News Item: Surplus de arme în Europa de sud-est
(Category: PRESA)
Posted by justme
Saturday 28 April 2012 - 00:34:40


Foto: fas.org


Deşi conflictul din fosta Iugoslavie s-a încheiat în urmă cu peste 15 ani, în regiune continuă să existe un surplus semnificativ de arme în proprietatea statului şi a unor personae, scrie SETimes.com.

Ţările din regiune au început un parteneriat cu guvernul SUA şi cu Programul de Dezvoltare al ONU (UNDP) în vederea soluţionării acestei probleme.

Potrivit miniştrilor apărării din Bosnia şi Herţegovina (BiH) şi Croaţia, cele două ţări au cel mai mare surplus de armament, aproximativ 18000 de tone.

Serbia are aproximativ 12000 de tone de muniţie depozitată în aer liber. Din luna iunie a anului trecut, materialul militar este păstrat în zone de depozitare adecvate, acesta fiind acum de aproximativ 8000 de tone de muniţie.

În primele zile ale independenţei sale, Muntenegru a înregistrat aproximativ 9700 de tone de muniţie considerată extrem de distructivă, inclusiv cantităţi mari de arme uşoare şi grele precum tancuri T55. Cifra respectivă a fost redusă între timp la jumătate, la aproximativ 4100 de tone.
Deşi datele ministerelor apărării din ţările din regiune sunt oficiale, există speculaţii că ţările nu au cifrele reale ale armelor de pe teritoriul lor, întrucât achiziţia de echipament militar şi arme a rămas nesupravegheată în timpul conflictelor.

„Judecând după problema depozitării armelor, Croaţia are muniţie veche fără informaţia de bază a datei de expirare. Această muniţie este un potenţial pericol din cauza schimbărilor de consistenţă a materialului muniţiei provocate de timp”, a declarat Vlatko Cvrtila, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice de la Zagreb, publicaţiei SETimes.

Ministerul croat al Apărării a declarat că lucrează în permanenţă la această problemă, în cooperare cu guvernul SUA şi cu ONG-ul Ajutorul Poporului Norvegian. SUA a donat 3,4 milioane de euro în acest scop.

„Compania americană Sterling a investit aproximativ 3,8 milioane de euro. În plus, UNDP din BiH intenţionează să acorde asistenţă în distrugerea surplusului de arme, echipament militar şi muniţie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului apărării din BiH, Uma Sinanovic, publicaţiei SETimes.

Muntenegru se ocupă de surplusul său de arme pe trei căi: prin distrugerea preventivă a muniţiei folosind propriile resurse, prin programul MONDEM pentru demilitarizare - un program comun derulat de guvernul Muntenegrului, OEBS, UNDP şi ţări partenere - şi printr-un acord de distrugere a armelor mici şi a diferitelor tipuri de muniţie în parteneriat cu guvernul SUA.

Cooperarea regională este posibilă prin cooperarea cu SUA, UE şi alte organizaţii, în special deoarece Europa de Sud-est este una din principalele rute pentru comerţul şi transportul ilegal de arme.

„Cooperarea este o cale unică prin care ţările pot soluţiona nu doar problemele naţionale legate de arme, şi ci cele internaţionale. Există numeroase instrumente bazate pe documente şi regimuri internaţionale pe care guvernele le pot folosi pentru a reduce, elimina şi distruge cantităţi mari de arme şi muniţie. Însă ţările din regiune ar trebui să îşi dezvolte propriile iniţiative. Armele existente reprezintă o problemă majoră de comerţ ilegal sau o ameninţare directă sau indirectă la adresa vieţii şi proprietăţii cetăţenilor care încă sunt aproape de multe depozite de arme şi armament”, a declarat Cvrtilo.

Potrivit lui Aleksandar Radic, analist la ONG-ul Alianţa Euro-Atlantică din Belgrad, comerţul de arme ilegale este una din cele mai importante consecinţe ale surplusului, ceea ce face ca iniţiativele şi schimbările la nivel regional să fie necesare. „Este evident că guvernele din regiune încearcă să obţină rezultate în acest domeniu, dar una din principalele probleme este legea şi contrastul acesteia cu practica, întrucât se ştie că dacă cineva doreşte să obţină arme, le va obţine în vreun mod illegal”, a declarat Radic publicaţiei SETimes.

El a adăugat că statele ESE ar trebui să facă schimbări pentru a permite indivizilor să obţină o armă prin primirea unei instrucţii adecvate şi a unei autorizaţii.

Ministrul sârb al apărării, Dragan Sutanovac, a făcut recent unul din primele apeluri la cooperare regională în abordarea problemei surplusului de arme la conferinţa Cooperare Sud-est Europeană de la Belgrad, unde a atras atenţia că Serbia are capacităţile necesare pentru a ajuta alte ţări să soluţioneze această chestiune.

La acelaşi eveniment, Frank Boland, reprezentant NATO, a declarat că iniţiativa este importantă deoarece contribuie la siguranţa şi securitatea regiunii.

De Ivana Jovanovic, din Belgrad pentru Southeast European Times


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1121 )