Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: SPP

<< Previous thread | Next thread >>
SPP vs SIE vs DGIA vs STS vs SRI
Go to page
      >>  
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
This thread is now closed
Author Post
inginerul
Mon Mar 09 2015, 07:45PM
Registered Member #10145

Salut, comunitate!

As dori un sfat de la cei cu experienta si obiectivitate. Nu doresc fabule!

Sa presupunem ca am stagiul militar satisfacut si o diploma de inginer IT&C.
Stiu ca, de regula, pentru un tanar sublocotenent inginer debutant se asigura o functie de maior (sau capitan, sau chiar locotenent-colonel – depinde de functiile scoase de Serviciu), adaugand functiei, dupa caz, uneori, si functie de comanda (ceea ce e execelent, fiind un plus financiar considerabil – acea indemnizatie de comanda e mai valoroasa ca orice spor).

1) Daca ar fi sa am de ales, sa zicem, o functie de maior in Serviciile enumerate in titlu, unde ar fi platita cel mai bine (cel mai “rentabil”), pentru un program “normal” [Luni-Vineri: 8h (+ 1-2h peste program, o data, de doua ori pe saptamana)]? Asemenea, daca ar fi si functie de comanda?

Din surse nesigure stiu ca SPP si SIE ofera cel mai bun venit, in aceasta ordine descrescatoare, mai ales daca in luna respectiva mai ai si misiuni inafara (nu cine stie ce misiuni secrete, ci “deplasari”).

Tot din surse nesigure am auzit ca si multi pleaca din “servicii” pentru a ajunge la DGIA, ca ar fi platit cel mai bine. Deci… o multitudine de pareri.

Ce stiu la momentul actual: SPP si SIE, fara acele “deplasari” “consistente”, au un venit, pentru functii/atributii similare/echivalente, cam cu 10% peste DGIA, iar DGIA cam cat SRI sau STS (sau cu 8-10% mai mult).

2) In aceste Servicii, datorita abilitatilor de operare cu lucruri abstracte, risti sa fii folosit in ce “nu te-ai specializat”. Mai exact, in analiza de informatii (pentru culegere e cam greu, trebuie antrenament). Daca ar fi de ales intre inginerie (ce ofera avantaj ca nu te plafonezi in domeniu si poti lucre oricand si in privat) sau analiza de informatii, unde e mai convenabil financiar?

Pe direct: unde se castiga mai bine dintre: SPP, SIE, DGIA, STS, SRI?
Si ce functie e mai bine platita, dupa caz, in interiorul acestor Servicii: de ofiter inginer, sau de ofiter de informatii?

De ce insist pe castigul cat mai mare, din procent in procent? Pentru ca nu ma vad prea curand fancand “ciubuc” sau afaceri, deci fiecare ban in plus la salar este bine venit. Bine, nici sa lucrez 4h in plus pentru 300 de lei. Intelegeti...

De ce am deschis la SPP si nu la alt Serviciu? Pentru ca dupa parerile multiple auzite, am inteles ca aici ar fi “cel mai bine”, atat plata, cat si serviciul in sine, e mai "luxos". Lucrezi in institutii mari, prestigioase, cu demnitari, nu prin unitati cu tot felul de frustrati si subofiteri care abia stiu sa scrie.
Sare din calcul treaba de Statul-Major al SPP-ului. Nu sunt facut pentru combat. Deci tot inginerie/intelligence (au departamente).

Daca cineva ma poate ajuta cu un sfat REALIST, ii multumesc anticipat. Vreau sa fac o alegere buna din prima.
Doresc sa pastram anonimatul. Nu conteaza de unde provin, statutul sau ce am absolvit. Cred ca am pus problema corect, desi stiu ca pot varia diversi parametri.
Accept si dezbateri pe PM!

Stima!

[ Edited Mon Mar 09 2015, 08:43PM ]
Back to top
gogu007
Mon Mar 09 2015, 11:50PM
cristian007
Registered Member #2002

Buna seara,
Salariile se invart in jurul aceleiasi sume la grade, vechime si functii echivalente.
Toate serviciile enumerate sunt ok, dar nu cred ca o sa gasiti ceea ce asteptati: munca putina, salar gras.
Oricum nu cred ca o sa placa: toate serviciile au subofiteri si cine stie poate o sa va puna sa ii invatati sa scrie pe cei care nu stiu.
Sper sa nu va deranjeze cuvintele.
Schimbati-va atitudinea sau incercati in alta parte.
Back to top
1 User said Thank to gogu007 for this Post :
 inginerul (10 Mar 2015, 23:17)
inginerul
Tue Mar 10 2015, 10:46AM
Registered Member #10145

Poate am exagerat, dar sunt si afirmatii foarte aproapiate de adevar. Sa nu intram in detalii si exemple pe acea tema. Sa ne rezumam la intrebarile mele.

Multumesc de raspuns.

[ Edited Tue Mar 10 2015, 10:47AM ]
Back to top
me
Mon Mar 30 2015, 12:36AM
me
Registered Member #11

ingineru: cauta-ti serviciu in civlie
ok, inteleg ca esti nepotul lui gabi oprea sau a unuia din cei 2-3 oameni care au relatii cu toti sefii acestor servicii (au fost ceva mai multi, dar cum sunt prinsi in zilele astea cu dna si dosare, nu cred ca se baga) si care te pot angaja in aceste servicii.
eu nu pot sa cred ca esti atat de prost incat sa iti inchipui ca, daca nu ai pile, te asteapta oferte din partea tuturor.
in oricare dintre serviciile astea vei ajunge, ai doua variante: ori esti pila cuiva si sefii intermediari te vor fute cum vor putea (pentru ca pilele sunt temporare), ori esti atat de inteligent, incat sefii intermediari de vor fute pentru ca esti mai destept decat ei.
daca te intereseaza banii atat de mult, cauta un job bine platit in civilie. dar, atat timp cat incerci sa ajungi in serviciile astea, trebuie sa inteleg ca nu te duce mintea atat de mult incat sa te descurci bine in civilie, ca altfel nu intrebai.
din textul tau reiese clar ca nu munca in sine ci poate doar dorinta de putina adrenalina te-ar putea chema catre o astfel de munca.
sincer, nu e de tine, vezi-ti de treaba, chiar daca esti pila, undeva se va rupe si daca nu esti dibaci, nu te vei descurca.
Back to top
inginerul
Mon Mar 30 2015, 04:06AM
Registered Member #10145

Înțelegi prost! Îți înțeleg stilul de a generaliza cu acea clasă tot mai masivă de băieței cu pile&relații, pe care nici eu nu-i suport. Există și ei la fel ca și clasa de subofițeri de care menționasem. Sper să nu fii un subofițer frustrat care s-a simțit atacat. Văd că știi a scrie și a exprima.

În realitate nu pot alege chiar așa diversificat, pe cât am exprimat (cum numai un fătălău "cu spate" ar putea). Altele erau curiozitatile.

Spre liniștea ta, de când am 16 ani mă întrețin aproape singur, iau decizii singur, pentru că am părinți, rude, neamuri, cunoștințe etc majoritatea din clasa muncitoare și nu prea are cine să îmi ofere "suport", idei sau bani cat să îmi indeplinesc visele. Dacă aveam pile sau persoane sus puse care să ma susțină, clar știam răspunsurile și mi se oferea deja alegerea cea mai bună! E gratis să gândești și te folosești de logică (termen străin pentru majoritatea din sistem).

Ar fi civilia o șansă (cu un venit și de 50% mai bun decât orice funcție de bugetar debutant disponibilă), dar atâta timp cât la orice inginer este fenomenul de plafonare, pe care ai riscul sa îl apuci mai devreme decât urcarea într-o funcție ce ține mai mult de spiritul de lider, decât de inginer, ai toate șansele ca după 5-7 ani să fii spulberat de noua generație de ingineri tineri și dibaci. Nu îmi place sa joc la risc. Decât 5 ani cu vârf și apoi o cădere bruscă, mai bine o linie mai joasă, care merge continuu și crește lent, dar sigur, o perioadă lungă.

[ Edited Mon Mar 30 2015, 05:00AM ]
Back to top
Ultra'
Mon Mar 30 2015, 09:45AM
Registered Member #2406

Daca crezi ca in viata totul e usor te inseli. Din experienta iti spun ca o sa ai suisuri si coborasuri indiferent daca esti civil (cu orice meserie) sau militar si indiferent de perioade de timp, acum sau peste 5 sau 20 de ani. Daca iti propui doar sa ai un loc caldut undeva nu o sa excelezi in nici o meserie, pentru ca fara pasiune si munca dedicata nu poti face lucruri marete.
Back to top
1 User said Thank to Ultra' for this Post :
 inginerul (30 Mar 2015, 11:46)
djebel
Mon Mar 30 2015, 10:05AM
Registered Member #3603

inginerul wrote ...

Decât 5 ani cu vârf și apoi o cădere bruscă, mai bine o linie mai joasă, care merge continuu și crește lent, dar sigur, o perioadă lungă.

Interesant e ca ceri sa ti se arate calea cea mai usoara pentru un loc caldut unora care au riscat totul in meseria asta. Mai bine fa-te popa.
Back to top
inginerul
Mon Mar 30 2015, 10:49AM
Registered Member #10145

djebel wrote ...

inginerul wrote ...

Decât 5 ani cu vârf și apoi o cădere bruscă, mai bine o linie mai joasă, care merge continuu și crește lent, dar sigur, o perioadă lungă.

Interesant e ca ceri sa ti se arate calea cea mai usoara pentru un loc caldut unora care au riscat totul in meseria asta. Mai bine fa-te popa.

Și ce te face sa crezi ca eu nu am facut compromisuri sau nu as fi dispus sa risc mult. Daca nu ma cunosti, nu vorbi. Am expus obiectiv parametrii si intrebarile. Raspunde, daca stii...
Back to top
djebel
Mon Mar 30 2015, 11:57AM
Registered Member #3603

Sa risti mai mult? In inginerie sau analiza informatiilor? Din expunerea ta inteleg ca te intereseaza mai mult o munca de birou (nu combat),care este "reteta" si remuneratia specifica fiecarui serviciu pe acelasi palier. Si nu, nu stiu sa-ti raspund la intrebarea asta. Si cred ca nimeni n-o sa-ti raspunda.
In fond, de ce-mi bat eu capul? Oricum frigiderul mi-e plin de carne .

PS: In mediul virtual nimeni nu cunoaste pe nimeni, dar totusi vorbim.
Back to top
1 User said Thank to djebel for this Post :
 bushes (30 Mar 2015, 12:28)
bushes
Mon Mar 30 2015, 12:37PM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517

inginerul wrote ...

Am expus obiectiv parametrii si intrebarile. Raspunde, daca stii...

viata reala n-are treaba cu parametri,sint prea multe variabile ,infinite as spune si s-ar putea sa te trezesti ,inginer militar fiind , cu un akm in spate pe frontul de est(ca noi toti de altfel) si te asigur ca in pamint ,indiferent de studii ,toata lumea putrezeste la fel ..
Back to top
1 User said Thank to bushes for this Post :
 inginerul (30 Mar 2015, 12:45)
inginerul
Mon Mar 30 2015, 12:44PM
Registered Member #10145

Da. Am dat de înțeles ca nu sunt de combat/operativ. Asta nu inseamna ca nu este nevoie si de "suport" din "spatele" biroului. Nu cersesc inventarea unei functii "comode" pentru mine, ci cer indrumarea spre ocuparea uneia, in mod corect, intr-un loc cat mai bun.

Un exemplu mai concret:
De ce sa fiu inginer/ci-st la serviciul X pe suma 2500/luna, cand pot fi la serviciul Y pe 3500/luna. Bineînțeles, si munca va fi mai intensa/voluminoasa, dar pana la urma mai muncim si pentru bani. Ca asa sa ma duc undeva doar de prezenta si sa iau in bot 1800 doar asa, nici sa mor, nici sa imi "rup spatele" cu munca nu ma avanteaza.

Crede-ma chiar imi plac provocarile in inginerie si daca am si un superior care sa ma invete/coordoneze logic si cu pasiune chiar sunt o "investitie"/resursa buna. Nu prea exagerez de fel.

Si domeniul de intelligence ma fascineaza. Dar ar fi un compromis, ca ma plafonez de tot pe domeniul de inginerie, care e valoros in viitor in civilie-dezvoltari-afaceri-part-time etc
Back to top
bushes
Mon Mar 30 2015, 01:13PM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517

trebuie sa stii ce sa alegi : banii sau implinirea profesionala ..

poti sa te duci undeva unde iei 3500 pe luna ,cu un dobitoc de sef care n-a citit o carte in viata lui si care n-are alta grija decit sa nu-si supere superiorii (in loc de explicatii si indrumari :asa dau eu ordin ,ba )si o sa te imbolnaveasca de cancer la ficat in maxim 5 ani ; sau poti sa ajungi undeva unde iei 2500 si ai ca sef un om adevarat care te invata si te indruma ,un adevarat pedagog , cum am vazut foarte putini in sns-ul roman

poate mama omida sa ghiceasca cum o sa fie locul in care vrei sa ajungi...

daca esti foarte bun in ceea ce faci du-te in civilie ,asta e sfatul meu
Back to top
2 User said Thank to bushes for this Post :
 inginerul (30 Mar 2015, 13:15) , Resboiu (30 Mar 2015, 13:39)
inginerul
Mon Mar 30 2015, 01:19PM
Registered Member #10145

Deocamdată nu sunt foarte bun, că nu am experiență. Dar învăț/prind foarte bine și logic. Nu suport tocăii și cei care reproduc ilogic. De asta sunt ironic pe anumite aspecte.

Înțeleg ce explici. Ai dreptaate. Merci de exemple.

Deocamdată nu am de ales decât din interiorul MApN. Nu stiu daca in DGIA... sau "armata".

[ Edited Mon Mar 30 2015, 01:21PM ]
Back to top
bushes
Mon Mar 30 2015, 01:37PM
VIVA LA CORRUPCION !
Registered Member #4517

adevarata perfectionare o cistigi muncind ca civil

sistemul romanesc de invatamint militar produce pe ramura de inginerie in 90% dintre cazuri mari rateuri ;culmea e ca oamenii astia ajung in functii de comanda

logica n-are nici o treaba cu armata ... sau invers
Back to top
inginerul
Mon Mar 30 2015, 03:35PM
Registered Member #10145

bushes wrote ...

culmea e ca oamenii astia ajung in functii de comanda

logica n-are nici o treaba cu armata ... sau invers

Eu m-am născut să fiu șăf!

Logica... care este ea... a fugit.
Back to top
Go to page
      >>   

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF