Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: Intelligence-ul romanesc
 
<< Previous thread | Next thread >>
Securistii vechi si noi!
Go to page
  <<        >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Ultra'
Fri Dec 03 2010, 09:19PM
Registered Member #2406
Joined: Fri Dec 25 2009, 01:26PM

Posts: 440
Thanked 52 time in 38 post
Si referitor la cine este Marius Oprea, cel ce nu ii lasa in pace pe securisti, am gasit, dar nu mai stiu pe unde, cine e el de fapt:

Marius Oprea?

Un om care merge sa ne dezgroape mortii in timp ce noi o frecam pe bloguri si-o ardem la o berica. Un om care ne desgroapa mortii, aia ai nostri, aia facuti in anii 50-60-70 din lasitatea noastra, a mea, a lu’ tac-tu, a lu’ ma-ta. Morti impuscati de militieni, de comunisti. Ba, a auzit careva de comunisti?, in mall nu, nu sint Ferrarriurile expuse, nici reducerile afisate, nu. Comunistii au fost insi ca mine, ca tine, ca taica-meu, ca tac-tu, ca maica-mea, ma-ta. Comunistii au fost, pe linga numarul cunoscut de executanti, indiferenta noastra si spiritul nostru de catea, de conservare: sa avem noi papa, sa avem noi functii.

Noi, executanti sau labe triste in viata noastra, am omorit copii, bunici, tati, mame. Oameni.

Marius Oprea nu face decit sa ne dezgroape mortii, sa scoata la iveala indiferenta noastra, inertia, plictisul, varza. Nu cred ca e vreunul dintre noi care sa uite ce a fost, nu e vreunul care sa nu fi avut in familie vreun impuscat de comunisti. De ce tacem?
Back to top
Boribum
Fri Dec 03 2010, 11:59PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1076 time in 756 post
A propos de felul în care e tratată problema aceasta,cam de toată lumea.. Ceva-ceva mă face să cred că nu o să mai condamne pe nimeni şi nimic preşedintele. S-a făcut odată,gata,ajunge. În coadă de peşte,as usual…



Back to top
Stel
Sat Dec 04 2010, 01:55AM
Registered Member #2461
Joined: Fri Jan 08 2010, 08:06AM

Posts: 981
Thanked 56 time in 43 post
Ultra' wrote ...


Ascultam acum doar pe unii ca pe securisti i-am ascultat 50 de ani si ei ne-au adus unde suntem! Gata, chiar nu mai trebuie sa spuna nimic! Spuneai de politic? Pai cine e in politica alaturi de fosti activisti de partid? Exact, ei, securistii... Nu vreau sa te jignesc dar sper ca cei ca tine sa devina din ce in ce mai putini ca sa putem sa ne ridicam si noi in picioare! Si sa reconstruim aceasta tara, sa ne recivilizam si sa devenim ceea ce voi n-ati vrut niciodata, o NATIUNE capabila sa gandeasca si sa actioneze spre binele ei! Spre binele nostru! Si daca spui ca pct 8 de la Timisoara e o aberatie, gandeste-te la toti cei care vor altceva din tara asta (in bine), la toti cei care si-au dat viata ca noi sa traim mai liberi, la toti cei care au crezut cu tarie ca romanii chiar se pot destepta si s-au sacrificat intr-un fel sau altul si spune-le ca au murit degeaba, ca au vise nerealizabile, ca sunt condamnati sa fie in continuare sclavii unui sistem brevetat de cei pe care-i aperi!

Multe ce as fi vrut sa-ti mai spun au fost spuse de Boribum si nu are sens sa ma mai repet!

Doamne, Ultra', cat de inversunat esti! Si au trecut 21 de ani! Punctul 8 vorbea doar de primele trei mandate, dar cred ca nici cinci n-ar fi fost suficiente, asa cum cei 20 de ani de care vorbea Oracolul din Damaroaia s-au dovedit a fi insuficienti.

