News Item: Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor neamului românesc
(Category: DIVERSE)
Posted by justme
Thursday 24 May 2012 - 00:06:22



Ziua Eroilor. De Înălţarea Domnului, pe 24 mai 2012, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români.

Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor neamului romanesc

Este Ziua Eroilor din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. În Biserica Ortodoxă Română, sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Înălţarea Domnului, numită în popor şi Ispas, este unul dintre cele douăsprezece mari praznice împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe şi se sărbătoreşte întotdeauna în joia din săptămâna a şasea după Paşti, adică la patruzeci de zile după Înviere. Anul acesta Praznicul are ca dată de sărbătorire ziua de 24 mai 2012.

Sărbătoarea rememorează momentul în care, în prezenţa Apostolilor Săi, Mântuitorul Hristos S-a înălţat la ceruri de pe Muntele Măslinilor. Acest eveniment este relatat de Sfintele Evanghelii.

Sfântul Evanghelist Marcu spune, pe scurt, că „Domnul, după ce a vorbit cu ei (cu ucenicii) S-a înălţat la cer şi a şezut de-a dreapta lui Dumnezeu” (16, 19). Evanghelistul Luca relatează momentul Înălţării spunând că au mers până spre Betania, unde, Hristos ridicându-şi mâinile i-a binecuvântat şi când îi binecuvânta S-a depărtat de la ei şi S-a înălţat la cer (24, 49-52).

Aflându-se pe Muntele Măslinilor, înainte de Înălţare, Mântuitorul le-a vorbit despre propovăduirea Evangheliei Lui până la marginea lumii şi despre Împărăţia Cerurilor. Apoi, în prezenţa îngerilor şi a Maicii Domnului, un nor L-a ridicat din mijlocul lor şi S-a înălţat cu trupul la cer, şezând de-a dreapta Tatălui. Îngerii, în chip de bărbaţi, au vestit Apostolilor a doua venire a Mântuitorului în Slava Sa. Sărbătoarea Înălţării Domnului este unul dintre cele mai vechi praznice creştine, atestat încă din secolul al IV-lea de Eusebiu de Cezareea, în opera Despre Sărbătoarea Paştilor. În perioada 380-385 pelerina apuseană Egeria aminteşte de festivităţile din ziua a 40-a după Paşti.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Ziua Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească.

Totodată, Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos – Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

„Poporul care are sfinţi şi eroi este un popor care s-a luptat în istorie. Lupta duhovnicească a cuvioşilor, sfinţilor părinţi, a martirilor şi a tuturor sfinţilor a avut ca rodire de la Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfânt înălţarea lor în Împărăţia Cerurilor. Prin analogie, eroii neamului românesc care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, se înalţă în demnitate în faţa lui Hristos, care S-a jertfit pe Sine pentru lumea întreagă care va crede în El. Pomenirea aceasta este o datorie din partea noastră ca recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru jertfelnicia celor care s-au luptat pentru apărarea credinţei şi a patriei strămoşeşti, pentru libertatea şi demnitatea poporului român ca fiind daruri de la Dumnezeu”, spunea anul trecut Patriarhul României. LINK

La rândul său, Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu reprezentanţii administraţiei publice locale, organizează joi, 24 mai, ceremonii militare şi religioase, de Înălţarea Domnului Iisus Hristos, pentru celebrarea Zilei Eroilor, în localităţile în care sunt amplasate monumente ale eroilor.

La Bucureşti, manifestările se vor desfăşura după următorul program:

Ora 10.00:
- Cimitirul Israelit „Filantropia”.

Ora 12.00:
- Mormântul Ostaşului Necunoscut, Parcul Carol;
- Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, Palatul Naţional al Copiilor;
- Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial, Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”;
- Cimitirul Ghencea Militar.

Pe timpul ceremoniilor de la Mormântul Ostaşului Necunoscut şi de la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, în semn de omagiu adus memoriei eroilor Patriei, două formaţii de aeronave militare - trei avioane MiG-21 LanceR şi trei elicoptere IAR-330 PUMA SOCAT - vor survola spaţiul aerian.

În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile unde sunt dislocate unităţi şi mari unităţi militare vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, cu participarea cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere, a veteranilor de război şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale.

În toate unităţile militare, la ora 12.00, se va păstra un moment de reculegere, iar în lăcaşele militare de cult se vor trage clopotele, în semn de omagiu pentru eroii patriei. LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1214 )