Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Intelligence-ul romanesc

<< Previous thread | Next thread >>
Miturile securitatii
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Boribum
Fri Oct 25 2013, 01:57AM
boribum
Registered Member #2395

Contraspionii armatei apartineau de Directia a IV-a a D.S.S . Erau,adica,securisti (patrioti,profesionisti,suflete bune,etc.,desigur).
Ceea ce e sigur (va spun ca am practicat chestia,si a functionat fara nicio piedica) este ca va puteti vedea dosarul (daca aveti) la CNSAS. Daca aveti,îl puteti consulta. Daca nu aveti,va informeaza ca nu sunteti în evidente. Deasemenea (si asta a fost cazul meu,eu neavând dosar de Securitate pe stil vechi ,vârsta oblige) puteti consulta dosarul/dosarele rudelor de gradul I si II decedate sau disparute. Trebuie doar sa faceti dovada filiatiei.

Anecdota : în 1995,la U.M 01971,m-a întrebat un capitan daca vreau "sa lucram împreuna". Am zis "da,cu placere !" gândindu-ma ca o sa ma întrebe chestii soldatesti tehnice,una-alta.Omul mi-a explicat ca el e ofiterul CI al unitatii,ca vrea sa cunoasca starea de spirit din Grup (eram pe Grupuri acolo,nu companii) si ca o sa comunicam prin "casute moarte",coduri si alte prostii (tehnic,era asa : el lasa un biletel ascuns într-o toaleta,eu îl luam,îl citeam,si-i raspundeam cu al bilet lasat în alt closet). Deja ca nu e genul meu,asta cu turnatoria,dar sistemul lui cu biletele la closet m-a înduiosat tare de tot. Am zis "OK,asa facem,cum aud ceva interesant,va caut" si nu am luat niciodata niciun bilet de nicaieri,si nici scris vreunul. S-a uitat ala lung dupa mine de vreo doua ori,dar de vorbit nu mi-a mai vorbit niciodata. O fi înteles ca vreme de un an n-am auzit nimic interesant ?!

Cam asa era cu CI-stul dintr-o unitate de forte speciale la nivelul anului de gratie 1995.

Si ca sa nu închei pe un ton malitios la adresa CI-stilor români,va spun ca am întâlnit si aici niste cozi de topor de mai mare dragul. Cu cât erau mai mici în grad si cu vechime mai mare în serviciu,cu atât mai stupizi.Atât de stupizi încât au facut un dosar unui prieten ofiter la care mai mergeam în vizita uneori,si ai carui vecini (era bloc militar) au facut o nota ca primeste vizita unui strain (îl învatam limba româna,si aia ne mai auzeau). Si au facut un dosarel,si l-au chemat pe prieten la "ancheta" ! Poveste de acum 15 ani. Securismul asta e o stare de spirit internationala.

Despre pataniile acestui prieten la summit-ul NATO de la Bucuresti,într-un episod viitor

[ Edited Fri Oct 25 2013, 02:08AM ]
Back to top
djebel
Fri Oct 25 2013, 12:02PM
Registered Member #3603

Stupizi e putin spus! In timpul ultimului Congres, grupa de serviciu "insotea" tomberonul de gunoi la buncar cu cantec, ca asa vroia cdt-ul de companie. Dar a inghetat cand noi behaiam "Il urmam cu totii avantati/Pe-ntaiul barbat dintre barbati/E Nicolae Ceausescu...bla, bla, bla" cu tomberonul in frunte. Culmea e ca era si trimisul de la Bucuresti care a cerut ofiterului CI sa fim supravegheati indeaproape. Ceausescu=tomberon de gunoi. Noroc ca a venit Revolutia.
@Kati Teodoroiu, iti mai aduci aminte?

Edit: instigator-moi, behaitor sef-@Kati.

[ Edited Fri Oct 25 2013, 12:04PM ]
Back to top
1 User said Thank to djebel for this Post :
 Mihais (25 Oct 2013, 15:49)
Pârvu Florin
Fri Nov 07 2014, 10:52PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287

„în 1989, numărul informatorilor înregistraţi în evidenţele securităţii a fost declarat ca fiind în jur de 400.000 dintre care peste 137.000 erau activi”

LINK , pagina 21

WTF???????

Adică în 89, un român din 16, și când spun un român din 16 mă refer la toți românii, de la ăl cu țâța-n gură pân' la ăl cu barba sură, că dacă luăm în calcul populația cu adevărat activă, raportul ăsta cred că se duce liniștit la un român din 10-12, dădea cu subsemnatul la Securitate???

