News Item: România propune interconectarea conceptului „Smart Defense” cu cel asemănător din UE
(Category: PRESA)
Posted by justme
Monday 21 May 2012 - 15:22:40


Foto: presidency.ro


Preşedintele Traian Băsescu a propus, la Chicago, interconectarea conceptului NATO Smart Defense cu cel din interiorul UE, Pooling and Sharing, pentru a creşte nivelul capabilităţilor la nivelul NATO.

„În ceea ce priveşte conceptul Smart Defense, care a fost adoptat ca un concept de lucru în interiorul NATO, este un sistem care răspunde cel puţin în momentul de faţă realităţilor economice ale statelor membre. Adică, el face ca mai multe state împreună să poată utiliza aceleaşi facilităţi. Spre exemplu, mentenanţa pentru avioanele de luptă, atunci când ele sunt de acelaşi tip, se poate face pe o singură structură logistică a uneia dintre ţări, fie că este Polonia, fie că este România, Croaţia sau un alt stat membru. Sau, pregătirea echipajelor pentru maşinile de luptă antimină pe care le folosim acum în Afganistan, se poate face întreţinerea şi pregătirea militarilor pentru utilizarea acestor maşini de luptă ori de către SUA, ori de către România, ori de către un alt stat care le are în dotare, în aşa fel încât să nu cheltuiască fiecare stat pentru asigurarea părţii logistice, pentru întreţinerea acestor maşini de luptă sau pentru pregătirea echipajelor”, a spus Băsescu, după participarea la Consiliul Nord-Atlantic (NAC).

În context, el a amintit şi de Centrul HUMINT, în care pregătim personal uman pentru culegere de informaţii în teritorii ostile.

„La Centrul de la Oradea, pregătim şi militari români, şi militari turci, şi francezi, şi de orice altă naţionalitate, care ar solicita acest tip de pregătire. Sau, pregătirea piloţilor de elicoptere sau de avioane. Nu are rost să ne facem fiecare simulatoarele noastre, instructorii noştri, când ne putem pregăti personalul în centrele deja existente. Astfel spus, Smart Defense, din punctul de vedere al conceptului lansat, este utilizarea împreună a resurselor pentru a răspunde unui comandament al timpurilor de astăzi şi poate şi pe termen mediu, acela al resursei limitate din punct de vedere financiar”, a adăugat şeful statului.

El a subliniat că, în momentul de faţă, există două concepte asemănătoare: pentru NATO s-a lansat Smart Defense, iar în interiorul UE este conceptul Pooling and Sharing.

„În intervenţia mea (la NAC - n.r.), am propus ca aceste două concepte, unul al NATO, celălalt al UE, să fie interconectate pentru a creşte nivelul capabilităţilor la nivelul NATO. Este, cred eu, şi asta este o apreciere politică, extrem de important pentru noi, ca lideri în statele membre NATO, să dăm un semnal, pe de-o parte, populaţiei statelor noastre, că suntem în continuare preocupaţi de găsirea unor soluţii inteligente pentru a nu diminua nivelul de securitate al cetăţenilor, iar pe de altă parte, deciziile adoptate astăzi sunt de natură de a da încredere armatelor din ţările noastre că, deşi creştem printr-o criză economică, găsim soluţii pentru ca armatele NATO să rămână în continuare eficiente şi să-şi poată îndeplini misiunea pe care o au fiecare faţă de ţările lor şi, în acelaşi timp, fiecare pentru toţi ceilalţi”, a spus Băsescu.

Preşedintele a menţionat că a mai făcut o remarcă legată de transferul de tehnologie în afara statelor membre NATO, iar România a cerut ca acest tip de transfer să se facă cu ştiinţa aliaţilor, controlat şi în condiţiile în care aliaţii nu sunt periclitaţi.

Întrebat dacă piloţi români vor fi trimişi pentru a se „şcoli” în străinătate, în marja programului Smart Defense, şeful statului a răspuns: „Da, România a anunţat deja din lista de 140 de posibile programe propuse de secretarul general al NATO participarea la 31 dintre ele, inclusiv la training pentru piloţi, ceea ce nu ne-ar mai obliga să ne cumpărăm simulatoare, ci să îi instruim la aliaţi”.

LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1199 )