Proiect SEMPER FIDELIS
  • Prima pagina
  • FORUM
  • Despre noi
  • Statut
  • Galeria foto
  • Download-uri

Remember me      Forgot password?    Signup

Forums

Proiect SEMPER FIDELIS :: Forums :: Securitate nationala :: General

<< Previous thread | Next thread >>
Maresalul Antonescu:erou sau criminal de razboi?
Go to page
  <<      
Moderators: ex-ad, colonelul, echo, truepride, dorobant, spk, Radu89, Pârvu Florin, justme, Mihais, Resboiu
Author Post
Boribum
Sat Aug 29 2015, 11:27AM
boribum
Registered Member #2395

E în limba româna,documentul,doar pagina de garda e în engleza. Sau e deformat internetul prin partile astea ?

Cele scrise ca cele scrise,importante sunt arhivele. Si cum sunt de la SRI,eu unul cred ca nu le-a contrafacut nimeni,ca aia sunt oameni seriosi si nu se tin de prostii,nu ?

Oricum Antonescu ar fi sfârsit împuscat,ca asa e cu totalitarii astia,de orice fel de extreme ar fi ei : omorâm,omorâm,omorâm si construim "omul nou" cu resturile ramase.Inevitabil,"omul nou" e un rebut. Cred ca între "erou" si "criminal" mai sunt niste nuante,dar n-avem noi finete sa vedem fineturi. Fapt e ca în privinta evreilor,i-a cam omorât. Cum,de ce,câti si cu ce ocazie,avem arhive.

Despre scrierea istoriei cu verticalitate,asta o pot face doar învingatorii. Si paradoxal,chiar daca am fost cica învingatori,am pierdut. Istoria a facut sa fim niste tradatori pentru unii,si a paispea roata la caruta pentru altii.

[ Edited Sat Aug 29 2015, 11:29AM ]
Back to top
ALM
Sat Aug 29 2015, 09:12PM
Registered Member #2039

Noroc că mi-aţi atras atenţia că raportul este în limba română altfel persiatam în greşală. Prima pagină este cu cântec, propoziţia "Presented to Romanian President Ion Iliescu", după părerea mea, nu are sensul că poartă girul lui Iliescu (deşi nu m-ar mira) ci că i-a fost prezentat când a fost gata. Este cam ca diferenţa între STAS şi parastas.

Nu ştiu de ce, dar am mari îndoieli că autorii au avut acces la arhivele SRI. Chiar dacă ar fi avut acces, toate documentele ante 1990, aparţinând DSS, au fost predate către CNSAS, la SRI rămânând doar acele documente cu caracter strict secret pe termen lung.

Nu sunt sigur că istoria este scrisă numai de învingători. Am văzut distorsionări făcute de trepăduşi, lingăi, alogeni şi oportunişti. De asemenea, văd cum tupeul sufocă realitatea. Cât tupeu le trebuie germanilor, al căror lider vremelnic spunea că "tratatele sun făcute pentru a fi încălcate"? Cel care şi-a pus ministrul de externe să semneze ruşinosul tratat Ribbentrop-Molotov, cel care, împreună cu Mussolini, a impus Dictatul de la Viena! N-am trădat pe nimeni, ne-am apărat cum am putut, aşa cum au făcut-o şi strămoşii noştrii. Nu aveam niciun motiv să sacrificăm ţara de dragul unor "aliaţi" care tăiau mâinile îngheţate ale soldaţilor români, agăţaţi de obloanele camioanelor în retragerea de la Stalingrad. Apoi, în momentul întoarcerii armelor, germanii au fost invitaţi politicos să părăsească teritoriul ciuntit al României. Răspunsul "aliaţilor" germani a constat, în primul moment, în bombardarea sălbatică a Bucureştiului. Ei au trădat, deschizând primii focul!

Ar trebui să închei aici offtopic-ul, subiectul era Mareşalul Ion Antonescu, un mare militar prins în menghina marilor puteri, trimis legat la Moscova şi adus înapoi pentru a fi ucis de uneltele Moscovei. Mă gândesc uneori la Napoleon Bonaparte, ucis şi el de învingători (Ins. Sfânta Elena). Dar ce s-ar fi întâmplat cu Franţa dacă trupele ruse ar fi avansat singure până la Paris? Probabil că Napoleon murea în Siberia şi Franţa ar fi fost devastată. Numai că pe vremea aceea mai existau urme de cavalerism la nivelul conducătorilor de state şi astăzi Împăratul se odihneşte veşnic în Domul Invalizilor.

Astăzi încă nu se ştie exact unde este mormântul Mareşalului. Se bănuieşte că a fost înmormântat în Valea Piersicilor din Fortului 13 Jilava. În timp ce Miklós Horty şi hortişti au monumente, bustul Mareşalului (lângă biserica Sfinţii Constantin şi Elena din Bucureşti ctitorită de el) a fost vandalizat (atenţie, nu de "comunişti") cu ranga şi acoperit cu o cutie ordinară din tablă.

Aici îmi închei definitiv expozeul. Pentru mine, Mareşalul a fost un OM care a făcut tot ce a putut şi a ştiut, într-o lume nebună, pentru reîntregirea României furate ...

[ Edited Sat Aug 29 2015, 09:15PM ]
Back to top
Boribum
Sat Aug 29 2015, 10:32PM
boribum
Registered Member #2395

Om a fost,asta e sigur. Oameni suntem toti,si nimic din ce e omenesc,...,etc.,vorba latinului.

