Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Intelligence-ul romanesc

<< Previous thread | Next thread >>
Miturile securitatii
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Surry
Fri Sep 10 2010, 10:45PM
Cogito
Registered Member #1945

Din cei stiuti sau din cei nestiuti?
Back to top
Mihais
Fri Sep 10 2010, 11:05PM

Registered Member #2323

Eu stiu numai unul care a muscat tarana.Deci oricare altii ar fi necunoscuti pt. mine.Aia care au muscat-o ''accidental'' sunt necunoscuti si pt tine si pt. restul.
Back to top
ALM
Sat Sep 11 2010, 06:10PM
Registered Member #2039

ACH Boribum wrote ...

... Hai mai bine sa vorbim despre ai nostri,româneste,începând (daca se poate) cu 30 August 1948 si terminând cu 22 Decembrie 1989. Este,poate,dificil,întrucât nu au venit de nicaieri si nu au disparut dupa acea data.Dar în mod cert nu este imposibil.

Înainte de 30 august 1948 …

„Reforma Securităţii" a început imediat după 23 august 1944, când Ministerul Afacerilor Interne a fost infiltrat masiv de comuniști alogeni, majoritatea covârşitoare fiind „daruiţi” de ocupantul sovietic. Securitatea a fost creată de SMERŞ, o divizie a NKVD, având ca misiune înlocuirea serviciilor secrete din țările ocupate de URSS cu structuri de tip sovietic. Unitatea SMERȘ din România, numită Brigata Mobilă, a fost condusă, până în 1948, de colonelul NKVD Boris Grünberg, care folosea, în România, numele Alexandru Nicolski. În faza Brigăzii Mobile, misiunea principală a Securităţii era aceea de reprimare totală a partidelor politice şi a cetăţenilor care nu aderau cu entuziasm la “comunism” (stalinism). Pentru a argumenta afirmaţiile din prima frază, este necesară o cunoaştere a celor care, după faza Brigăzii Mobile, vor intra şi in componenţa Direcției Generale a Securității Poporului (DGSP):
- Colonel Dulberger Mişu - şeful Direcţiei a VI-a Cercetări Penale;
- Gleuvacov Andrei şi Mihailo Nedelciu - şefi de Direcţie Centrală;
- Matuşevici Nathan şi Maravec - anchetatori penali;
- Popigg Adalbert (Popic) - inspector şef.

Dulberger Mişu, alias Dulgheru Mihai, a condus în perioada 1945-1952, anchetele în Brigada Mobilă, fiind apoi numit director în Direcţia Generală a Securităţii Poporului. De notat că, în 1987, a emigrat în Israel. În subordinea lui Dulberger Mişu au lucrat ca anchetatori:
- Aritonovici Samuel (Antoniu Sami) - director adjunct la Direcţia Anchete Penale, între 1948-1952. Şi el a emigrat în Israel;
- Mathusevici Nathan (Andreescu Matusei), anchetator la Brigada Mobilă între 1946-1948 şi la Direcţia Anchete Penale între 1948-1962;
- Răzvan Sergiu, locţiitor de serviciu între 1948-1953. Şi el va emigra în Israel;
- Ceaslovski - şef serviciu între 1947-1953;
- Neidman Gingol - consilier în 1947-1953 şi profesor la Şcoala de Securitate Băneasa. Va emigra în SUA;
- Simion Jacques - locţiitor şef serviciu 1947-1962. Va emigra în Israel;
- Rusu Mircea - anchetator 1947-1956. Plecat în SUA.
- Davidovici Leon (Mureşan) - anchetator 1948-1958. Va emigra în SUA;
- Franco Sandu - anchetator 1947-1956. Va emigra în Israel;
- Lenobel Barbu - anchetator 1948-1956;
- Micle Tedy - anchetator 1948-1956. Va emigra în Israel;
- Mahler William - anchetator 1952-1956. Va pleca în Israel.
La cei de mai sus se adaugă: Flamboly Telemaques, Segal Luiza, Hossu Estera, Gersohn Clara, Hebert Estera,Wincler Victoria, Mateescu Elle, anchetatori care vor emigra cu toţii. N-aş vrea sa fiu acuzat de antisemitism după această înşiruire de nume şi nici după ce voi scrie că, până în 1962, în Policlinica Ministerului de Interne, 99% din cadre erau evrei. Ce se întâmplase cu medicii români? Dar cu ofiterii si intelectualii? Pieriseră cu toţii în razboi, erau la reeducare sau erau indezirabili?

Evident că nu putem să scăpăm din vedere şi cozile de topor autohtone. Despre ele nu ştiu mare lucru, decât că proveneau din rândul rândaşilor şi muncitorilor necalificaţi, analfabeţi şi plini de ura faţă de “burgheji”. Acest lucru nu trebuie să ne mire tocmai pe noi, cei care am trait acum două decenii o “revoluţie” şi câteva mineriade.

