Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General
 
<< Previous thread | Next thread >>
Un moment de curaj si demnitate în istoria moderna a României: luptatorii anticomunisti din munti
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Boribum
Sun Nov 04 2012, 05:35PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Pentru ca discutii si à propos-uri au fost de-a lungul timpului pe acest forum,pentru ca istoria recenta a României e suficent de discutata si discutabila,pentru ca nu avem foarte multe motive de mândrie cu ce si cum am facut de la razboi încoace,va propun sa discutam aici despre un episod unic în România si în tarile comuniste. Personal,dincolo de ce s-a scris si discutat din 1990 încoace (înainte de 1990 subiectul fiind cvasi-îngropat) nu pot veni decât cu niste povestiri ale unui membru al familiei mele si niste fotografii din epoca.

Ideea centrala nu e sa înfieram (nici macar cu mânie proletara) actele unora si altora,tot asa cum nu este sa-i tratam pe unii drept sfinti si altii drept diavoli. Daca putem -totusi- sa nu-i motivam complet pe cei din urma,ar fi bine... .

Back to top
1 User said Thank to Boribum for this Post :
 Radu89 (04 Nov 2012, 21:24)
apkah
Sun Nov 04 2012, 06:49PM
arcan
Registered Member #566
Joined: Sat May 19 2007, 11:14AM

Posts: 3278
Thanked 252 time in 179 post
Motto:
,,BRAZII SE FRANG,DAR NU SE INDOIESC !,,


