News Item: Cursa înarmării cibernetice – următorul pas în războiul informatic
(Category: PRESA)
Posted by justme
Saturday 28 April 2012 - 14:15:29


Foto: thewarreportonline.com


Directorul de cercetare al companiei de securitate F-secure, Mikko Hypponen, avertizează că suntem pe cale să asistăm la o revoluție a războiului cibernetic, iar guvernele vor încerca în curând să obțină supremația bazându-se pe eficacitatea armelor lor informatice.

Expertul în securitate informatică a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „The Inquirer”, că orice criză viitoare în care vor fi implicate națiuni avansate din punct de vedere tehnologic va conține elemente cibernetice.

Comentariile acestuia au venit ca urmare a știrii recente conform căreia China și SUA au început să se implice în simulări de tip „jocuri de război”.

„Nu mă așteptam ca acest lucru să se întâmple atât de repede”, a comentat Hypponen.

„Sunt surprins și cred că este o strategie bună, pentru că toată lumea este îngrijorată din cauza unei eventuale escaladări a conflictelor. Modalitatea prin care poți combate o eventuală escaladare inutilă a conflictelor este să afli mai multe despre felul în care inamicul perceput ar acționa dacă ar avea loc o escaladare. Jocurile de război fac exact acest lucru”.

Tocmai aceste observații privitoare la jocurile de război l-au făcut pe Hypponen să remarce că trebuie să privim „în perspectivă”.

„În ultimii 60-70 de ani, am asistat la o revoluție în ce privește tehnologiile de securitate și tehnologia în general, iar acum cred că suntem martorii următoarei revoluții: o revoluție a războiului cibernetic, care va fi la fel de importantă ca revoluția care a făcut din tehnologie o componentă importantă a sistemului de securitate, o componentă a războaielor”, a adăugat acesta.

Hypponen a mai prezis că, în curând, lumea se va implica în prima cursă a înarmării cibernetice, care va include simularea unor războaie informatice menite să arate cât de puternice sunt unele state, care, la rândul lor, se vor lăuda cu tehnologiile lor informatice pentru a atrage atenția altor țări.

„La fel ca în cazul înarmării nucleare din anii 60, atacurile cibernetice au scopul de a produce intimidare, iar intimidarea funcționează doar dacă dușmanii tăi percepuți știu că deții resursele necesare pentru a le produce pagube”, a precizat cercetătorul.

Întrebat dacă este de părere că suntem pe cale să asistăm la un război rece cibernetic, Hypponen a răspuns: „cam așa ceva!”.

„Ar trebui să demarăm negocieri privind armele cibernetice, să creăm reguli pentru folosirea armelor informatice etc. Cred că jocurile de război cibernetice între SUA și China reprezintă un prim pas în această direcție… sunt un lucru bun”, a subliniat acesta.

La începutul acestui an, un raport publicat de World Economic Forum a clasat atacurile cibernetice pe locul patru într-un top al riscurilor probabile în următorii zece ani. Referindu-se la 50 de riscuri, împărțite în cinci categorii și definite în baza unui sondaj care a implicat 469 de experți, acest studiu anual a plasat amenințările tehnologice în rândul primelor cinci din lume pentru prima dată din 2007.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1123 )