Să zicem că în acest episod nu l-am scos “basma curată” pe Dulgheru. “Profesionalismul” lui a avut două faţete: una care l-a propulsat in ierarhia poliţiei politice şi alta care l-a definit ca fiind un abject torţionar. Despre Tudor Sepeanu voi comenta după 30 august 1948 …

Notă: Materialul este o compilaţie din diferite surse, a căror probitate nu pot să o certific.
Back to top
Boribum
Sat Sep 11 2010, 08:34PM
boribum
Registered Member #2395

ALM wrote ...

N-aş vrea sa fiu acuzat de antisemitism după această înşiruire de nume şi nici după ce voi scrie că, până în 1962, în Policlinica Ministerului de Interne, 99% din cadre erau evrei.

Asta este realitatea. Ca au fost doar niste oportunisti ordinari (în cel mai bun caz) sau niste bestii idealiste,ce este sigur e ca erau...ce erau. Ar fi ridicol sa fiti acuzat de antisemitism !
Back to top
Surry
Sat Sep 11 2010, 09:17PM
Cogito
Registered Member #1945

ACH ,prea dai in toti si in toate,ai radacini pur ariene ? Nu de alta dar sa stim si noi cum ne cataloghezi pe noi restul cu ochi caprui si piele maslinie sau barba roscata si ten deschis cu putini pistrui presarati.
"Ordinari" zici,care ar fi pentru tine aceia demni de respect din acei ani?
Jocul asta de-a contrainformatiile pe motiv de protectia cadrelor in situatia in care ii injuri pe toti mie mi se pare suspect.
Istoria poate fi discutata ,analizata ,descoperita in cazul topicului nostru, dar chiar asa sa fiti si Inchizitorul si calaul atator generatii nu vi se pare cam mult?
Back to top
Mihais
Sat Sep 11 2010, 09:45PM

Registered Member #2323

Surry,va rog sa va rezolvati problemele personale in privat.Mersi frumos.

ACH,statul lituanian si justitia sa au fost acuzate de antisemitism pt.
ca au avut tupeul sa investigheze activitatile de partizan ale lui Yitzak Arad,fost director al Yad Vashem.Omul ar fi scris in memorii cum a lichidat satele lituaniene cu tot cu ''fascistii'' din ele.Habar nu am unde-i adevarul in speta asta si nici nu conteaza.Ideea e ca investigatiile sunt verboten dupa mintea unora.

[ Edited Sat Sep 11 2010, 09:52PM ]
Back to top
msimula
Sat Sep 11 2010, 10:51PM
Registered Member #2287

@ACH Boribum
Salut blondule, arianule ce esti.
@SURRY
Nu mai fi suparata, fiecare cu parerea sa, oricum anii ’47-’60, au fost ani grei … si pentru unii si pentru altii.
Back to top
ALM
Sat Sep 11 2010, 11:01PM
Registered Member #2039

Stimati colegi, a vorbi despre romani arieni este un nonsens ca si asemanarea intre STAS si parastas. Am inteles la ce va referiti dar este pacat de Dumnezeu sa educam gresit tinerii. Eu n-am gasit nimic deplasat in replica lui ACH Boribum si chiar am remarcat ca a fost extrem de retinut, tinand seama de amintirile grele pe care le are. Are dreptul sa fie inchizitor, cu conditia sa-i luam chibriturile ...
Back to top
msimula
Sat Sep 11 2010, 11:17PM
Registered Member #2287

Off topic
Imi cer scuze, am retinut, daca sambata seara nu se poate strecura o gluma sau o aluzie la ceva scris mai sus ... . Am afirmat, ca acei ani au fost foarte complicati, atat si nimic mai mult.
Back to top
Boribum
Sat Sep 11 2010, 11:28PM
boribum
Registered Member #2395

SURRY wrote ...

ACH ,prea dai in toti si in toate,ai radacini pur ariene ? Nu de alta dar sa stim si noi cum ne cataloghezi pe noi restul cu ochi caprui si piele maslinie sau barba roscata si ten deschis cu putini pistrui presarati.
"Ordinari" zici,care ar fi pentru tine aceia demni de respect din acei ani?
Jocul asta de-a contrainformatiile pe motiv de protectia cadrelor in situatia in care ii injuri pe toti mie mi se pare suspect.
Istoria poate fi discutata ,analizata ,descoperita in cazul topicului nostru, dar chiar asa sa fiti si Inchizitorul si calaul atator generatii nu vi se pare cam mult?