Dumnezeule mare, dacă e adevărat, nu e deloc de mirare că suntem o națiune de psihopați!

Edit: vai de aritmetica mea!

E 160, nu 16, e 100-120, nu 10-12.

"La sfârşitul anului 1989 se apreciază că securitatea dispunea de o reţea informativă care se cifra în jurul unui milion de oameni"

LINK , pagina 17

deci un om din 20 sprijinea dintr-un motiv sau altul, într-un fel sau altul, Securitatea.

[ Edited Sat Nov 08 2014, 11:32AM ]
Back to top
3 User said Thank to Pârvu Florin for this Post :
 Bendis (07 Nov 2014, 23:13) , Respect4you (08 Nov 2014, 10:44) , Boribum (08 Nov 2014, 19:06)
Boribum
Sat Nov 08 2014, 07:06PM
boribum
Registered Member #2395

Propensiunea poporului nostru catre tradare,delatiune,calomnie si lasitate nu este un lucru inventat,domnule Pârvu Florin. Nu e nostim,dar nu suntem nici unguri,nici polonezi,nici cehi ori slovaci. Cel putin nu în fata istoriei asteia recente,moderne,contemporane... . C'est comme ça et on y peut rien. Si toate exemplele contrare acestei afirmatii nu fac decât sa o confirme si mai abitir.
Back to top
ALM
Sat Nov 08 2014, 07:41PM
Registered Member #2039

Ştiu că România este oaia neagră a lumii şi că poporul român este bla, bla, bla. Sigur că ne facem că nu ştim cum adună informaţii statele cele mai "democrate" şi presupunem că se face prin metode legate de spiritism. Apoi, poate ar trebui să ne ruşinăm că doar un român din 16 a fost (este?) informator când, în SUA par example, delaţiunea este o datorie patriotică.

Se pare că nici după 25 de ani nu reuşim să separăm culegerea de informaţii de poliţia politică. Sunt unii care bat toba cerând intensificarea prevenţiei. Cum se poate face prevenţia fără informaţii? Cu bobi, cu Tarot?
Back to top
Boribum
Sat Nov 08 2014, 07:59PM
boribum
Registered Member #2395

Ah,dar nu am spus în niciun fel ca altii ar fi mai cu stea în frunte ! Francezul ala bun si constiincios a denuntat evreii si a colaborat cu Vichy-ul cât a putut el de bine,de exemplu.

Dar era vorba de comportamentul în fata regimului comunist si a colaborationismului nostru cu el,al nostru prin raportare la cehi,polonezi,unguri,etc. Totusi,nu as asemui turnatoria la Securitate (soldata uneori cu moartea turnatului,mai rar cu deconspirarea vreunui spion care traia clandestin în România si transmitea imperialistilor programul de la Alimentara...) cu "turnatoria" la CIA/NSA/FBI/DGSI/MI-5,6,7 etc...a unuia care vrea sa moara pentru dumnezeul lui si sa ne ia si pe noi cu el (de exemplu).

Pâna la urma,cât din D.S.S era îndreptat catre interior,si cât catre exterior ? Îmi amintesc de graniceri,pe vremea aia : stateau cu pusca catre tara,nu catre "inamic".

Back to top
ALM
Sat Nov 08 2014, 08:38PM
Registered Member #2039

Înţeleg, de dragul demonstraţiei aţi băgat şi grănicerii în DSS. Poate aşa o fi fost, eu nu am ... informaţii. Aş vrea să ne raportăm la cehi, polonezi şi, mai ales, la unguri. Memoria mea e slabă dar, parcă-mi aduc aminte ce făceau ungurii cu evreii civili, cum se duceau ei "la pont". Şi, mai recent, grănicerii lor nu erau orientaţi tot ca şi grănicerii noştrii? Cum sunteţi mai bine informat, fiindcă văd că puteţi face comparaţii, nu ar fi mai util să ne spuneţi câţi informatori, raportat la un număr de locuitori (10, 100, 1000), aveau (au) ţările în discuţie? Să comentăm cu cifrele "pe masă"?

Ca să revin la topic (Miturile Securităţii), citez din Wikipedia: "Un grup de ofițeri ai SRI a încercat să distrugă documente ale fostei Securități. În prima fază, s-a încercat distrugerea dosarelor la fabricile de tocat hârtie de la Grădiștea și Scăieni, dar muncitorii de acolo nu au colaborat. Atunci, colonelul Nicolae Bordeianu a transportat cca. 90 de saci cu documente la o rudă care avea un cuptor de pâine la Berevoiești." Arhivele Securităţii aveau zeci (poate sute) de tone de documente. Presupunând că într-un sac încăpeau îndesat 50 de kilograme, 90 de saci abia fac 4.5 tone. Nu pare hazlie "informaţia"? Dacă este reală, presupun că erau dosarele celor aleşi să devină revoluţionari de frunte. Cum "descoperirea" a avut loc la un an de la decembriadă, am voie să cred că e vorba de o acţiune de manipulare-intoxicare, cu scopul de a crea "vinovatul ideal"?
Back to top
Boribum
Sat Nov 08 2014, 09:01PM
boribum
Registered Member #2395

Sincer sa fiu,nu am cifre (dar promit sa caut,si repede). Am o idee despre AVH,dar cifrele -din nou- îmi scapa. Totusi,personal am senzatia ca o insurectie precum cea a Budapestei în '56,o primavara pragheza sau un Solidarnosc mai spala din mizeria colaborationismului (cât a fost el,si chiar ar fi interesant de vazut cum au stat tarile blocului de Est,de la Estonia la Polonia trecând prin România si Albania).
Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 me (24 Nov 2014, 21:48)
Boribum
Sat Nov 08 2014, 09:03PM
boribum
Registered Member #2395

ALM wrote ...

parcă-mi aduc aminte ce făceau ungurii cu evreii civili, cum se duceau ei "la pont". Şi, mai recent, grănicerii lor nu erau orientaţi tot ca şi grănicerii noştrii?

Domnule ALM,explicarea (remarcati ca nu spun justificarea) actelor noastre prin comparatie cu ale altora nu e chiar cel mai potrivit fel de abordare. Mai ales ca nu le faceam altora ceva (bun sau rau) ci noua însine.
Back to top
djebel
Sat Nov 08 2014, 09:51PM
Registered Member #3603

ALM wrote ...

Înţeleg, de dragul demonstraţiei aţi băgat şi grănicerii în DSS. Poate aşa o fi fost, eu nu am ... informaţii.

Cel putin intre 11.07.1956 si 20.02.1960:

Prin HCM nr.1361/11.07.1956 structura M.I. era constituita din Departamentul Securitatii si Departamentul Internelor. La Directia Securitatii se aflau Trupele de Securitate, Trupele de Graniceri si Trupele de Paza.
LINK
Back to top
Mihais
Sat Nov 08 2014, 10:51PM

Registered Member #2323

Boribum wrote ...

Sincer sa fiu,nu am cifre (dar promit sa caut,si repede). Am o idee despre AVH,dar cifrele -din nou- îmi scapa. Totusi,personal am senzatia ca o insurectie precum cea a Budapestei în '56,o primavara pragheza sau un Solidarnosc mai spala din mizeria colaborationismului (cât a fost el,si chiar ar fi interesant de vazut cum au stat tarile blocului de Est,de la Estonia la Polonia trecând prin România si Albania).

Estonia si Letonia-Fratii Padurii,pana prin 47-48.Supravietuitorii sunt acum onorati prin marsuri si monumente.Ioropa si Maica Rusia zic ca se incurajeaza fascismul.Deh,daca Waffen SS era singura posibilitate de a lupta pt. tarile lor,acolo s-au inrolat oamenii.
Lituania-ei n-au avut Waffen SS,dar au avut o extinsa miscare de partizani dupa razboi.Aliatii de nadejde tot trimiteau vorba ca acusi-acusi vin eliberatorii,le trimit echipamente etc... Au venit abia mai amu.Au fost vreo 15000 partizani si sustinatori in momentul maxim.Ultimii au cazut pe la sfarsitul anilor 50.Astia au fost cei mai duri,intrucat lichidau si alogeni adusi de sovietici.Ca urmare au cei mai putini rusnaci dintre tarile baltice.
Polonia-au avut un mic razboi civil dupa razboi,intre fosti partizani si comuisti.S-a terminat repede.
Ucraina-astia au ramas banderoviti pana azi,dupa mintea gargaragiilor rusi.UPA a rezistat pana prin 48-49.
Cehii,slovacii si ungurii,nimic(sau nimic de care sa stiu).Fara partizani,dar au compensat altfel.
Iugoslavii au avut tura de razboi civil concomitent cu razboiul mondial.
Grecii au avut si ei un razboi civil,cu baietii rai sustinuti de regimurile vecine si fratesti.Dar cum ei au picat in partea fericita a cortinei,baietii buni au castigat.

