News Item: LEAN în sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională
(Category: Proiect SEMPER FIDELIS)
Posted by truepride
Wednesday 18 January 2012 - 20:02:35

Probabil pentru multi ofiteri din sistemul national de securitate acest concept este unul strain daca nu „extraterestru”- ca sa il citez pe un mare comandant, desi pe peretii birourilor atarna impozant diplome cu si despre management, managementul organizatiei, management aplicat in domeniul militar si alte asemenea.

Sa incepem prin a defini notiunea – LEAN in virtutea sa de concept managerial este un mijloc de a reduce in principal costuri de productie prin reducerea aspectelor inutile de pe un proces.Intodeauna pe orice proces exista cel putin un asa numit balast, inutil ce consuma resurse si nu produce nici o valoare utila.Din perspectiva istorica prima persoana care a inteles utilitatea in productie a acestui mijloc este Henry Ford ducand la o standardizare a procesului de productie insa dezvoltarea acestui concept a fost pusa pe seama implementarii in productie de catre Toyota.

Sectorul privat plateste anual sume colosale unor experti LEAN pentru a reduce costuri de productie, a standardiza si in general pentru a face o treaba mult mai buna si mai ieftina.

Revenind in SNA, iarasi ca sa citez un mare comandant ”si ce are Sulla cu Prefectura?”.Pai are foarte multe chiar, iar „manajerii orientati spre performanta” nu ar avea ce sa caute pe scaunele pe care sunt fara ca macar sa fi implementat o idee de lean. La nivelul armatelor tarilor cel putin rationale, Lean-ul este o chestiune extrem de serioasa una din atributile principale ale specialitatii militare logistica.Intrebarile sunt simple, iar expertii in lean la nivelul structurilor militare trebuie sa raspunda la ele: cum putem transporta cele necesare la oamenii din teatrele de operatiuni – mai ieftin, mai rapid si mai bine? Cum putem reduce costurile operationale ale unui batalion, regiment, brigada, divizie, corp de armata, armata, teatru de operatii plecand de la ideea ca totul poate fi imbunatatit? - LINK - exemplul armatei S.U.A.
Daca vorbim de persoanele din spatele acestor idei, printre cei mai buni manageri din sectorul privat in tarile civilizate au fost militari iar proiectele de lean pe care le-au realizat in trecut si le-au afirmat calitatile de management a fost puse in aplicatie in cadrul fortelor armate.

Ajungand iarasi pe plaiul romanesc, cum putem discuta de eficienta in mangament, cand avem doctori in management, comandanti de unitati si mari unitati ce nu au realizat macar un proiect de lean in viata lor sau macar sa fi identificat nevoia si sa fi cerut realizarea unui proiect, supus rigorilor acestui concept? De ce in acesta perioada de criza nu exista o abundenta de asemenea proiecte ce reduc costurile operationale? De ce nu exista structuri in cadrul logisticii ce sa se ocupe expres de aceste modalitati de reducere a costurilor?Raspunurile nu ezita sa apara: In primul rand, nu avem oameni pregati pentru asa ceva, in al doilea rand nu ne intereseaza o imbunatatire a managementului, las’ ca merge si asa – mai ales cand avem beneficii directe din acest status-quo, in al treilea rand nu detinem nici cele mai vagi cunostinte in domeniu, in al patrulea rand inca lucram cu idei invechite si suntem ferm convisi ca unica atributie a logisticii este sortatul izmenelor.

Cat ne costa, in final lenea, nestiinta, incompetenta si prostia?



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1005 )