Surry,îti raspund într-o încercare aproape disperata de a te face sa întelegi : citeste replica lui ALM,citeste si ce am zis eu,bea un pahar cu apa si gândeste-te la ce ai scris. Daca chestia asta te enerveaza,o repet : da,securistii tai de prima ora au fost în proportie de 90 la suta niste criminali ,chiar daca ai descoperit matale ca îi poti privi în ochi,de jos în sus. Eu nu stiu ce studii îti lipsesc pentru a pricepe câteva fraze în limba româna... .

Înca o data : daca cei numiti de ALM erau de origine evreiasca,asta nu-i absolva nicidecum de ororile pe care le-au facut. Daca se chemau Ionescu sau Popescu,tot niste criminali erau. Am spus ca erau în cel mai bun caz niste oportunisti ordinari.

Cititi,fratilor,mai cu calm. Sau o fi parerea majoritatii ca domnii pomeniti de ALM erau niste patrioti iubitori de adevar si tara...
Back to top
Boribum
Sat Sep 11 2010, 11:38PM
boribum
Registered Member #2395

@Surry : cum mi se întâmpla sa folosec uneori cuvinte care îti pot rani sensibilitatea,si la ore înaintate,îmi permit sa îti sugerez sa consulti link-ul din semnatura mea. Acolo,de exemplu,vei afla ca "ordinar",adjectiv,nu are nimic ofensant,cel putin nu pentru cei la adresa carora l-am folosit. Mai sunt si niste explicatii de constructii gramaticale... . Cu placere.
Back to top
Stel
Sun Sep 12 2010, 02:53AM
Registered Member #2461

@Boribum: Cum poti sa spui ca erau niste oportunisti ordinari cand ei erau niste oportunisti extra-ordinari, niste oportunisti la superlativ?! Si cum poti sa spui ca erau niste bestii idealiste cand ei erau niste bestii realiste si pragmatice?! Iar adjectivul "ordinar" nu are cum sa jigneasca "personalitatile" enumerate de ALM pentru ca inca nu s-au inventat cuvinte care sa poata jigni (suficient) asemenea experimente esuate, asemenea cosmaruri ale naturii.
Back to top
Boribum
Sun Sep 12 2010, 04:43AM
boribum
Registered Member #2395

Ma rog,ce a fost,a fost. Sunt o sumedenie de lucrari care contin documente ale Securitatii,cu nume si fapte si contexte. Parerea mea e ca aceia care au constituit Securitatea anilor '50 ,fie ca erau de origine israelita,islandeza sau argentiniana au fost niste oameni care au facut numai rau : si tarii,si semenilor lor.

Pe mine m-ar interesa altceva ;: sunt foarte curios sa aflu care era motivatia unui tânar,în acei ani '50,sa devina lucrator (expresie consacrata) de Securitate. Nu ma gândesc la cei care au lucrat la Tehnic...si în sensul asta am sa va spun o scurta istorie. Mama,nascuta în 1948,avea un prieten din liceu. Ea a facut Litere,el a facut Politehnica. La terminarea facultatii,fiind sef de promotie,baiatul respectiv a fost invitat (asa stiu eu,poate a fost altfel) sa lucreze la Securitate. Si,prin 1986-87,era colonel. Lucra la Metrou. L-am cunoscut si eu,un domn foarte nostim si artist în felul lui de a fi. A murit acum un an sau doi. Nu cred sa fi fost genul sa bata oamenii prin subsoluri,si nici genul turnator&instigator nu era.

Un alt exemplu : un domn,prieten de familie,care abia dupa '90,într-o seara,a explicat prietenilor foarte apropiati ca dânsul,arhitect cum era,fusese în fapt lt.col de Securitate. Devenise,în anii '90-'91,un foarte apropiat al presedintelui de atunci.

Nu despre motivatiile acestor intelectuali tehnici doream sa vorbesc,caci ele îmi par oarecum evidente. Sunt curios ce si cum i-a facut pe unii sa aspire la o cariera în Securitatea aceea care se ocupa direct de cetatean : cei cu ascultarile,cu anchetele,cu filajele,cei de la contrainformatii în penitenciare.... Cei care au facut posibil,de-a lungul anilor,ca visul acela urât care a fost iepoca de aur sa...existe. Ca au fost cadre ale Securitatii care au lucrat în cercetare,în comert exterior,în spionaj...e normal si a fost cert benefic (nu stiu ce mare cercetare avea România si ce se descoperea pe la noi,dar stiu sigur ca am furat o multime de tehnica din Vest). Ceea ce este,totusi,un lucru bun.Nu neaparat despre aceia doream sa aflu,ci despre cei care,asa cum scriam,au fost în contact direct cu cetateanul. Si daca înteleg perfect motivatiile si aspiratiile unui tânar în anii '68-'70,cele din anii '48-'50 îmi scapa complet. Ma rog,nu complet,dar sunt curios.... .