Acum 20 de ani am vazut toata pleiada de detinuti asa-zis politici (pentru ca multi dintre detinuti erau penali sau de-a dreptul gainari, detinuti de drept comun) cum patrund in toate partidele (si erau peste 100 la vremea aceea) si in parlamentul Romaniei. Am vazut venind din lumea larga oameni plecati din Romania dupa razboi sau chiar inainte de razboi, infiintand partide (tare multa moneda s-a batut pe pluralismul politic) si intrand in parlamentul Romaniei. Desi erau complet rupti de realitatea romaneasca si chiar de spiritul romanesc. Am vazut agenti straini in guvern si in parlament. Am vazut atatia frustrati mustind de ura incat mi se parea ca ura lor mi se revarsa in casa prin televizor. Stiam ca va incepe vanatoarea de vrajitoare: punctul 8 le dadea startul. Legifera vanatoarea.

Iar eu nu mai vroiam alte victime. Consideram ca poporul roman a platit destul. Chiar credeam sincer ca este posibila o reconciliere nationala.

Referitor la textul ales de tine pentru a raspunde la intrebarea Cine este Marius Oprea? trebuie sa-ti spun ca este de o calitate indoielnica iar limbajul vulgar. Am inteles doar ca Marius Oprea dezgroapa mortii...

ACH Boribum wrote ...

Am fi putut învăţa de la ruşi mai ales democraţia,că sunt foarte exersaţi în aşa ceva,ruşii… .

Ma refeream la faptul ca rusii au jucat pe cartea Putin care s-a dovedit a fi o miscare inspirata.

[color]Pentru cei care nu stiu (sau au uitat,sau nu au ştiut vreodată) acel punct 8 sună aşa :

Propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foştilor activişti comunişti şi al foştilor ofiţeri de Securitate. Prezenţa lor în viaţa politică a ţării este principala sursă a tensiunilor şi suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situaţiei şi reconcilierea naţională, absenţa lor din viaţa publică este absolut necesară.

Vedeti cat de simplu este si azi sa pui unui om o eticheta. Atunci era chiar mai simplu. Era suficient sa arati cu degetul spre el si sa spui ca e activist sau securist. Din exprimare nu rezulta ceea ce incerci tu, Boribum, sa explici. In text se spune doar "fosti activisti" si "fosti securisti". Cine si cum ar fi facut vreodata diferenta?! Chiar daca era un simplu locotenent tot ar fi fost vanat pe strada.

ACH Boribum wrote ...

Ca idee : punctul 8 vorbea despre activişti de partid,despre ofiţeri însemnaţi,nu despre membrul de partid X de la sculărie sau maiorul Y de la T.O sau filaj sau intervenţie antiteroristă.

Reciteste textul.

Iar cartea lui Marius Oprea, care costa doar 30 de lei, nu o voi citi pentru ca timpul meu este mult mai pretios, este mult prea pretios pentru a fi irosit.

Ok, nu vreau sa ma cert cu voi. Oricum nu as avea nici o sansa, doar sunt in inferioritate numerica si nici ca valoare nu ma pot compara cu voi. Dar nimeni si nimic nu imi poate schimba convingerile formulate in 20 de ani de framantari, intrebari si cautari de raspunsuri:

1)Daca Romania mai exista si azi in granitele Romaniei Socialiste, asta i-o datoreaza odioasei Securitati;
2)Au existat cel putin doua tentative mari de dezmembrare a Romaniei: in decembrie '89 si in martie '90. Nici una nu s-a realizat tot datorita odioasei Securitati;
3)CNSAS este una din acele organizatii-capusa care irosesc banii publici. Si chiar ii irosesc din moment ce in 10 ani Marius Oprea nu a reusit sa afle nici macar daca vecinul lui este securist;
4)Banii "investiti" in CNSAS sunt ca si aruncati pe fereastra. Era mai bine daca ar fi construit cativa kilometri de autostrada;
5)Faptul ca nici dupa 20 de ani nu a incetat campania impotriva Securitatii este un mare semnal de alarma.

Cred sincer si din toata inima ca ar trebui sa incetam odata sa mai desgropam mortii si sa demaram procesul de reconciliere nationala, de reconstruire a tarii si de proiectare a viitorului. Pentru ca privim mult prea mult in trecut. Mereu vrem sa ne intoarcem la ceva, uitand ca fiecare clipa este ireversibila. Si stam si plangem 100 de ani, precum Adam, dupa paradisul pierdut.
Back to top
Boribum
Sat Dec 04 2010, 11:21AM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1076 time in 756 post
Nici securiştii şi nici activiştii de partid nu au fost îndepărtaţi din viaţa publică. Deci au fost (cel puţin !) păstraţi. Deci vă bucuraţi de cunoştiinţele lor,de capacităţile şi valoarea lor. Deci lucrurile sunt pe calea cea bună ! Bine că nu i-aţi îndepărtat,că ar fi putu fi rău. Aşa…e bine !

Punctul 8 de la Timişoara se referea la prezenţa în viaţa politică a foştilor activişti de partid şi ofiţeri de securitate,în viaţa politică,nu în viaţa de la piaţă.. Oricum,acel punct 8 nu a fost niciodată adoptat şi niciodată aplicat. Iar ceea ce trăiţi azi este rezultatul acelor ani ce au urmat deceniului ’90 (revoluţia portocalie,care a fost o reacţie la porcăria făcută de post-comunişti. O măgărie după o porcărie,adică). Iar de foşti activişti şi foşti securişti fruntaşi e plină România : în politică şi afaceri,cel puţin,colcăie.

Da,e simplu să pui etichete : un fost activist de partid (P.C.R) este un fost activist,un om care alesese să fie ceea ce era.Un vestitor nenorocit al socialismului dejist/ceauşist Un ofiţer superior de Securitate rămâne un fost securist. Iar a spune despre foştii deţinuţi politici că au fost în mare măsură doar deţinuţi de drept comun,mie unul îmi pare doar o mare insultă : pentru ei şi pentru cei care le-au fost alături,ca victime colaterale sau părtaşi la suferinţă.

Eu vă doresc numai bine şi o viaţă cât mai plăcută între graniţele alea păstrate de Securitate şi trâmbiţate de activişti.. Despre reconciliere,modelul propus (hai s-o lăsăm cum a căzut,că a trecut timpul) nu îmi convine deloc : el profită doar torţionarilor.



P.S
1. Era mult mai simplu să-l omori pe un Gheorghe Ursu într-o detenţie de drept comun,acuzându-l de trafic de valută. Sau să-l internezi pe Vasile Paraschiv la nebuni. Pentru că România Socialistă nu îşi respecta nici atunci propriile legi,legi care nu prevedeau crima. Iar cărţile lui M. Oprea nu e nevoie să le cumperi : ele există la liber,pe internet,sub forma unor acte înaintate justiţiei române (de exemplu LINK ).Oricum,nu e cazul să se impacienteze nimeni : nu va exista niciodată o vânătoare de vrăjitoare. Dar nici vreo reconciliere ! Va dăinui,însă,cloaca.

2. Dacă citeşti puţină istorie rusească,vei vedea că ruşii (poporul) nu au ales niciodată nimic. Iar faptul că CNSAS-ul şi IICCR sunt o pierdere de bani,e adevărat : folosiţi banii aceia la chestii serioase,ridicaţi-vă nivelul de trai cu ei,mâncaţi mici sub tricolorul revăzut şi adăugit,beţi multă bere şi promovaţi valorile ( ?!?) naţionale : cinstea,demnitatea,etc.
Back to top
rlegione
Sat Dec 04 2010, 11:46AM
Registered Member #2075
Joined: Fri Aug 28 2009, 11:40AM

Posts: 787
Thanked 1 time in 1 post
Pe Mircea Dinescu l-au scos din CNSAS pentru ca-i incomoda? De ce nu ne prezinta baietii si dosarul lui Basescu ?
Cea mai simplista,sanatoasa si aproape de adevar abordare a subiectului dpmdv se rezuma la 2 fraze:

1.Fostii securisti nu pot fi judecati in termeni de "buni sau rai" ci mai degraba, se pot impartii in 2 categorii "in pasivi si activi".
2.Pentru situatia dezastruoasa in care se afla Romania astazi, nu mai sunt de vina "fostii" ci actualii...deci ACEEASI!!

Ps:Cu toate ca sclavia a incetat in SUA acum 145 de ani, mai sunt si astazi afro-americani care invoca "rasismul" drept cauza a incompetentelor si a insuccesului lor...nu vi se pare trist.
Asadar, mai avem timp sa ne plangem de mila, cel putin 124 de ani.
Back to top
Boribum
Sat Dec 04 2010, 12:25PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1076 time in 756 post
Dacă avea el Adrian Păunescu propriul dosar la domiciliu (faptă penală,dealtfel) al lui Băsescu ,dacă nu e la dânsu’,e cel puţin în altă galaxie,pulverizat în atomi ! De-aia ,hă-hă-hă !

A trecut omu’ de vamă pe vremea aia,crezi că nu trece de nişte hăbăuci în ziua de azi ? Asa-i românu’ adevărat : se descurcă. De o pulpă de porc,de-un litru de ţuică,de o Dacia cu bord de CN ,de-un Telecolor sau un Elcrom,de-o armată făcută acasă,de-o repartiţie mai aproape,un post de preşedinte,nişte blugi turceşti,o carpetă cu Răpirea din Serai…românu’ se descurcă. Iar valorile şi le reactualizează în timp real.
Back to top
Boribum
Sat Dec 04 2010, 12:31PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1076 time in 756 post
rlegione wrote ...

1.Fostii securisti nu pot fi judecati in termeni de "buni sau rai" ci mai degraba, se pot impartii in 2 categorii "in pasivi si activi".


Nu pot fi judecaţi,punct. Nu sunt ! Era un cântecel,mai demult :

Camarade nu fi trist,
Garda merge înainte
Prin Partidul Comunist
.


Uite-aş şi cu comuniştii şi partidelele astea democrate.La partea cu activul şi pasivul,cred că mulţi şi-au luat-o de la activii ăia ( şi mulţi,tare mulţi,nici nu realizează). Că nu-i deranjează foarte tare (pe pasivi)…sincer să fiu nu mă uimeşte.
Back to top
msimula
Sat Dec 04 2010, 01:33PM
Registered Member #2287
Joined: Mon Nov 16 2009, 01:53PM

Posts: 1037
Thanked 84 time in 61 post
@ACH Boribum
Apropos de dosare de securitate. Dupa ’89, mai ales in timpul “deranjului”, a fost o inghesuiala mare in randul “sus-pusilor”, asa au pus multi mana pe dosare, unii pentru a le citi, altii … pentru a le falsifica … sau ascunde. Cu o anumita ocazie, Silviu Brucan – “stupid people”, mare dreptate avea, a facut referire la inghesuiala mare de la “dosare” si la un moment dat a remarcat un tip slabut si chel, se agita nevoie mare, sa-si recupereze dosarul, ghici oare cine o fi fost … . Totusi am o nedumerire, daca tot am intervenit, au cam trecut azi maine 21 de anisori, nu contest vina grava, a unora si altora, daca ar sti unii pentru ce au murit …, dar parca mai mult ma arde actualitatea si realitatea, haul in care ne aflam (luminita nevazuta de la capatul tunelului), tradarea, hotia, prostia, parvenitismul si lipsa de viitor, ridicate la rang de virtute. Daca asta-i democratie … parca mai bine cu un comunism luminat, vezi China-o tara doua sisteme (cum “sperie” vreunul ceva, hop la stadion, cu decontarea glontului… ), calca in picioare toate dogmele si legile invatate. Priviti cu mare atentie catre China.
Back to top
Boribum
Sat Dec 04 2010, 01:57PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1076 time in 756 post

Nu,Msimula,asta nu e democraţie,e mişcare browniană,reglementată oarecum de un fel de Plan Valev care se cheamă azi Comunitatea Europeană. Dar lucrurile stau aşa (şi) pentru că poporul român nu ştie ce e aia. Nu ştie ,nu mai ştie (şi cred că nu a ştiut vreodată) ce înseamnă să ai conştiinţa propriei existenţe şi apartenenţa la o naţiune,ca stare de durată. Si daca nu stăteam grozav la capitolul « naţiune şi popor » închegate nici înainte de Război,apăi anii ce au urmat (vreo 55,cam aşa…) nu au făcut decât sa avanseze boala.


Dacă eu nu ştiu să scriu şi să citesc,trăiesc din furtişaguri de pe o zi pe alta,nu ştiu să mă spăl şi să vorbesc,nu gândesc şi nu visez…ce-l pot învăţa pe copilul meu ? Ce-i pot transmite ? Nu pot decât să-i las soarta în mâinile divinităţii,cu speranţa idioată că “Doamne-ajută”. Si stau ca prostu’,şi mă rog uitându-mă-n sus. Si de sus,curge doar ploaia.


P.S Comunismul nu poate fi luminat. S-a demonstrat experimental. Iar chinezii sunt…chinezi. Putem să ne uităm la ei mult şi bine,noi tot europeni suntem.
Back to top
Boribum
Sat Dec 04 2010, 02:22PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1076 time in 756 post
msimula wrote ...

actualitatea si realitatea, haul in care ne aflam (luminita nevazuta de la capatul tunelului), tradarea, hotia, prostia, parvenitismul si lipsa de viitor, ridicate la rang de virtute.


Din părinţi bolnavi de sifilis şi tuberculoză,tu cum vrei să iasă un copil sănătos ? Doar cu "Doamne-ajută" nu-i posibil. Din păcate.
Back to top
Radu Patrascu
Sat Dec 04 2010, 02:53PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1060
Thanked 126 time in 78 post
Iata un 'detinut de drept comun':

General de corp de armata Nicolae Dascalescu
general de corp de armata Nicolae Dascalescu

14 iunie 1940 – 30 iunie 1941: Divizia 20 Infanterie

31 iunie – 1 noiembrie 1941: Divizia 21 Infanterie

22 septembrie 1941: Ordinul Mihai Viteazul cls. a III-a

9 noiembrie 1941 – 11 ianuarie 1945: Corpul 2

18 iulie 1942: promovat la gradul de general de corp de armata

? ? 1944: Ordinul Steaua Romaniei clasa I-a

12 ianuarie – 18 februarie 1945: Armata 4

19 februarie – 2 martie 1945: Corpul 2

21 februarie 1945: Ordinul Mihai Viteazul cu spade cls. a III-a

3 martie – 1 iunie 1945: Armata 4

Nicolae Dascalescu s-a nascut pe 29 iunie 1884 langa Piatra Neamt, intr-o familie modesta de tarani. Cu un efort financiar considerabil a reusit sa se inscrie in 1906 la Scoala de Ofiteri de Artilerie, Geniu si Marina, iar in 1908 a absolvit-o al treilea din 30 de elevi si a primit gradul de sublocotenent. In 1911 a fost promovat la gradul de locotenent, iar in timpul celui de-al doilea razboi balcanic a comandat o baterie a Regimentului 8 Artilerie. Promovat capitan (din nou inainte de termen) a luptat in fruntea unei baterii din Regimentul 4 Artilerie in 1916-1917. In septembrie 1917 a preluat un divizion de artilerie si a primit gradul de maior. Cu aceasta unitate a participat la campania din 1919 in Ungaria.

In 1921 a fost admis in Scoala Superioara de Razboi. A absolvit-o in 1923 si a fost promovat la gradul de lt. colonel, iar in 1929 la gradul de colonel. In 1931 a preluat comanda Regimentului 1 Artilerie AA, iar in 1933 a fost numit sef al statului major al Corpului 3. In 1936 a fost promovat general de brigada si a primit comanda Brigazii 12 Artilerie.In octombrie 1937 a fost numit de asemenea si secretar de stat in Ministerul de Razboi. Dar datorita integritatii sale si a intransigentei de care dadea dovada cand era vorba de contractele de aprovizionare ale armatei, a fost fortat sa demisioneze. Generalul Dascalescu a fost mutat la Brigada 1 Artilerie AA pana in august 1939, cand a fost numit comandant al Diviziei 25 Infanterie.