OAMENI IMPLICATI ÎN REZISTENTA ARMATÃ ANTICOMUNISTÃ FÃGÃRÃSANÃ

Pe unii i-am cunoscut, Ion Ilioi si cu mine, si le-am retinut numele mai bine de 40 de ani. Altii au aparut cu sentintele si închisorile facute pentru participarea sau sprijinul dat luptatorilor. Multora le-a venit numai numele pe un act de moarte în închisoare sau nici atât. Cei mai multi nu mai sunt printre vii. Putinii care mai traiesc se vor muta si ei dincolo, fapt ce ne-a determinat sa nu-i mai împartim între vii si morti. Unde am stiut, am dat si numele sotiilor celor ce au ajutat Rezistenta, caci am fost ajutati de familii, si nu de oameni singuri. Cu gândul la toti cei dragi de atunci, am reusit sa alcatuim acest POMELNIC.
Multumim tuturor celor care ne-au ajutat la alcatuirea lui. Un fost general de securitate a scris într-o carte recenta ca în Rezistenta fagaraseana ar fi actionat cinci sau sase indivizi. Pai sa-i numaram, tovarase general! Parcurgând aceasta lista, cititorul trebuie sa stie ca în spatele fiecarui nume se afla o tragedie: un om ucis sau închis pentru multi ani, chinuri la securitate si în temnita, o familie zdrobita, copii marginalizati si batjocoriti, gospodarii ruinate, jale si suferinta, frica si deznadejde, destine frânte, dintre care multe nu s-au mai putut ridica niciodata pe linia de plutire. Niciodata în istoria Tarii Fagarasului nu s-a suferit mai mult ca în acei ani, dar în acelasi timp nu s-au ridicat mai uniti si mai dârzi oamenii acestor locuri decât atunci când au luptat împotriva comunismului. Altadata, când au ajuns la un asemenea necaz, fagarasenii au trecut muntii în tara. De data aceasta n-aveau unde se duce, negasind alta cale decât rezistenta fata de noul dusman. Pentru usurinta, numele oamenilor au fost trecute pe localitati.
Manastirea Brâncoveanu - Sambata de Sus 1. Parintele ARSENIE BOCA, staretul Manastirii. A creat un focar de viata crestina de care s-a lovit ateismul comunist. A ocrotit în 1946-1947 un grup de rezistenta armata din care faceau parte scriitoul Constantin GANE, bihoreanul Gheorghe PELE, MUREA, grup care s-a mutat în 1948 la Arnota. A fost arestat în 15 mai 1948, facând închisoare. Eliberat a fost din nou si din nou rearestat si îndepartat de Manastirea Sâmbata, dar cautat cu staruinta de toti oropsitii din Tara Fagarasului. A murit si a fost înmormântat la Manastirea Prislop - Hunedoara. 2. Profesorul NICOLAE PETRASCU, secretar gene-ral al Miscarii Legionare, cu domiciliul obligatoriu lânga Manastire în anii 1946-1948. Face parte din comandamentul central pe tara al Rezistentei armate anticomuniste. Arestat în primavara lui 1948, este condamnat la 20 de ani munca silnica în procesul "Marii Tradari" din noiembrie 1948, alaturi de ing. POP si BUJOI, amiralul HORIA MACELARU, prof. NICOLAE MARGINEANU, NISTOR CHIOREANU si prof. GEORGE MANU. Iese din închisoarea Aiud în 1964, grav bolnav. Moare la Sibiu, curând dupa eliberare, în conditii foarte suspecte.
Arpasu de Jos 1. VASILE DOBRIN, taran, fost primar legionar, o puternica personalitate în zona. A murit pe frontul de rasarit, dar a lasat în urma oameni care nu si-au plecat capul comunismului. 2. NICOLAE TRANDAFIR, tigan caramidar, invalid de razboi. A fost sprijinitor de baza al rezistentei îndreptând securitatea ani de-a rândul pe piste gresite. Arestat si condamnat, s-a bucurat în închisoare de pretuirea lui MIRCEA VULCANESCU. 3. CORNEL DASCALU, preot, condamnat pentru ca l-a ascuns pe NICHIFOR CRAINIC. Dupa eliberare s-a alaturat grupului de sprijin Vistea, fiind condamnat din nou la munca silnica. 4. GHEORGHE BOGDAN, preot unit. Ca elev la Sibiu, intra în Fratia de Cruce, fiind condamnat pentru activitate anticomunista. 5. VICTOR DOBRIN, taran, condamnat pentru activitatea anticomunista. 6. MIRCEA VASU, avocat, implicat în procesul profesorului Volcinschi din Cluj
Avrig 1. CONSTANTIN OANCEA, cojocar. Împreuna cu fiica sa DOCHIA au gazduit-o pe ELENA FAINA în 1951-1952. Condamnati amândoi. Barcut 1. IERONIM MIHAI, taran, legionar din preajma generalului Cantacuzino. Neînfricat om de sprijin împreuna cu sotia sa. Arestat si condamnat. În închisoarea Aiud, împreuna cu comandorul IERONIM ALBU, reusea sa mentina optimismul celorlalti detinuti, simulând figuri din dansul fagarasan "fecioreasca", murmurat de doctorul VASILE MUNTEAN.
Boholt 1. GHEORGHE MALENE, preot la Brasov, fost seful organizatiei legionare Fagaras, ucis de armata rosie. 2. ION MALENE, taran, tatal preotului GHEORGHE MALENE, condamnat pentru sprijin. 3. VASILE COCORADA, laptar, condamnat pentru sprijinul dat rezistentei.
Brui 1. FERI { ? } cioban secui, care ne-a sprijinit câtiva ani buni. Nu stim daca a fost condamnat.
Berivoi 1. SILVIU SOCOL, elev si frate de cruce la Liceul Radu Negru din Fagaras. Face parte din grupul din munti. Dupa o ciocnire cu securitatea la Râusor, în noiembrie 1950, este prins ranit în satul Toderita. Condamnat la moarte si executat în anul 1951, în Orasul Stalin. 2. GHEORGHE SOVAIALA, absolvent al Liceului Astra Brasov, dupa 6 ani de lupta în munti este ucis de securitate în 5 august 1954, lânga Obreja-Alba. 3. ION CHIUJDEA, student la Cluj, dupa 7 ani de lupta în munti este arestat prin vânzare în 1955, la Bucuresti. Condamnat la moarte si executat în 1957. 4. ION NOVAC, elev si frate de cruce la Liceul Radu Negru din Fagaras. Dupa 7 ani de lupte în munti este prins prin vânzare în 1955, la Bucuresti. Condamnat la moarte si executat în 1957. 5. VIRGIL RADES, student la Timisoara; ranit în lupta alaturi de CORNEA MARCEL în satul Parau. Condamnat în 1951 la munca silnica pe viata. 6. MIHAI MAGA, student la Cluj. Prins întâmplator în 1950, este condamnat la 4 ani. Revenit din închisoare, ramâne un sprijinitor al grupului din munti. 7. EUGENIA SOCOL, sora lui ION CHIUJDEA, condamnata pentru sprijinul dat grupului. 8. MARIA BELEAUA, sora lui ION CHIUJDEA, condamnata pentru sprijinul dat grupului. 9. PETRU NOVAC, taran, tatal lui ION NOVAC. Om de mare folos grupului de rezistenta, condamnat la munca silnica pe viata. 10. AUREL NOVAC, fratele mai mic a lui ION NOVAC, chinuit la securitate si condamnat. 11. AURELIA NOVAC, taranca, mama lui Ion Novac, condamanta pentru ocrotirea fiului ei. 12. AUREL SOCOL, fratele lui Silviu Socol, condamnat pentru ajutorul dat fratelui sau. 13. GHEDEON SOCOL, preot unit, tatal lui Silviu Socol, condamnat pentru ajutorul dat fiului sau. 14. VIRGIL MAGA, condamnat pentru ajutorul dat grupului de rezistenta. 15. AUREL BELEAUA, taran, condamnat pentru ajutorul dat grupului de rezistenta. 16. ELENA BELEAUA, taranca, condamnata pentru sprijinul dat grupului. 17. IOAN MAGA, pioar, fratele lui Mihai Maga, ne-a sprijinit tot timpul cu mult folos. 18. ILIE SOVAIALA, taran, fratele lui Gheorghe Sovaiala. Condamnat pentru sprijinul dat grupului. 19. ION COMAN, padurar, unul din numerosii padurari care ne-au sprijinit. Condamnat. 20. ION SILAGHI, aviator, ne-a sprijinit tot timpul. Nu a fost cunoscut de securitate. 21. ION BELEAUA, taran condamnat pentru sprijinul dat grupului. 22. VICTOR RADULET, taran, idem. 23. ANDREI ALDEA, preot ortodox, condamnat, idem. 24. VIRGIL SULER, vânator, idem. 25. VALER POP, taran, idem. 26. VIRGIL SOCOL, cioban, idem. 27. EMIL BELEAUA, student, condamnat pentru atitudine anticomunista. 28. GHEORGHE BELEAUA, student, condamnat pentru atitudine anticomunista.
Breaza 1. LAUREAN HASU, student la Cluj. Dupa sapte ani de lupta în munti, este prins prin vânzare în 1955. Condamnat la moarte si executat în 1957. 2. CONSTANTIN VULCU (DELCA), taran, sprijinitor de mare eficienta al grupului. Condamnat la 20 de ani munca silnica. 3. VIRGIL VULCU, ofiter, condamnat de 20 ani pentru sprijin dat grupului. 4. ION VULCU, taran, condamnat pentru sprijinirea grupului. 5. ION MARIN (VATASOI), taran, om de mare curaj, condamnat la 20 de ani pentru sprijinirea grupului din munti. 6. ION POLEXE (NELU RISTOAII), pe atunci fecior. Ne-a fost de mare folos. Condamnat la 20 de ani munca silnica. 7. VIRGIL HASU, taran, fratele lui Laurean Hasu, condamnat pentru sprijinul dat grupului, ca si SORITA, sotia lui. 8. MARIOARA HASU, învatatoare, sora lui Laurean Hasu, condamnata pentru sprijinul dat grupului. 9. ALEXANDRU HASU, taran, tatal lui Laurean Hasu, chinuit si condamnat pentru sprijinul dat grupului. 10. NICOLAE OANCEA, taran deosebit, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 11. VICTOR OANCEA, idem. 12.GHORGHE HASU, taran. Cumnat cu Laurean Hasu, idem. 13. AURICA HASU, sotia lui Gheorghe Hasu, condamnata pentru sprijin. 14. ION NAFTANAILA, preot, pe atunci student la teologie la Sibiu, condamnat pentru sprijinul dat grupului la bani. 15. ION GREAVU, taran, idem. 16. VIRGIL OANCEA, taran, idem. 17. VICTOR POPA, cioban, ajutor dat în munti. Nu a fost cunoscut de securitate. 18. GHEORGHE OSTACIOAIA HAIDAMAC, originar din Dolhasca, casatorit în Breaza, plutonier în Militia Capitalei. Sprijinitor din suflet cu armament si efecte militare. Condamnat la munca silnica pe viata.
Bucium 1. ILIE BROSIN, taran, condamnat pentru sprijinul dat grupului din munti. 2. MATEI MOGA, taran, idem. 3. CORNEL DOBRIN, zidar, parasutat în 1952. Prins si condamnat. 4. ? BALAN, taran, ne-a ajutat cu alimente in 1952.
Calbor 1.VASILE CRISTEA, taran, fost primar. Gazda a grupului si sprijinitor material si moral. Condamnat.
Cârtisoara 1. AUREL BANCIU, padurar, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 2. ION ORLANDA, condamnat pentru sprijinul dat LENUTEI FAINA. 3. VIRGIL VOIVOD, student, condamnat pentru activitatea anticomunista. 4. ILIE BUCURENCIU, taran, sprijinitor al grupului. 5. GHEORGHE GROVU, taran, sprijinitor al grupului. 6. GHEORGHE BUDAC, taran, sprijinitor al grupului. 7. ION CAPATÎNA, cioban, sprijinitor al grupului.
Cuciulata (satul lui Aron Pumnul) 1. ERMIL ROSALA, profesor L. Radu Negru. Exemplu de patriotism, demnitate si optimism. Noi, tinerii, am avut mult de învatat de la el. A avut norocul sa moara în preajma prigoanei comuniste. 2. IOAN CÂCIT, padurar, om de încredere de-al lui Pridon si Urdea Slatinaru. Condamnat. 3. ARON CLEM, taran, condamnat pentru participarea la grupul Pridon. 4."Numele l-am uitat" taranca, în jur de 50 ani, stranepoata de-a lui Aron Pumnul, de înalta cultura si întelepciune. Ne-a gazduit si ajutat în 1950.
Crihalma 1. IERONIM ALBU, comandor, fost coleg de clasa la L. Radu Negru cu Horia Sima. Facea parte dintr-un grup de ofiteri anticomunisti. A sprijinit grupul material si cu sfaturi. Condamnat. Mereu optimist în închisoare. 2. ION BUCUR, medic militar, reuseste în 1953, cu un pilot, sa fuga în strainatate cu un avion. A fost printre primii români, care au descris situatia tarii sub comunism. 3. CORNEL .........., taran, ne-a gazduit si ne-a facut legatura cu familia Muresan. 4. GHEORGHE BERDERAS, taran, condamnat pentru atitudine anticomunista.
Cincisor 1. GHEORGHE TEODORESCU, condamnat pentru sprijinul dat grupului de rezistenta. 2. VASILE MUNTEAN, economist, condamnat pentru sprijin dat grupului. Cincu 1. ION MUNTEAN, student la Cluj, îndrumator al Fratiei de Cruce, arestat în mai 1948, condamnat. 2. OTILIA ARONEASA, studenta la Brasov. Condamnata pentru atitudine anticomunista. 3. ROMUL ARONEASA, notar, tatal Otiliei, ne-a gazduit în 1951. Condamnat. 4. MARIN MOGOS, ginerele lui Romul Aroneasa, mort în închisoare. 5. NICULAE GAVRILA, taran, unchiul lui Ion Gavrila, a sprijinit grupul de rezistenta. Condamnat. 6. VICTORIA GAVRILA, sotia lui Nicolae Gavrila, a sprijinit grupul de rezistenta. 7. ION GAVRILA (Nicu), taran, unchiul lui Ion Gavrila, alungat din casa si chinuit groaznic pentru numele ce-l purta. 8. EMIL GAVRILA, taran, unchiul lui Ion Gavrila. Ne-a gazduit în 1950 si 1951. 9. DUMITRU COMSA, inginer, sprijinitor al grupului, încearca sa faca legatura cu Ion Golea. Condamnat la 10 ani munca silnica. 10. NICOLAE COMSA, taran, condamnat pentru sprijin la 15 ani munca silnica. 11. CONSTANTIN COMSA, taran, ani de-a rândul sprijinitor al grupului. Condamnat 15 ani munca silnica. 12. ANICA IFTIM STÂNGU. Una din cele mai curajoase fete care ne-au ajutat si ne-au sprijinit în acei ani. Nu a fost cunoscuta de securitate. 13. ION LASCU, legionar, condamnat în 1948 pentru activitate anticomunista. Mort în închisoare. 14. VIOREL IGNAT, tigan, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 15. ION NICULICI, economist, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 16. AUREL STREZA, economist, si sotia Maria. Tot timpul banuiti a avea legaturi cu grupul de rezistenta. Alungati din casa, anchetati si supravegheati. 17. ?....... BELEANU, student la Cluj, condamnat pentru sprijinul dat grupului de rezistenta. 18. GHEORGHE SUCIU, pictor de icoane, condamnat 4 ani pentru atitudine anticomunista. 19. NICOLAE SUCIU, ca si fratele sau, condamnat. Cârta 1. REMUS BUDAC, profesor, nepot al haiducului Budac, om de baza al grupului în zona. Ne-a ajutat cu armament, echipament, alimente, carti si informatii. Descoperit în 1954, reuseste o vreme sa dejoace planurile securitatii. Arestat si condamnat. 2. IOAN LUPI, student la Cluj. Se încadreaza grupului prof. Volcinschi. Condamnat la 15 ani munca silnica în 1957.
