Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MApN

<< Previous thread | Next thread >>
Batalionul de forte speciale
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
apkah
Sun Dec 28 2008, 12:35PM
arcan
Registered Member #566

Iar daca Dorobant a aflat numele acelui comandant , inseamna ca probabil nu vorbesc aiurea , si il invit sa il apuna el...
Back to top
dorobant
Sun Dec 28 2008, 04:18PM

Registered Member #457

A fost folosit numele col. Adrian Ciolponea, comandant al batalionului de forte speciale.
Back to top
mihai
Mon Dec 29 2008, 01:56AM
Registered Member #153

dorobant-cunosc regulile si le respect.Nu e prima oara cand scriu aici despre Ciolponea,insa prima oara nu i-am dat numele.Ca de obicei cand e vorba despre unitatea speciala din Tg.Mures,americanii ne-au luat-o inainte si au publicat de-asta vara numele comandantului.De-atunci a aparut si-n presa romaneasca informatia.Chiar si-asa m-am gandit bine daca sa scriu despre el si am decis s-o fac pentru ca trebuie sa ne mandrim cu oameni ca el:profesionisti adevarati cu pasiune pentru ceea ce fac.Si pe vremuri a avut curajul sa spuna adevaruri care poate n-au placut unora (la un moment dat,desi luase locul 1 la o testare pentru un curs,la curs a plecat un pilos,cum se obisnuia ).
Este adevarat,un comandant de unitate speciala nu trebuie sa apara in lumina reflectoarelor, insa militarii trebuie sa stie ca unitatile noastre speciale sunt conduse de oameni competenti,adevarati lideri.Cu oameni ca Ciolponea trebuie sa ne mandrim,pentru ca in spatele carierei lor stau mii de ore de munca si foarte multe renuntari si pentru ca au reusit prin competenta si profesionalism,nu prin proptele.
Citeam in seara asta un articol din Adevarul in care sunt descrise conditiile in care lucreaza unii sefi din MIRA :"Condiţii deosebite de muncă: condiţii de pericol deosebit; desfăşurarea activităţii sub influenţa câmpurilor electromagnetice de radiofrecvenţă. Riscuri implicate de post: expunerea la câmpuri electromagnetice; solicitări neuropsihosenzoriale. Afecţiuni ale coloanei vertebrale şi ale analizatorului vizual"
sau
"condiţii deosebite de muncă: „activitate în general statică, cu volum mare de operaţii mentale complexe, presupunând un nivel de atenţie ridicat (...), implicând solicitări neuropsihice mari din cauza necesităţii modificării planurilor de muncă (...)"
si faceam comparatia intre banii pe care ii iau oamenii astia lucrand in "conditii de pericol deosebit" si banii pe care ii iau militarii care isi risca viata in mod curent in teatru sau prin alte parti.Si cum tragand linie dupa cativa ani de munca se intreaba daca merita sa-ti petreci viata prin poligoane si prin pustiu in vreme ce "baietii destepti" care "s-au orientat" se plimba cu ...(numiti voi masina),au deja apartament/vila si-si fac vacantele prin locatii trendy.

Ministrul Stanisoara are toate calitatile sa devina cel mai bun Ministru al Apararii de dupa '89.Singura speranta pe care o am eu este ca una dintre primele vizite pe care le va face in afara tarii sa fie in Afghanistan unde sa vorbeasca cu militarii.

warlord-am inteles,te eschivezi.Eram curios daca initialele comandantului despre care vorbesti erau P.D.

Batalioanele de Misiuni Speciale au fost printre primele unitati profesioniste (si la propriu si la figurat) din Armata,au trimis primele efective intr-o misiune externa dupa 1989 (ma refer la misiunea din Arabia Saudita pe vremea primului Razboi din Golf).Nu trebuie confundate cu unitatile de parasutisti,rolul lor era altul.Erau subordonate Brigazilor de Parasutisti.
Cum orice lucru bun trebuie sa aiba un sfarsit ,s-au desfiintat sau au fost transformate in unitati de parasutisti clasice pe la inceputul deceniului.Multa vreme,pana la aparitia FRR,ei au constituit prima forta de reactie a Armatei Romane (alaturi de alte cateva unitati) si vremurile alea au fost destul de tulburi (lovitura de stat de la Moscova,evenimentele din fosta Yugoslavie etc.).Pacat ca incet incet unitatile alea incep sa fie uitate (inainte macar de a fi fost cunoscute ).Dar nu putem ramane incremeniti in proiect.

Back to top
dorobant
Mon Dec 29 2008, 08:28AM

Registered Member #457

mihai, multumesc.
Armata Romana are oameni de valoare, comandanti (pe toate treptele ierarhiei) bine pregatiti in toate domeniile si specialitatile. Din afara institutiei nu prea se vede, armata inca nu vrea sa devina atat de transparenta.
Back to top
mihai
Tue Dec 30 2008, 08:18AM
Registered Member #153

LINK
Materialele realizate de Adelin Petrişor prezintă activitatea trupelor speciale române în Afganistan.

dorobant-nu stiu de ce mi-ai multumit,dar cu placere .
Back to top
pui_mic
Tue Dec 30 2008, 12:06PM
Registered Member #636

mihai ai facut o comparatie intre banii pe care ii iau imbuibatii de la MIRA si salariul militarilor din teatre....intradevar diferenta e mare....dar trupele speciale ale MIRA(oricare dintre ele)sunt mult mai prost platite....si cred ca fosile de tipul astora de pe la MIRA exista si pe la MAP...doar ca astora nu prea le place fata lor pe sticla!!si ca sa revin on topic...baietii care au participat la concursul din august s-au descurcat bine pt prima lor experienta de acest fel!!si stiu ce vb!!
Back to top
dorobant
Tue Dec 30 2008, 06:19PM

Registered Member #457

Adelin a' lu' medelin vorbeste pentru rating ... niciodata, nicaieri, un militar, indiferent de tara care l-a trimis in misiune nu va fi vanator de "capete". Militarii isi fac datoria pe specificul misiunii ... cei care sunt in tema stiu.
Misiunile pot fi diverse (PKO, PSO, PEO ... ) si inca cateva ...
Back to top
free sky
Tue Jan 06 2009, 03:09PM
Registered Member #4

LINK
Back to top
kaliber
Tue Jan 06 2009, 06:58PM
Registered Member #806

am vazut filmuletele lui Adelin Petrisor si am remarcat(in sf)cateva lucruri bune:
-baietii nostri purtau barba-deci s-a putut trece peste super rigidele regulamente militare
-am vazut ca la tragere tineau armele in pozitiile premergatoare,avand tevile indreptate catre sol la un ungi de 45.deci numai folosesc scoala ruseasca
- din acele pozitii trageau focuri duble(double top sau shot cum vreti voi sa le numim)plus ca faceau si schimb de arme adica treceau de la pm. la pistol
-trageau din deplasare
arata a scoala americana de tragere deci un inceput bun
Back to top
1 User said Thank to kaliber for this Post :
 Ivan75R (19 Dec 2016, 17:55)
Leul Alb
Tue Jan 06 2009, 08:41PM
whiteboy
Registered Member #1283

pe mine m-a intrigat un pic accentul celui care spunea despre operatiunea impotriva lui bobi...zici ca era strain sau din vreo regiune indepartata din Moldova...sau asa o fi vrut el sa vorbeasca?
Back to top
Leul Alb
Tue Jan 06 2009, 10:19PM
whiteboy
Registered Member #1283

Si in primul Razboi din Golf nu fusesera trimisi sanitari romani?Sau asta era...oficial?
Back to top
apkah
Tue Jan 06 2009, 10:51PM
arcan
Registered Member #566

Totusi...e cineva aici care crede sincer ca in Afganistan se lupta cu teroristii ??Chiar mai credem gogorita americana??
Back to top
mihai
Wed Jan 07 2009, 01:30PM
Registered Member #153

pui mic-la multi ani! Nu uita ca militarii stau 6 luni in teatre si efectivele se rotesc.In restul timpului veniturile lor sunt mult mai mici.Sigur ca exista si la MApN oameni de genul ala...Eu am o pasiune pentru cei de la PR care au ramas tot pe undeva prin anii '80,n-au auzit de Youtube,de exemplu.In 50 de ani o sa faca si ei poate ceva de genul asta LINK ,dar marele dezavantaj este ca implicand costuri zero, n-ar mai putea solicita bugete umflate .

dorobant-americanii au scos o disciplina care se numeste chiar asa: manhunt.

kaliber- la multi ani! Cercetasii poarta barba in teatru de ani buni pentru o mai buna integrare in mediu, o mai buna interactiune cu localnicii etc.Purtatul barbii are si unele dezavantaje pentru anumite misiuni pentru ca a inceput sa fie indiciu de demascare.Talibanii nu-s tampiti si au informatori care anunta de fiecare data cand in zona apar militari cu barba (stiu ca sunt de la fortele speciale).O solutie ar fi sa li se permita tuturor militarilor sa poarte barba in teatru,dar din considerente de disciplina,nu se face asta.
Cat despre indreptarea tevilor la 45 spre sol,Seals de exemplu,am vazu ca uneori tineau armele la 90,dar in sus,nu stiu din ce motiv.Poate ma lamureste si pe mine cineva.

Leul Alb- Cei de la Misiuni Speciale trimisi in Arabia Saudita erau militari in termen si au fost trimisi sa faca garda,nu altceva.

arcan- Poate ne explici tu cu cine se lupta NATO in Afghanistan.

Back to top
spk
Wed Jan 07 2009, 02:30PM
primum non nocere

Registered Member #537

practic pare mai eficient sa tii arma la 45 de grade, o aduci mai repede in "baterie" e mai comod si e de preferat arma sa fie ceva mai scurta, o arma lunga e greu de manevrat mai ales in razboiul urban din ziua de azi, de aia multi prefera M4 in loc de M16
Back to top
apkah
Thu Jan 08 2009, 02:35PM
arcan
Registered Member #566

Mihai-la multi ani !...hmmm...buna intrebare...parerea mea, e ca acolo se lupta cu un popor care isi apara patria.
Sa nu uitam ca americanii sint acolo pentru diverse scopuri economice, printre care si zacamintele de metale rare din zona, si pentru a mai testa ceva armament, si nu pentru a-l prinde pe Ben Laden sau pentru a instaura democratia.
Credeam ca sintem destul de maturi cei de pe forum sa vedem peste propaganda.
idem si in Iraq .partea una e ca ne formam luptatori de elita acolo cu experienta de front , vitali pentru orice armata.( asta fac si americanii printre altele )
Ca standardele lor de viata, civilizatie , cultura sau mai stiu eu ce , nu sint conforme cu ale culturii occidentale,deja e cu totul altceva .
iti scuz sarcasmul.

[ Edited Thu Jan 08 2009, 02:36PM ]
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF