Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: MAI

<< Previous thread | Next thread >>
Situatii de urgenta
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Radu89
Thu Jan 26 2012, 05:38PM

Registered Member #918

Avand in vedere faptul ca de-a lungul timpului , au existat diverse situatii pe care le-am dezbatut cu un deosebit interes pe diverse topicuri , am deschis aici un topic pentru a discuta doar despre situatiile de urgenta.

NOŢIUNI GENERALE
- situaţia de urgenţă - eveniment excepţional, cu caracter nonmilitar, care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale importante, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate;
- starea potenţial generatoare de situaţii de urgenţă - complex de factori de risc care, prin evoluţia lor necontrolată şi iminenţa ameninţării, ar putea aduce atingere vieţii şi sănătăţii populaţiei, valorilor materiale şi culturale importante şi factorilor de mediu;
- managementul situaţiei de urgenţă - ansamblul activităţilor desfăşurate şi procedurilor utilizate de factorii de decizie, instituţiile şi serviciile publice abilitate pentru identificarea şi monitorizarea surselor de risc, evaluarea informaţiilor şi analiza situaţiei, elaborarea de prognoze, stabilirea variantelor de acţiune şi implementarea acestora în scopul restabilirii situaţiei de normalitate;
- monitorizarea situaţiei de urgenţă - proces de supraveghere necesar evaluării sistematice a dinamicii parametrilor situaţiei create, cunoaşterii tipului, amplorii şi intensităţii evenimentului, evoluţiei şi implicaţiilor sociale ale acestuia, precum şi a modului de îndeplinire a măsurilor dispuse pentru gestionarea situaţiei de urgenţă;
- factor de risc - fenomen, proces sau complex de împrejurări congruente, în acelaşi timp şi spaţiu, care pot determina sau favoriza producerea unor tipuri de risc;
- tipuri de risc - cazuri de forţă majoră determinate de incendii, cutremure, inundaţii, accidente, explozii, avarii, alunecări sau prăbuşiri de teren, îmbolnăviri în masă, prăbuşiri ale unor construcţii, instalaţii ori amenajări, eşuarea sau scufundarea unor nave, căderi de obiecte din atmosferă ori din cosmos, tornade, avalanşe, eşecul serviciilor de utilităţi publice şi alte calamităţi naturale sau evenimente publice de amploare determinate ori favorizate de factori de risc specifici; (cu excepţia grevelor);
- gestionarea situaţiilor de urgenţă - identificarea, înregistrarea şi evaluarea tipurilor de risc şi a factorilor determinanţi ai acestora, înştiinţarea factorilor interesaţi, avertizarea populaţiei, limitarea, înlăturarea sau contracararea factorilor de risc, precum şi a efectelor negative şi a impactului produs de evenimentele excepţionale respective;
- evacuarea - măsură de protecţie luată în cazul ameninţării iminente, stării de alertă ori producerii unei situaţii de urgenţă şi care constă în scoaterea din zonele afectate sau potenţial a fi afectate, în mod organizat, a unor instituţii publice, agenţi economici, categorii sau grupuri de populaţie ori bunuri şi dispunerea acestora în zone şi localităţi care asigură condiţii de protecţie a persoanelor, bunurilor şi valorilor, de funcţionare a instituţiilor publice şi agenţilor economici.

COMUNICĂRI PRIVIND FENOMENELE METEOROLOGICE PERICULOASE
Informare: fenomenele meteorologice periculoase prognozate vor începe nu mai devreme de 72 de ore de la data emiterii mesajului; informarea va fi actualizată sau nu printr-un mesaj de atenţionare/avertizare.
Atenţionare: fenomenele meteorologice din mesaj vor începe în mai puţin de 72 de ore, dar nu mai devreme de 36 de ore din momentul emiterii mesajului; atenţionarea va fi actualizată printr-un mesaj de avertizare sau un nou mesaj de atenţionare, în funcţie de gravitatea fenomenului prevăzut.
Avertizare: fenomenele meteorologice din mesaj vor începe în mai puţin de 36 de ore, din momentul emiterii mesajului şi pot conduce la pagube importante.

