News Item: Ce roboţi militari pregăteşte armata americană
(Category: PRESA)
Posted by justme
Sunday 13 May 2012 - 22:24:04


Foto: lockheedmartin.com


În ultimii zece ani, roboţii tereştri ai armatei americane au dovedit pe deplin cât de utili sunt pe câmpul de luptă, scrie Reuters.

Potrivit oficialilor din armată, până acum, mii de astfel de sisteme au fost folosite în diverse misiuni, cum ar fi detectarea bombelor, iar 750 au fost distruse în acţiune, salvând un număr cel puţin egal de vieţi umane.

Mare parte din aceşti roboţi au fost vehicule de mici dimensiuni operate de la distanţă prin intermediul camerelor video montate la bord. Armata lucrează acum la sisteme care pot efectua din ce în ce mai multe sarcini în mod autonom, cu supraveghere umană limitată.

Iată câteva din sistemele aflate în curs de dezvoltare în prezent.

CARGO UNMANNED GROUND VEHICLE (VEHICUL TERESTRU DE TIP CARGO FĂRĂ ECHIPAJ) – Bazat pe sistemul de şofaj TerraMax, dezvoltat de producătorul de camioane Oshkosh Corp, Cargo UGV i-ar permite unui singur şofer să controleze mai multe camioane în acelaşi timp, reducând numărul de oameni puşi în pericol pe drumurile din zonele de război.

Sistemul TerraMax foloseşte o gamă largă de senzori de înaltă tehnologie pentru a-i transmite computerului aflat la bordul vehiculului o imagine despre lumea din jur. Senzorul principal este un senzor tridimensional de tip LIDAR – sistem de detectare a luminii şi de telemetrie – o tehnologie asemănătoare radarului care îi permite sistemului să creeze o imagine a lumii din jur.

Un sistem de poziţionare globală (GPS), echipat cu hărţi detaliate ale rutei urmate, îi permite sistemului să se deplaseze şi să rămână pe şosea.

Şase camera video, din care una cu infraroşii pentru întuneric, ajută sistemul să construiască o imagine a lumii din jur, permiţându-i să se deplaseze în mod autonom în zonele în care GPS-ul nu funcţionează sau lăsând un operator aflat la distanţă să preia controlul şi să conducă vehiculul dintr-un camion aflat în apropiere, în cazul în care sistemul autonom se defectează.

Programul trebuie să treacă prin încă două evaluări tehnice, una în iulie, iar alta la sfârşitul lui august. Căpitanul Warren Watts, persoana de legătură a Marinei în cadrul acestui proiect, a declarat că programul fi prezentat apoi Comandamentului de Dezvoltare a Tehnologiilor de Luptă din cadrul Marinei, care va decide dacă va fi cazul ca dezvoltarea acestui concept să continue.

SQUAD MOBILE SUPPORT SYSTEM (SISTEMUL MOBIL DE SPRIJIN PENTRU TRUPE) – Sistemul Mobil de Sprijin pentru Trupe (SMSS), care este testat în prezent cu ajutorul soldaţilor din Afghanistan, arată ca fratele mai mare şi mai dur al unei maşinuţe de golf. Compania Lockheed Martin cataloghează acest sistem, cu o greutate de 2,268 kg, drept cel mai mare vehicul terestru autonom folosit vreodată de infanterie.

Misiunea SMSS (foto) este aceea de a transporta echipamentele infanteriştilor, care sunt deseori puşi în situaţia de a căra în spate bagaje de peste 45 kg, ceea ce duce la o incidenţă mare a durerilor şi problemelor de spate.

Vehiculul poate transporta aproximativ 544 kg de echipamente. Poate fi condus sau se poate deplasa autonom, folosind punctele de pe o hartă electronică, sau poate fi programat să urmeze un soldat, la o distanţă fixă, indiferent dacă acesta merge sau aleargă.

Patru vehicule SMSS au fost trimise în Afghanistan la sfârşitul lui 2011 şi au ajuns la o bază din prima linie în luna ianuarie. Feedback-ul primit a fost pozitiv, iar soldaţii au găsit deja modalităţi noi şi neaşteptate de a folosi vehiculele, a precizat Myron Mills, managerul proiectului.

„Iniţial, când am conceput sistemul, ne-am gândit că soldaţii îl vor folosi pentru a-şi căra echipamentele, plus rezervele de apă şi de hrană, armamentul greu şi alte lucruri asemănătoare. Au făcut toate aceste lucruri, dar în plus au folosit sistemul pentru a transporta piese de fortificaţii şi materiale de construcţie, cum ar fi saci cu nisip, sârmă ghimpată, garduri şi alte materiale”, a declarat Mills.

LEGGED SQUAD SUPPORT SYSTEM (SISTEMUL PATRUPED DE SPRIJIN PENTRU TRUPE) – Un robot la care lucrează în prezent Boston Dynamics implică şi mai multe provocări decât vehiculele celor de la Oshkosh şi Lockheed. Pe lângă faptul că trebuie să se deplaseze autonom în mediul înconjurător, Sistemul Patruped de Sprijin pentru Trupe (sau LS3) trebuie să îşi menţină echilibrul pe patru picioare în timp ce cară o greutate.

La fel ca SMSS, LS3 – poreclit Alpha Dog – este conceput pentru a căra echipamentele unei brigăzi de infanterişti.

Mark Raibert, şeful Boston Dynamics, a declarat că cea mai mare provocare legată de dezvoltarea vehiculului Alpha Dog nu a fost percepţia mediului, ci mărirea robotului de la versiuni mai mici, menţinând o greutate ţintă de 567 kg, incluzând combustibilul şi sarcina utilă.

Vehiculul, care este propulsat de un motor pe benzină care controlează un sistem hidraulic, a trecut printr-un test în versiunea de prototip în luna ianuarie. Compania va încerca să lanseze robotul la începutul acestei toamne, propunându-şi să efectueze primele teste de teren la sfârşitul anului, a precizat Raibert.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1175 )