Comana 1. CECILIA COMSA, studenta la Brasov, din grupul legionar de la Academia Comerciala. Condamnata. Colun 1. ION TOADER, taran condamnat la 15 ani munca silnica pentru gazduire si ajutor dat grupului. 2. ION TOADER, tâmplar, fiul lui Ion Toader, condamnat pentru aceleasi motive. 3. ........MARES, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 4. SUBTIRELU (?), baies, care ne-a descoperit bordeiul în padure în ianuarie 1955, dar nu ne-a vândut.
Copacel 1. MATEI OLTEANU, taran condamnat pentru gazduire si sprijin. 2. DAVID MANTA, taran, idem. 3. RADU MANTA, taran, idem. 4.GAVRILA MANEA, taran, idem. 5. IOAN MANTA, taran, idem. 6. GHEORGHE ROSCA, taran, idem. 7. VIRGIL MANTA, elev, fiul lui Radu Manta, var cu Ion Novac. A ajutat grupul.
Corbi 1. .......TETU, preot greco-catolic, a facut parte din grupul de sprijinire Vistea. 2.DOREL TETU, elev si frate de cruce la L. Radu Negru, condamnat în 1948 pentru activitate anticomunista. 3. Omul al carui nume l-am uitat, pe care l-am poreclit Iermolae, si care ne-a ajutat în 1952.
Daisoara 1. VASILE MURESAN, plugar, tâmplar si stupar, sotia sa Domnica si fetele Anuta, Marioara, Augustina si Irina, o familie frumoasa cum rar poate fi întâlnita, distrusa de securitate ca a gazduit în iarna lui 1950-1951 sapte tineri din grupul de rezistenta din munti. Parintii închisi, fetele risipite în lume si gospodaria distrusa. 2. GHEORGHE BOBOIA, taran condamnat pentru sprijinul dat celor sapte. 3. ? IACOB, preot, fratele Domnicii, i-a ajutat pe cei sapte.
Dacia 1. IOSIF BORCOMAN, taran condamnat pentru gazduire si sprijin dat grupului.
Dragus 1. REMUS SOFONEA, elev si frate de cruce la L. Radu Negru din Fagaras, cel mai bun elev din clasa, de-o curatenie sufleteasca desavârsita. Dupa sapte ani de lupta în munti moare în casa lui Olimpiu Borzea în Vistea de Jos. 2. AXENTE SOFONEA, taran, tatal lui Remus, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 3. DUMITRU GHINDEA, preot ortodox, chinuit de securitate, condamnat la închisoare. Moare repede dupa eliberare. 4. SOLOMON SOFONEA, taran, condamnat pentru sprijinul dat grupului. 5. VICHENTE FLOREA CODREA, student, idem. 6. SPIRIDON SOCACIU, taran, idem. 7. VIOREL ROGOZEA, notar, idem. 8. ION POPARAD AL BRADULUI, taran, idem. 9. ROMULUS FOGOROS, taran, idem. 10. SOLOMON ROGOZEA, taran, idem. 11. VIORICA SOFONEA, sora lui Remus, idem. 12. VICTORIA SOFONEA, mama lui Remus, idem. 13. VICHENTE POPA, functionar, idem. 14. VASILE SOFONEA al LASCULUI, idem.
Dridif 1. NICULAE OPRIS, taran, condamnat pentru sprijinirea grupului. 2. ALEXE COMANICI, taran, idem. 3. NICOLAE LUNGOCI, elev din fratia L. Radu Negru, condamnat pentru activitate anticomunista. 4. NICULAE LUNGOCI, farmacist, a reusit sa emigreze în SUA.
Dejani 1. PANDELE MILOSAN, brigadier silvic. Securitatea se baza pe padurari, brigadieri silvici sau paznici de vânatoare ca oameni de încredere, însa în marea lor majoritate erau oamenii nostri. Nu serveau securitatea sau mai degraba le dadeau stiri false, în unele cazuri informatii ticluite de noi. Este cazul si lui Pandele. A fost condamnat la 6 ani munca silnica. 2. LIVIU RECEAN, brigadier silvic, împreuna cu Pandele a sprijinit grupul de rezistenta. Condamnat la 6 ani munca silnica. 3. NISTOR VLASE, taran condamnat pentru sprijinul dat grupului.
Dumbravita 1. AUREL URIA, preot, originar din Danes, condamnat pentru activitate anticomunista.
Fântâna 1. ALEXANDRU NEACSU, tatal, taran din grupul învatatorului Pridon, condamnat. 2. ALEXANDRU NEACSU, fiul, idem. 3. ION MORARU, taran, idem. 4. AUREL NEACSU, taran, idem.
Feldioara 1. NICOLAE FERIU, taran condamnat pentru sprijinirea grupului din munti.
Felmer 1. MOISE BARCUTEAN, student la Timisoara, arestat si condamnat la 10 ani munca silnica pentru activitate anticomunista în grupul legionar de la Politehnica. Daca nu ar fi fost prins printr-o vânzare, ar fi fost un bun luptator în munti. 2. ION BARCUTEAN, elev din Fratia de la Radu Negru, pâna la arestarea în legatura cu grupul din munti. Condamnat. 3. VASILE CÂLTEA, (VÂSEA), fecior pe atunci, om de sprijin tot timpul. Condamnat. 4. MOISE CÂLTEA, notar, om de sprijin împreuna cu sotia. A fost de mult ajutor. Printr-un nepot de-al sau ce pleca în SUA, ne-a facut legatura cu Consiliul National Român din Franta. A scapat cu mult noroc de a nu fi condamnat la moarte. Condamnat la închisoare. 5. CORNEL CÂLTEA, fiul lui Moise, student la Bucuresti. Pâna la arestare a fost în legatura cu noi. Condamnat în 1951. 6. NICULAE CORDEA, medic, sprijinitor de mare valoare al grupului în toti anii, cu medicamente, bani si informatii. Contactat de securitate, îi informa dupa ce se consulta cu noi.
Fagaras 1. GELU NOVAC, elev din fratia de cruce de la Radu Negru, coleg cu Remus Sofonea. Dupa sase ani de rezistenta în munti cade în lupta, în dimineata de 6 august 1954, la Obreja-Alba, pe malul Târnavei. 2. MIHAI NOVAC, profesor, primul director al L. Radu Negru din Fagaras, tatal lui Gelu, sprijinitor al grupului de rezistenta. Condamnat la 15 ani munca silnica. 3. GEMA GÂRDA NOVAC, studenta la Brasov, îsi ajuta fratele din toata inima. Condamnata, naste la închisoare. Moare curând dupa iesirea din închisoare. 4. VIRGIL MATEIAS, avocat, comandant legionar, fost prefect. Rol important în comandamentul general al rezistentei armate pe tara. Arestat în 1948, e tinut 10 ani nejudecat, apoi condamnat la munca silnica pe viata. Iese din închisoare în 1964. Moare în 1995. 5. SABIN MARE, capitan, originar din Satu Mare. În grupul militar de rezistenta din Fagaras, aduce grupului nostru arme, echipament, carti si o moara. Pleaca dintre noi în Franta, în 1950, cu intentia de a se întoarce. Revine în 1953, parasutat cu un grup de luptatori. Din cauza unor deficiente de organizare, nu ne-am putut întâlni. Moare in conditii neelucidate. 6. STANCIU STROIA, doctor, fost asistent universitar, se stabileste la Fagaras. Este cunoscut de toata lumea si cunoaste pe toata lumea. Are o atitudine nationalista, împreuna cu alti intelectuali din Fagaras. Ajuta rezistenta anticomunista. Este arestat în toamna anului 1950 împreuna cu fiul sau, elev de liceu, si condamnat. Om de o înalta tinuta morala. 7. NICULAE BURLACU, doctor, moldovean la origine, condamnat în 1948 la 4 ani închisoare. La iesire se stabileste în Fagaras, intrând repede în legatura cu grupul de rezistenta. Implicându-se în crearea de legaturi si cu exteriorul. Vândut de profesorul Grovu, este arestat si condamnat la moarte cu membrii grupului prinsi în 1957. I se comuta condamnarea în munca silnica pe viata. 8. VALER LITERAT, preot si profesor de franceza la L. Radu Negru. Pentru atitudinea lui anticomunista este arestat si condamnat. Fost coleg cu Octavian Goga. 9. ROMULUS URSU, profesor la L. Radu Negru, fruntas national taranist. Pentru atitudinea sa anticomunista este arestat în 1951 si condamnat. Trimis la Canal, moare fara îngrijire medicala în 1952. 10. ROMULUS VICTOR URSU, fiul profesorului Romulus Ursu, student, facând parte din grupul Volcinschi, mort în conditii foarte suspecte. 11. RADU LITERAT, inginer. Fost elev la Radu Negru, fiul lui Valer Literat, este arestat si condamnat pentru activitatea sa anticomunista. 12. CORNELIU URSU, student, fiul porf. Ursu. Se încadreaza în miscarea studenteasca anticomunista în grupul prof. Volcinschi fiind condamnat. 13. SORIN LUDU, student. Rol important în comandamentul rezistentei pe lânga profesorul Nicolae, Petrascu. Condamnat, iese grav bolnav din închisoare. 14. CORIOLAN BURACU (sotia MARIA), preot militar, personalitate politica nationalista a Ardealului înca înainte de primul razboi mondial. Senator. Ia parte la razboiul de rasarit împreuna cu fiul sau Matei, care moare în lupta. Cu întreaga sa familie se daruieste luptei anticomuniste. Urmarit înca din 1946 de la alegeri, este arestat dupa patru ani si condamnat. Fiii sai îi urmeaza exemplul. 15. FLORIN BURACU, ca elev a fost seful Fratiei de la L. Radu Negru. Inginer silvic, a pregatit zeci de frati de cruce, viitori luptatori anticomunisti. 16. ALEXANDRU BURACU. Elev la Liceul Militar. Condamnat ca frate de cruce în 1941, este trimis pe front la 17 ani. Revine la L. Radu Negru ca elev si activeaza în fratia de aici. Este arestat si condamnat. 17. OCTAVIAN BURACU, profesor universitar la Cluj, poarta si el ideile familiei. La revolutie (1989), la Cluj, este în primele rânduri, fiind ales presedintele Frontului Salvarii Nationale de aici. Ramâne pâna la moarte credincios ideilor familiei sale. 18. MIHAI BURACU, cel mai mic frate, elev la L.R.N., si frate de cruce, este arestat si condamnat în 1948 pentru activitate anticomunista. 19. OCTAVIAN FLORESCU, profesor la L.R.N., pentru atitudinea sa anticomunista este trimis în lagarul de la Caracal, apoi condamnat. 20. MIHAI SABADUS, profesor la L.R.N., arestat în 1948 si condamnat pentru activitate anticomunista. 21. ADAM BUCUR, profesor la L.R.N., condamnat pentru activitate anticomunista. 22. VICTOR FLOREA, profesor la L.R.N., condamnat în 1951 pentru atitudine anticomunista. 23. IOAN BALAN, student la Politehnica Bucuresti. Arestat si condamnat în 1948. 24. OCTAVIAN POPA, student la Conservatorul din Bucuresti, condamnat pentru activitate anticomunista. 25. OCTAVIAN TOMUTA, fost elev la L.R.N., student, seful grupului legionar de la Politehnica Bucuresti, condamnat pentru activitate anticomunista. 26. VALERIU TEODORU, fost elev la L.R.N., condamnat cu grupul Politehnicii din Buc. 27. HORIA DRAGHICI, student, idem. 28. MIRCEA ZORCA, student, implicat în grupul de parasutati al grupului Sabin Mare, condamnat. 29. OTILIA BALAN, învatatoare, mama lui Ion Balan, ajuta grupul din munti cu echipament de munte în doua rânduri. 30. EMILIA MAGA, învatatoare, sotia lui Mihai Maga, tot timpul sprijinitoare a grupului din rezistenta. 31. IOAN GIURCA, medic, fruntas national taranist, arestat. În casa lui a fost primul sediu al Securitatii. Urmarit de securitate, s-a ascuns la Brasov, unde a decedat. 32. EMIL COSGAREA, avocat, fruntas national taranist condamnat pentru atitudine anticomunista. Casa lui a fost al doilea sediu al securitatii. 33. ANORE SCHULL, medic evreu, a trimis prin profesorul Novac medicamente pentru Gelu Novac. 34. CORIOLAN PERENI, medic, l-a scapat de la moarte pe luptatorul Dumitru Moldovan, dându-i prin transfuzie propriul sau sânge. 35. MARGARETA HALMAGHI, sora medicala. L-a ajutat pe doctorul Pereni la transfuzie si l-a îngrijit pe ranit. 36. EUGEN CRISAN, medic, arestat si condamnat pentru atitudine anticomunista. 37. PETRU MANCIULEA, arestat si condamnat în grupul Pridon. 38. Fratii COMANAR: VICTOR, TITUS, MIRCEA si OCTAVIAN, legionari, condamnati pentru rezistenta anticomunista. 39. ION MARHAU, croitor, legionar, condamnat pentru activitate anticomunista. 40. IULIU SCOREI, idem. 41. ELISIE GÂNSCA, legionar, idem. 42. ION MATEI, idem. 43. NICOLAE MAIER, croitor, legionar, idem. 44. NICOLAE IOANID, legionar, functionar, idem. 45. VASILE TAFLAN, legionar, avocat, idem 46. AUREL BENTEA, tehnician, condamnat pentru atitudine anticomunista. 47. ANA POPA, originara din Voievodeni, functionara, a îndraznit sa dea referat bun pentru dr. Burlacu arestat. 48. CONT PETRE, secretar PCR la Combinatul Chimic Fagaras, a dat referat bun pt. dr. Burlacu. 49. IOSIF ZIEGLER, medic evreu. A dat referat bun pt. dr. Burlacu. 50. ANDREI NEUMAN, medic evreu. A dat referat bun pt. dr. Nicolae Burlacu. 51. IOSIF MUNTEANU, condamnat pentru activitate anticomunista. 52. GHEORGHE COMSA, secretar al Liceului Radu Negru. L-a gazduit o iarna pe Gelu Novac, când a ramas singur. 53. ? CIORA, eleva la Liceul din Fagaras, ucisa la securitate în conditii necunoscute. 54. GHEORGHE GOVORAN, preot, condamnat pentru 206 atitudine anticomunista. 55. ION BARCUTEAN, muncitor, condamnat. 56. ZOE VÂJEU si sora sa, CARMINA, condamnate pentru sprijinul dat Rezistentei anticomuniste.
Galati - Fagaras 1. GHEORGHE TOADER, fost elev la L.R.N., inginer chimist, sef de promotie al Politehnicii Bucuresti, seful organizatiei legionare a Jud. Fagaras. Condamnat în 1948 în orasul Stalin pentru activitate anticomunista. Ucis la închisoarea Gherla în 1951. 2. GHEORGHE TOADER, muncitor, var cu ing. Gh. Toader, condamnat pentru activitate anticomunista. 3. ION COMSA, preot, idem.
Grid 1. GHEORGHE URDEA SLATINARU, luptator deosebit în rezistenta. Si-a aparat libertatea cu arma de la alegerile din 1946. Prins, este condamnat la moarte, condamnare neexecutata timp de multi ani. 2. GHEORGHE CIURILA, taran, condamnat pentru participare în grupul de rezistenta Pridon. 3. ION BOIERU, condamnat la cinci ani pentru participare la grupul Pridon. 4. GHEORGHE BOIERU, condamnat la patru ani, idem. 5. SABIN DRAGHICI, ucis în ancheta la securitate pentru participare la grupul Pridon.
Gura Vaii 1. IOAN GAVRILA, student la Cluj, condamnat în câteva rânduri în contumacie pentru activitate anticomunista în grupurile studentesti legionare din Cluj si Brasov. Condamnat la moarte în contumacie în orasul Stalin, în 1951, pentru constituirea de "banda terorista" si actiune armata antistatala. Arestat la Cluj în 1976, condamnarile fiindu-i prescrise. 2. NICULAE POPA (sotia LINA), sprijinitori ai grupului de rezistenta din munti. Condamnat. 3. ION TRÂMBITAS, taran, invalid, sprijinitor al grupului, condamnat, mort în închisoare. 4. NICULAE CRISTEAN, învatator (sotia TEREZA), sprijinitori ai grupului de rezistenta, condamnat. 5. ION CRISTIAN, taran, condamnat ca sprijinitor al grupului de rezistenta. 6. AUREL CRISTIAN. A transportat cu caii alimente la munte pentru grupul de rezistenta. Condamnat. 7. GHEORGHE ALDEILIE, taran, sprijinitor al grupului condamnat. 8. ION VIJOLI, taran, plecând în SUA, a transmis un mesaj Consiliului National Român. Nu a fost cunoscut de securitate. 9. ION IARU (DADU), gazda a luptatorilor si sprijinitor. Condamnat. 10. MATEI IARU, tata si fiu, gazde ale grupului, nu au fost aflati de securitate. 11. TRAIAN IARU (al LINII), tâmplar, gazda a grupului. Ne-a construit lazi de pastrat alimente. Condamnat. 12. VIRGIL STROIA, taran, gazda a grupului, chiar când conta ca informator al securitatii. 13. VIRGIL SOTCAN, cu întreaga familie, Maria - sotie, Ion si Trita, parinti, gazde ale grupului, nu au fost cunoscuti de securitate. 14. NICULAE MAXIM LEABU, taran, unchiul unui ofiter de securitate, gazda de încredere în multe rânduri. Nu a fost cunoscut de securitate. 15. GHEORGHE BRENES (RUCAREANU), rudenie cu Ghita Hasu, gazda a grupului, condamnat. 16. ION PUCICA, taran, condamnat pentru sprijinirea grupului. 17. GHEORGHE FARCASAN, taran invalid de razboi, om foarte iscusit, a sprijinit grupul material si cu informatii în timp ce conta ca informator al securitatii. Nu a facut închisoare. 18. GHEORGHE CORDEA, taran, om de vaza în sat, tata a opt copii. Cunoscator al muntilor, ne-a facut în 1949 legatura cu grupul Arsenescu. Nu a fost cunoscut de securitate. 19. ? CORDEA, unul din fii, cioban în Baba în 1951 si 1952. A sprijinit grupul la munte. 20. LAUREAN si VASILE LAZEA, unchi ai lui Ion Gavrila, sprijinitori si gazde ale grupului chiar si când contau ca informatori la securitate. Anchetati, dar nu condamnati. 21. PIAN LAZEA, socrul lui Vasile Lazea, a sprijinit grupul material si cu informatii cât a trait. 22. GHEORGHE HAN (al lui Iosif), taran, oier. La început a sprijinit regimul comunist, apoi s-a lamurit. Înainte de moarte (1949) ne-a daruit armament. 23. GHEORGHE HAN (al lui Galaftion), zidar, sprijinitor al grupului în timp ce era presedintele Frontului Plugarilor. Nu a fost cunoscut de securitate. 24. GHEORGHE GAVRILA, drumar, tatal lui Ion Gavrila, moare în 1949, în urma unui tratament la securitate. 25. ANA GAVRILA, mama lui Ion Gavrila, condamnata ca a furnizat arme grupului. Împreuna cu fiicele Ileana si Eugenia, ramâne la dispozitia setei de razbunare a securitatii 29 de ani. 26. TRAIAN NISTOR, cioban, ne-a dat în fiecare an sprijin la munte. Nu a fost cunoscut de securitate. 27. GHEORGHE ROMAN (Zevedei), taran, a sprijinit grupul ca gazda si cu alimente. Nu a fost cunoscut de securitate. 28. VICTOR NISTOR (Chitu), si NICULAE DATES (Danuca), tarani în puterea vârstei, au murit în urma batailor de la securitate, banuiti a avea legaturi cu grupul din munti. 29.ION IARU (Ionucu), sprijinitor al grupului, necondamnat.
Glâmboaca 1. AUREL MOISIN, taran sprijinitor al Lenutei Faina. 2. (?) TAVALA, sprijinitor al Lenutei Faina.
Grânari 1. (?) RENCIU, a pregatit cartiruirea grupului în iarna 1952-1953. Hârseni 1. MATEI COTOROZ, taran, condamnat 20 ani munca silnica pentru sprijinirea grupului. 2. IOSIF HERSENI (IOJICA), vestit oier, om în vârsta, ne-a sprijinit la munte cu alimente. 3. ? ? , o fata, rudenie cu Victor Metea, ne-a fost gazda si sprijinitoare curajoasa în câteva rânduri. 4. TOADER BALAN (sotia MARIA), sprijinitor al grupului de rezistenta. 5. IOAN RÂNEA, profesor, sprijinitor al grupului. Hurez 1.ION TETU, condamnat pentru sprijin dat grupului. 2.STEFAN TIPU, idem. 3.DUMITRU OPRIS, impiegat, condamnat la 8 ani. 4.ALEXANDRU SASU, idem. 5.ION SASU (NICA SASU), sprijinitor si gazda, nu a fost cunoscut de securitate. 6. ? MATEI, batrân orb, ce locuia la Nica Sasu, care ne culegea informatii despre ce se vorbea în sat si la militie. 210 7.MARIA SASU, femeie în vârsta, mama a sapte copii, rudenie cu Ion Gavrila, gazda a grupului. Nu a fost cunoscuta de securitate. 8. IULIAN NEAMTU, arestat si condamnat în grupul elevilor pentru activitate anticomunista.
Iasi - Fagaras 1. ION IVAN, student condamnat cu grupul legionar al Politehnicii Buc. pentru activitate anticomunista, mort în închisoare. 2.GHEORGHE BULGAR, student condamnat cu grupul legionar al Universitatii Bucuresti. 3. GHEORGHE PEPTEA, student, idem 4. DANILA PEPTEA, taran, (sotia EUGENIA), condamnat pentru sprijinul grupului de rezistenta. 5. ZAHIU LUPU, taran, (sotia Ludovica), idem 6. MATEI FLOREA, preot, (sotia Verona), idem. 7. TRAIAN PEPTEA, taran, (sotia Genoveva), idem. 8. GHEORGHE BULGAR, taran, (sotia Ana), idem. 9. DANILA FLOREA, taran, idem. 10. NICOLAE MOTOC, taran, (sotia Raveca), idem.
Ileni 1. PIRAU TOMA (PORÂMBU), fecior, din grupul din munte, cade în lupta cu securitatea în decembrie 1950, în sura lui Dumitru Cornea. 2. VICTOR METEA, elev, frate de cruce la L.R.N., dupa sase ani de lupte în munti, cade prin vânzare în mâna securitatii. Condamnat la moarte si executat în 1957. 3. DUMITRU CORNEA, taran de 80 de ani, condamnat la moarte si executat pentru ca l-a gazduit pe Toma Pirau. 5. MARIA CORNEA, (Domnisoara), împreuna cu mama ei a gazduit grupul de rezistenta si l-a sprijinit. Condamnata. 6. VICTOR METEA, tatal lui Victor Metea, condamnat pentru sprijinul dat. Moare în închisoare. 7. ION METEA, fratele mai mic al lui Victor Metea, om de sprijin în conditiile în care securitatea se razbuna pe el pentru neprinderea lui Victor. 8. GHEORGHE METEA, taran, condamnat la 15 ani munca silnica pentru sprijinul dat grupului din munte. 9. SIMION GHIZDAVU, taran, participant la grupul Mogos-Mazilu, condamnat. 10. TOMA BLEBEA si ELENA BLEBEA, idem. 11. ION COMAN, taran, idem. 12. DOREL CORNEA, idem. 13. ION BARBU, idem. 14. TOMA BARBU, idem. 15. VALER MILEA, idem. 16. TRAIAN CORSATEA, student, idem. 17. VIRGIL CORSATEA, idem. 18. ION MILEA, idem. 19. ION FARCAS, idem.
Jibert 1. GHEORGHE BUTA, taran deosebit. Ca tânar a calauzit armata româna în 1916. Ne-a gazduit si sprijinit cu drag. Condamnat. 2. ION BUTA, fratele lui Gheorghe, condamnat pentru sprijinul dat grupului din munte. 3. GHEORGHE SCÂRNECI, taran condamnat pentru strijinul dat grupului din munte. 4. DIONISIE MEDREA, medic, sprijin medical. Nu a fost cunoscut de securitate. 5. MIHAI WAGNER, nr.66, taran sas în vârsta, gazda a grupului în câteva rânduri. Nu a fost cunoscut de securitate. 6. MARTIN TONTSCH, nr.14, taran sas, curatorul bisericii. Om de sprijin. Nu a fost cunoscut de securitate. 7. GHEORGHE GÔLDNER, nr.32, taran sas, gazda a grupului. 8. ROTH si ginerele sau TONTSCH MARTIN, nr 150, gazda si sprijin. 9. TONTSCH AGNETA, nr. 52, ne-a ajutat cu mama ei chiar în conditiile în care securitatea banuia ca are legatura cu noi. 10. ? MÜLER si fiica ANA, nr. 80, ne-a gazduit si ajutat. 11. SIMION ROTH, ne-a fost calauza noaptea în directia Grânari. Am fost atât de bine primit ca dupa 50 de ani mai retin si numarul casei acestor oameni.
Ludisor 1.EUGENIA HASU, sotia lui Gheorghe Hasu si-a ajutat sotul atragând asupra ei mânia securitatii. Anchetata bestial si condamnata. 2.DUMITRU COMANICI, tatal Eugeniei, cu mama Eugeniei, si-au sprijinit ginerele Gheorghe Hasu cu toata dragostea. Dumitru - condamnat la închisoare. 3.OCTAVIAN COMANICI, taran, sprijinitor al grupului, condamnat la zece ani închisoare. 4.NICULAE DRUGA, sprijinitor al grupului, condamnat.
Luta 1.MIRCEA LUDU, condamnat pentru sprijinul dat grupului de rezistenta. 2.OCTAVIAN BALEA, idem. Lisa 1. IOAN POP (FILERU), padurar, de mare folos grupului înainte de 1951 si apoi în grupul de la munte. Dupa cinci ani de rezistenta în munti este arestat în martie 1956. Condamnat la moarte si executat în 213 1957. 2. DUMITRU MOLDOVAN, fost elev la L.R.N. Condamnat în 1948 la un an închisoare pentru actiune anticomunista. La iesirea din închisoare alege lupta armata împreuna cu tatal sau. Este ranit grav într-o confruntare cu securitatea în toamna anului 1951. Condamnat la munca silnica pe viata. 3. VASILE MOLDOVAN, taran, tatal lui Dumitru. Îsi însoteste fiul la munte. Fiind prins, este condamnat la munca silnica pe viata. Moare în închisoare. 4. AXENTE STANISLAV, preot unit si învatator. Unul dintre cei mai utili oameni de sprijin în primii ani ai grupului. În casa lui s-a luat legatura cu doi comandanti de regimente, alcatuindu-se un plan de actiune daca situatia ar fi devenit favorabila unei extinderi a rezistentei anticomuniste. Securitatea nu a aflat de acest plan. Condamnat pentru sprijinirea grupului. 5. ION CATANA, maior deblocat. Ia parte la întelegerea din 1949 cu cei doi colonei (nu s-au spus nume, îi cunostea numai el). La întâlnire au luat parte parintele Stanislav, Andrei Hasu si Ioan Gavrila. Ne-a daruit armament de calitate. Nu stiu sa fi facut închisoare. 6. GHEORGHE HASU, mester constructor, veteran de razboi, var cu Laurean Hasu. Gazda si sprijinitor pentru grup. Condamnat la 15 ani munca silnica. 7. VICTOR HASU, tatal si VICTOR HASU fiul, oameni de sprijin, amândoi condamnati. 8. ELENA HASU, sprijinitoare a grupului. 9. DAVID GREAVU (DUCA), taran, condamnat pentru sprijinirea grupului. 10. ALEXANDRU GREAVU, condamnat pentru ca l-a gazduit pe Dumitru Moldovan. 11. MARIA POP, sotia lui Ion Pop, condamnata la închisoare pentru ca si-a ajutat sotul. 12. SAVU PALER si Silvia sotia lui, gazda a grupului. Condamnati. 13. GHEORGHE MUNTEAN, taran, condamnat pentru sprijinul dat grupului din munte. 14. VICHENTE MUNTEAN, idem 15. GHEORGHE SERBAN, idem. 16. ALEXANDRU RUS, idem. 17. IOAN GREAVU (MEI), idem 18. NICULAE PALER, idem. 19. VASILE SI ALEXANDRU VACARU, idem. 20. MOISE POPA, idem. 21. REMUS POPESCU, refugiat din Basarabia, condamnat pentru legaturi cu grupul. 22. VASILE MUNTEAN, student, apoi medic, sprijinitor al grupului, condamnat. Mereu optimist în închisoare. 23. OCTAVIAN MUNTEANU, taran, fratele lui Vasile, gazda a grupului. Ne-a daruit armament si alimente. Condamnat la munca silnica pe viata. 24. SERBAN CORNILA, socrul lui Fileru, cu sotia Victoria, a fost gazda si sprijinitor. Condamnat. 25. NICAPOPII VICTORIA, taranca, vaduva cu trei copii, sora cu Gheorghe Cordea din Gura Vaii. Gazda a grupului. Condamnata. 26. ALEXANDRU BROSCATAN, padurar, prieten al lui Fileru, condamnat pentru sprijinul dat. 27. NICOLAE PALER, învatator, sprijinitor al grupului. Nu a fost cunoscut de securitate. 28. MIRCEA PALER, taran, idem. 29. IOSIF si GHEORGHE VACARU, idem. 30. IOAN SERBAN PALER (BAZAON), sprijinitor al grupului. Arestat si chinuit la securitate.

sursa:

LINK
Back to top
ALM
Sun Nov 04 2012, 07:16PM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
Domnule Boribum, din punct de vedere istoric, perioada modernă se consideră încheiată odată cu unirea din 1918, după care s-a intrat în perioada contemporană. Totuşi nu este vreo problemă cu înţelegerea fenomenului atât timp cât aţi delimitat cu precizie perioada istorică.

Personal, nu am motive nici să preaslăvesc şi nici să înfierez pe cineva, cu toate că şi în familia mea au existat episoade care pot aduce lumină asupra situaţiei din România de după WWII, mai ales după trecerea de la monarhie la republică. Tatăl meu, pilot de bombardier, a avut 200 de ore de zbor la "inamic" şi numai vreo sută la "aliaţi". A scăpat de repercusiunile "faptelor" sale numai pentru că, după întoarcerea armelor, cariera lui de pilot a fost intreruptă de două aterizări forţate, soldate cu răni grave care, mai târziu, i-au adus infirmitatea. A fost o perioadă tulbure, perioadă în care la comisariatele militare partea română era reprezentată de ... traducători. În situaţii ca a lui au fost sute de ofiţeri, mai ales de la trupele "pedestre", acuzaţi de crime de război pentru invadarea URSS. Mulţi au scăpat, nefiind implicaţi în acţiuni care au produs "pagube colaterale", dar au fost şi cazuri când numele lor era pe listele NKVD. Mulţi dintre aceştia, văzând prigoana instalată în România, au luat calea munţilor. De asemenea, foştii legionari au intrat în maşina de tocat a Securităţii Poporului (DGSP). Mulţi dintre aceştia nu aveau decât două opţiuni: închisoarea (mai târziu Canalul) sau munţii. Nu ştiu dacă putem să vorbim în aceste cazuri (care formau grosul cuiburilor de luptători) ca despre luptători anticomunişti în sens doctrinar (cum a fost cazul şefilor partidelor istorice). După părerea mea, ei au luptat împotriva urgiei instalate de cotropitorii sovietici, alimentaţi şi de speranţa falsă că "vin americanii". Deocamdată mă opresc aici, fiindcă nu vreau să vă rănesc sentimentele personale. Reiterez doar că nu a fost o confruntare între îngeri şi diavoli ...

Back to top
djebel
Sun Nov 04 2012, 07:19PM
Registered Member #3603
Joined: Thu Jan 06 2011, 12:32PM

Posts: 2103
Thanked 516 time in 373 post
Multumesc Boribum si Radu89 ca ati amintit de luptatorii din munti, mai ales ca anul asta au murit ultimii luptatori anticomunisti din Fagaras si din Bucovina. Desi am mai postat despre acest lucru pe topicul "Buni romani", imi permit sa mai amintesc o data de Gavril Vatamaniuc, ultimul luptator din Bucovina care s-a stins anul asta. Nu a fost nici legionar, nici criminal de razboi, a fost doar un jandarm care s-a opus colectivizarii LINK


A murit eroul din Bucovina. Află povestea lui Gavril Vatamaniuc, omul care s-a opus comunismului cu arma în mână

Grupul lui Gavril Vatamaniuc a rezistat, ascuns în codrii voievodali ai Bucovinei, mai mult de un deceniu după sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Unul dintre ultimii eroi ai rezistenţei armate anticomuniste, Gavril Vatamaniuc, a trecut la Domnul. Viaţa sa a căpătat dimensiunile unui mit printre bucovineni. Anunţul morţii sale a fost făcut de Ioan Roşca.

„Astăzi (n.r. - ieri) a plecat dintre noi şi vulturul Gavril Vatamaniuc. Îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru adevăr, dreptate şi ţară. Cu gândul, cu vorba, cu fapta, cu arma, cu viaţa. Pentru uluitoarea lui vitalitate, vrednicie si consecvenţă, combinată cu un curaj şi o luciditate fără egal.

Îi mulţumesc pentru tot ce mi-a povestit, pentru tot ce m-a sfatuit, pentru tot ce a făcut ca să sprijine firavele mele încercări justiţiare, inclusiv pentru cercetările de la procuratura de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, închise cu NUP (neînceperea urmăririi penale).

Iată că au reuşit complicii criminalilor comunişti, să-l bage şi pe el în mormânt, otrăvit de spectacolul năpârlirii vinovaţilor în baroni de tranziţie, nemângâiat de reparaţia pe care a cerut-o, cu demnitate. Nici mă­car sentinţa definitivă pronunţată anul trecut, prin care i se recunoştea dreptul la nişte despăgubiri derizorii (faţă de ce a suferit, pentru că şi-a apărat ţara) nu a fost pusă în execuţie! Nu i s-au recunoscut pentru pensie anii în care a luptat singur în munţi, înfruntând nenumărate asalturi ale Securităţii - deşi faptul era recunoscut de justiţie, din 1990. Tratat ca un «bandit», până la capăt. A supravieţuit cultivând roşii în mica lui seră din curtea casei de la Frasin (judeţul Suceava)..."

Portret de erou

Gavril Vatamaniuc a fost o figură care a crescut până la proporţiile unei legende. În anul 1948, el era sergent de jandarmi, însă, pentru că era împotriva comunizării acestei instituţii, el a intrat în conflict cu politrucul unităţii în care era angajat. Drept urmare, Gavril Vatamaniuc a fost dat afară din Jandarmerie. A fost pus sub supravegherea Securităţii, iar în anul 1949, în noiembrie, pentru a preveni arestarea sa, el s-a refugiat în codrii voievodali din jurul mănăstirii Suceviţa. Acolo, el şi-a ridicat un bordei şi a supravieţuit iernii cu ajuto­rul alimentelor furnizate de fa­milia sa. În vara anului 1950, i s-au alăturat doi fraţi, Ion şi Gheorghe Chiraş, care erau urmăriţi de Securitate pentru că se opuneau colectivizării satelor din Bucovina. Aceştia aveau şi arme, ascunse de localnici încă din perioada celui de-al doilea război mondial, cu gândul că le vor folosi într-o eventuală insu­rec­ţie anticomunistă. Cei trei membri ai grupului de luptători anticomunişti au început să scrie şi să distribuie manifeste. Ei au început chiar să îi organizeze pe muncitorii forestieri, care ar fi trebuit să fie gata de luptă „când vin americanii". Numai că şi Securitatea şi-a infiltrat oamenii printre pădurari. Cu toate acestea, în anul 1954, acestui grup i s-a alăturat şi luptătorul Vasile Motrescu. Acesta a fost eroul unei adevărate odisei. Vasile Motrescu a luptat, iniţial, în grupurile de rezistenţă armată din Munţii Făgăraşului. Printre altele, el a luptat în cadrul grupărilor conduse de Vladimir Macoveiciuc şi Constantin Cenuşe.

Trădaţi de un localnic

La începutul lunii ianuarie 1955, un localnic a trădat secretul ascunzătorii celor patru eroi ai luptei anticomuniste. Drept urmare, în dimineaţa zilei de 18 ianuarie 1955, prin pădurile încărcate de zăpadă, au început să se strecoare soldaţii unei companii de Securitate, trimisă din Botoşani pentru a-i anihila pe cei patru luptători. Securiştii au înconjurat zona numită Bâtca Corbului, unde se afla bordeiul grupului condus de Gavril Vata­ma­niuc. Laţul a început să se strân­gă, însă Ga­vril Vatamanicu a prins de veste. În bordei se mai afla doar Vasile Motrescu, pentru că cei doi fraţi erau plecaţi pen­tru a face rost de alimente. În momentul în care trupele de Securitate, însoţite de câini de vânătoare, au încercat să îi prindă pe cei doi partizani ascunşi în bordei, aceştia au deschis focul. În luptă, au ucis trei soldaţi din trupele de Securitate şi cei doi au reuşit să fugă.

Două grupuri separate

Pentru a se ascunde mai uşor, membrii grupului Vatamaniuc au decis să se separe. Cei doi fraţi Chiraş şi-au ales o ascunzătoare, într-un sat, iar Gavril Vatamaniuc şi Vasile Motrescu şi-au construit un alt bordei în pădure. În data de 18 iulie 1955, Securitatea a aflat unde se ascundeau cei doi fraţi. Securiştii au înconjurat gospodăria unde îşi aflaseră refugiu. A urmat o altă luptă, în care cei doi fraţi au căzut cu arma în mână. Gazda lor, Vasile Marciuc, care servea drept agent de legătură între cele două grupuri, a fost arestat şi torturat de securişti. În aceste condiţii, Vasile Marciuc a dezvăluit locul unde se afla ascunzătoarea lui Gavril Vatamaniuc, lângă satul Voievodeasa. Astfel, în data de 17 octombrie 1955, Gavril Vatamaniuc a fost prins. Colegul său, Vasile Motrescu, a reuşit, din nou, să scape. El a fost, însă, arestat în data de 13 ianuarie 1958. Vasile Motrescu a fost judecat şi condamnat la moarte pentru uciderea soldaţilor din detaşamentul de Securitate care au încercat să îi prindă pe luptătorii anticomunişti în ianuarie 1955. Sentinţa de condamnare la moarte a fost pusă în executare la 29 iulie 1958.

Gavril Vatamaniuc, în condi­ţiile în care a fost arestat înainte de prinderea lui Vasile Motrescu, a fost judecat în anul 1956 şi condamnat la închisoare pe viaţă. El a stat în infernul temniţelor comuniste până în anul 1964. Atunci, sub presiunea Occidentului, autorităţile comuniste au acceptat să îi elibereze pe deţi­nuţii politici. Gavril Vatamaniuc a fost pus în libertate, deşi el nu mai spera acest lucru. Eroul din Bucovina s-a stabilit în satul Fra­sin, din judeţul Suceava. Libertatea sa nu era decât una aparentă, pentru că Securitatea a continuat să îl ţină sub supraveghere până la sfârşitul regimului comunist. Gavril Vatamaniuc a reuşit, cu dârzenie, să îşi refacă viaţa. El şi-a clădit o gospodărie modestă în satul bucovinean. După anul 1990, Gavril Vatama­niuc a început o altă bătălie, aceea din Justiţie. El dorea să fie recunoscute oficial meritele luptătorilor anticomunişti, care s-au sacrificat pentru ţară. Însă această bătălie nu a fost încunu­na­tă de success decât parţial. În timp ce torţionarii lui Gavril Vatamaniuc şi-au petrecut bătrâneţile în vilele confiscate de Securitate de la elita României interbelice şi cu pensii care îi sfidează pe cei care au muncit în slujbe obişnuite decenii la rând în comunism, Gavril Vatamaniuc a reuşit să supravieţuiască la limita sărăciei, prin munca braţelor sale. Ca să îşi plătească facturile, el cultiva legume, pe care le vindea apoi la oraş.

Un model pentru comunitate
Gavril Vatamaniuc a fost respectat de către membrii comunităţii locale, urmaşii răzeşilor lui Ştefan cel Mare, pe care nici comuniştii nu au reuşit să îi îngenuncheze. Luptătorul anticomunist a devenit un adevărat erou pentru copii. Unii dintre istorici spun că Gavril Vatamaniuc era un orator înăscut şi că, în anii 1950, el a ţinut numeroase discursuri ţăranilor din Obcinele Bucovinei, pe care i-a îndemnat să reziste până la capăt ofensivei comuniste. „Povestea de parcă era Ion Creangă", a spus unul dintre consătenii săi. În total, Gavril Vatamaniuc a participat la trei confruntări armate cu Securitatea, care a reuşit să îl ia prizonier, dar nu a reuşit să îl înfrângă. Unii dintre istoricii specializaţi pe studiul rezistenţei anticomuniste îl compară pe eroul Bucovinei cu Ion Gavrilă Ogoranu, care a activat în zona Carpaţilor Meridionali, ori cu membrii grupului condus de doctorul Iosif Capotă şi de ruda sa, Alexandru Dejeu, care au luptat împotriva în zona Huedinului şi în alte locuri ale Munţilor Apuseni. Consătenii lui Gavril Vatamaniuc vorbesc despre el ca despre un haiduc, care a cutezat să se lupte până la capăt cu „balaurul roşu" şi să îi înfrunte cu demnitate pe comunişti.


Back to top
Boribum
Sun Nov 04 2012, 10:29PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
ALM wrote ...

Domnule Boribum, din punct de vedere istoric, perioada modernă se consideră încheiată odată cu unirea din 1918, după care s-a intrat în perioada contemporană. Totuşi nu este vreo problemă cu înţelegerea fenomenului atât timp cât aţi delimitat cu precizie perioada istorică.

Personal, nu am motive nici să preaslăvesc şi nici să înfierez pe cineva, cu toate că şi în familia mea au existat episoade care pot aduce lumină asupra situaţiei din România de după WWII, mai ales după trecerea de la monarhie la republică. Tatăl meu, pilot de bombardier, a avut 200 de ore de zbor la "inamic" şi numai vreo sută la "aliaţi". A scăpat de repercusiunile "faptelor" sale numai pentru că, după întoarcerea armelor, cariera lui de pilot a fost intreruptă de două aterizări forţate, soldate cu răni grave care, mai târziu, i-au adus infirmitatea. A fost o perioadă tulbure, perioadă în care la comisariatele militare partea română era reprezentată de ... traducători. În situaţii ca a lui au fost sute de ofiţeri, mai ales de la trupele "pedestre", acuzaţi de crime de război pentru invadarea URSS. Mulţi au scăpat, nefiind implicaţi în acţiuni care au produs "pagube colaterale", dar au fost şi cazuri când numele lor era pe listele NKVD. Mulţi dintre aceştia, văzând prigoana instalată în România, au luat calea munţilor. De asemenea, foştii legionari au intrat în maşina de tocat a Securităţii Poporului (DGSP). Mulţi dintre aceştia nu aveau decât două opţiuni: închisoarea (mai târziu Canalul) sau munţii. Nu ştiu dacă putem să vorbim în aceste cazuri (care formau grosul cuiburilor de luptători) ca despre luptători anticomunişti în sens doctrinar (cum a fost cazul şefilor partidelor istorice). După părerea mea, ei au luptat împotriva urgiei instalate de cotropitorii sovietici, alimentaţi şi de speranţa falsă că "vin americanii". Deocamdată mă opresc aici, fiindcă nu vreau să vă rănesc sentimentele personale. Reiterez doar că nu a fost o confruntare între îngeri şi diavoli ...




Domnule ALM,aveti dreptate (si) în privinta categorisirilor istoriei,desigur. Am scris moderna si nu contemporana deoarece mi s-a parut (atunci când am scris) ca mentiunea contemporan ar fi putut duce cu gândul la ceva existent în zilele noastre. Din pacate,spiritul oamenilor care fac obiectul scrisului asta e mort. De tot. Pentru acuratete,ar trebui sa schimb titlul,cu permisiunea dumneavoastra însa l-as lasa asa. Mai e ceva : nu reusesc sa gasesc nici în istoria moderna si nici în cea contemporana o miscare nationala atât de violent manifestata si o cauza atât de pierdut-nascuta precum cea a acestor luptatori.

Sigur ca stiind ceea ce stim astazi despre venirea comunismului în România,cauza partizanilor pare hilara. Uneori,rememorând povesti din închisoare (si era vorba despre Aiud,Periprava,Canal) ma întrebam daca oamenii aceia care luptasera împotriva comunistilor erau...sanatosi la minte ! Au trait si lupta si detentia si moartea ca pe un dat iar singura lor preocupare,a celor mai multi,a fost sa fie la înaltimea sarcinii pe care si-o asumasera.

Un exemplu : maiorul Nicolae Dabija. Ofiter de infanterie,unul dintre primii "commando" ai Armatei Române pe frontul de Est,decorat cu "Mihai Viteazu",împroprietarit cu 5 hectare la Aradul Nou. Pentru raidurile sale pe frontul Crimeei a fost categorisit drept "criminal de razboi".


Va asigur ca nu mi-ati rani sentimentele,domnule ALM,scriind ceea ce stiti,credeti si puteti. Oricum ar sta azi lucrurile si de orice parte a ...situatiei ne putem afla,nici dumneavoastra nu ati îmbratisat comunismul si apucaturile lui din anii aceia,nici eu nu am avut ocazia de a face ceva (orice) împotriva acelui sistem. Post-factum cred ca se poate discuta ! Într-o societate strâmba,bolnava,fara repere reale si cu sira spinarii mai moale decât a unei meduze,dincolo de umflarea penibila a unor glorii demult apuse cred ca se pot gasi si episoade de verticalitate în istoria recenta.

Asa cum spunea cineva,revolutiile nu se fac cu voie de la politie. Când cauza revolutiei e justa iar politia apara un stat bandit,cu atât mai putin. Cred ca în momentul aparitiei grupurilor de partizani ambele conditii de mai sus erau întrunite. Cred eu.
Back to top
4 User said Thank to Boribum for this Post :
 Bendis (04 Nov 2012, 23:18) , djebel (05 Nov 2012, 13:44) , Radu2 (06 Nov 2012, 12:04) , Stel (08 Nov 2012, 22:48)
chimistul
Tue Nov 06 2012, 11:17PM
Registered Member #1234
Joined: Fri Oct 17 2008, 06:47PM

Posts: 603
Thanked 149 time in 96 post
Supun atenţiei dumneavostră acest link LINK în care eu din cand în cand îl mai accesez – probabil unii dintre dumneavoastră îl cunosc.
Sunt o parte din documente ce dezvăluie metodele şi mecanismele dictaturii comuniste care au supravieţuit în sistemul judiciar român şi au grijă unii să se perpetuieze - eu cred că de aici ni se trage tot răul .

În banalitatea lor cotidiană astăzi aceste mecanisme servesc protecţiei intereselor materiale ale ,,securiştilor-comunişti,, - pot afirma fără reţinere a mafioţilor de astăzi . În aceste condiţii nu este de loc de mirare că justiţia română este stâlpul putred al societăţii române post-comuniste şi de aici pleacă totul cel puţin aşa văd eu!

În jusţiţia română după cum ştiţi nu este vorba de cazuri izolate, este vorba de un sistem unde legi şi documente nu au nici o valoare şi ridică îndoieli serioase şi suspiciunea în cea ce priveşte profesionalismul, seriozitatea şi imparţialitatea sistemului judiciar românesc, din care nu lipsesc nici consideraţiile politice.
Nu mai vorbim de ambianţa medievală – cu cruce pe perete şi Biblie –, ca să iasă bine în evidenţă starea înapoiată a ,,justiţiei,, în România probabil aşa se vrea , unde de 150 de ani totul este formalism fără fundament şi atunci tinerii pleacă scuipând în urma lor şi datorită situaţiei deznădăjduită, reală dar şi amplificată cu bună ştiinţă - cred eu , căci nu există nici o zare de lumină ,,la capătul tunelului,, , că s-ar schimba ceva în bine…. iar viaţa este prea scurtă ca să fie risipită în asteptări inutile şi lupte fără speranţă pentru că eu cred că totul aşa a fost stabilit (sic conspiraţionisti = mafioţi).
Şi un film : ,,Portretul luptătorului la tinereţe,,
LINK

dar care Institutul ,,Elie Wiesel,, a cerut directorului Festivalului de la Berlin interzicerea ,,Portretul luptatorului la tinerete,, pe motiv ca e un documentar fascist şi ar face propagandă Mişcării Legionare.
LINK

Profesorul Claude Karnoouh afirmă că …. ,,singurii anticomunişti adevăraţi sunt: legionarii, greco-catolicii şi catolicii maghiari ,, şi nu ar trebui să ascundem acest lucru dar se pare că unora nu le convine!
Back to top
Boribum
Wed Nov 07 2012, 12:04AM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Procesul comunismului l-am facut,din pacate,doar pe hârtie. Asta e una din bubele unui organism bolnav,chestia e ca buba asta e la creier.

Legionarii erau doctrinar anticomunisti,în închisori au devenit interior si organic anticomunisti. În munti îi motiva venirea iminenta a americanilor (à posteriori,stiind ce stim azi,pare o gluma) si certitudinea ca ciuma rosie nu poate sa faca...tot ce -de fapt- a facut. Apoi însa,în închisori,credinta în Dumnezeu a fost cea care i-a ajutat pe cei mai multi sa treaca prin perioada aia.
Vorba bunicului meu : "Îi multumesc lui Dumnezeu ca nu mi-a dat mai mult decât puteam sa duc". Încercarile prin care au trecut oamenii aia,convingerea cu care au suferit si crezul pentru care au facut-o meritau ceva mai multa atentie din partea conationalilor lor.


În ancheta de la Uranus,unul dintre anchetatorii unui trio de exceptie se numea Dumitrescu(Enoiu,Blidaru si Dumitrescu). Dumitrescu asta,un pricajit cu ochii bulbucati era un mare admirator al unuia Ciubotaru,fost campion de box la categoria grea din timpul razboiului,si care se ocupa cu administrarea batailor la anchete.Ei bine,tovarasul (pe atunci) locotenent Dumitrescu a avut o fata,care a fost judecatoare,si are un nepot ,care e si el tot judecator.

Nu sunt adeptul zicalei "parintii manânca agurida iar copiilor li se strepezesc dintii" dar fapt e ca dorinta de justitie si dreptate sociala se pare ca se mosteneste în familie,la noi. Asa e si-n afaceri,si-n industrie,si-n servicii (si speciale,si hoteliere) si...asa stau lucrurile. Na si construieste ceva bun,cu asa materiale !
Back to top
ALM
Wed Nov 07 2012, 08:32AM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
Domnule Boribum, anticomunişti erau toţi cei care nu erau ... comunişti. Ca dovadă, partidul comunist era ilegal!
Procesul comunismului, dacă se punea în aplicare, probabil că ar fi fost o "replică" mai blândă a ceea ce s-a întâmplat după venirea comuniştilor la putere. Nimeni n-ar fi luat bob cu bob la verificat! Cum, de fapt, s-a întâmplat cu Securitatea. Parcă era un slogan la decembriadă: "securişti-n mină, să ne dea lumină!".

Vedeţi dvs, nici eu nu sunt adeptul zicalei amintite mai sus, dar viaţa de zi cu zi ne arată că ceva adevăr există. Nu este vorba de genetică ci de educaţie. Aia primită în familie, transformată mai târziu în mentalitate.

După decembriadă şi eu am avut nedumeriri faţă de insistenţa cu care se cerea adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Apoi, am simţit "pe pielea mea" corectitudinea acelei cereri: politrucii s-au "spovedit" şi au devenit curaţi ca lacrima, rămânând în funcţii, ba chiar avansând la excepţional! Normal, servilismul s-a reorientat şi, în plus, au apărut şi aspectele "comerciale".
Back to top
Boribum
Sat Nov 10 2012, 06:40PM
boribum
Registered Member #2395
Joined: Tue Dec 22 2009, 12:31PM

Posts: 6905
Thanked 1075 time in 755 post
Aplicarea acelui Punct 8 ar fi fost o chestie buna,dar era imposibil : cu cine sa faci asta ? Revolutia însasi a fost nasita de Securitate,tot ce s-a întâmplat începând cu (chiar asa,începând de când ?) decembrie 1989 a fost cu voia/dorinta/îngaduinta Securitatii si tot ce s-a întâmplat începând cu 1990 a fost cu participarea multor (dar multor) (fosti ?!) ofiteri de Securitate. Capitalismul românesc,privatizarile,Voiculescu,Iliescu,Basescu,Patriciu,parlamentul,presa,heheee...câti flacai n-au fost,nu sunt si nu vor mai fi înca la butoanele societatii aleia !

Ma rog, vorba aici e(ra) despre niste unii care au facut si ei ce credeau ca e bine si poate avea sorti de izbânda în lupta împotriva unei chestii pe care ei o banuiau monstruase si care chiar asa s-a dovedit a fi : comunismul.
Back to top
djebel
Tue Nov 13 2012, 02:41PM
Registered Member #3603
Joined: Thu Jan 06 2011, 12:32PM

Posts: 2103
Thanked 516 time in 373 post
Daca aveti timp si dispozitia necesara LINK :

Cum e posibil sa fii erou


Pentru cei - mai tineri sau mai putin tineri - care se grabesc sa fie profund dezamagiti, daca nu chiar dezgustati de apartenenta lor la poporul roman, lectura volumului Jurnale din rezistenta anticomunista. Vasile Motrescu, Mircea Dobre va constitui o adevarata revelatie. Sub egida CNSAS, in colectia Biblioteca de istorie si sub ingrijirea lui Liviu Taranu si a lui Theodor Barbulescu (cu un Cuvant inainte de Ion Gavrila-Ogaranu), Editura Nemira a publicat recent jurnalele a doi apartinatori a ceea ce se numeste deja, cu un termen consacrat, rezistenta din munti.
In ciuda fragmentarismului, aceste documente sunt mai mult decat o marturie coplesitoare asupra unei forme de nesupunere civica aproape de neimaginat, daca ne gandim ca perioada rezistentei se intinde pe 14 ani (intre 1948 si 1962) si ca aceasta se petrece in "era" stalinista. Intr-un prezent declarat de multi anomic, ele sunt dovada ca in Romania au existat oameni de mare caracter, care se dovedesc a fi fost pur si simplu eroi.
Vasile Motrescu este un taran tanar din comuna Vicovu de Jos, judetul Suceava, a carui atitudine protestatara, impotriva sovieticilor, incepe in 1944. Pentru foarte scurta vreme, isi intemeiaza, apoi, o familie, are doi copii, dar in 1949, afland ca e urmarit de Securitate, pentru actiunile sale antisovietice din ‘44, este constrans sa se ascunda in padurile din zona Radautilor. In perioada 1944-1958, sunt pronuntate trei sentinte de condamnare a sa la ani grei de inchisoare. Participa la numeroase actiuni impotriva autoritatilor, alaturi de alti partizani, si trimite o serie de scrisori Militiei si Securitatii, in care explica de ce se ascunde, dar si neajunsurile si nedreptatile pe care le traiesc taranii din Bucovina din cauza colectivizarii. La un moment dat, se preda de bunavoie, dar, cum dejoaca planurile Securitatii de a-i trada pe alti partizani, in mai multe randuri, este judecat si condamnat din nou. Gasit in ascunzatoare, in 1955, impreuna cu Gavril Vatamaniuc, trage asupra soldatilor care venisera sa-l captureze. Apoi, prefera sa se ascunda singur, desi e in continuare ajutat cu hrana de prieteni si familie. Tradat, in cele din urma, este arestat de Securitate si executat, pe 29 iulie 1958, la doar 38 ani.
Documentele referitoare la Vasile Motrescu sunt un jurnal, din perioada mai 1952-aprilie 1953, scrisorile adresate autoritatilor, diverse insemnari, in care defineste comunismul, si o serie de poeme, in stil folcloric, in care isi deplange conditia de pribeag. Mircea Dobre lasa in urma un jurnal scurt, pentru ca va fi arestat in ianuarie 1953 si, dupa ani grei de inchisoare, va fi eliberat in ‘64, odata cu eliberarea tuturor detinutilor politici.
Mircea Dobre e un tanar intelectual, absolvent de Drept, la Cluj, in vreme ce Vasile Motrescu este, asa cum se portretizeaza singur, "un taran sarac fara stiinta inaintata, fara multe cunostinte si fara educatie politica"; totusi, jurnalele celor doi au destule puncte in comun, descriind viata partizanului in esenta ei: o permanenta autodisciplina, cu reguli clare si precise.
Printre hartiile care s-au pastrat de pe urma lui Vasile Motrescu exista si un soi de ghid al rezistentei in munti, in care se arata limpede cum trebuie sa circule partizanul, cum sa faca focul in padure, doar noaptea, cum sa nu treaca niciodata de doua ori pe aceleasi carari, cum sa stabileasca intalniri, cum sa stea la panda etc.
Jurnalul se constituie intr-un companion al partizanului singuratic, dar el da, in acelasi timp, si consistenta unei vieti care risca sa devina prea alienanta, intr-o stare de solitudine si veghe extrem de obositoare. Partizanul nu are timp sa faca observatii asupra regimului, el noteaza, intr-un adevarat laitmotiv, gesturile vitale pe care trebuie sa le savarseasca: procurarea hranei (prin vanarea animalelor, atunci cand nu primeste de la prieteni, familie sau oameni de incredere) si odihna. Sunt foarte multe notatii despre starea vremii, pentru ca vremea este al doilea mare dusman al partizanilor, dupa autoritati. In munti, vremea este aspra, ploua des, iar Vasile Motrescu doarme adesea la radacina copacilor, in frig, pentru ca focul, un adevarat lux, poate fi usor reperat. Cand construieste o coliba, nu poate petrece prea mult timp in ea, ascunzatorile pe termen lung sunt de neimaginat pentru acesti fugari. Pentru noi, astazi, pare imposibil de compatibilizat permanenta autoprotectie cu regulile de actiune si de supravietuire, dar 14 ani de rezistenta in munti dovedesc ca a fost posibil. Pe acelasi loc cu procurarea hranei se gaseste cealalta hrana, cea spirituala, rugaciunea: atat Vasile Motrescu, cat si Mircea Dobre se roaga zilnic si citesc din Biblie. Vasile Motrescu numeste Biblia unica lui "mangaiere" si invoca adesea numele lui Dumnezeu ca pe cel care ii da puterea de a rezista.
Distantele pe care trebuie sa le parcurga un partizan sunt ametitoare, zeci de kilometri, cu un bagaj in spinare care poate avea de la 40 la 70 kg, iar traiectoria trebuie sa ocoleasca mereu drumurile batute. Vasile Motrescu se descurca admirabil, ca orice taran de la munte, in hatisurile padurilor si vaneaza ca un haiduc din alte vremuri. Momentele de deznadejde sunt foarte emotionante, pentru ca fac dovada umanitatii unui personaj pe care, la lectura, il admiri, fara sa te poti identifica prea mult cu el: "…atat sunt de amarat ca aproape sunt ajuns la culmea disperarii cand ma gandesc la lumea libera…, dar eu cu ce sa ma bucur de frig, de fum sau de pustnicia pe care o traiesc si viata calugareasca pe care o am parte in mijlocul vietii cand este viata mai frumoasa de trait…., imi vine sa urlu ca lupul, niciodata in toti acesti patru ani de prigoana nu mi-a trecut asa de greu timpul ca acum, ma framanta gandurile de-mi vine sa innebunesc sau altfel".
In scrisorile adresate autoritatilor, Vasile Motrescu se adreseaza celor care, dupa expresia lui, "pentru interesele rusilor" au umplut "temnitele si lagarele de munca" cu "fratii" lor, animat de un simt al libertatii pe care o invoca adesea, "va spun raspicat ca iubesc mai mult Libertatea decat viata". Apoi, aduce teribile acuze regimului, dovedind ca, dincolo de o exprimare adesea stangace, poseda o inteligenta si un bun-simt care il fac sa inteleaga perfect esenta comunismului si a metodelor sale: "si acum faceti propaganda prin ziare si modificati istoria tarii…", "De cand lucrati dupa metodele sovietice, domneste in tara lipsa de toate, in tara graului, si e lipsa de paine…", "Politica voastra e asemenea unei panze de paianjen, cu colaborari de la inceput, apoi lozinci, etape, perioade etc. Pana ajungeti in starea de maturitate, atunci va aratati adevaratii colti de fiare...".
Definitiile date de Vasile Motrescu comunismului pot figura, la loc de cinste, intr-un manual de scoala, ca dovada incontestabila a atitudinii pe care a avut-o, inca de la inceput, majoritatea taranimii romanesti in fata sistemului care a pervertit-o ca niciodata in istorie: "Comunismul urmareste si ca prin diferite sistemuri de etape si inselare sa aduca iarasi starea de robie a Evului Mediu, numai schimbata in alta forma, dar mult mai aspra si nemiloasa, rapindu-i omului cu desavarsire libertatea si drepturile de care sa se poata bucura individual", "Comunistii sunt patriotii fara patrie", "…poporul cunoaste realitatea si nu propaganda…, 90% sunt cu mine, iar 10% cu dvs. si acestia, elementele cele mai corupte, va sustin pe dvs.".
Ceea ce se distinge in mod clar la Vasile Motrescu este fermitatea cu care gandeste si actioneaza, fara nici un moment de sovaiala, de-a lungul tuturor acelor ani: "Atat timp cat partidul comunist se gaseste la conducerea tarii, trebuie dusa lupta cu perseverenta si curaj, pentru a-i slabi unitatea morala, neincrederea in fortele sale si subminarea fundamentului politic. Deviza partizanului".
Nu exista in jurnalul sau exprimata speranta in venirea salvatoare a americanilor, desi se cunoaste ca acesta era visul - si iluzia - atat a partizanilor, cat si a unei parti din populatie. Lucru cu atat mai admirabil cu cat Vasile Motrescu, ca si Mircea Dobre, desi sunt constienti de pericolul de moarte in care se afla in permanenta, nu sunt tentati sa abandoneze nici o secunda si nu-si vad nici demersurile ca fiind inutile.
Vasile Motrescu, acest om simplu, care, asa cum si spune, nu ar fi vrut decat sa traiasca linistit cu sotia si cei doi copii in satul sau, liber, se vede nevoit sa se transforme in luptator si sa probeze chiar anumite limite ale umanului. Alaturi de curaj, forta sa de caracter, credinta in libertate si simtul demnitatii il fac sa apara ca ceea ce numim indeobste un erou: "…va spun ca nu voi ceda niciodata, dar niciodata, poate sa tina regimul comunist 50 ani si eu nu voi ceda, nu voi trada, nu ma voi preda decat mort".
Este de regretat ca textele lui Vasile Motrescu si Mircea Dobre nu sunt insotite de fotografii ale acestora. Eroii ar trebui sa vina spre noi aratandu-ne chipul lor atat de asemanator noua si, in acelasi timp, atat de diferit.

Jurnale din rezistenta anticomunista. Vasile Motrescu, Mircea Dobre, Editura Nemira, 2006
Back to top
Pârvu Florin
Tue Nov 13 2012, 09:40PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287
Joined: Wed Dec 10 2008, 11:28AM

Posts: 2130
Thanked 661 time in 426 post
Am citit cu mare atentie ce s-a scris aici pana acum, in parte fiindca fibra mea sufleteasca e foarte apropiata de a celor care au luptat atunci, destul de multi dintre ei constienti fiind ca va fi o poveste fara sfarsit, in parte fiindca lupta de gherila si supravietuirea in locuri si situatii ostile vietii e un subiect care ma pasioneaza, si incerc si eu sa imi aduc umila contributie la subiect, cu o replica care sper sa faca istorie

"Trei zile daca mai traiesc, da' vreau sa stiu ca s-a limpezit lumea!"

Cui ii apartine? Va las sa descoperiti... dar cand o vad pe autoare, parca o vad pe bunica-mea...

Si poate nu voi inchide ochii pentru vesnicie inainte de a o vedea imortalizata intr-un monunument la Piata Presei, in locul in care a fost candva statuia lui Petru Groza....
Back to top
ALM
Tue Nov 13 2012, 09:59PM
Registered Member #2039
Joined: Tue Aug 11 2009, 08:44AM

Posts: 2096
Thanked 577 time in 373 post
Elisabeta Rizea! Trebuie să recunosc că mi-a dat "o mână de ajutor" Goagăl ...
Back to top
Pârvu Florin
Tue Nov 13 2012, 10:16PM
Iubesc Romania cu o ura adanca ! Fiindca nu este asa cum ar trebui sa fie! Asa cum poate sa fie!

Registered Member #1287
Joined: Wed Dec 10 2008, 11:28AM

Posts: 2130
Thanked 661 time in 426 post
Da, Elisabeta Rizea...

Intre lucrurile pe care nu le-am mai dus acasa din fisetul pe care il aveam la pompieri dupa ce am fost dat afara era o carte despre ea:

„Trei zile daca mai traiesc, dar vreau sa stiu ca s-a limpezit lumea, spune Elisabeta Rizea.
S-a limpezit oare lumea? Mai degraba s-a ales. De o parte a ei, regizorii ororii si supraveghetorii ei, astazi morti, disparuti, stiuti, nestiuti, ascunsi, protejati. Apoi cei care au smuls dintii si gingiile cu clestele de cuie: Oprea si Carnu, si Marin, si Zamfirescu, si Vladicut Tanase; si Mecu, si lordache, si Apavaloaie, si Maromet, si Ivanica. Si multi altii care traiesc printre noi dintr-o pensie de patruzeci de ani pusi in slujba torturii.
De cealalta parte a lumii multi morti (zeci de mii? sute de mii?), cunoscuti si necunoscuti, cam tot ce a avut mai bun locul acesta si care au trebuit exterminati pentru a face sa triumfe legea banditilor; si putinii ramasi in viata, Elisabeta Rizea sau Cornel Dragoi, care au mai putut vorbi si care continua sa astepte cele trei zile in care ar urma sa triumfe legea oamenilor pentru ca lumea sa se poata limpezi...“ (Gabriel Liiceanu, Prefata la o spovedanie)

LINK

Am lasat-o pe o masa din clubul nostru...

Ii mai imbiasem si inainte pe cativa dintre cei pe care ii considerasem interesati de lectura acestei carti...

Mi s-a povestit ca a stat cateva zile acolo, in club, si dupa aceea a fost vazuta in tomberonul de gunoi...
Back to top
1 User said Thank to Pârvu Florin for this Post :
 apkah (15 Nov 2012, 19:51)
djebel
Wed Nov 14 2012, 12:19PM
Registered Member #3603
Joined: Thu Jan 06 2011, 12:32PM

Posts: 2103
Thanked 516 time in 373 post
Acum cativa ani s-a iscat un scandal in care a fost folosit numele Elisabetei Rizea: Academia Catavencu a strans bani din donatii (s-ar parea ca multi bani au venit din strainatate) pentru a ridica un monument in memoria eroinei din Fagaras, monument care, se pare, inca se mai lasa asteptat.
Back to top
justme
Wed Mar 27 2013, 11:09PM

Registered Member #2073
Joined: Thu Aug 27 2009, 09:52PM

Posts: 2257
Thanked 197 time in 143 post
Postez si aici pentru a avea arhiva la indemana

O lecţie de demnitate: rezistenţa armată anticomunistă

Grupurile de partizani care s-au opus comunismului au fost excepţia care ne arată că nu toţi românii au fost paralizaţi de frică şi pasivitate în faţa unui regim criminal. Naţional-liberali, legionari, ţărănişti, regalişti sau apolitici, ei s-au unit şi au fost susţinuţi de mulţi ţărani simpli, care i-au sprijinit în lupta lor. Suferinţele lor în munţi şi apoi în închisori sunt ignorate de discursul public, dar rămân repere morale pentru o societate tot mai lipsită de valori.

Aproximativ 100 de grupuri de luptători anti-comunişti au activat mai ales în zonele muntoase ale României în perioada 1944-1958, conturând una dintre cele mai longevive mişcări de rezistenţă armată din întreg blocul estic. Compuse din categorii sociale dintre cele mai diverse, de la ţărani până la ofiţeri superiori ai Armatei Române, grupurile au reuşit să supravieţuiască mai ales datorită susţinerii primite din partea reţelelor de sprijin din zonele în care activau. Sute de oameni au fost executaţi de către regimul comunist şi alte câteva mii de partizani şi sprijinitori ai lor au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.

Centrul de Studii în Istorie Contemporană a organizat ieri o dezbatere dedicată Rezistenţei armate anticomuniste la care au participat Radu Ciuceanu (directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului; fost membru al Mişcării Naţionale de Rezistenţă în 1947-1948), Ioana Raluca Voicu Arnăuţoiu (fiica foştilor luptători în munţi Toma Arnăuţoiu şi Maria Plop), Liviu Pleşă, istoric şi cercetător în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi pictorul Ştefan Câlţia.

Evenimentul a avut o încărcătură spirituală şi emoţională aparte pentru că participanţii şi-au deschis sufletul, rememorând perioade grele din viaţa lor. Filosoful Sorin Lavric, moderatorul dezbaterii, a apreciat că „partizanii sunt acei puţini români care ne dau dreptul să privim înapoi cu mândrie şi demnitate şi să nu stăm cu capul plecat atunci când vine vorba despre comunism”. Totodată, el a subliniat că există o reticenţă, o formă de autocenzură, a istoricilor români de a vorbi public despre rolul partizanilor din munţi.

Motivaţia luptătorilor din munţi

O primă întrebare ridicată invitaţilor prezenţi a fost legată de motivaţia care i-a mânat în luptă pe cei care au format grupurile de rezistenţă din munţi. Dacă aceştia au avut o conştiinţă superioară a nevoii de rezistenţă faţă de un regim criminal sau au fost nevoiţi din considerente personale să se organizeze şi să trăiască astfel.

Liviu Pleşă, cercetător la CNSAS, susţine că partizanii aşteptau venirea americanilor şi că au existat mulţi ţărănişti şi liberali, urmăriţi de Securitate, care au fugit pentru a nu fi arestaţi şi care au format grupuri de rezistenţă. Odată cu trecerea anilor însă membrii grupurilor de rezistenţă au văzut însă că lupta lor nu dă roade, iar mulţi dintre ei s-au gândit să fugă din ţară. Alţii sperau chiar să fie iertaţi de regim şi reintegraţi în societate. Cert este că indiferent de motivaţii, partizanii nu au fost susţinuţi de Occidentul în care şi-au pus nădejdea.

La rândul său Radu Ciuceanu, care a intrat în Mişcarea Naţională de Rezistenţă în 1947 şi a fost arestat de Securitate în toamna anului 1948, a afirmat că „este foarte greu să intri în tunelul blestemat al timpului şi să fixezi nişte repere. Ce am simţi azi dacă am vedea tancuri sovietice pe Calea Victoriei? Dacă am vedea că ţara este înghiţită?”. În perioada rezistenţei anticomuniste, încă mai exista mitul salvării României de către Occident. „În plus, cei care au luat drumul muntelui au fost determinaţi de motive diverse precum probleme legate de credinţă. De exemplu stareţul de la mânăstirea Tismana. Foarte puţini au fost cei care au plecat în rezistenţă doar dintr-un sentiment naţional”, mai spune Ciuceanu. Directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului susţine că „nu se ţinea cont de ce au fost înainte – liberali, legionari, ţărănişti, ci s-a produs o osmoză între partizani şi ei s-au unit toţi împotriva regimului comunist”.

Şi pictorul Ştefan Câlţia, care îşi aminteşte cu drag de copilăria sa „într-o familie superbă cu 8 copii dintr-un sat din Făgăraş”, a subliniat că în familie şi la şcoală copiii erau învăţaţi să iubească ţara, învăţătura şi natura. „Ei au luat aceste valori tradiţionale cu ei în munţi şi se gândeau că comunismul nu poate rezista prea mult. Dar comunismul a transformat sute de mii de oameni în hoţi şi fricoşi prin teroare, prin instituirea fricii şi delaţiunii”, adaugă Câlţia.

Nici Ioana Voicu Arnăuţoiu, fiica luptătorilor anti-comunişti Toma Arnăuţoiu şi Maria Plop, nu vede o motivaţie ideologică în lupta partizanilor. „Oamenii nu cunoaşteau foarte bine ideologia comunistă astfel încât rezistenţa să fie o reacţie ideologică la aceasta, dar comunismul a fost caracterizat de o violenţă de toate felurile la care ei au reacţionat”, a explicat Arnăuţoiu. În opinia ei, grupul de la Nucşoara, condus de fraţii Arnăuţoiu, a rezistat prin credinţa şi abnegaţia oamenilor, prin cinste şi corectitudine şi iubire faţă de aproape.

Percepţia localnicilor

Radu Ciuceanu a explicat însă într-un interviu pentru Epoch Times că „nu toţi localnicii au aplaudat rezistenţa armată pentru că de la 1280 de locuitori Nucşoara ajunsese la vreo 680. Arestările au fost masive iar cei care au rămas regretau cele petrecute. Unii au făcut declaraţii în care se lepădau de partizanii care aveau arme şi care n-au vrut să le predea. Acest aspect poate fi găsit şi în Banat şi la noi în Oltenia, unde rezistenţa s-a dus către munte şi cei rămaşi au întrebat: „Dar de ce ne mai arestaţi, domne?”. În opinia sa, „ţăranul din zona colinară şi de munte habar n-avea ce înseamnă colectivizare, doar cei de la câmpie ştiau”. „Totuşi în general se poate spune că această populaţie preponderent rurală a întâmpinat rezistenţa ca pe o pregătire pentru ziua în care le-o vor putea plăti celor care îi chinuiau”, a mai spus Ciuceanu pentru Epoch Times.

La rândul său, Liviu Pleşa a precizat într-un interviu pentru Epoch Times că „au existat cazuri în care partizanii au fost percepuţi ca o povară mai ales în a doua parte a anilor 50. Oamenii erau tracasaţi de securitate, urmăriţi, arestaţi. Există chiar un caz în care un partizan a fost ucis de consăteni. Dar în general, au fost sate întregi, în Apuseni de exemplu, care au susţinut mişcarea de rezistenţă. Au fost preoţi greco-catolici care făceau slujbe religioase clandestine la care participa toată comunitatea”. El a mai subliniat că „militarii au plecat cu ideea rezistenţei armate pentru că sperau să izbucnească un nou război mondial şi când vor veni americanii, să declanşeze şi ei ofensiva, dar erau şi alţii care fugiseră de arestare şi care sperau doar să reziste până la căderea regimului şi apoi să scape”.

Stigmatul ideologic fals

În ciuda faptului că la baza rezistenţei au stat valori umane, nu ideologice, mulţi istorici şi chiar oameni fără expertiză în domeniu dar vocali în spaţiul public au stigmatizat-o lipindu-i etichete reducţioniste de tipul legionari. În acest sens, pictorul Câlţia a subliniat foarte bine că „încă sunt mulţi care vor să spele nădragii comunismului”. Iar doamna Arnăuţoiu a arătat că deşi comunismul a fost condamnat formal de statul român ca regim ilegitim şi criminal, „nu se predă în şcoli, iar manualele conţin greşeli în această privinţă pentru că a existat o puternică bruiere a acestui subiect”. Ea a mai ţinut să arate că grupul de rezistenţă de la Nucşoara nu a fost condus de nicio personalitate politică, aşa cum a fost cazul altor grupuri de rezistenţă din toată ţara.

Pe aceeaşi linie, cercetătorul Liviu Pleşă a susţinut că „au fost mulţi membri PNL, PNŢ sau legionari în rezistenţă, dintre care unii au avut năzuinţe politice, dar au renunţat la ele pentru a se uni împotriva regimului”. În plus, sprijinitorii lor, care i-au ajutat cu alimente şi adăposturi, au fost în marea lor majoritate ţărani simpli, apolitici. Prin urmare nu logica ideologică a primat. În opinia sa este regretabil că acest tip de discurs se menţine.

La întrebarea legată de bilanţul activităţii grupurilor de rezistenţă şi de modul în care ar trebui să ne raportăm la partizani, pictorul Câlţia a răspuns că „un popor care nu mai are istorie dispare ca neam şi oricine a îndrăznit să lupte împotriva hienei comuniste este un erou pentru mine”. „Sunt eroi şi au un loc în istorie... la fel şi cei care i-au ajutat, care au fost oameni simpli, dar care ştiau ce e mila şi recunoştinţa. Nu e puţin lucru azi când tradiţia şi educaţia au fost date deoparte”, a spus la rândul ei doamna Arnăuţoiu.

Radu Ciuceanu a apreciat că „eroismul presupune oameni care luptau până în ultima clipă a vieţii lor şi nu-şi abandonau umanitatea. Am cunoscut un preot catolic Francisc Haider în închisoarea Văcăreşti în '56 care a spovedit până în ultima clipă ortodocşi, catolici şi pe toţi care vroiau izbăvire”.

În acest sens, partizanii sunt un model spritual pentru ca ei n-au fost doar nişte campioni ai supravieţuirii în condiţii aspre, ci au avut ca ancoră interioară credinţa. Aceasta nu a putut fi îngenuncheată nici de anchetele şi violenţele şi torturile groaznice la care au fost supuşi aceşti oameni în închisori după ce au fost arestaţi.


LINK
Back to top
1 User said Thank to justme for this Post :
 Boribum (28 Mar 2013, 12:42)
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF
Powered by e107 Forum System uses forum thanks

More links

Imnul SEMPER FIDELIS
Arhiva stiri
Trimite-ne o stire
Marsuri
Articole
2% pentru voi
Directia Generala Anticoruptie din MAI
Resboiu blog
Asociatia ROMIL
InfoMondo
Fundatia Pentru Pompieri
Liga Militarilor
Politistul
SNPPC
NATOChannel TV
Forumul politistilor
Forumul pompierilor
Asociatia "6 Dorobanti"
© 2006-2015 Proiect SEMPER FIDELIS
Site protejat la copierea cu soft-uri dedicate. Banare automata.Opiniile exprimate pe forum nu reprezinta si pozitia asociatiei fata de persoane, institutii si evenimente. Regulile de functionare a forumului sint formulate in baza prevederilor constitutionale si legilor in vigoare. Asociatia isi exprima pozitia fata persoane, institutii si evenimente prin fluxul de stiri publicat in prima pagina a site-ului.