LEGENDA DE CODURI DE CULORI PENTRU ATENŢIONĂRILE ŞI AVERTIZĂRILE METEROLOGICE
Roşu: sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger ). Există risc de viituri majore.
Portocaliu: sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase de intensitate mare (vânt, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, caniculă, ger ). Există risc de viituri pe râurile mici.
Galben: fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări de vânt, temperaturi ridicate, răcirea vremii) sunt obişnuite pentru zona respectivă dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi. Există risc de creşteri de debite şi niveluri.
Verde: nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase.

Comitetul pentru situatii de urgenta
Temeiul legal:
- Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 21/ 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, modificată şi completată cu Legea nr 15/2005;
- Hotărârea Guvernului României nr.1491/2004 pentru aprobarea Regulamentului – cadru privind structura organizatorică, atribuţiile, funcţionarea şi dotarea comitetelor şi centrelor operative pentru situaţii de urgenţă

Sursa : LINK

Si cum in astfel de situatii , ne-am obisnuit sa chemam repede armata , aduc aminte asupra faptului ca inca exista legea voluntariatului si un manual pentru situatii de urgenta LINK
legeavoluntariatului2006.doc

[ Edited Thu Jan 26 2012, 05:40PM ]
Back to top
Klaus
Thu Jan 26 2012, 07:15PM
Registered Member #3279

In caz de situatii de urgenta se poate apela nu numai la armata, ci si la ...

Back to top
ALM
Thu Jan 26 2012, 07:46PM
Registered Member #2039

@ Klaus
Balet mediatic! Cu toate că, dacă mă gândesc bine, este singura operaţie cu care omu' câştigă un ban cinstit. La leafa lui, ar trebui să cureţe singur măcar A1 ...
Back to top
nadgob
Thu Jan 26 2012, 07:49PM
Registered Member #733

se pare ca toata munca a cazut pe isu, armata si jandarmerie!
unde sunt societatile comerciale specializate si platite imens de mult pentru aceasta activitate???
Back to top
dorobant
Thu Jan 26 2012, 08:46PM

Registered Member #457

Dacă nu greşesc, la noi în România există o instituţie numită IGSU. Dacă această instituţie chiar există, de ce se mai chinuie primul ministru cu lopata ... ? Chiar nu pricep !!!
Întrebare: cine este IGSU şi cu ce se ocupă ?
Altă întrebare: cine este omul cu lopata de pe ecrane şi cu ce se ocupă instituţia domniei sale ?

[ Edited Thu Jan 26 2012, 08:47PM ]
Back to top
KatiTeodoroiu
Thu Jan 26 2012, 08:47PM
Registered Member #4168

Dinescu : " Daca Boc se pricepe la lopata, sa ramana la lopata ! " Genial, nu?
Back to top
Klaus
Thu Jan 26 2012, 09:11PM
Registered Member #3279

@dorobant - banuiesc ca intrebarile sunt retorice, nu?

KatiTeodoroiu wrote ...

Off topic - problema este ca se pricepe la mai multe, alt exemplu

Back to top
IDLH
Fri Jan 27 2012, 12:00AM
IDLH
Registered Member #4010

1. Cine este IGSU si cu ce se ocupa: HG 1490/2004
LINK
2. Principalele functii de sprijin pe care le asigura ministerele, celelalte organe centrale si organizatiile neguvernamentale privind prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta: HG 2288/2004
LINK
Din ultimul act normativ, anexa 3, puteti remarca cui revine responsabilitatea managementului prezentei situatii de urgenta. Deci altcineva trebuia sa pozeze cu lopata in mana.

[ Edited Fri Jan 27 2012, 11:33AM ]
Back to top
Radu89
Fri Jan 27 2012, 11:42AM

Registered Member #918

Interventia politistilor de frontiera galateni pentru salvarea unor cetateni blocati in nameti
In data de 26 ianuarie in jurul orelor 13.10, dispeceratul Sectorului Politiei Frontiera Oancea a fost anuntat de lucratori din cadrul Politiei Targu Bujor ca pe D.J. 242E, comunicatia Oancea - Roscani, este un autocar blocat in zapada, ca urmare a conditiilor meteo din ultimele ore.
Conducerea Sectorului Politiei Frontiera Oancea a luat masura deplasarii in zona indicata a unui numar de 7 politisti de frontiera si a 4 autospeciale.
Ajunsi la fata locului politistii de frontiera au constatat ca este un autocar inmatriculat in Republica Moldova, in care se aflau 21 de persoane care intentionau sa ajunga in Italia, dar care ramasese blocat in nameti in jurul orelor 04.00.
Intrucat o parte dintre persoane acuzau disconfort din cauza frigului, 14 dintre ele au acceptat sa fie preluate si transportate la Scoala Generala din localitatea Oancea, unde cu sprijinul primariei din localitate li s-au asigurat conditiile necesare de cazare si masa.
Concomitent a fost luata masura anuntarii lucratorilor de la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri Galati despre situatia existenta, pentru a fi luate masurile necesare pentru dezapezirea D.J. 242E, comunicatia Oancea - Roscani.
Deoarece din cele 21 de persoane aflate in autocar doar 14 au acceptat sa paraseasca mijlocul de transport, politistii de frontiera galateni vor monitoriza in continuare situatia pentru a veni in sprijinul acestora.

Sursa : newsletter politia de frontiera

Apreciez si gestul de solidaritate a persoanelor voluntare care s-au implicat pentru a mai ameliora situatiile grele facute de aceste situatii meteo nefavorabile.Deasemeni tind sa laud si gestul jandarmilor de a se implica , nu numai profesional ci si sufleteste oferind bauturi calde, nedecontate de guvernul roman ci de propriile buzunare si alea pe minus

[ Edited Fri Jan 27 2012, 11:45AM ]
Back to top
Ghost_dog
Fri Jan 27 2012, 12:02PM
Onoarea mea este loialitatea
Registered Member #1370

Klaus wrote ...

@dorobant - banuiesc ca intrebarile sunt retorice, nu?

KatiTeodoroiu wrote ...

Off topic - problema este ca se pricepe la mai multe, alt exemplu

Apo sa imi fie cu iertare , multi stiu sa dea la coasa dar asta e un specimen aparte ... In loc sa fie acolo unde trebuie sa coordoneze si sa ia decizii el da la lopata . Mai bine dadea la coasa pe zapada .
Back to top
emi
Sun Jan 29 2012, 06:11PM
emi
Registered Member #1691

Interpretarile rautacioase le gasesti la tot pasul, mm... mass media.
E chiar ciudat sa uiti ca Boc nu a dormit in acele zile, sa fie sigur ca nu mor oamenii inzapeziti.
Din pacate unii chiar au murit.

Edit: data viitoare cind se anunta vreme rea, sper ca se vor lua mai devreme masurile necesare. Adica: atentionare soferi, te duci pe riscul tau ? Semnezi ca platesti interventia.

[ Edited Sun Jan 29 2012, 06:15PM ]
Back to top
Radu89
Fri Feb 03 2012, 01:29PM

Registered Member #918

Daca are cineva buna dispozitie, si a fost la curent cu evenimentele din ultimul timp in ceea ce privesc situatiile de urgenta din aceasta iarna , ma gandeam ca poate ar fi cineva disponibil sa faca o scurta descrierere in privinta mobilizarii si a modului de interventie, a reactiei autoritatilor dar si a modului in care voluntarii s-au oferit in a da o mana (lopata ) de ajutor sau un ceai cald.
Cuvinte scrise din putul gandirii sau realizarea unui colaj din articole de presa ar avea aici locul de onoare pentru o mai buna comparatie cu viitorii ani.
Back to top
Ghost_dog
Fri Feb 03 2012, 01:49PM
Registered Member #1370

In orice stat din lume daca cineva din guvern ar iesi pe sticla cu zvonuri cum ca ar urma cea mai puternica ninsoare de nu stiu cand sa anuntat clar ca vor fi 20-30 cm de zapada ar fi demis in secunda 2 . Dar la noi vad ca prostia este ridicata la rang de arta . Fara indoiala cel mai prost ministru mai de mult timp , cred ca si inaintea zapezii din '54
Back to top
ŽELJKO
Fri Feb 03 2012, 04:24PM
Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga)
Registered Member #2730

Eu la tv vad ca s-a anuntat cod galben de ninsoare iar pe mine m-au anuntat colegii ca s-a anuntat la unitate COD ROSU.
Back to top
Ghost_dog
Fri Feb 03 2012, 04:34PM
Registered Member #1370

Pai ce iti spuneam , ospatarul-sef cred ca a ramas prin pivnita si vede numai rosu ... Era bun un rosu de Husi .
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF