie schimbata. Nimic ne inregula pana acum. In opininia mea, legea asa cum este in aceasta varinata modificata face mai mult rau decat bine. Va urma o manie isterico-tampita cu serviciul obligatoriu… iara.
Avem legea rezervistilor voluntari, aia trebuiau sa fie practic aceste metei, pentru cine isi mai aduce aminte termenul, sau pentru distinsii colegi de forum la fel sau mai carunti pe la tample ca si mine.
Legea rezervistilor, care prin aplicare au facut-o varza trebuia sa acopere exact aceasta diferenta. Si cand spun au facut-o varza, spun cu subiect cmzurile prin modul cum au interactionat cu oamenii si structurile centrale, care au sesizat sincope la nivel legislativ si nu au modificat rapid ordinele de ministru, ordinele de sefi de directii acolo unde puterea era in mana lor. Mai departe acolo unde modificarea necesita trimiterea la guvern, parlament trebuia actionat la sf. de 2017 astfel incat noua runda de selectie din aprilie 2018 sa poate fi una substantiala. Ori este vroba de lantul slabiciunilor aici, ori dorim sa demonstram ca nu putem gestiona acest proiect. Hai sa alegem o data ca ne pierdem timpul unii la altii.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
PARLAMENTUL ROMANIEI


CAMERA DEPUTAŢILOR SENAT



LEGE
pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006
privind pregătirea populaţiei pentru apărare



Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 990 din 12 decembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 2 alineatul (2), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„b) participarea la alte forme de pregătire organizate de instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.”

2. La articolul 3 alineatele (3) şi (51) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„ (3) Serviciul militar activ se îndeplineşte în calitate de:
a) militar profesionist;
b) elev, student sau cursant în unităţile/instituţiile de învăţământ din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, denumite în continuare instituţii de învăţământ militar, cu excepţia elevilor colegiilor naţionale militare;
c) preot militar;
d) militar voluntar în termen;
e) militar conscript.
…………………………………………………………………………………..
(51) La declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu şi a stării de urgenţă, rezerviştii sunt mobilizaţi/concentraţi potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.”

3. După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31, cu următorul cuprins:
„Art. 31. - (1) Serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 ani, la solicitarea acestora, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
(2) Militarii voluntari în termen au numai gradul de soldat.
(3) Condiţiile de îndeplinire a serviciului militar în calitate de militar voluntar în termen se stabilesc prin lege.”

4. Alineatul (1) al articolului 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 7. - (1) Cetăţenii încorporabili, în sensul prezentei legi, sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, care nu îndeplinesc serviciul militar în niciuna dintre calităţile prevăzute la art. 3 alin. (3) şi (4).”

5. La articolul 7, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4) cu următorul cuprins:
„(3) Cetăţenii care îndeplinesc serviciul militar activ, serviciul militar în rezervă, precum şi cetăţenii încorporabili sunt cetăţeni cu obligaţii militare.
(4) Recruţii, în sensul prezentei legi, sunt consideraţi cetăţenii încorporabili care au parcurs procesul de recrutare pentru îndeplinirea serviciului militar pe bază de conscripţie, cu excepţia celor clasaţi inapţi pentru serviciul militar, cu scoatere din evidenţă, conform baremului medical. Calitatea de recrut se dobândeşte la data emiterii hotărârii comisiei locale de recrutare-încorporare şi se pierde la data luării în evidenţă la unitatea unde este încorporat sau în situaţia neîndeplinirii criteriilor pentru îndeplinirea serviciului militar.”

6. Alineatul (1) al articolului 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 8. - (1) Cetăţenii care au dobândit sau au redobândit cetăţenia română, îndeplinesc serviciul militar în condiţiile prezentei legi.

7. La articolul 8 după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4), (5) şi (6) cu următorul cuprins:
(4) Cetăţenii români care au îndeplinit serviciul militar în armatele statelor membre ale NATO sau ale UE se iau în evidenţa centrelor militare cu gradul militar dobândit.
(5) Cetăţenii români, care au îndeplinit serviciul militar în armatele altor state în afara celor prevăzute la alin. (4), se iau în evidenţa centrelor militare cu gradul de soldat în rezervă, cu respectarea prevederilor art. 41 alin. (1), indiferent de gradul militar dobândit.
(6) Luarea în evidenţă a cetăţenilor specificaţi la alin. (4) şi (5) se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale.”

8. După articolul 8 se introduce un nou articol, articolul 81, cu următorul cuprins:

„Art. 81. - (1) Cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii au obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora prevăzute în ordinul de chemare.
(2) Prin excepţie de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război cetăţenii încorporabili cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, au obligaţia de a se prezenta, în termen de maximum 10 zile de la data notificării, la centrele militare în evidenţa cărora se află, în vederea îndeplinirii serviciului militar pe bază de conscripţie.
(3) Prin excepţie de la alin. (1), la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviştii voluntari şi rezerviştii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, au obligaţia de a se prezenta, în termen de maximum 10 zile de la data notificării, la structurile din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, în vederea îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist concentrat sau mobilizat.
(4) Prin notificare, în sensul alin. (2) şi (3), se înţelege înştiinţarea în scris, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, a celui în cauză cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în vederea îndeplinirii serviciului militar.
(5) Cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară, precum şi persoanele prevăzute la alin. (2) şi (3) care nu au putut fi notificate, au obligaţia ca în termen de maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război, precum şi a decretului Preşedintelui României privind declararea stării de mobilizare sau instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă să contacteze centrul militar în evidenţa cărora se află cu privire la modalitatea de îndeplinire a serviciului militar.”

9. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 10. - Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti sunt militari profesionişti.”

10. Articolul 11 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 11. - Calitatea de ofiţer, maistru militar sau subofiţer în activitate, precum şi cea de soldat şi gradat profesionist se obţin în condiţiile prevăzute de lege.”

11. Alineatul (2) al articolului 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(2) Dacă persoanele prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. b) nu mai continuă studiile şi au îndeplinit serviciul militar în una dintre formele prevăzute la art. 3 alin. (3) lit. a), d) şi e) şi alin. (4) înainte de a intra în structura de învăţământ prevăzută la alin. (1) sau au terminat cel puţin anul I de studii, sunt trecute în rezervă cu gradul cel mai mare dobândit.”

12. Articolul 13 se abrogă.

13. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 14. - Cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, ori care au avut calitatea de poliţist sau funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, sunt luaţi în evidenţă ca rezervişti.”

14. Alineatul (1) al articolului 15 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 15. - (1) Rezerva de mobilizare cuprinde resursele umane care pot fi folosite pentru instruire, completarea forţelor destinate apărării şi îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgenţă, al stării de asediu, al stării de mobilizare sau al stării de război şi este formată din:
a) rezerva operaţională;
b) rezerva generală.”

15. Alineatul (1) al articolului 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 16. - (1) Rezerviştii voluntari sunt concentraţi sau mobilizaţi, după caz, pentru:
a) instruire şi îndeplinirea unor misiuni pe timp de pace;
b) completarea forţelor destinate apărării, instruire şi îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgenţă, al stării de asediu, al stării de mobilizare şi al stării de război.”

16. Alineatul (3) al articolului 16 se abrogă.

17. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 17. - (1) Rezerviştii sunt concentraţi sau mobilizaţi, după caz, pentru:
a) instruire, pe timp de pace, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, pe o perioadă de până la 15 zile calendaristice anual;
b) îndeplinirea unor misiuni pe timp de pace, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, pe o perioadă determinată şi pe baza acordului acestora;
c) completarea forţelor destinate apărării, instruire şi îndeplinirea unor misiuni pe timpul stării de urgenţă, al stării de asediu, al stării de mobilizare şi al stării de război.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1), rezerviştii ocupă funcţii în structurile militare având drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege pentru categoria de militar profesionist corespunzătoare funcţiei temporar ocupate.
(3) Modul de compensare a angajatorilor, pentru perioada în care rezerviştii voluntari şi rezerviştii participă la exerciţii şi antrenamente de mobilizare sau sunt concentraţi pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni, se stabileşte prin lege.
(4) Rezerviştii pot fi mobilizaţi la locul de muncă, potrivit legii.”

18. La articolul 18, alineatele (1) şi (2) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„Art. 18. – (1) Prin concentrare, în sensul prezentei legi, se înţelege chemarea rezerviştilor voluntari şi a rezerviştilor din rezerva operaţională pentru instruire şi îndeplinirea unor misiuni pe timp de pace, pe timpul stării de urgenţă, al stării de asediu, precum şi pentru completarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale pe timpul stării de urgenţă şi al stării de asediu.”
(2) La declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviştii voluntari, rezerviştii din rezerva operaţională şi cetăţenii prevăzuţi la art. 3 alin. (5) încorporaţi se consideră mobilizaţi, iar serviciul militar se prelungeşte până la data demobilizării.”

19. La articolul 20, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(3) Anunţarea cetăţenilor încorporabili, recruţilor şi rezerviştilor, precum şi înmânarea ordinelor de chemare se realizează de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, cu sprijinul structurilor de poliţie locală.”

20. La secţiunea a 4-a, după articolul 21 se introduce un nou articol, articolul 211, cu următorul cuprins:
„Art. 211. - (1) Serviciul militar pe bază de conscripţie se îndeplineşte de către cetăţenii încorporabili pe timpul stării de asediu, al stării de mobilizare şi al stării de război, în condiţiile instituirii obligativităţii executării serviciului militar, potrivit legii.
(2) Gradele militarilor conscripţi, în ordinea lor ierarhică, sunt: soldat, fruntaş, caporal.
(3) Serviciul militar pe bază de conscripţie începe la data încorporării şi se termină la data încetării stării de asediu, a demobilizării sau a trecerii în rezervă, după caz.”

21. Articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 22. - (1) Pentru îndeplinirea serviciului militar pe bază de conscripţie, pe timpul stărilor prevăzute la art. 211 alin. (1), centrele militare efectuează recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili, în perioadele stabilite prin ordin al şefului Statului Major al Apărării.
(2) Recrutarea-încorporarea cetăţenilor încorporabili se realizează în baza unui plan anual de recrutare-încorporare, elaborat din timp de pace de către Statul Major al Apărării, pentru toate instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale.
(3) Planul prevăzut la alin. (2) se dimensionează pe baza necesarului de încorporat, cuprinzând repartiţia numărului de cetăţeni încorporabili pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, aprobat prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
(4) Planul prevăzut la alin. (2) se actualizează la solicitarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale implicate, în cazul modificării necesarului de încorporat sau a posibilităţilor de instruire ale acestora.”

22. După articolul 22 se introduce un nou articol, articolul 221, cu următorul cuprins:
„Art. 221. - (1) Recrutarea-încorporarea reprezintă ansamblul activităţilor executate de către centrele militare pe timpul stărilor prevăzute la art. 211 alin. (1) pentru luarea în evidenţă, selecţia şi stabilirea aptitudinilor privind îndeplinirea serviciului militar a cetăţenilor încorporabili, în funcţie de criteriile stabilite prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, precum şi pentru repartizarea şi trimiterea acestora la unităţile militare în vederea îndeplinirii serviciului militar pe bază de conscripţie.
(2) Perioada când se efectuează recrutarea-încorporarea se anunţă prin mijloacele de informare în masă.
(3) Pe baza prevederilor planului prevăzut la art. 22 alin. (2), centrele militare înaintează propuneri prefectului judeţului sau al municipiului Bucureşti, iar acesta emite ordinul de asigurare a activităţilor de recrutare-încorporare, care este obligatoriu pentru autorităţile administraţiei publice locale, structurile cu atribuţii specifice ale Ministerului Afacerilor Interne, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti.”

23. La articolul 27, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Recrutarea-încorporarea sau selecţia în structurile de învăţământ din instituţiile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale se efectuează de către una sau mai multe comisii locale de recrutare-încorporare, constituite pe lângă centrele militare.”

24. La articolul 27, alineatul (2) se abrogă.

25. La articolul 40, alineatul (3) se abrogă.

26. La articolul 46, literele a) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„a) să ţină evidenţa cetăţenilor încorporabili şi a rezerviştilor prevăzuţi la art. 15 şi să comunice, la solicitarea centrelor militare, încadrările, transferurile, încetarea relaţiilor de muncă, precum şi orice alte schimbări în datele de evidenţă militară ale acestora;
…………………………………………………………………………………………..
d) să suspende, în condiţiile legii, raporturile de muncă sau raporturile de serviciu, după caz, ale salariaţilor care participă la instruire, exerciţii şi antrenamente de mobilizare, dacă acest lucru presupune absenţa de la locul de muncă, care sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau care îndeplinesc serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen sau militar conscript;”

27. La articolul 46, după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
„e) să păstreze locul de muncă pe toată durata cât salariaţii se află în situaţiile prevăzute la lit. d).”

28. Articolul 50 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 50. - Evidenţa militară a cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor care se găsesc în străinătate pe o durată mai mare de 30 de zile se ţine de centrele militare pe raza cărora domiciliază.”

29. La articolul 52, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 52. - (1) Documentul de evidenţă militară pentru militari profesionişti, preoţi militari şi rezervişti voluntari este legitimaţia militară, pentru elevi şi studenţi din instituţii de învăţământ militar, militari voluntari în termen şi militari conscripţi este carnetul de serviciu, pentru rezervişti este livretul militar, pentru recruţi este adeverinţa de recrutare, iar pentru persoanele fără obligaţii militare este certificatul militar.”

30. La articolul 67 alineatul (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„b) să se prezinte la centrul militar pentru: primirea livretului militar la trecerea în rezervă; predarea adeverinţei de recrutare, a livretului militar şi a ordinului de chemare la mobilizare, după caz, înainte de plecarea în străinătate, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, precum şi ridicarea documentelor respective la înapoierea în ţară; ridicarea documentelor de evidenţă militară duplicat, eliberate ca urmare a pierderii sau distrugerii documentelor originale;”

31. La articolul 80, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„Art. 80. - (1) Constituie contravenţie săvârşirea de către cetăţenii încorporabili, recruţi şi de către rezervişti a uneia dintre următoarele fapte:
a) refuzul de a primi ordinul de chemare;
b) prezentarea cu întârziere la comisia locală de recrutare-încorporare la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare, dacă întârzierea nu depăşeşte 3 zile, astfel încât fapta să constituie infracţiune;
c) neprezentarea la data, ora şi locul prevăzute în ordinul de chemare, pentru clarificarea situaţiei militare sau pentru concentrare;
d) neprezentarea, înaintea plecării din ţară, pentru o perioadă mai mare de 30 zile, la organul de evidenţă militară, pentru a preda livretul militar, adeverinţa de recrutare ori ordinul de chemare la mobilizare;
e) neprezentarea, în termenul legal, pentru primirea documentelor personale de evidenţă militară;
f) întârzierea nejustificată la recrutare-încorporare, concentrare, mobilizare sau pentru clarificarea situaţiei militare, la instituirea stării de urgenţă, a stării de asediu sau la declararea mobilizării ori a stării de război;
g) pierderea, deteriorarea sau înstrăinarea documentelor personale de evidenţă militară;
h) neprezentarea la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare;
i) neprezentarea pentru executarea serviciului alternativ.”

32. La articolul 81 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„a) cu amendă de la 1 punct la 2 puncte, faptele prevăzute la lit. d), e) şi g);”

33. La articolul 82, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 80 alin. (1) şi (2) şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 81 alin. (1) şi (2) se fac de către persoanele împuternicite de Statul Major al Apărării, de către comandantul centrului militar şi ofiţerii special desemnaţi de către acesta, numai pe raza teritorială de competenţă a centrului militar, precum şi de către personalul Ministerului Afacerilor Interne stabilit pentru înmânarea ordinelor de chemare.”

34. În cuprinsul actelor normative în vigoare, următoarele sintagme se înlocuiesc după cum urmează:
a) „militar în termen” şi „militar cu termen redus” cu sintagma „militar conscript”;
b) „serviciul militar în termen” cu sintagma „serviciul militar pe bază de conscripţie”.

ART. II. - Dispoziţiile Legii nr. 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1155 din 20 decembrie 2005, cu modificările şi completările ulterioare şi ale actelor normative emise pentru executarea acesteia se aplică în continuare, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 şi ale art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată.
Back to top
Go to page
  <<       

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.