In iunie 1940 a fost promovat la gradul de general de divizie si transferat la Divizia 20 Infanterie. Peste un an, in iunie 1941 a preluat Divizia 21 Infanterie, cu care a intrat in lupta pe 6 iulie. A fost angajata in lupte foarte grele in capul de pod de la Tiganca, in Basarabia, unde, desi fusese redusa la patru batalioane, a tinut fata atacului a doua divizii sovietice pe 12 iulie. A fost in permanenta in prima linie si chiar a condus personal cateva contraatacuri, ca cel de pe 8 iulie cand a preluat comanda Regimentului 11 Infanterie si l-a despresurat pe copmandantul acestuia care era incercuit impreuna cu 68 de soldati. In timpul bataliei, Antonescu a vizitat deivizia si l-a decorat pe Dascalescu cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a. Se pare ca viitorul maresal si-a scos propria decoratie de pe piept (primita in primul razboi mondial) si i-a dat-o generalului. Dascalescu a fost de fapt primul ofiter roman care a primit aceasta distinctie in al doilea razboi mondial (dupa ce Antonescu primise clasa a 2-a si intaia).De asemenea, steagul Diviziei 21 Infanterie a fost decorat cu acest ordin. In timpul sangeroasei batalii de la Tiganca, divizia sa a pierdut 6.222 de oameni. Ofensiva insa a continuat si Divizia 21 Infanterie a luat apoi parte in batalia de la Odessa.

A fost transferat la comanda Corpului 2, cu care a participat in batalia de la Stalingrad. A fost de asemenea promovat la gradul de general de corp de armata. Corpul sau facea parte din Armata a 3-a si avea de aparat un front de 35 de km, mult peste posibilitatile celor doua divizii care il compuneau. Totusi, Corpul 2 a rezistat mai multor atacuri locale sovietice in octombrie, respingandu-le pe toate. Dar marea ofensiva a Armatei Rosii, care inceput pe19 noimebrie, a fost prea mult. Una dintre diviziile corpului a primit socul principal al asaltului. Ceea ce a ramas a fost incercuit. Apoi Corpul 2 a luat parte in in incercarea de a stabiliza frontul pe raul Cir, dar fara succes. A fost trimis inapoi in tara la inceputul anului 1943 si a primit misiunea de aparare a litoralului si a frontierei sudice.

Dupa 23 august 1944 a luat prizonieri 10.500 de soldati germani. Corpul a fost apoi detasat la Armata 4 si a luat parte in campania contra trupelor Axei din Transilvania. Aici trupele sale au stabilit primul cap de pod peste Mures, fiind nevoite sa duca luptele cele mai grele din acel teatru de operatiuni. Corpul si-a continuat inaintarea in Ungaria dupa ce pe26 octombrie a luat si ultimul oras transilvanean din mainile germanilor. La sfarsitul lui 1944 si inceputul lui 1945 ajunsese in Slovacia.Generalul Dascalescu a primit Ordinul Mihai Viteazul cu spade clasa a III-a.

A fost numit in ianuarie 1945 comandant al Armatei 4, in locul generalului Avramescu, care era suspectat de colaborare cu germanii. In ciuda bunelor rezultate obtinute de Dascalescu, maresalul Rodion Malinovsky a cerut in mod repetat revenirea generalului Avramescu, fiind deranjat de protestele acestuia dupa ce sovieticii „furasera” victoria de la Roznava romanilor. Dar intoarcerea la comanda Corpului 2 a fost de scurta durata, deoarece generalul Avramescu a fost arestat pentru o presupusa tentativa de a trece cu intreaga armata la inamic. Dascalescu a fost numit iarasi comandant al Armatei 4 si a jucat un rol important in batalia pentru Banska Bystrica in martie 1945, unde a fost si ranit de o salva de mortier. Totusi a ramas pe front. Sfarsitul razboiului a gasit Armata 4 pe drumul spre Brno, in Boemia de est. Incepand din septembrie 1944, Armata 4 strabatuse 1.357 km, traversase 13 cursuri importante de apa si 11 masive muntoase, purtand 12 batalii importante in conditii meteorologice foarte dificile. Au fost capturati 54.448 de soldati germani si unguri, precum si un bogat material de razboi. Au fost pierduti 90.000 de oameni.

General de corp de armata Dascalescu a fost in permanenta in linia intai, chiar si cand era comandant de armata si, dupa spusele multor dintre subordonati, genera multa incredere in jurul sau. Soldatii il iubeau, mai ales datorita grijii deosebite pe care le-o purta. De aici si porecla „generalul-soldat” sau „generalul nostru”.

Pe 1 iunie 1945 a fost destituit si trecut in rezerva. Atitudinea sa ostila fata de noii ofiteri politici din armata si fata de comunism in general a fost motivul principal. Acesta a fost sfarsitul unei cariere de 39 de ani sub arme, din care 10 in timp de razboi, timp in care s-a dedicat total armatei. Nu a avut nevasta, nu a avut copii. S-a reintors in satul sau natal unde mai avea o bucata de pamant (aproape 7 ha) si a inceput sa-l munceasca alaturi de familia fratelui sau. Dar pe 9 septembrie 1945 a fost arestat si apoi judecat pentru presupuse crime de razboi, dar la sfarsitul lunii a fost achitat si reabilitat. Hartuiala a continuat si in noiembrie 1948 i s-a suspendat pensia, iar o parte din proprietati i-au fost confiscate. Trei ani mai tarziu a fost din nou arestat, de data aceasta pentru „sabotaj agricol” si aruncat in inchisoarea Jilava, fara proces. Acesta a avut loc dupa cativa ani si a fost eliberat pe 5 octombrie 1955. S-a mutat la Piatra Neamt la o nepoata. In 1956 a reinceput sa primeasca pensia. Mai tarziu a fost promovat la gradul de general colonel (echivalent cu general de armata), asa cum ar fi trebuit sa fi fostcu mult timp in urma, dar a refuzat constant sa colaboreze cu Ministerul Apararii cu ocazia diverselor comemorari sau sa-si redacteze memoriile. A trecut in nefiinta in timpul somnului pe 28 septembrie 1969. A fost inmormantat cu toate onorurile militare si peste 10.000 de oameni au l-au condus pe ultimul drum.

In prezent, in onoarea sa, Brigada 1 Rachete Sol-Aer ii poarta numele.
Back to top
Radu Patrascu
Sat Dec 04 2010, 02:55PM
Old Blood and Guts
Registered Member #159
Joined: Sat Jul 29 2006, 03:36AM

Posts: 1060
Thanked 126 time in 78 post
Scuze, am uitat sa trec sursa: LINK
Sublinierea imi apartine.
Back to top
msimula
Sat Dec 04 2010, 03:03PM
Registered Member #2287
Joined: Mon Nov 16 2009, 01:53PM

Posts: 1037
Thanked 84 time in 61 post
Off topic
ACH Boribum, ma repet, cu siguranta in mare, am aceleasi zbateri ca si tine. Intr-adevar, avem parte de o democratie mioritica, intelegi ce vrau sa spun, din pacate asta e, totusi e ceva si “miscarea browniana” asta, e reglementata intr-o singura directie, asta cu siguranta, iar ca s-o scurtez, de unde nu-i, n-ai ce astepta. Vreau sa ma laud putin, fac parte din aceia, care a urmat facultatea aia de 7 ani, s-a lucrat mult la mine si multumesc pe aceasta cale bunicilor si parintilor mei, acolo unde sunt, pentru modul in care ma comport si ceea ce sunt. Nu stiu de ce, dar am inpresia ca am urmat aceeasi facultate, numai ani diferiti. In ceea ce-i priveste pe chinezi, nu ne putem compara cu ei, apartinem altei ginti, vrem nu vrem suntem traitori ai Europei, dar intotdeauna e bine si frumos, sa te inspiri de la altii, bineinteles, in bine.
Doamne ajuta, asta-i o vorba romaneasca, adaug, daca nu te ajuti si singur, nici Dumnezeu nu te ajuta, ca sa fie pana la capat.
@Radu Patrascu
Pana la urma s-a facut dreptate, pacat pentru atatea suferinte si umilinte indurate, a stat drept pana la capat.
Back to top
bufnita006
Sat Dec 04 2010, 03:37PM
bufnita006
Registered Member #3500
Joined: Tue Nov 23 2010, 08:46PM

Posts: 788
Thanked 39 time in 37 post
Ar trebui facuta o distinctie intre securitatea de dinainte de 1968 si cea de dupa,secutitatea a avut 6 directii care se ocupau cu diferite lucruri altele decat sa bata oameni si sa bage oameni nevinovati in puscarie,iar in cadrul securitatii au lucrat in general oamenii foarte bine pregatiti din toate punctele de vedere cu exceptiile inerente bineinteles.
ACH ai activat in L.E. un corp de armata profesionista,de elita,banuiesc ca de-a lungul carierei tale ai executat si anumite ordine care nu ti se pareau ok sau bune,raspunde la aceasta intrebare si poate iti vei raspunde de ce au comis si unii securisti anumite lucruri.
Back to top
Boribum
Sat Dec 04 2010, 04:09PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1076 time in 756 post
bufnita006 wrote ...

ACH ai activat in L.E. un corp de armata profesionista,de elita,banuiesc ca de-a lungul carierei tale ai executat si anumite ordine care nu ti se pareau ok sau bune,raspunde la aceasta intrebare si poate iti vei raspunde de ce au comis si unii securisti anumite lucruri.



Oh,sigur că da ! Iar în ziua în care nu am mai crezut în ceea ce fac,am plecat.


Unii securişti au comis anumite fapte pentru că puteau să le comită,pentru că le era permis,pentru că asta era direcţia. Dar asta nu-i scuză cu nimic,şi nu justifică mai ales raţiunea acelei instituţii de a face ce a făcut.

Eu nu am studii superioare,în orice caz nu din acelea adevărate. De ştiut,nu ştiu decât (în cel mai bun caz) să comand o companie. Dar am trăit printre nişte oameni pe care studiindu-i şi înţelegându-i i-am admirat pentru felul în care au ştiut şi ştiu sa se definească în termeni de “naţiune” ,”tradiţie naţională”,”voinţă populară” şi altele asemenea. Chestiuni care la noi,atât cât au existat,au fost în mod conştient şi permanent minate,subminate,călcate în picioare,până au fost eradicate. Si de către subiecţii acestui topic,ca exponenţi ai unui regim.


Bunicul meu matern a venit în România copil fiind,cu resturi de familie,din Rusia natală. Când a priceput că ruşii vin şi aici,a început să strige ca nebunu’ că ăstia nu sunt eliberatori,ci criminali (îşi vazuse şi el familia decimată –fizic- de Armata Roşie,în Vladivostok-ul natal). Si,după diferite peripeţii şi un război făcut în uniforma românească în Est,a ajuns prin munţii româneşti,alături de « bandiţi » autohtoni. A făcut puşcărie,a mai trăit şi a murit în România,mai român în simţire decât mulţi români pur-sânge. Tot în România am trăit şi eu,până când am plecat. Si-cu pedigree-ul meu şi diferitele-mi experienţe de viaţă- mi-e imposibil să aud de la nişte oameni întregi la minte că P.C.R-ul a fost bun,că Securitatea a fost bună,că trebuie să ne reconciliem cu nişte criminali…dacă nu în fapt,în intenţie sigur.

Ca să revin : nici Dumnezeu nu judecă oamenii la grămadă,doar pe baza unei apartenenţe la un grup. Nu toţi securiştii au fost nişte nemernici. Dar atât timp cât nu ştiu care e diferenţa între ce a făcut X şi ce a făcut Y,nu pot decât să amestec.(şi nu o fac,pentru că mă informez. Dar omul care mai are şi altă treabă,care e preocupat de grijile cotidiene de 50 de ani încoace,are doar două soluţii,proaste amândoua : sau ia de bună minciuna cu PCR/DSS = bine pentru ţară,sau îi pune pe toţi într-o cutie şi le dă foc) Asta e… .

Back to top
Go to page
  <<        >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.