News Item: Serviciul secret ceh vrea puteri sporite
(Category: PRESA)
Posted by justme
Thursday 22 March 2012 - 13:12:11

Serviciul de contraspionaj ceh (BIS) intenţionează să-şi extindă prerogativele în domeniul combaterii crimei organizate şi corupţiei privind licitaţiile publice, relatează site-ul ceskapozice.cz.

Potrivit sursei citate, BIS încearcă să convingă guvernul să amendeze legislaţia privind secretul bancar şi fiscal.

BIS a trimis camerei inferioare a parlamentului, în această săptămână, o propunere de amendament, cu scopul de a permite anchetatorilor săi accesul la declaraţiile fiscale în vederea identificării proprietarilor reali ai companiilor care urmăresc contracte guvernamentale sau care sunt implicate într-un fel cu întreprinderi strategice de stat.

Contraspionajul ceh susţine că iniţiativa sa vizează o mai bună protecţie a intereselor economice ale ţării, cum ar fi sectorul energiei. Pentru aceasta, BIS spune că are nevoie de acoperirea legală pentru obţinerea de informaţii ce fac obiectul dispoziţiilor de confidenţialitate. Un exemplu îl constituie firmele care participă la licitaţiile publice, iar BIS intenţionează să obţină „numele reale ale candidaţilor, nu doar entităţi fictive”.

În 2011, mai mult de jumătate dintre societăţile pe acţiuni din Republica Cehă au avut aşa-numitele acţiuni la purtător.

În prezent, acestor companii li se permite să concureze pentru contracte din sectorul public, fără să dezvăluie structura lor de proprietate. De exemplu, terminalul de transport marfă de pe aeroportul Ruzyně din Praga, care fusese proprietate de stat, a fost vândut, cu câţiva ani în urmă, unei companii complet necunoscute.

Actualul guvern de la Praga a promis mai multă transparenţă în sectorul de afaceri. Ca parte a strategiei sale anti-corupţie, premierul Petr Nečas a introdus, în noiembrie 2011, o legislaţie de reglementare a acţiunilor la purtător care maschează adevăraţii proprietari a societăţilor pe acţiuni.

Potrivit unui raport din 2010 al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), în afară de Republica Cehă, numai două ţări nu au reuşit eliminarea „acţiunilor la purtător”: Nauru şi Insulele Marshall, ambele din subregiunea Micronezia, în vestul Oceanului Pacific.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1039 )