La un moment dat poate vom învata cum sa apreciem trecutul fara emotie,sa nu ne mai justificam ororile proprii prin ororile celorlalti si sa acceptam istoria asa cum e ea. Documentele sunt una,interpretarea lor e -uneori- alta. Partea buna e ca n-a fost doar demon,maresalul Antonescu (nu avem vocatie pentru asa ceva,din fericire) dar nici înger nu pare sa fi fost. Din ce zic arhivele alea,trecute prin atâtea mâini.
Back to top
ALM
Sun Aug 30 2015, 04:46PM
Registered Member #2039

LINK
Back to top
Mihais
Sun Aug 30 2015, 09:41PM

Registered Member #2323

Boribum wrote ...

Om a fost,asta e sigur. Oameni suntem toti,si nimic din ce e omenesc,...,etc.,vorba latinului.

La un moment dat poate vom învata cum sa apreciem trecutul fara emotie,sa nu ne mai justificam ororile proprii prin ororile celorlalti si sa acceptam istoria asa cum e ea. Documentele sunt una,interpretarea lor e -uneori- alta. Partea buna e ca n-a fost doar demon,maresalul Antonescu (nu avem vocatie pentru asa ceva,din fericire) dar nici înger nu pare sa fi fost. Din ce zic arhivele alea,trecute prin atâtea mâini.

Vrei si tu niste chestii...

Nu e vorba de justificat,ci de inteles.Io unul gasesc de inteles ca unii ca au trecut prin traume sa fie chititi pe razbunare.Nu o fi legal,nu o fi moral,dar e omenesc.
Si mi se pare normal ca adevarul sa fie cautat,in toata complexitatea lui.Nu vad nici un titlu de glorie in a spune ca ''da,am facut cateva chestii nu prea faine,ni le asumam,luati de aici 30 de arginti sa ne vindeti cenusa de turnat in cap''.
Normal si corect,daca e vorba de trecut peste si judecat fara emotie,ar fi ca ambele parti sa isi recunoasca bubele.

Back to top
Boribum
Mon Aug 31 2015, 03:21AM
boribum
Registered Member #2395

Asa este,ai dreptate. Iar eu,fiind dac pursânge,urmasul celor mai viteji si mai drepti dintre traci,fauritorul Terrei,originea universului si -în ultimii ani,vreo 200 asa - beneficiarul unei educatii minunate care mi-a cizelat constiinta nationala de ma simt deasupra tuturor si am motivatii pentru orice(spre deosebire de celalalt,care abia daca are o tara de 60 si care nu-mi ajunge nici macar la glezna cu ADN-ul lui) as putea sa fac pasul,chiar daca în gol. Si dup-aia sa-l astept si pe celalalt s-o faca. Daca n-o face,sa-l trag de urechi !

Nimeni,din toata lumea asta mare,n-are doar motive de mândrie în trecut. Lumea se schimba,oamenii sunt altii,fiecare generatie are de dus un fel de lupta. Sa te mândresti în 2015 cu orice fel de varsare de sânge,nu mi se pare ca e în regula.Sa te mândresti azi cu ce au facut înaintasii ieri,când azi chestiile respective sunt cam depasite ca procedee de relationare cu semenii : crime de masa,cruciade,pogromuri,sclavie...chestii d-astea nostime care au costat multe vieti si care,iata,ne marcheaza pentru generatii întregi (în afara de rusi,ca aia sunt mereu convinsi de dreptatea lor).

Antonescu,ca de el e vorba,a facut si el ce si cum a putut,într-un context nefericit (nu doar pentru el si tara lui,ci pentru cam toata Terra). N-a salvat România,n-a dus-o nici sa moara în întregime pe front(uri). Putea sa faca mai mult (rau sau bine) ? Poate,si din fericire timpurile alea au apus si apuse sper sa ramâna. A fost aliatul lui Hitler 3 ani si 10 luni,am fost aliatii...Aliatilor 8 luni. Am pierdut,câstigând (o alta chestie de-a noastra,o specificitate istorica ) . Lumea (mapamondu',zic) nu are cum sa-l vada ca pe un erou,tot asa cum nici pe Hitler,Mussolini,Horthy,Hirohito sau Verlaci nu-i poti vedea ca pe niste eroi. Sigur ,fiecare dintre ei a avut si mai are înca partizani...dar eroi -daca traiesti azi,nu ieri- n-ai cum sa-i faci. Si sa vrei sa ti-i mai si recunoasca lumea ca atare.

Bine ca nu traim vremuri d-alea,sa avem de ales între cancer si SIDA. Cu toate ca daca nu ne folosim creierasii aia nastrusnici,s-ar putea sa traim... .
Back to top
chimistul
Tue Jun 21 2016, 07:19PM
Registered Member #1234

Glossă - Mihai Eminescu
"vreme trece,vreme vine,.../Tu te-n treaba si socoate!..."

Mâne 22.06.2016 - sunt exact 75 de ani...da,da...
Un profesor de istorie de al meu zicea:,,Mai băieti la ora de istorie în permanență să aduceți harta cu România Mare și continua....până n-o ascund aștia,, iar noi ne uitam speriați în stânga și-n dreapta....amintiri ...mare OM

Back to top
Go to page
  <<       

Jump:     Back to top

Syndicate this thread: rss 0.92 Syndicate this thread: rss 2.0 Syndicate this thread: RDF