Mi-ar fi placut,asa,post-factum,sa fac parte dintr-o natiune care sa fi constituit,imediat dupa 1990,un pandant al Istitutului Wiesenthal : un Institut care sa se ocupe -repede si bine- cu gasirea în lume a acelor tortionari ai anilor '50. Nu sa fie omorâti,sau condamnati.Nu. Dar sa se spuna,atunci,(de exemplu) : capitanul X,care în perioada Y a implementat reeducarea la Pitesti are vârsta de ...ani si locuieste la ... . Un fel de tablou al rusinii. O sa spuneti ca timpurile nu permiteau,etc. Pe naiba. În fata unei vointe populare,nu exista loc de-ntors. Dar acea preocupare numai nationala nu a fost (ne interesau mai mult Adidasii Torsion si espadrilele Defonseca decât cine ne omorâse parintii si bunicii),si uite ca anii trec si descoperim ca,de fapt,nici nu ne-a prea deranjat asa de tare acea perioada. Nu ?

[ Edited Sun Sep 12 2010, 04:57AM ]
Back to top
Mihais
Sun Sep 12 2010, 08:13AM

Registered Member #2323

Mon ACH,pentru a cunoste un om da-i putere.E o bautura care se urca repede la cap si provoaca dependenta.De ce goriloii anilor 50 au impuscat femei insarcinate dupa mine e simplu de raspuns:pentru ca puteau.In plus credeau/stiau ca altfel se intorc in cloaca in care traisera pana atunci.Motivatii complexe nu cred ca poti astepta de la un tigan care doarme cu sapca-n cap pt. avea autoritate si in timpul somnului.
Back to top
ALM
Sun Sep 12 2010, 10:25AM
Registered Member #2039

Domnule ACH Boribum,

Am zis să încep cu începutul dar, de fapt, am început cu stângul. Totuşi, primul episod ar fi trebuit să lămurească, cât de cât şi pe scurt, de unde au apărut nişte monştrii, nişte duşmani înfocaţi ai poporului român. România avea în perioada interbelică servicii secrete şi de siguranţă naţională, dar niciodată până la apariţia Brigazii Mobile şi, ulterior, a Securităţii, activitatea acestora nu fusese atât de sângeroasă şi distructivă.

Poate că înşiruirea de nume din acel prim episod nu a avut darul să aducă lumină suficientă la întrebarea “de unde au apărut nişte monştrii”. Toate întrebările pot avea răspunsuri dacă ne ducem către originea fenomenelor. De ce primii torţionari din istoria Securitaţii au fost evrei? Din păcate, în acea vreme, evreii nu puteau sa fie mulţumiţi de suferinţele şi umilinţele la care au fost supuşi inclusiv de români. Majoritatea celor înşiruiţi în lista de mai sus, proveneau din Moldova, Basarabia şi Bucovina de Nord. Cei de pe teritoriile Basarabiei şi Bucovinei de Nord intraseră sub ocupaţia sovietică în 1940. Dintre ei, a fost imediat selecţionat, de către serviciile politico-militare sovietice (care abundau în personal de aceiaşi etnie) , personalul care va fi pregătit pentru acţiuni de propagandă, spionaj, diversiune şi represiune a populaţiei de origine română din teritoriile ocupate. Pe de altă parte, din Moldova, a avut loc un mare exod al evreilor, către URSS, mai ales în urma pogromurilor organizate de fasciştii români.

Nici unii şi nici alţii nu mai aveau motive să iubească Romania. Unii se simţeau părasiţi şi alţii prigoniţi. Aşa ca a fost destul de uşor pentru NKVD să găsească material uman, vorbitor şi de limba română, cu care să acţioneze pe teritoriul României, pentru orice eventualitate. Nu trebuie să scăpăm din vedere ascuţirea urii, după declanşarea operaţiunii München 1941, de recuperare a Basarabiei şi Bucovinei de Nord, operaţiune care a dus la multe atrocităţi de ambele părţi, dar resimţită din plin de evreii din acele teritorii.

Presupun că avem o imagine asupra celor care au venit “de la Moscova”, după 23 august 1944, să “democratizeze” Romania. Ură şi îndoctrinare stalinistă, aşezate cu forţa armelor la conducerea Ministerului Afacerilor Interne, pentru “reforma” statului Român, căzut fără de scăpare în ghearele ocupantului sovietic.

Rămâne problema cozilor de topor autohtone, pe care am să o dezvolt într-un articol următor, fiindcă este cel puţin tot atât de mult de argumentat ca în cazul materialului de faţă şi citirea lui ar deveni obositoare.
Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF