News Item: Sondajele securitatii
(Category: PRESA)
Posted by ex-ad
Tuesday 09 May 2006 - 12:47:40

Cotidianul, 9 mai

"Un sondaj de opinie al Biroului de Cercetari Sociale, facut public ieri, releva o viziune paradoxala a romanilor asupra Securitatii si a SRI.

Cei mai multi (30%) cred ca, pe masura ce trec anii, Securitatea este mai greu de inteles, dar 50% dintre respondenti nici nu sint interesati sa afle mai multe despre politia politica. Pe de alta parte, majoritatea (66%) ar vrea sa stie daca alesii locali, parlamentarii si presedintele Romaniei, Traian Basescu, au colaborat cu Securitatea. De aceea, 67% apreciaza ca este indreptatita cererea unor partide ca CNSAS sa faca public dosarele de la fosta Securitate ale tuturor celor care ocupa functii publice in Romania. 59% dintre romani nu cred insa ca CNSAS va reusi sa-i deconspire pe toti cei care au colaborat cu politia politica din regimul comunist.

In proportie de 64,4%, romanii considera ca Securitatea a fost un rau pentru societatea romaneasca, iar 72% cred ca politia politica a fost subordonata PCR. Pe acest fir logic, 52% ii indica drept vinovati pentru ororile comuniste pe cei care au detinut functii in PCR, in vreme ce numai 31% cred ca principalii responsabili pentru tot raul au fost securistii.

De altfel, aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca Romania s-a desprins in mica masura de trecutul comunist, iar 43% sint convinsi ca numerosi fosti securisti detin azi pozitii importante in economie si in administratia publica, formind o adevarata mafie.

De acord cu lustratia, dar nu ajuta

Daca Emil Constantinescu s-a declarat invins de Securitate, 56% nu cred ca Traian Basescu va reusi sa distruga structurile create de fosta politie politica. Cei mai multi securisti si informatori ai Securitatii s-ar gasi in PSD - in opinia a 43% dintre romanii intervievati - si in PRM (30%), urmate la mare departare de PC (10%), PD (9%), PNL si UDMR (7%). Desi 50% sint de acord ca Legea lustratiei sa opereze imediat, doar 32% cred ca fostii colaboratori ai Securitatii ar trebui sa-si dea demisia. Si mai surprinzator este ca abia 43% apreciaza ca Legea lustratiei va avea efecte benefice pentru tara.

SRI e securist, dar e baiat bun

SRI are o imagine la fel de confuza. 48% dintre respondenti vad multe asemanari intre principalul serviciu secret si fosta Securitate, dar numai 4% se simt agresati de SRI.

Cei mai multi dintre cei care si-au exprimat opinia (31%) spun ca SRI este organizat dupa model occidental, dar 52% cred ca, dupa anul 1989, institutia condusa acum de Radu Timofte a facut politie politica. Drept pentru care, 48% sint pentru deconspirarea si condamnarea ofiterilor SRI care au facut politie politica. Totusi, 38% opineaza ca SRI a jucat un rol mai degraba pozitiv in Romania postdecembrista.

Surprinzator sau nu, exista si romani care ar dori ca Serviciul Roman de Informatii sa aiba atributiile Securitatii: 7%. Altii au alte idei, sa le zicem indraznete: SRI sa fie desfiintat (12%), sa fie privatizat (20%) sau sa fie transformat in serviciu public - ca scoala, de pilda (33%).

Basescu, seful serviciilor secrete

Potrivit opiniei a 33% dintre respondenti, serviciile secrete - adunate sub umbrela Comunitatii Nationale de Informatii - ar trebui sa fie in subordinea presedintelui tarii. Majoritatea (51%) nu crede ca Traian Basescu ar putea instaura o dictatura personala cu ajutorul serviciilor secrete si nici ca acestea il controleaza pe presedinte.

Sondajul a fost realizat, in perioada 26 aprilie - 4 mai a.c., la comanda Fundatiei Societatea Civila, pe un esantion reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, avind o marja de eroare de ±3%."

Nota - ma indoiesc ca un asemenea sondaj va influenta intr-un fel sau altul mersul lucrurilor in servicii. Probabil ca a fost nevoie de el pentru a argumenta schimbarea lui Timofte si a lui Fulga. Si probabil este realizat cu aportul substantial al unor baieti din sistem.


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.114 )