Miscarea noastra de partizani se deosebeste de ce a fost la nord de noi prin faptul ca a fost ceva spontan,prin longevitate si prin aria mare de raspandire.La ucrainieni,baltici si polonezi,miscarile clandestine erau gata facute si se bateau intr-o veselie cu comunistii de ceva vreme.
La noi problema este ca dupa 64 si mai ales 68 apare o dilema.Cu cine ne batem,cu rusii sau cu comunismul?La momentul respectiv,am ales sa ne batem cu rusii.Nu stiu cat de rationala sau de instinctiva a fost alegerea,dar atunci era o justificare sanatoasa.Suntem unici in cadrul Pactului.
Din fericire,nu s-a pus problema de paruiala.Citind documente americane din perioada respectiva,la nivel inalt americanii au rasuflat usurati cand cu 68 si schimbarea de macaz.Romania neutra in caz de razboi insemna ca NATO are doar Germania de aparat la modul serios.Bonus,cel putin 10 divizii sovietice iesite din joc.
Doar cu Bulgaria in fata Greciei si Turciei,viata e suportabila pe flancul drept.Cu 15-20 de divizii sovietice in Bulgaria,Grecia e in pericol,iar caderea Greciei inseamna aviatia navala sovietica peste estul Mediteranei si pierderea Bosforului.

Din fericire,nu am dezamagit.Am indeplinit misiunea data de la 1856.Am stat in calea Rusiei,chit ca uneori doar cat sa se impiedice .
Back to top
2 User said Thank to Mihais for this Post :
 ALM (08 Nov 2014, 22:56) , djebel (08 Nov 2014, 23:07)
ALM
Sat Nov 08 2014, 10:54PM
Registered Member #2039

Boribum wrote ...

...
Totusi,personal am senzatia ca o insurectie precum cea a Budapestei în '56,o primavara pragheza sau un Solidarnosc mai spala din mizeria colaborationismului (cât a fost el,si chiar ar fi interesant de vazut cum au stat tarile blocului de Est,de la Estonia la Polonia trecând prin România si Albania).

Poate mişcarea de la Budapesta a avut loc acolo fiindcă ei n-au decât nişte munţi simbolici (Bukk). Este adevărat că la noi rezistenţa din munţi a fost anihilată în 1958, dar anihilarea a fost cel puţin la fel de crâncenă şi sângeroasă. Altfel, nu înţeleg comparaţiile. Primăvara de la Praga a avut loc din iniţiativa partidului şi a administraţiei de stat, Solidarność a fost acceptată, cu scrâşnete, de partid şi de stat. Cu ce să comparăm? Cu Valea Jiului (1977), cu Braşov (1987)? Astea n-au fost bune? Românii chiar au fost nişte oi?

Domnule Djebel, era vorba de DSS, înfiinţată în 22 iulie 1967, pe baza Decretului nr.710, după masivele epurări din perioada 1960-1965. Vreţi să ne oprim la Securitatea Poporului, a lui Pantiuşa, ne oprim! Numai că, în acea perioadă, a avut loc cea mai cruntă epurare a ... poporului român!

Mai am o singură remarcă: uitându-ne continuu la istorie, pierdem din vedere prezentul şi viitorul! După părerea mea, acum, Securitatea este împrăştiată în diferite alte structuri, din care unele sunt puternic influenţate politic ...
Back to top
djebel
Sat Nov 08 2014, 11:09PM
Registered Member #3603

Mihais wrote ...

...si comuisti...

Aha! Astia ce ideologie aveau?
Back to top
djebel
Sat Nov 08 2014, 11:20PM
Registered Member #3603

Domnule ALM, am coborat ceva mai spre origini, dincolo de momentul 1967. Adevarul e ca arma graniceri a fost una dintre cele mai politizate arme de la noi, indiferent de ministerul din care a facut parte (MFA, MI, MApN).
Back to top
Mihais
Sat Nov 08 2014, 11:38PM

Registered Member #2323

djebel wrote ...

Mihais wrote ...

...si comuisti...

Aha! Astia ce ideologie aveau?

''Sculați, voi oropsiți ai vieții,
Voi, osîndiți la foame, sus!''

O ideologie flamanda,evident.Flamanda de litere.Dar e o eroare ce o voi face deliberat in viitor.Prea suna potrivit.

Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF