Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: STS
 
<< Previous thread | Next thread >>
STS- un serviciu bine dotat
Go to page
  <<      
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
justme
Wed Jul 25 2012, 04:00PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Iata, mai jos, ce mai circula pe e-mail. Deoarece nu cunosc chestiunile tehnice, ma limitez la postarea textului, fara a-l comenta.

Cam cum sta treaba cu STS-ul (1)

Acum ca s-au potolit spiritele tinere si nelinistite care au transformat STS-ul intr-o placinta fierbine, halita cu molfaieli si fornaieli la micul dejun, prinz si cina, cred ca e momentul sa lamurim citeva aspecte, multe dintre ele necunoscute publicului larg. Si rog frumos anti-basistii si pro-basistii, anti-pontistii si pro-pontistii, anti si pro orice ar avea coloratura politica, mai intii sa citeasca atent, apoi sa comenteze. Nu de alta, dar precizarile pe care simt nevoia sa le fac nu au legatura cu recenta circoteca mediatica, ci cu ceea ce face aceasta institutie, si nu de ieri, de alaltaieri, pentru fiecare dintre noi, fara sa umple paginile ziarelor, fara sa trimita la inaintare pe sticla colonei precum Radu Tudor, fara sa-si vinture in spatiul public scrisorile de multumire primite de la cetateni sau de la institutii din tara si din afara.

STS a fost mereu o institutie discreta, axata pe sfera tehnica si prea putin preocupata de imagine si aparente, lucru care a permis ca atacuri venite din presa sau din lumea politica s-o gaseasca nepregatita pentru situatii precum cea recenta, privitoare la telefoane si campanii, in care adevarul conteaza prea putin, daca nu deloc. Este nedrept. Este nedrept ca o institutie denumita "speciala" prin lege, prin atributii si competente, sa fie permanent caracterizata ca fiind una secreta, doar pentru a putea fi tirita in maelstromul politicianist si folosita ca arma ori de cite ori interesele de grup au cerut-o. Este nedrept ca angajatii STS, militari seriosi, onesti si muncitori, tehnicieni pina-n maduva oaselor, totalmente rupti de rahaturile politice, sa fie nevoiti sa caute explicatii pentru familiile si prietenii lor pentru chestiuni fara nici un fel de legatura cu munca de zi cu zi. Este nedrept ca seful STS, despre care chiar Antonescu a spus recent ca este un profesionist recunoscut, sa fie zvirlit in cloaca disputelor colorate, in conditiile in care acest om s-a batut pentru institutia pe care o conduce cum putini alti comandanti au reusit s-o faca, raminind in acelasi timp detasat si echidistant. Da, echidistant, si am sa va demonstrez asta. De altfel, parcurgind rindurile urmatoare, veti putea judeca singuri daca am sau nu dreptate. Una peste alta, ca sa n-o mai lungesc aiurea, voi incerca sa sintetizez cit pot o serie de activitati pe care probabil nu le cunoasteti si pe care presa noastra, mai mult oloaga decit deontoloaga, nu s-a omorit sa vi le aduca la cunostinta fiindca nu reprezinta subiecte de scandal sau birfa, nu includ sex si violenta, nu pot primi titluri oteviste sau anteniste si, in general, nu se ingurgiteaza cu seminte si bere. Daca nu am timp sa scriu in seara asta tot ce mi-am propus, voi continua miine fiindca si miine e o zi, nu? Pina atunci puteti injura sau comenta civilizat dupa voie, educatie si cantitatea de cunostinte in domeniu, ca d-aia sintem pe facebook.

1. Citi dintre voi stiu, bunaoara, ca sistemele temporare de comunicatii puse la dispozitia autoritatilor implicate in actiunile de limitare a efectelor inundatiilor, alunecarilor de teren sau fenomenelor meteo extreme sint instalate si gestionate de STS? Vietile omenesti si bunurile salvate datorita impecabilei functionari a acestor sisteme sint greu de contabilizat si poate doar cei care au trecut peste asemenea incercari pot spune cat valoreaza cu adevarat secundele, minutele si orele in care autoritatile au ajuns la timp la ei. Si daca tot sint la acest capitol, va reamintesc faptul ca STS este administratorul Sistemului unic pentru apeluri de urgenta 112. Premiile obtinute de serviciu la nivel european nu se acorda dupa criterii precum favorurile personale si contactele private, ci strict in functie de rezultate, iar STS a beneficiat de acesta obiectiva recunoastere a performantelor an de an. Cei de la EENA nu sint nici naivi si nici influentabili, astfel incit sa dea cu premiile in stinga si-n drepta doar pentru ca le place mutra lui Opris, ci pentru ca realmente sistemul functioneaza. Romania se poate lauda in prezent cu unul dintre cele mai avansate sisteme de apeluri de urgenta din Uniunea Europeana, in conditiile in care constant bugetul alocat a fost prea puţin generos, ca sa nu spun de rahat.
Cit despre vietile salvate zi de zi prin grija operatoarelor 112 si a tehnicienilor din STS, este de prisos sa mai pomenesc, insa eficienta sistemului se dovedeste constant in toate situatiile critice in care s-au aflat si se afla, la un moment dat, cetatenii. Chestia asta n-o mai pomeneste nimeni prin ziare sau pe sticla, fiindca mai interesant e cind da ortu' romanul, decit atunci cind scapa cu viata, nu-i asa? Mai mult, sub aceeasi conducere a "politizatului" general Opris s-a reusit implementarea sistemului pilot european eCall prin care, pentru cei ce nu cunosc, se intentioneaza echiparea autovehiculelor cu un dispozitiv care sa apeleze serviciul de urgenta 112 in cazul unui accident, iar in prezent sint in faza de testare modalitati tehnice care sa permita cetatenilor cu deficiente psiho-senzoriale sa apeleze acest numar de urgenta. Veti spune ca nu-i nimic deosebit si ca oricum astfel de sisteme trebuiau implementate. Insa la simpla comparatie cu celelalte tari din UE veti afla cu suprindere ca Romania este pe locurile fruntase in domeniul asigurarii serviciilor de urgenta. Din pacate, pentru devoratorii de tabloide si scandaluri, astfel de eforturi, care au implicat al dracului de multa munca, implicare si profesionalism, nu conteaza.

2. Si daca tot am pomenit de politizare, hai sa lamurim si acesta chestiune. Cind generalul Opris a adus in atentia parlamentului si a opiniei publice platforma software pentru eliminarea votului multiplu, destul de multe voci au sarit de cur in sus si au acuzat institutia de implicare in alegeri. Pai, hai sa va dau exemplu de "implicare": STS a pus la dispozitia autoritatilor acesta platforma tehnica, experimental, intr-un colegiu din Hunedoara, cu ocazia alegerilor partiale din 2010. Desigur, imediat au aparut si comentariile aiuritoare privind posibile fraudari. Doamna Mariana Campeanu, actualul ministru liberal muncii, a ciştigat atunci alegerile pentru un post de deputat in respectivul colegiu. Si atunci unde naiba este partizanatul politic? Sau acuzele apar functie de cum bat vinturile intereselor politice care se stirnesc ori de cite ori partidele vor sa foloseasca arme noi in lupta politica? Fara indoiala, a se organiza alegeri folosind o modalitate care elimina complet orice posibilitate de vot multiplu este o optiune care va deranja intotdeauna actorii politici, indiferent de culoarea acestora. Nu mai vorbesc de faptul ca se invirte, ca o placa de patefon stricata, melodia implicarii STS in ultimele alegeri prezidentiale, fara ca macar o data, o singura data, sa fie aduse si niscai dovezi in acest sens. Doar vorbe. Multe si nefondate vorbe. Stim toti cit de usor este sa arunci, in ziua de azi, in piata publica acuze fara baza si cit de usor acestea sint preluate si rostogolite ca bulgarele de zapada prin nametii de necunoastere si sete de teorii ale conspiratiei. Si de ce? Doar pentru ca era nevoie de niscai tapi ispasitori pentru greselile politice pe care le-au facut unii si altii, de-a-n boulea, cu ocazia acestor alegeri? Angajatii STS nu traiesc pe luna, ci printre noi. Au prieteni pe care voi poate ii cunoasteti. Intrebati-i. Intrebati-i tete-a-tete daca au fost vreodata trimisi sa execute ilegalitati sau macar lucruri la limita legalitatii si am convingerea ca va vor spune adevarul.

3. Sa depasesc momentul politic si sa trec, insa, la chestiuni mai serioase. Citi dintre voi stiu ca STS a implementat soft-urile care ne ajuta sa nu mai stam ca idiotii la cozi pentru diverse plati, injurindu-ne si troznindu-ne plini de naduf asa cum faceam odinioara? Si va dau doar citeva exemple: acordarea ajutoarelor sociale, sistemul informatic unic integrat al asigurarilor de sanatate, sistemul informatic pentru POSDRU, cumpararea rovinietei, si pot continua pina miine. Ah, cred ca ar fi important sa precizez si faptul ca platforma tehnica pentru obtinerea declaratiilor fiscale 112, aia prin care contribuabilii au scapat de inghesuiala si timp pierdut aiurea, e tot munca STS. Ii pasa cuiva ca prin astfel de actiuni, apartinind in exclusivitate initiativei raului domn Opris, s-au facut economii la buget de peste 200 milioane de euro, bani care au ajutat inclusiv la plata pensiilor si salariilor, asa taiate cum au fost? In puii mei, ca ma enervez si nu vreau asta, infrastructura IT de prin toate institutiile publice din tara e tinuta la standarde si dezvoltata zi de zi de STS, ca sa nu mai bata romanul, adica eu, tu, el si noi toti, drumurile aiurea. Pai da, frate, daca nu e cu sex nu conteaza. Si daca tot sintem la capitolul IT, sa mai lamurim o chestiune. De-a lungul timpului, tot soiul de bloggerasi, care mai de care mai frustrat si mai paranoic, au acuzat STS de monitorizare. STS este doar provider de Internet, oameni buni. IP-urile alea pe care le vedeti voi pe net nu sint ale serviciului, ci ale institutiilor care beneficiaza de serviciile STS. Asa incit, cind un angajat al primariei din Vascautii de Vale a intrat pe un site sau altul, nimeni n-a mai stat sa intrebe sau sa verifice al cui e in fapt IP-ul, fiindca da bine la publicul cititor cind proprietarul respectivului site se da important si monitorizat de servicii.
Am sa va explic in urmatoarea postare cum e cu summit-urile, cum e cu sistemele TETRA si sTESTA, cum e cu alte servicii oferite de STS, cum e cu telefoanele si cu secretizarea. Poate-poate pe viitor unii n-or mai deschide gura inainte de a sti despre ce e vorba in propozitie. Daca e nevoie, mai lamuresc si in comentarii, acolo unde pot si stiu. Si poate se termine si cu laturile aruncate pe frontispiciul institutiei. Iar daca cineva ma acuza de partizanat, ar fi bine sa se documenteze inainte. Oricum, ar fi prima oara

Cam cum sta treaba cu STS-ul (2)

Marturisesc faptul ca m-a luat prin surprindere numarul de share-uri pentru primul episod. In conditiile in care wall-ul comun este plin la refuz de referendum si politica, subiectul STS avea toate sansele sa treaca neobservat. Uite ca totusi, desi traim o perioada dementa, in care intoleranta si violenta verbala, manipularea si intoxicarea, datul la gioale si schimbul de flegme sint principalele forme de manifestare a opiniilor si optiunilor politice, se pare ca ma bucur de prezenta unor prieteni detasati, echilibrati si interesati de modul in care functioneaza una dintre institutiile sistemului de securitate. Fapt pentru care multumesc, fiindca e destul de aiurea sa te apuci sa rontai mere cind lumea din jurul tau se hraneste cu ciunga si face baloane.

Acum ma opresc asupra celor doua subiecte care se pare ca au suscitat cel mai mult interes: interceptarea telefoanelor si soft-ul pentru alegeri. Da, stiu ca am promis sa lamuresc si alte teme precum comunicatiile cu Bruxelles-ul si radiocomunicatiile. Le vom lua pe rind.

4. Ori de cite ori am pomenit despre STS unui cetatean obisnuit, fara cunostinte in domeniul securitatii nationale, invariabil replicile au fost urmatoarele: fie varianta "Ah, Romtelecomu'!", fie varianta "Ah, voi sinteti aia care ne ascultati telefoanele!". Au fost cazuri cind chiar distinsi parlamentari s-au exprimat in acest fel. Iar despre faptul ca in mod constant personaje aflate sau care s-au aflat la conducerea tarii au folosit denumirea Serviciul de Transmisiuni Speciale in loc de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, n-are sens sa mai comentez. Atunci cind cunosti, macar in general, care sint atributiile si competentele unei institutii, nu poti face greseala s-o botezi functie de amintirile tale dinainte de '89. Am sa va dau doar citeva argumente pentru care STS nu poate si nici nu are interes sa asculte telefoanele. Nici ale elitelor, nici ale cetatenilor de rind.

- STS are, cu aproximatie, 2500 de angajati in toata tara, din care mai mult 3/4 sint tehnicieni. Asta inseamna aproximativ 0,000125 bucata setesist pe cap de locuitor. Este cea mai prapadita dintre structurile sistemului din punct de vedere al numarului de angajati. Toti acestia trebuie sa tina in spinare intreaga infrastructura guvernamentala de comunicatii, de la telefoanele ministrilor pina la statiile pe care le vedeti voi in miinile politistilor si SPP-istilor, trebuie sa tina functionala toata reteaua IT dezvoltata pentru autoritatile publice centrale si locale (si e uriasa, credeti-ma), trebuie sa tina in perfecta stare numarul de urgenta 112, cu toata nebunia tehnica aflata in spate si putem continua. Logica elementara duce la urmatoarea intrebare: credeti ca mai are timp cineva si de interceptari?

- sa presupunem ca logica elementara inceteaza a mai functiona daca cel caruia i se pune intrebarea nu cunoaste cit de cit modul in care se fac interceptarile. Banuiesc ca deja toata lumea e constienta de faptul ca in momentul in care ti-ai cumparat un telefon sau ai infipt in computer un cablu de net, intimitatea ta e zero. Barat, daca vreti, dar zero. Orice transfer de date, orice voce in eter, orice dispozitiv care presupune comunicare la distanta poate fi interceptat. Nu va voi plictisi cu detalii tehnice precum tehnologiile spy, interceptoarele GSM sau device-urile care pot fi cumparate aproape la orice colt de strada. Si chiar daca n-ai fire si aparate pe linga tine, microfoanele ambientale, bunaoara, reusesc sa-si faca treaba cu succes.Ideea e ca indiferent de modalitatea de interceptare folosita, toate costa. Costa aparatura, costa soft-ul, costa oamenii folositi, costa timp. Totul costa. Iar in acest caz se ridica problema simpla a alocarii acestor resurse pentru obiective clare. Cu alte cuvinte, TOATA lumea poate fi monitorizata pas cu pas, insa toata lumea prezinta interes? Mai ales in raport cu cheltuielile pentru monitorizare. Si revenind la STS, cu un numar insuficient de angajati si cu buget in egala masura de insuficient pentru toate proiectele aflate in derulare, mai crede cineva ca STS n-are altceva de facut decit sa stea cu urechea la telefoane? Nu mai spun de faptul ca STS nu macar nu dispune de aparatura necesara, fiindca probabil n-o sa ma credeti. Mai mult decit atit, structura abilitata sa faca interceptari in frumoasa si securista noastra tarisoara, e SRI-ul. Daca STS-ul ar fi facut interceptari, va asigur ca SRI-ul n-ar fi stat cu mina-n sin, fiindca baietii nu prea inghit concurenta neloiala. Va garantez ca mai devreme sau mai tirziu am fi gasit prin presa vreo informatie aruncata dibaci, legata de faptul ca STS isi incalca propriile prevederi din legea de organizare si functionare.

- si apropo de lege. Stiati ca singura institutie din sistemul national de securitate care are explicit prevazuta interdictia interceptarii comunicatiilor este STS? Art. 6 (1) din legea 92/1996 e al naibii de limpede: "Cadrele militare si salariatii civili din STS au obligatia de a asigura confidentialitatea in utilizarea telecomunicatiilor speciale, interceptarea comunicatiilor fiindu-le interzisa." Acum spuneti-mi, va rog, care sef STS e atit de fraier incit sa-si riste libertatea doar pentru ca o cer pacalicii politicii care vin si trec prin existentele noastre cotidiene intr-un permanent circ? Si de ce s-o faca, atita vreme cit sunt institutii, firme si persoane care o pot face mult mai eficient si mult mai rapid?

- mai este un aspect care probabil ar trebui mentionat. STS este institutia care se ocupa nemijlocit de protejarea comunicatiilor guvernamentale. Adicatalea, este institutia care face. Atunci de ce naiba ar desface? Criptezi ca sa decriptezi? Secretizezi ca sa desecretizezi? Sa faci ce anume cu acele informatii? Fiindca nu se pot vinde in piata publica, nu se pot livra actorilor politici fiindca aia au deja acele informatii din surse mult mai bine dotate material si uman. Cu atit mai mult e valabil cind vine vorba de cetatenii simpli. Ce interes credeti ca prezentam noi, Ionescu si Popeasca, in jocurile care se desfasoara pe diverse paliere de interese? Ah, desigur, ne place sa credem ca sintem importanti. Ca sintem ascultati si filati. Insa uneori ar trebui sa ne bagam capul in apa rece si sa judecam nu prin prisma orgoliilor proprii si a marotelor jurnalistilor cu muste cacacioase pe caciula, ci strict cu mintea noastra.

- si ca sa n-o mai lungesc, dragi prieteni. Operatorii vostri de telefonie mobila au obligatia, prin lege, sa va stocheze datele de trafic. Providerii de Internet au obligatia, prin lege, sa va stocheze datele de trafic. Firmele private de securitate sau de detectivi dispun de aparatura de interceptare. Obisnuiti-va si acceptati ca traiti intr-o epoca in care atunci cind sinteti singuri, s-ar putea sa nu fiti. Insa doar daca prezentati interes. Altfel, imi pare rau ca trebuie sa va dezamagesc, absolut nimeni nu se va obosi sa-si piarda timpul cu voi.

Nota: in cazul in care doriti sa intru si in detalii tehnice privind interceptari, am s-o fac intr-o alta postare.

5. Sa trec acum la tema alegerilor, ca tot e la moda. M-am saturat de cite ori am auzit ca STS-ul poate invirti cum vor muschii lui rezultatele alegerilor. Iar astazi, cind l-am auzit pina si pe Tariceanu pomenind de asta, m-am hotarit sa atac subiectul si sa las alte teme pentru miine. Pai, stimati prieteni, domnul Tariceanu este cel care a aprobat in 2007 implementarea platformei pentru alegeri propusa de STS. Platforma care, atentie, nu se ocupa cu numararea voturilor ci cu estimarea prezentei la vot. Ciutacu, Tudor si toti ceilalti stiu bine asta! Estimarea prezentei! Nici macar numararea participantilor la vot. Platforma a fost folosita si la referendumul din 2008, si la toate aleerile din 2007 pina azi. Mai mult, accesarea soft-ului nu poate fi facuta decit de reprezentantii birourilor electorale judetene si atit. Aia baga datele in sistem, pe masura ce le au, iar sistemul estimeaza citi au venit la vot pina la ora X. Iar sistemul este atit de bun incit niciodata diferenta intre rezultatele estimarilor si numarul final de votanti nu a fost mai mare de 0,0nustiucit. Iar domnii Tariceanu, Antonescu, Ponta si altii stiu exact despre ce e vorba in propozitie. Dar, deh, mama ei de politica! Veti spune, stiu, ca in orice platforma software se poate interveni si se pot opera modificari. Nu zic nu, insa pentru asta trebuie intrebat biroul electoral central de sanatate, fiindca dupa implementarea sistemului STS-ul a fost tras pe linie dreapta, ocupindu-se strict de intretinerea lui. Adica din an in paste. Va mai amintiti povestea cu operatiunea Taurul, cind pretinsi angajati ai STS au livrat unui jurnalist o frumoasa poveste cu STS-ul? Va reamintesc textul exact de la care a pornit un scandal fara nici un pic de baza reala:

“Mai mulţi angajaţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) Satu Mare afirmă că în data de 6.12.2009, începând cu ora 13.40, moment în care Mircea Geoană îl depăşea cu mai mult de 5 procente pe Traian Băsescu, a fost pus în aplicare un plan de rezervă (planul B), la ordinul generalului Marcel Opriş, şeful STS, şi sub coordonarea vicepreşedintelui PDL Adriean Videanu. Concret, STS Satu Mare a avut o derivaţie secretă din schema STS conectată la un server din sediul central al PDL din Aleea Modrogan, având numele de cod „Taurul”. Toate judeţele au avut derivaţie din reţeaua principală, mai puţin municipiul Bucureşti. Potrivit surselor STS, în noaptea de 6 spre 7 decembrie, la ora 3,15, toate derivaţiile au fost dezafectate sub directa supraveghere a generalului Marcel Opriş, fiecare judeţ decuplându-se pe rând după ce s-au închis şi cheile pe datele finale. Despre acest fapt ştiu doar şefii judeţeni ai STS şi cadrele tehnice, respectiv, doi subofiţeri care au realizat conexiunile. Toate conexiunile au fost operaţionale cu data de 06.12.2009, ora 1,30. Afirmaţia că toate datele au fost transmise prin intermediul telefoanelor mobile şi a telefonului guvernamental (T.O.) este falsă, deoarece toate datele au fost transmise electronic simultan cu cele oficiale. STS a avut inclusiv „spioni” de alarmă care semnalau acustic şi vizual depăşirea în procente a unuia sau altuia dintre candidaţi”.

In traducere, pentru cei carora limbajul pare prea tehnic: cica STS a tras niste fire catre sediul PDL, prin care sa transmita ceva. Presupunind ca este adevarat, pina la deschiderea urnelor oricum habar n-are nimeni cine, care, cum a iesit sau nu la vot. Deci nici o sansa de a modifica rezultatele, fiindca nu se cunosc. Atunci ce se putea raporta la PDL? Numarul de participanti. Presupunind si ca acest lucru este adevarat, la ce naiba ar fi contat asta cind oricum nu se misca nimic pina la inchiderea cheilor de verificare. In plus, mai erau pe lume si celelalte partide, si institutele de sondaje, si presa si observatorii. Mai mult decit atit, presupusii ofiteri afirma explicit faptul ca n-au fost folosite telefoane mobile sau operative, iar toate datele ar fi fost transmise DUPA inchiderea urnelor, DUPA finalizarea numararii etc. Poate intelegeti voi unde e frauda, ca pe mine nu ma duce capul, recunosc. Asta presupunind ca povestea n-a fost livrata din alte surse, interesate de un scandal mediatic la momentul oportun. Al nabii STS, e bagat in astfel de scandaluri taman la momentele cheie, ba cind a pierdut cineva, ba cind trebuie sa piarda altcineva. Parte dintre voi stiti bine ca o minciuna frumoasa construita pe un simbure de adevar intotdeauna va fi inghitita pe nemestecate de publicul larg. Da, STS-ul implementase respectiva platforma de estimare a participarii la vot. Dar de aici si pina la a inventa cabluri trase la partide si fraude de tot soiul e cale teribil de lunga. Din pacate, la vremea respectiva STS n-a iesit sa explice situatia, lasind umorile si rumorile sa curga in voie. Si ca sa inchei: cunoaste careva dintre voi un militar suficient de idiot sau suficient de neinfricat incit sa dea pe goarna presei chestiuni pentru care a semnat si raspunde cu capul? Eu nu.


[ Edited Wed Jul 25 2012, 04:09PM ]
Back to top
bushes
Wed Jul 25 2012, 06:35PM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517
Joined: Fri Aug 19 2011, 07:45PM

Posts: 745
Thanked 218 time in 141 post
as fi curios cine a trimis mail-ul asta ,opris cumva?

imi pare rau ca nu am o batista ca as fi inceput sa vars citeva lacrimi pentru "sacrificatii " din sts ....

n-am citit nici o explicatie plauzibila despre montarea telefoanelor la sediul de campanie al ex-presedintelui....

inca nu am primit raspuns la :

După numirea în fruntea STS, generalul Marcel Opriş a fost fidelizat de preşedintele Traian Băsescu prin trei avansări în grad: general-maior (cu două stele), printr-un decret prezidenţial din 23 decembrie 2006, general-locotenent (cu trei stele), printr-un decret prezidenţial din 1 decembrie 2008 şi general cu patru stele, printr-un decret prezidenţial din 30 noiembrie 2011. Trei avansări, trei stele de general în doar şase ani!


la:

Pe de altă parte, prin legea bugetului de stat pe anul 2010, STS a beneficiat de cea mai mare majorare de buget, cu circa 40% faţă de anul precedent, alocându-i-se suma de 466,5 milioane de lei (113,8 milioane euro). STS a avut astfel în 2010 cea mai spectaculoasă creştere a bugetului în rândul serviciilor secrete, depăşind de două ori bugetul Ministerului Comunicaţiilor. Probabil că aceasta a fost răsplata pentru faptul că STS a manipulat rezultatul alegerilor prezidenţiale în noaptea de 6/7 decembrie 2009.


la


. În mod dubios, de când este director la STS, o firmă aparţinând unor prieteni de familie (soţii Dumitru Octavian şi Iuliana Nicolau), denumită Quality Business Solutions SRL, la care soţia generalului Opriş, Camelia, este angajată şef administrativ şi contabil, a câştigat nu mai puţin de 51 de contracte publice scoase la licitaţie de STS. Valoarea totală a celor 51 de contracte este de 28.748.709 lei, fără TVA (peste 7 milioane euro).


si la multe altele ...asteptam.....
Back to top
Radu89
Wed Jul 25 2012, 08:41PM

Registered Member #918
Joined: Sat Feb 02 2008, 12:38AM

Posts: 1097
Thanked 103 time in 87 post
Am facut rost de partea a III-a , stimabililor. Mare chestie e si cu e-mail-urile astea.Nici eu nu comentez chestiunea in cauza ci doar o aduc la cunostinta cititorilor.

Cum sta treaba cu STS-ul (3)

6. Votul multiplu. O tema fierbine in prag de referendum. Miine expira termenul pentru depunerea ofertelor in procedura de achizitie a soft-ului prin care se poate depista votul multiplu, relansata ieri de Autoritatea Electorala Permanenta. Procedura de achizitie s-a reluat prin negociere fara publicare a unui anunt de participare, pentru a cumpara servicii de arhivare electronica a listelor electorale, extragerea bazei de date textuale si sistem de gestionare a arhivei electronice generate cu ocazia referendumului. Mai pe romaneste, AEP doreste sa cumpere un soft care va centraliza toate datele acestui referendum si va oferi posibilitatea eliminarii votului multiplu. Frumos si aparent sanatos. Insa hai sa vedem daca-i chiar asa, cu batiste albe si ingerasi cocotati pe computerele AEP.

In 2009, STS a propus guvernului un sistem centralizat la nivelul tuturor sectiilor de vot, prin care se puteau depista instant smecherii care ar fi incercat sa voteze de mai multe ori. Sistemul era simplu: codul numeric al alegatorului si localitatea erau introduse, prin scanarea cartii de identitate, in respectivul sistem, iar daca individul/individa intentiona sa plece la plimbare prin alte sectii de vot, soft-ul in cauza s-ar fi suparat imediat si l-ar fi pirit supraveghetorilor. Codul numeric personal este, practic, singurul instrument prin care votul multiplu poate fi eliminat total.

Va reamintesc ce declara Opris, acelasi Opris care cica a tinut trena portocalie, intr-un interviu din HotNews (n-am ce face, tre' sa-l citez pe mustacios, pentru acuratetea explicatiei):

"La acea vreme, Ministerul Internelor era condus de domnul Dan Nica, Ministerul Educatiei de doamna Ecaterina Andronescu, Ministerul Comunicatiilor de domnul Gabriel Sandu, STS era condus tot de mine, iar Autoritatea Electorala era condusa de domnul Octavian Opris, ca sa vedeti filiatia politica a celor care nu sunt militari. (...)

Noi am facut o demonstratie cu propunerea noastra. Demonstratia a fost socanta pentru cei prezenti pentru ca au vazut ca se poate", spunea Opris, adaugind ca Guvernul PSD-PDL de atunci a refuzat solutia propusa de STS.

Si a adaugat:

"Sistemul pe care noi l-am propus ar fi avertizat din start. In momentul in care cineva se prezenta in sectia de vot, sistemul spunea daca acesta a mai votat sau nu. Daca nu mai votase, era invitat politicos sa-si vada de treaba. In plus, acest sistem permitea ca imediat dupa numararea voturilor si intocmirea procesului-verbal acesta sa fie transpus si in forma electronica si transmis aproape instantaneu la Biroul Electoral Judetean sau Biroul Electoral Central, urmand ca ulterior cand se venea cu procesul verbal scris, acesta doar sa se confrunte cu cel electronic. Deci, practic, un rezultat provizoriu al alegerilor s-ar fi cunoscut in maximum o ora si jumatate de la terminarea alegerilor".

Sistemul STS a fost testat in patru colegii si a dat rezultate reale.

Legat de asta, Opris spunea ca: "In primul rand s-a constatat o scadere a participarii la vot, pentru ca nu au mai fost votanti multipli. Au fost cateva tentative, dar care au fost depistate imediat. De exemplu, au fost persoane care au venit sa voteze cu o carte de identitate declarata furata sau pierduta. Interesant, nu?

Ulterior, au mai fost alegeri, si s-a constatat ca persoane care aveau condamnari au incercat sa voteze. Daca nu ar fi existat un astfel de sistem, nu se intampla nimic. Nu stiu cate persoane din Romania, au drepturile restranse ca urmare a unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile. Dar cred ca sunt suficiente, astfel incat sa existe o problema de legalitate daca aceste persoane voteaza, pentru ca asta ar insemna ca de fapt Constitutia nu exista."

Repet: guvernul PSD-PDL a dat pas acestei propuneri. Implementarea acestui soft ar fi costat statul roman zero bani, zero lei, avind in vedere ca treaba era demarata si finalizata de catre o structura bugetara. Mai mult, datele noastre personale ar fi ramas protejate, sub garantia regimului de confidentialitate pe care STS-ul este obligat sa-l respecte.

Insa o astfel de varianta nu convine politicului, indiferent de culoarea lui. Nu convine nici afaceristilor care stau bot in bot cu politicul si traiesc din contracte cu statul. Si pun urmatoarele intrebari, la care totusi cineva ar trebui sa raspunda:

1. Pentru ce AEP trebuie sa achizitioneze un astfel de soft de la firmele private (SIVECO, Total Soft, C&D Industries, Star Storage, XOR IT Systems, Asseco See, Xerox, Expertissa HQ,Team Net International) - iar cunoscatorii stiu exact cu ce se maninca aceste firme, cind oricum acesta exista deja si fusese si testat cu succes?
2. Pentru ce trebuie ca statul roman sa arunce aproape 1 milion euro pe fereastra, bani de pensii si salarii, cind putea obtine acelasi lucru cu zero lei?
3. Pentru ce datele mele, ale tale, ale noastre trebuie sa ajunga in miini private si care este garantia de confidentialitate oferita de aceste firme? Ramin datele in tara, sau ajung prin strainataturi, de la filierele din tara la firmele mama din afara?
4. Pentru ce propunerea STS a fost constant refuzata, preferindu-se modalitatile deja cunoscute prin care votul multiplu e ca la el acasa in Romania?
5. De ce PSD se suceste dupa cum bat vinturile aliantelor lui de conjunctura, ba cu PDL, ba cu PNL, si acuza aiureli, cind stie exact despre ce e vorba in propozitie? Fiindca oricum toate trei sint interesate de MENTINEREA actualului sistem prin care putem vota intr-o ora ori de cite ori vor muschii nostri.


Eu nu gasesc raspunsuri.

[ Edited Thu Jul 26 2012, 08:38PM ]
Back to top
DESTEPTUL
Wed Jul 25 2012, 10:31PM
DESTEPTUL
Registered Member #1011
Joined: Wed Mar 26 2008, 04:20PM

Posts: 966
Thanked 5 time in 5 post
bushes wrote ...

as fi curios cine a trimis mail-ul asta ,opris cumva?

imi pare rau ca nu am o batista ca as fi inceput sa vars citeva lacrimi pentru "sacrificatii " din sts ....

n-am citit nici o explicatie plauzibila despre montarea telefoanelor la sediul de campanie al ex-presedintelui....



Vrei o explicatie buna? Uite una :
Dupa ce una din tabere va trimis dupa tigari cu subiectul...sau aproximativ in acelasi timp cu momentul cand se isterizau pe toate canalele, doar pentru a va distrage atentia...se mai monta un "fir" chiar in casa presedintelui suspendat, cu stirea si aprobarea celor care strigau pe sticla...Dragilor, gen. Opris nu ar fi facut tampenii...a actionat conform legii...Cui nu-i convine ce citeste aici sa se informeze...In clipa asta acel telefon special este instalat acasa la Basescu. Iarasi se vede ca va agitati inutil...ramaneti o masa de manevra interesanta oricum...
Back to top
bushes
Wed Jul 25 2012, 11:45PM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517
Joined: Fri Aug 19 2011, 07:45PM

Posts: 745
Thanked 218 time in 141 post
asta nu inseamna ca am primit raspuns la intrebarile postate mai sus..

nu cred ca am spus ceva despre firul instalat la resedinta ex-presedintelui ,m-am referit la cel instalat la sediul de campanie..

de-abia astept ca domnul opris sa-si demonstreze abilitatile de specialist dupa 29.07 in mediul privat..

imi plac cei care se uita cu lupa de foarte de sus la prostime(termenul era altul ,dar din respect pentru acest forum l-am folosit pe acesta ) ca niste cercetatori care studiaza organizarea de musuroi a furnicilor ,le stiu pe toate ,le inteleg pe toate si socialul,,politicul.etc nu mai reprezinta nici o taina pentru ei....oare ??????????

ma scuzati ,poate faceti si un pronostic pentru duminica ....
Back to top
ALM
Thu Jul 26 2012, 12:12AM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
DESTEPTUL wrote ...

Vrei o explicatie buna? Uite una :
Dupa ce una din tabere va trimis dupa tigari cu subiectul...sau aproximativ in acelasi timp cu momentul cand se isterizau pe toate canalele, doar pentru a va distrage atentia...se mai monta un "fir" chiar in casa presedintelui suspendat, cu stirea si aprobarea celor care strigau pe sticla...Dragilor, gen. Opris nu ar fi facut tampenii...a actionat conform legii...Cui nu-i convine ce citeste aici sa se informeze...In clipa asta acel telefon special este instalat acasa la Basescu. Iarasi se vede ca va agitati inutil...ramaneti o masa de manevra interesanta oricum...

Problema nu este că la reşedinţa Presedintelui (suspendat sau nu) există un telefon special, instalat conform Legii. Devine o problemă când este instalat într-o locuinţă privată unde, întâmplător sau nu, există un sediu de campanie electorală. Adică un loc unde se face politică privată! Ori, Legea este riguroasă în acest sens. Nţâ!

Acum, după umila mea părere, cred că, după duşul primit de Opriş, telefonul "special" din reşedinţa prezidenţială nu mai este conectat la centrala STS ci la o linie Romtelecom. Fiindcă preşedintele suspendat, fie el "şef de stat" ales sau impus, nu mai are prerogative de preşedinte de stat! Ştiu că nu contează fiindcă, la banii lui, Băsescu poate să platească o convorbire internaţională pe linii Romtelecom, dar va fi unul din puţinele cazuri în care respectă Legea şi Constituţia ...
Back to top
2 User said Thank to ALM for this Post :
 dorobant (26 Jul 2012, 11:25) , djebel (26 Jul 2012, 12:34)
Boribum
Thu Jul 26 2012, 04:22PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
E bine sa ai e-mail,primesti o multime de chestii interesante (asta à propos de "primita prin e-mail"):no name,no face ,no number... .
Am înteles ca STS-ul asta face numai lucruri bune,si chiar dac-ar vrea sa faca ceva rau,n-ar putea,ca nu-l lasa legea. Lege care e respectata,respect care este datorat,datorie pe care oamenii si-o fac...caci "daca-i ordin,cu placere".

Daca-i ordin,nu-i problema! Sa nu fie doar din placere...






[ Edited Thu Jul 26 2012, 04:24PM ]
Back to top
echo
Fri Jul 27 2012, 06:15PM

Registered Member #43
Joined: Wed Apr 05 2006, 12:46PM

Posts: 308
Thanked 2 time in 1 post
Cum sta treaba cu STS-ul (4)

Transcript ANTENA 3, emisiunea Sinteza Zilei, 25 iulie 2012, orele 22:36. Presedintele interimar Antonescu afirma:

"Situatia paradoxala, usor comica, face ca eu sa ajung, tocmai pentru ca nu sintem o tara de babuini, eu sa ajung aparatorul domnului general Opris si al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care este un serviciu public al statului roman", vorbind despre faptul ca nu se pot fura milioane de voturi "si nu poate fi acuzat un serviciu public ca poate face sau a facut asta".

Fara indoiala, informatiile la care presedintele interimar Antonescu are acces si care nu pot oferite publicului larg din varii motive, l-au indreptatit sa faca astfel de afirmatii. Antonescu recunoaste explicit ca STS nu a fost si nu poate fi folosit ca intrument in miinile intereselor uneia sau alteia dintre parti. Si nu vad motive pentru care acesta ar face astfel de afirmatii, altele decit onestitatea.

O singura completare pot aduce comentariului presedintelui interimar: poate deocamdata nu sintem o tara de babuini, dar cred ca nici mult nu mai avem, judecind dupa atmosfera de dihonie dementa, irationala care sufoca intreaga tara acum, in prag de referendum. Daca cineva indrazneste sa spuna "Ana are mere", 50 urla instant ca Ana e o curva nenorocita care s-a vindut pe 2 kile de mere si merge/nu merge la vot, ca doar perele lu' Gica mai salveaza Romania de invazia ciorilor mov, iar tradatorul de neam si tara care a pomenit de Ana e un cretin si-si merita soarta. Apoi cei 50 se iau reciproc la pumni fiindca Ana panarama si-a tras-o ba cu unii, ba cu altii, cu majuscule. In aceste zile pina si virgulele capata incarcatura politica. Bun moment mi-am ales sa explic cum sta treaba cu STS-ul! )

Si ma bucur ca un ziar national a preluat postarile mele anterioare privitoare la votul multiplu, chiar daca n-a avut si decenta sa mentioneze faptul ca se referea la eforturile STS: sistemul de informatizare a procesului electoral, testat cu succes in Bucuresti, Hunedoara, Maramures si Neamt.

Oricum, voi evita sa vorbesc pina luni despre deja vestitul telefon special de pe biroul presedintelui suspendat, instalat perfect legal, in speranta ca spiritele se vor linistit cit de cit. Prefer sa ramin in zona proiectelor pe care STS le deruleaza si despre care cetatenii stiu prea putin sau nu stiu deloc.

7. Schengen. Ultimului raport al Grupului Sch-Eval pentru Romania si Bulgaria a fost pozitiv pentru tara noastra, in continutul acestuia afirmindu-se limpede ca sintem pregatiti tehnic pentru aderare. Grupul de lucru Evaluare Schengen (Sch-Eval) este un grup de experti care gestioneaza toate aspectele referitoare la procesul de evaluare Schengen pentru statele candidate, cit si procesul de evaluare periodica al celorlalte state deja membre ale Spatiului Schengen, evaluarile facindu-se pe domenii precum cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere externe si SIS-SIRENE.

STS si-a asumat realizarea proiectelor pe linie de comunicatii si tehnologia informatiei, fiind implicat in implementarea unui numar de patru proiecte.prin care s-a permis asigurarea conditiilor tehnice necesare accesului la SINS (Sistemul Informatic National de Semnalari) pentru autoritatile romane abilitate. Gasiti pe Internet legislatia si detalii suplimentare. In traducere libera, STS a asigurat modalitatea prin care autoritatile romane sa transmita in SIS (Sistemul de Informatii Schengen), in standardele UE de securitate, date de interes (persoane disparute sau cautate, straini, bunuri etc).

Toate proiectele au fost realizate din fonduri europene, dar ceea ce merita subliniat este faptul ca la finalizare acestora, auditul - un audit destul de dur dealtfel - a confirmat ca acestea au fost folosite in depline conditii de legalitate si eficienta. Asta avind in vedere minunatele timpuri in care sintem asaltati de stiri privind modul in care prin alte parti au fost cheltuiti banii europeni.

Cetatenii Ionescu si Popeasca, prea ocupati cu talkshow-urile politice, vor spune probabil ca li se filfiie de Schengen fiindca oricum n-au nimic de cistigat. Agitindu-se in fata televizoarelor in mod cert nu vor avea, insa prin aderare, dincolo de beneficiile de credibilitate si imagine pentru Romania, lucru care aduce automat si alte avantaje precum cresterea investitiilor in tara noastra, adica locuri de munca, principalul cistig este acela al libertatii de miscare in tarile membre. Si cum multi Ionesti si Popesti isi doresc ca intr-o buna zi ei sau copiii lor s-o tireze in strainatate, fie si doar ca turisti, cred ca beneficiul direct este evident.

Si recapitulind tot ce am scris pina acum: STS salveaza in draci vieti de romani fie prin 112, fie prin comunicatiile puse la dispozitie autoritatilor in situatii de calamitati, ne-a scapat de cozile uriase de la ghisee prin informatizarea administratiilor publice (roovinieta, declaratia fiscala, asigurarea de sanatate, ajutorul social etc), pune osul la formarea imaginii Romaniei in UE, se agita ca fraierul ca scoata votul multiplu din ecuatia electorala... si vom vedea in urmatoarele episoade ca se mai ocupa de o gramada de alte chestii faine. Dar dupa cum va spuneam si in prima postare, povestea asta nu e nici cu sex, nici cu crime, nici cu politica si nici cu injuraturi.

Avind in vedere ca inca nu traim intr-o tara de babuini, sper sa mai existe citiva cititori rataciti care sa aprecieze corect continutul acestor rinduri.
Back to top
2 User said Thank to echo for this Post :
 ALM (27 Jul 2012, 19:15) , justme (28 Jul 2012, 00:58)
Radu89
Tue Jul 31 2012, 12:36AM

Registered Member #918
Joined: Sat Feb 02 2008, 12:38AM

Posts: 1097
Thanked 103 time in 87 post
Pentru cei ce au timp si rabdare , ii invit sa citeasca partea a cincea
Cum e treaba cu STS-ul (5)
Istoria unui telefon - o perspectiva calma

Am permis ca prezentul nostru sa ajunga a fi amprentat politic in fiecare coltisor si in fiecare minut. Am permis sa fim pacaliti de scandaluri ieftine cu plagieri si vile de protocol, sa fim orbiti cu fumigene mediatice si discursuri delirante. Iar in spatele cortinei trasa cu grija de politicienii si bogatasii natiunii, tara se scufunda. Tragedia face ca unul dintre efectele jocurilor putrede care ne altereaza de prea mult timp perceptiile sa fie alienarea. Majoritatea cetatenilor reactioneaza prin refuzul de a se mai implica, masurabil prin absenteismul la vot sau dezinteresul pentru protestul stradal. O alta parte in schimb, destul de consistenta, devine receptiva la orice firimitura de istorioara tabloida aruncata in piata publica, la ordin politic, de catre fabricantii de intoxicari si dezinformari. Acest segment hraneste, in fapt, arena politica, oferind motivatie clovnilor, saltimbancilor, jonglerilor, piticilor si femeilor cu barba.

Din pacate, STS a acceptat sa fie tirit in arena si plimbat prin fata custii cu cimpanzei si a publicului spectator cu pupile dilatate, fara a riposta. Iar asta nu de ieri, de alaltaieri, ci dintotdeauna. Si nu e numai cazul STS-ului. Principiul dupa care s-au ghidat toti sefii serviciilor de informatii si speciale, conform caruia astfel de institutii trebuie sa fie discrete si tacute este, in opinia mea, unul gresit. Da, discretia este absolut necesara cita vreme vorbim de institutii cu atributii si competente in mare parte supuse clasificarii/secretizarii, insa tacerea este aproape intotdeauna daunatoare atunci cind se pune in discutie credibilitatea lor.

Fie ca vorbim de SPP si STS (servicii speciale), fie ca vorbim de SRI si SIE (servicii de informatii) sau de DGIA si DGIPI (structuri departamentale), toate acestea, dragii mei, nu sint entitati care functioneaza undeva in aer, in al zecea cer. Nu se poate trage cu rigla o linie intre acestea si restul societatii, atit pentru ca activitatea lor are consecinte mai mult sau mai putin vizibile asupra intregii societati, dar mai ales pentru faptul ca institutiile insemna in primul rind oameni. Oameni care, la terminarea orelor de program, se intorc acasa, la familiile si prietenii lor, in aceeasi societate in care traim toti ceilalti.

Da, perfect de acord cu voi ca toate aceste institutii sint cariate de aceleasi disfunctionalitati pe care le regasim in restul structurilor statului (n-am sa le mai insir, le cunoasteti), insa fiecare atac asupra credibilitatii acestora mai adauga un punct pe lista factorilor care afecteaza direct sau indirect, imediat sau pe termen lung, functionarea lor. Iar daca atacurile vin pe fondul unei mentalitati colective alimentate din belsug cu teorii conspirationiste si lipsita de informatie corecta, rezultatele sint exact cele asteptate de manipulatorii politici si interesele externe.

Asa sa-ntimplat si cu povestea implicarii STS in alegeri. In episoadele anterioare am vorbit despre asta, asa incit nu mai reiau argumentatia. Am sa constat doar atit: STS a participat la acest referendum in exact aceeasi masura ca in cazul scrutinelor precedente, punind la dispozitie telefoane speciale si mijloace de comunicatii pentru sectiile de votare din cele mai indepartate si izolate catune din tara. Oare de ce de data asta n-au mai aparut voci care sa acuze institutia de implicare? Poate pentru ca de data aceasta n-a mai existat interes politic? Zic si eu...

Sa revin, insa, la un alt subiect care n-a primit raspuns ferm din partea institutiei: telefonul cu scandal. Banuiesc ca unul dintre motivele pentru care STS n-a mai iesit cu explicatii ulterioare a fost si faptul ca presedintele intermar Antonescu a precizat limpede ca nu mai doreste continuarea subiectului. Sau poate s-a considerat ca informatiile oferite prin purtatorul de vorbe au fost suficiente. Habar n-am si nici nu ma intereseaza. Insa cum imi place sa cred ca fac parte din acel segment de public care nu rontaie pe nemestecate tot ceea ce presa livreaza zilnic, mi-am facut propria documentare.

Cum s-a declansat scandalul

In 16 iulie, Doru Dragomir publica in Ziua Veche un articol in care vorbeste despre "comunicatii secretizate" instalate la sediul de campanie al presedintelui suspendat Basescu. Antena 3 preia informatia si scandalul incepe. Argumentul principal invocat constant de toti cei care au acuzat STS-ul a fost acela ca institutia "a confirmat". Nu a existat nici o alta dovada adusa de media si de unii politicieni in ceea ce priveste existenta acestor "comunicatii secretizate", decit "confirmarea" institutiei. Pina si ministrul Nica, intr-un interviu dat in Ring, a spus ca habar n-are ce tip de telefoane a instalat STS in respectiva cladire.

Greseli de comunicare publica

Nimeni n-a avut curiozitatea sa se uite pe comunicatul STS. In respectivul comunicat, STS afirma ca „singurele mijloace de comunicatii ale STS sint instalate legal acolo unde isi desfasoară presedintele suspendat activitatea. Sistemele de comunicatii instalate de STS sint cele prevazute în documentele legale, potrivit statutului pe care il are acum presedintele suspendat”. Si atunci de unde a aparut sintagma "comunicatii secretizate"?

Doru Dragomir nu scrie niciodata ce viseaza peste noapte. Doru este un jurnalist cu experienta serioasa in domeniul securitatii nationale si cunoaste destul de bine activitatea STS. Intii pune intrebari, apoi isi scrie articolele functie de raspunsurile primite din partea institutiilor. In consecinta, singura explicatie pe care o gasesc in privinta faptului ca in acest articol a dat usor cu oistea-n gard este chiar ambiguitatea formularilor din comunicatul STS. Institutia nu a precizat ce tip de comunicatii a instalat si nici in baza caror acte normative, lucru care a dat cale libera speculatiilor si discutiilor. Este posibil ca formularile in cauza sa fi reflectat excesiv normele de securitate pe care trebuie sa le respecte sefii acestor institutii. Altfel spus, STS-ul nu putea preciza public tipul de comunicatii pe care le instaleaza, strict din ratiuni care tin de securitatea nationala. Ca om care cunoaste sistemul, sint nevoita sa-i dau dreptate in cazul asta, dar ca simplu cetatean interesat de subiect, nu.

In plus, nimeni n-a luat in considerare elementarul fapt ca STS ar fi putut nega linistit ca a instalat vreun telefon pe undeva. Un abtibild pe un telefon obisnuit (motivul pentru care Doru Dragomir a devenit brusc interesat) nu dovedeste si ca acel telefon chiar apartine STS, cu atit mai mult ca e special sau nu. Insa raspunsul oferit cu onestitate jurnalistului arata ca STS practic n-a avut nimic de ascuns, realitate confirmata si de Antonescu in interventiile sale publice.

Legea a fost respectata

In 17 iulie, Antonescu afirma intr-o emisiune la Realitatea TV: "trebuie sa fiu corect, pentru ca mi-a aratat (Opris n.n.) o carticica pe birou, in care erau trecute institutiile si persoanele care au un astfel de numar de interior si era trecut acolo presedinte suspendat." Aceasta afirmatie a trecut total neobservata in contextul general in care spiritele se inflamasera, presa arata cu degetul si politicienii se inghesuiau pe sticla sa explice ei ce si cum e cu telefoanele buclucase. Insa fraza contine un element cheie - carticica.

Acea carticica este lista beneficiarilor legali emisa in baza Regulamentului de organizare si functionare a retelelor de telecomunicatii speciale. Documentul a fost aprobat in CSAT in 2003, insa lista beneficiarilor - institutii si persoane - a fost constant actualizata. Este clasificat, tot din ratiuni de securitate nationala, si e firesc sa fie asa.

Aici se impune o precizare: STS nu functioneaza numai in baza legii sale de organizare si functionare, Legea 92 din 1996, ci si in baza unor alte acte normative, majoritatea fiind clasificate. Cu alte cuvinte, legalitatea sau ilegalitatea unei situatii vizind STS nu poate fi judecata doar in baza legislatiei pe care o putem gasi toti pe Internet.

Abia dupa citeva zile Basescu a incercat sa explice ca lista beneficiarilor a fost actualizata dupa prima incercare de suspendare, introducindu-se si "presedintele suspendat", insa scandalul deja luase o amploare care nu mai permitea astfel de precizari, fiindca interpretarile oricum ar fi dus in zona bataliei politice.

Mai mult, din informatiile mele si din datele care au razbatut si in media, telefoanele au fost instalate inainte de suspendarea presedintelui. Repet, inainte. In acea situatie, Opris nu ar fi putut sub nici o forma refuza solicitarea lui Basescu, lucru pe care si Antonescu l-a recunoscut intr-una dintre interventiile televizate, dupa stingerea scandalului.

Ma opresc un moment si recapitulez: un presedinte in functiune cere sefului STS sa-i instaleze niste telefoane speciale intr-o cladire care inca nu era sediu de campanie; presedintele este suspendat, insa telefonul ramine in cladire in baza unui document CSAT in care se specifica beneficiarul "presedinte suspendat". Iar hotaririle CSAT nu pot incalca legile in vigoare sau Constitutia. Daca deocamdata cineva vede aici ceva ilegal, rog sa ma ajute, fiindca eu nu reusesc. Este probabil si ratiunea pentru care Antonescu a fost vizibil ezitant la declansarea acestui scandal, afirmind in mai multe rinduri ca din punctul lui de vedere acel telefon nu este un subiect care trebuie adus in campania politica si ca Opris este un profesionist. Desigur, presiunile politice au avut cistig de cauza.

Senatul pregateste terenul

In 19 iulie, seful STS este chemat pentru audieri la Comisia pentru aparare,ordine publica si siguranta nationala din Senat. Ceea ce putini stiu este faptul ca sedinta Senatului a fost convocata in seara precedenta, telefonic, la orele 21, in conditii de vacanta parlamentara. Graba mare, nu? Sa vedem insa componenta politica a comisiei: 4 bucati senatori PSD, 3 bucati senatori PNL, 2 bucati senatori PDL si alte 2 bucati senatori GRP. Cam cit credeti ca au contat in sedinta comisiei argumentele lui Opris, cind in fapt nu era vorba de STS, ci de batalia politica dinainte de referendum? Si uite asa s-a ajuns ca pe eticheta zvirlita pe fruntea institutiei sa scrie ca telefoanele in cauza au fost ilegal instalate.

Iar daca stam drept si judecam la fel, ar trebui sa ne intrebam pentru ce comisia similara din Camera Deputatilor n-a fost intrebata de sanatate asupra acestui subiect. Oare pentru acolo concluziile finale ar fi fost altele?

CSAT hodoronc-tronc

Tot in 19 iulie este convocata rapid o sedinta CSAT, convenabil pusa dupa sedinta comisiei de aparare din Senat. Desi ordinea de zi prevedea alte subiecte, cheia sedintei a fost demiterea lui Opris. Sa vedem insa cine sint membrii CSAT: presedintele, primul ministru, ministrul apararii, al internelor, al justitiei, al afacerilor externe, al finantelor, al economiei, seful Statului Major General, seful SRI, seful SIE, consilierul prezidential pe probleme de securitate si secretarul CSAT. Culorile mai mult sau mai putin politice le puteti vedea singuri. Deciziile CSAT se iau prin consens, adica toti membrii trebuie sa fie de acord asuprea unei anumite chestiuni luata in discutie. Incalcind regulile de confidentialitate care insotesc sedintele CSAT, Antonescu a afirmat ca singurul care s-a opus demiterii generalului Opris a fost Fota. Ulterior Basescu a afirmat ca nu numai Fota, ci 5 dintre membrii CSAT s-au opus demiterii. Inclin sa cred ca batalia politica a impus presedintelui interimar distorsionarea adevarului, fiindca mi-e greu sa cred ca bunaoara seful SMG, Stefan Danila, persoana a carui viata si cariera sint strins legate de Basescu, ar fi votat pentru demitere. Banuiesc si care au fost ceilalti trei, insa nu vreau sa fac afirmatii fara acoperire. Mai mult, secretarul CSAT a recunoscut in sedinta faptul ca a fost informat in scris despre instalarea respectivelor telefoane. Si mai pun o intrebare nevinovata: oare cum de ministrul de interne Rus a ajuns sa se abtina de la vot cind s-a ridicat subiectul demiterii? Sau seful SRI, Maior?

Una peste alta, prin nerealizarea consensului asupra acestui subiect CSAT decide ca "Marcel Opris, șeful STS, nu a incalcat legea cu telefoanele lui Basescu" (DC News, 19 iulie).

Telefoane speciale, nu secretizate

In tot acest scandal, singura persoana care s-a obosit sa explice ce fel de telefoane avea Basescu la sediul din strada Comanita a fost senatorul Sorin Fodoreanu. Evident, n-a fost luat in seama, fiind pedelist, iar ceilalti membri ai comisiei n-au avut nici un interes in a oferi astfel de detalii. La terminarea discutiilor de la Senat, acesta declara urmatoarele: "cererea a fost facuta si, conform regulamentului, directorul STS a luat hotararea sa monteze cele doua telefoane, S si TO, care nu sunt secretizate, deci nu sunt cu sisteme de secretizare, cu criptari si asa mai departe, sunt telefoane cu un circuit inchis, pe sistemul STS si care au fost montate la cererea presedintelui Basescu, in baza regulamentului." E drept, Fodoreanu ar fi trebuit sa precizeze si ca S si TO sint totusi telefoane protejate.

S si TO inseamna telefon scurt si telefon operativ. Diferenta intre cele doua este faptul ca la unul suni si-ti raspunde direct apelatul, la celalalt iti raspunde o tanti centralista care iti face legatura. Lista beneficiarilor unor astfel de telefoane e zdravana si nu este publica. Locatia acestora variaza functie de beneficiari.

In legea de organizare si functionare a STS, L92/96, se specifica: Art 1 (3) "Telecomunicatiile speciale reprezinta transmisii, emisii sau receptii de semne, semnale, scrieri, imagini, sunete sau informatii de orice natura prin fir, radio, sistem optic sau prin alte sisteme electromagnetice pentru utilizatorii prevazuti la alin. (1)." Alin. (1) se refera la "autoritatile publice din Romania si alti utilizatori prevazuti in anexa nr. 1." Aici intra telefoanele speciale. In aceeasi lege, Art. 11 i) se precizeaza ca STS are obligatia sa asigure "inviolabilitatea instalatiilor, echipamentelor si retelelor de telecomunicatii speciale". Aici vorbim deja despre modalitatile diverse in care aceste telefoane sint protejate, folosind sau nu diverse sisteme de secretizare.

Oricum, n-am reusit sa inteleg de la cei care acuzau in stinga si-n dreapta cu ce ar fi putut influenta Basescu rezultatele referendumului daca ar fi stat la taifas cu procurorul general, cu membrii CSM, cu sefii SRI si SIE sau cu toti ceilalti beneficiari de S si TO? Sau chiar crede cineva ca Basescu n-ar fi gasit si alte canale de comunicare? Iar daca ar fi avut ceva de ascuns, ar mai fi chemat presa la sediul sau de campanie lasind acele telefoane in zona de vizibilitate maxima?

... si concluziile finale

1. STS a fost tirit intr-o batalie politica pornindu-se de la simplul fapt ca a instalat doua telefoane, un S si TO, speciale, nu secretizate, la ordinul unui presedinte nesuspendat la momentul emiterii solicitarii catre STS, intr-o locatie nedeclarata sediu de campanie la momentul instalarii telefoanelor. STS a mentinut acele telefoane in baza prevederilor unei hotariri CSAT emisa in 2003.

2. STS a actionat in conformitate cu legea. Desi Constitutia si alte acte normative nu prevad institutia presedintelui suspendat, vidul legislativ fiind speculat la maximum in acest scandal, CSAT, confruntat deja din 2009 cu situatia suspendarii presedintelui, a acoperit acest vid printr-o completare a listei beneficiarilor de telecomunicatii speciale. Repet, vorbim de o completare a legislatiei, nu de o incalcare a ei. Si mi-e greu sa cred ca poate acuza cineva CSAT de faptul ca ar putea emite hotariri care incalca legea. In plus, presedintele interimar a recunoscut existenta normativului si a beneficiarului "presedinte suspendat".

3. Opris a informat CSAT-ul privind instalarea celor doua telefoane. Atentie, STS, conform Legii 92/1996 se afla in coordonarea CSAT, nu in directa subordine a presedintelui. Daca Opris l-ar fi informat direct pe presedintele interimar, abia atunci ar fi trebuit sa sarim toti de fund in sus si sa acuzam institutia de jocuri de interese. Insa Opris a procedat ca la carte, indiferent de comentariile neavenitilor care s-au dat destepti pe sticla. Este strict treaba Cotroceniului daca acea informare a ajuns sau nu la Antonescu.

4.Chestiunea dimensiunii politice iese complet din discutie daca luam in considerare faptul ca seful STS este militar. Un militar executa, nu discuta.Cu atit mai mult cu cit ordinul primit este perfect legal. Este ceea ce Opris a facut si cind scaunul prezidential era ocupat de Basescu, dar si cind acelasi scaun a fost ocupat de Antonescu. I s-a cerut sa puna telefoane, le-a pus. I s-a cerut sa le ridice, le-a ridicat. Simplu. Nu e treaba lui sa chestioneze moralitatea ordinului superiorului, ci doar legalitatea lui. Nu e treaba lui sa faca analize politice, sa intepreteze Constitutia, sa se intrebe ce drepturi are sau n-are un presedinte suspendat, cit e de suspendat sau nu, sau alte asemenea chestiuni care au fost rontaite intens in presa.

5. Miza intregului scandal a fost, evident, schimbarea lui Opris. Pentru ce? Nu e greu de speculat... Insa este foarte posibil ca in calculele unora sa fi intrat si destructurarea nucleului dur de specialisti din jurul lui Opris, ingineri tineri, majoritatea cu mastere si doctorate in radiocomunicatii, IT sau electronica, astfel incit acestia sa fie nevoiti s-o taie in privat, iar institutia sa devina o anexa oarecare a unui minister bagat mai mult sau mai putin in jocurile politice. Deocamdata cei realmente afectati sint angajatii STS, pusi in situatia de a da explicatii familiilor si prietenilor, numai si numai fiindca niste politicieni si niste televiziuni private au considerat de cuviinta sa zvirle, hulpavi, institutia in mijlocul festinului lor politic si apoi s-o ciopirteasca dupa pofta.

[ Edited Tue Jul 31 2012, 12:37AM ]
Back to top
ALM
Tue Jul 31 2012, 08:00AM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
Domnule Radu, mi-am şters o lacrimă citind despre STS, această Albă ca Zăpada cu epoleţi. Sigur că un militar execută fără să discute dar, pe vremuri, mai exista un "apendice": cu discernământ! Şi, referitor la acest discernământ, exista o listă de situaţii care obligau militarul să execute, după care să raporteze organelor ierarhic superioare ceea ce consideră a fi o ilegalitate.

Faptul că STS a realizat o conexiune la o adresă privată, pregătită poate pentru alegerile parlamentare, reprezintă o încălcare a Legii. Cum ordinul a fost primit de la cel mai înalt nivel ierarhic, datoria şefilor STS era să informeze organismul de control, respectiv Comisia de resort din Parlament. Dacă ar fi făcut acest lucru, "rufele s-ar fi spălat în familie"!

Să nu ne facem că nu ştim. În ultima vreme, serviciile au început să ocolească comisiile de control, ascultând exclusiv de ordinele "comandantului suprem". De fapt, ce vorbesc eu de ultima vreme? Aşa a fost, aşa este, aşa va fi! Că d-aia sunt secrete, fiindcă ştiu să prezinte numai ce "trebuie" să fie văzut ...

Intrând puţin în domeniul tehnic, vreau să vă informez că telefoanele montate de STS nu se deosebesc, în ceea ce priveşte aspectul, de telefoanele "civile". Cu toate acestea, pe vremuri era obligatoriu ca acestea să fie echipate cu sisteme de secretizare şi/sau criptare. Nu vă speriaţi, nu vorbim despre aparate sofisticate de tip Enigma, ci de nişte chip-uri DSP (sau analogice) "pitite" în schema telefoanelor. Chiar dacă liniile STS-ului sunt protejate, conexiunea telefon-casetă de interconectare poate fi interceptată non invaziv. De asemenea, în cazul legăturilor prin centrala STS, pentru a evita interceptări, fie ele non volitive, a convorbirilor cu grad înalt de secret, trebuie realizată protecţia prin secretizare sau criptare. Practic, după realizarea conexiunii S sau TO, partenerii de dialog au obligaţia să apese pe "butonul 3", fluxul de date devenind neinteligibil pe tot traseul dintre telefoanele în dialog.

Au existat şi există domenii care pot da naştere la discuţii care să afecteze lucrătorii din acele domenii. E bine că afectarea se limitează la a da explicaţii familiilor şi prietenilor. Dacă eram prin anii 90', aceiaşi lucrători, ar fi fost consideraţi terorişti-securişti, cu apartenenţă la "poliţia politică", cerându-se execuţii în piaţa publică.
Back to top
bushes
Tue Jul 31 2012, 09:18AM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517
Joined: Fri Aug 19 2011, 07:45PM

Posts: 745
Thanked 218 time in 141 post
vad ca se merge dupa principiul basescului : noi sintem cei mai priceputi ,noi sintem cei mai meseriasi ,noi stim ce-i de facut si de-aia n-o sa plecam niciodata de aici ; cum plecam noi cum se prabuseste statul....

nimeni nu e de neinlocuit ;sts a existat si inainte si o sa existe si dupa opris iar statul roman va fi multi ani de acum inainte si dupa ce basescu nu va mai fi ...presedinte

basescul dupa suspendare are acces la acest tip de telefoane dupa ce a actualizat lista abonatilor in 2007, deci normal ca e legal

telefoanele instalate intr-o locuinta particulara nu incalca cumva legea ? dupa cite stiu suspendatul are o locuinta data de statul roman si nu cred ca instalarea telefoanelor in alta parte decit la aceasta adresa e legala ,asta admitind ca opris nu stia ca acolo va fi sediul de campanie ...

ce ar avea de discutat un presedinte suspendat cu procurorul general , membrii csm etc. ? situatia din siria ? pai credeam ca tocmai de aceea e suspendat ca nu mai poata discuta ...

nu s-a lamurit amestecul famigliei opris in contractele sts...



"De ce o să moară directorul STS cu Băsescu de gât
27 iulie 2012
Cornel Ivanciuc

După ce a fost scos pe tuşă în 2007, Băsescu şi-a elaborat o hotărâre a CSAŢ dedicată lui în exclusivitate şi clasificată astfel încât să n-o priceapă decât posesorii de certificate ORNISS, anume cum să coordoneze activitatea serviciilor de informaţii în caz că va mai fi suspendat o dată.



Când STS i-a instalat un telefon scurt şi unul operativ la sediul său de campanie, generalul Marcel Opriş, şeful telecomunicaţiilor speciale, n-a făcut altceva decât să aplice o procedură adoptată deja în 2007. Lumea nu ştie că, ierarhic, Marcel Opriş este cel mai important consilier al preşedintelui. Atât de important, încât nici nu trebuie măcar să treacă pe la Palatul Cotroceni pentru a semna condica, ci doar să comunice cu preşedintele câte-n lună şi-n stele, bunăoară cum pot vota 70.000 de români din Franţa în favoarea lui Băsescu cu două ore înainte de închiderea urnelor, sau cum pot transmite de pe dealuri agenţii PDL rezultatele scrutinului în acele circumscripţii electorale unde nu există semnal telefonic şi cum sunt procesate acestea de STS, în miimi de secundă. Conform Strategiei de dezvoltare pe termen mediu şi lung a telecomunicaţiilor speciale, document nesecret adoptat în 11 noiembrie 2002, „În domeniul comunicaţiilor speciale, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este cea mai înaltă autoritate şi principalul consilier al preşedintelui României şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării“. Nu ştiu dacă aţi înţeles nuanţa, dar Marcel Opriş este omul-cheie al preşedintelui care l-a numit în funcţie, adică al lui Băsescu, fără de care autoritatea acestuia, indiferent dacă este gol, beat, suspendat sau bătut la referendum, nu poate fi exercitată. Şi Opriş nu este numai scula nambăr uan a lui Băsescu, ci şi principalul consilier al CSAŢ, adică al acelui organism convocat săptămâna trecută tocmai pentru a-l demite din funcţie. " LINK

"Generalul Opriş, şeful STS, ia de la stat şi dă prietenilor bogaţi
07 iunie 2012
Caţavencii

Degeaba are Ministerul Administraţiei şi Internelor o nouă conducere. Contractele puse la cale în timpul guvernelor Boc merg înainte, fără să ţină cont de planurile lui Ponta sau Antonescu. Pregătit încă din luna martie, un contract de peste 11 milioane de lei va ajunge la prietenii generalului inginer Marcel Opriş, şeful STS. Încă şeful STS şi, cel mai probabil, în continuare şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, că doar a fost numit acolo de către CSAŢ, unde şef e Traian Băsescu, care a şi susţinut numirea acestuia.

Bani europeni pentru monitorizarea străinilor

Ministerul Administraţiei şi Internelor derulează un proiect cu finanţare europeană numit „Sistem informatic pentru managementul situaţiilor de criză“. Banii pentru acest proiect provin din Fondul Social European, în cadrul Programului Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013. Prin intermediul proiectului, a fost pus la cale un contract privind „servicii de analiză, proiectare/implementare a sistemului informatic de instruire cu privire la noile funcţionalităţi ale Sistemului Informatic de Management al Străinilor, achiziţionare de terminale mobile şi licenţe“. Un titlu generos ce permite cheltuirea a peste 13 milioane de lei. Cum vorbim totuşi de bani europeni, ca să nu mai zicem de sumă, treaba nu se putea face pe sub tejghea, aşa că s-a organizat o licitaţie serioasă, la care a participat o singură firmă, SC Quality Business Solutions SRL. Evident, firma a şi cîştigat, iar în data de 25 mai i-a fost atribuit contractul cu nr. 132, în valoare de 13.267.000 RON, fără TVA.

Numai pentru prietenii cu acces la secrete

Una din explicaţiile participării SC Quality Business Solutions de una singură la această licitaţie stă în modalitatea şi condiţiile de participare la ea. Adică banii ăştia nu erau pentru orice dealer de calculatoare şi soft-uri, cu toate că exact asta e cîştigătorul. Pentru a avea acces la licitaţie, un eventual doritor trebuia să obţină un aviz de securitate industrială, pe motiv că documente de execuţie din cadrul proiectului sînt clasificate drept „secret de serviciu“. Astfel, cine nu putea obţine un certificat de la DGIPI nu avea ce căuta la licitaţie. Quality Business Solutions avea însă toate motivele să participe, aşa cum urmează să vedeţi.

Străini monitorizaţi de nişte prieteni români

Quality Business Solutions este un SRL de apartament. Firma este deţinută de către Dumitru Octavian Nicolau şi se ocupă cu comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului. Cel mai important însă, firma este o excelentă încasatoare de contracte de la stat. Deşi, conform datelor de la Ministerul Finanţelor, societatea a avut doar cîţiva angajaţi în fiecare dintre ultimii ani, cifra de afaceri nu i-a scăzut niciodată sub 25 de milioane de lei. Ba chiar a fost uneori mult mai mare. Eficienţa deosebită a SC Quality Business Solutions SRL se datorează şi numeroaselor contracte obţinute de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Începînd cu anul 2006, firma a obţinut peste 50 de contracte cu STS, în valoare totală de peste 7 milioane de euro. Cum era de aşteptat, între patronul sereleului de apartament, Dumitru Octavian Nicolau, şi şeful STS, generalul inginer Marcel Opriş, există o legătură ce transcede cîteva licitaţii şi contracte. De altfel, generalul Opriş chiar a recunoscut pentru site-ul Realitateamea.ro că este un cunoscut şi amic al domnului Nicolau. Acesta nu este însă singurul lucru. Conform ultimei declaraţii de avere a generalului Opriş, soţia acestuia nu mai lucrează nicăieri. Cu toate acestea, în 2011, conform declaraţiei de avere a generalului din acel an, soţia activa în cadrul SC Omnivision Consultanţă SRL. Firma este deţinută de către Nicolau Adriana Iuliana, soţia lui Dumitru Octavian Nicolau. Adică soţia şefului STS era angajată la firma soţiei celui care încasa contract după contract de la STS. " LINK
Back to top
justme
Tue Jul 31 2012, 10:38PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Baieti, cat este comisionul?

Softul antivot multiplu, achiziţionat

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a achiziţionat softul privind votul multiplu.

AEP a invitat nouă firme să depună oferte, dar doar patru s-au înscris în termenul de depunere. XOR IT Systems a câştigat cu o ofertă de 1.973.550 lei, fără TVA, suma bugetată cu această destinaţie fiind de 3.345.000 lei, fără TVA.

Listele electorale se vor transporta cu maşini pentru transport de valori, iar întregul proces de arhivare electronică a lor va fi supravegheat video.

Potrivit legii verificarea se va face în termen de 60 de zile de la data referendumului.

Dacă AEP va constata existenţa unor persoane care şi-au exercitat votul de mai multe ori va sesiza organele de urmărire penală, în speţă IGPR, în vederea tragerii la răspundere. Pedeapsa este închisoare de la şase luni la cinci ani.

LINK
Back to top
Boribum
Wed Aug 01 2012, 02:10AM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Nu e niciun comision,domnule Justme. Nu e niciun comision,niciun interes abscons,nu e nimic ilegal si nimic imoral. Totul e facut dupa reguli si regulamente,tehnica este folosita numai conform legilor în vigoare iar toti cei care ar încalca legea ar fi sanctionati deîndata.

Nu-i frumos ?


Eheeee,mai oameni buni mai...
Back to top
Klaus
Tue Dec 18 2012, 04:20PM
Registered Member #3279
Joined: Wed Sep 08 2010, 09:22AM

Posts: 3144
Thanked 828 time in 527 post
Un serviciu bine dotat cu/in generali. Iar ma intreb cati oameni are STS-ul pentru ca in varful piramidei sa fie atatia generali. Oare seful STS o fi cu functie de general de armata ?

LINK

Traian Băsescu a înaintat în grad adjunctul tehnic al şefului STS şi alţi angajaţi ai Serviciului

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, marţi, decrete pentru înaintarea în grad a adjunctului tehnic al directorului STS şi a altor angajaţi ai Serviciului.

Astfel, conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, Traian Băsescu l-a înaintat în gradul de general-maior - cu două stele pe Ionel-Sorinel Vasilca, adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

De asemenea, şeful statului a acordat gradul de general de brigadă - cu o stea lui Adrian-Ludovic Mureşan şi lui Marius Burlan şi i-a înaintat la gradul de general-maior - cu două stele, în retragere, pe Mircea Anghel, Iuliu Plăpcianu şi Remus Radu, tot din cadrul STS.

De altfel, preşedintele Băsescu va participa, marţi, la ora 13.00, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.


[ Edited Tue Dec 18 2012, 04:21PM ]
Back to top
Radu89
Tue Mar 12 2013, 06:19PM

Registered Member #918
Joined: Sat Feb 02 2008, 12:38AM

Posts: 1097
Thanked 103 time in 87 post
Back to top
Go to page
  <<       

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.