News Item: Ziua aniversară a Direcţiei Generale Anticorupţie
(Category: DIVERSE)
Posted by justme
Wednesday 30 May 2012 - 17:21:50


Foto: DGA


7 ani de activitate

Direcţia Generală Anticorupţie a aniversat, astăzi, 30 mai a.c., şapte ani de la înfiinţare, în cadrul activităţilor desfăşurate la sediul instituţiei 12 poliţişti fiind recompensaţi cu diplome de integritate, în semn de apreciere a modului în care au înţeles să sesizeze tentativa de a li se oferi bani sau bunuri pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.

Activităţile au avut loc la sediul DGA, în prezenţa domnului chestor principal de poliţie Căbulea Ioan -Nicolae, secretar de stat, şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, domnului Mihai Viorel Fifor - Secretar de Stat pentru Comunităţile Locale, domnului chestor de poliţie Ion Stoica - Secretar General al Ministerului Administraţiei şi Internelor, domnului chestor şef de poliţie Marian Tutilescu - Şef Departament Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, domnului Marius Iacob, prim adjunct al Procurorului General al României, conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, oficiali din conducerea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă şi SRI.

Evenimentul de astăzi s-a desfăşurat în prezenţa E.S. Matthijs van Bonzel, ambasadorul Olandei, reprezentanţi ai ambasadelor Bulgariei, Finlandei, Germaniei, Serbiei, Spaniei, precum şi reprezentanţi ai ONG-urilor de luptă împotriva corupţiei.

Cu acest prilej, directorul general al Direcţiei Generale Anticorupţie, chestor de poliţie dr. Arion Ţigănaşu Jănică, a subliniat că, în cei şapte ani de activitate, Direcţia Generală Anticorupţie s-a dezvoltat ca o echipă profesionistă în măsură să acţioneze cu fermitate şi echidistanţă pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie.

Totodată, şeful D.G.A. a precizat că unitatea a demonstrat că are capacitatea să acţioneze într-un mod profesionist, subliniind rolul esenţial al colaborării interinstituţionale a structurilor de aplicare a legii în prevenirea şi combaterea corupţiei.

* * *

Direcţia Generală Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor aniversează anul acesta şapte ani de la înfiinţare, perioadă în care s-a consolidat ca instituţie pregătită să acţioneze profesionist în scopul asigurării integrităţii profesionale şi credibilităţii tuturor angajaţilor M.A.I.

La propunerea conducerii Direcţiei Generale Anticorupţie, prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor, ziua de 30 mai a fost stabilită Ziua Aniversară a DGA, fiind al treilea an consecutiv când Direcţia sărbătoreşte acest eveniment.

La aniversarea celor şapte ani de activitate, Direcţia Generală Anticorupţie se prezintă ca o structură cu o identitate instituţională consolidată, cu un corp de profesioniști care pot investiga cauze dintre cele mai complexe.

Buna colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie, precum şi cu structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Inspectoratul General al Jandarmeriei a condus la soluţionarea unor cazuri importante şi obţinerea unor rezultate bune în activităţile specifice de prevenire şi combatere a faptelor de corupţie.

În acelaşi registru se înscrie colaborarea stabilită cu celelalte entităţi cu atribuţii în sfera siguranţei naţionale, ordinii publice sau apărării naţionale. Prin semnificaţie şi conţinut se detaşează comunicarea cu societatea civilă, Comitetul Strategic pentru sprijinirea şi evaluarea activităţii Direcţiei Generale Anticorupţie fiind reprezentativ în acest sens.

Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie transmite, în numele întregului colectiv, mulţumiri tuturor instituţiilor de aplicare a legii, societăţii civile şi cetăţenilor care au sprijinit, susţinut şi colaborat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie la nivelul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

De asemenea, conducerea D.G.A. transmite mulţumiri structurilor M.AI. care au contribuit şi susţinut demersurile instituţionale în lupta împotriva corupţiei şi personalului care a demonstrat integritate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu şi că numai printr-o atitudine corectă se poate construi o imagine demna de rolul şi importanta pe care le are Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Direcţia Generală Anticorupţie premiază profesionalismul şi onestitatea

Începând cu 2010, anul primei aniversări a Zilei Direcţiei Generale Anticorupţie, ne-am dorit să facem o tradiţie frumoasă din acordarea unor diplome de integritate angajaţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor care ne-au sesizat cu privire la fapte de corupţie. Apreciem, în acest mod, profesionalismul şi onestitatea colegilor noştri şi încurajăm o atitudine normală în măsură să ne asigure statutul de serviciu corect şi civilizat în slujba cetăţenilor.

Din numărul tot mai mare de angajaţi ai M.A.I. care au înţeles că statutul pe care îl au presupune nu doar profesionalism în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ci şi respectarea eticii şi deontologiei profesionale, anul acesta au fost selectaţi 12 poliţişti care s-au remarcat în mod deosebit prin integritate, 6 dintre aceştia din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, 5 din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi unul din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Aceştia ne-au sesizat, în perioada 30 mai 2011 – 30 mai 2012 cu privire la tentativele unor persoane de atragere în comiterea unor fapte de corupţie, sumele refuzate fiind cuprinse între 150 euro şi 35.000 euro.

Conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie mulţumeşte tuturor celor care ne-au acordat încrederea lor şi au demonstrat astfel că onoarea este mai presus de orice tentaţie. Totodată, D.G.A. îndeamnă toţi angajaţii M.A.I., dar şi cetăţenii, să ia atitudine şi să sesizeze orice tentativă de corupţie.

Vă prezentăm în continuare, o descriere în mod succint a situaţiilor în care cei 12 angajaţi M.A.I. premiaţi pentru integritate au refuzat să fie mituiţi:

1. Agent principal de poliţie HÎNCU CONSTANTIN LAURENŢIU, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Acesta a sesizat faptul că un cetăţean i-a oferit 35.000 euro pentru facilitarea introducerii în România peste frontiera de stat, a unei cantităţi de ţigarete de provenienţă ucraineană.

2. Agent şef principal de poliţie CÎRTOG ION, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara – Sectorul P.F. Sînnicolau Mare. La data de 11 februarie 2012, acesta a refuzat 800 euro oferiţi de două persoane pentru a nu le întocmi dosar penal, fiind prinse în timp ce sprijineau un grup de transfugi să treacă ilegal frontiera de stat a României.

3. Agent principal de poliţie MIRCEA ŞTEFAN, de la Garda de Coastă - Grup Naval Constanţa. La data de 03 noiembrie 2011, angajatul M.A.I. a formulat autodenunţ cu privire la solicitarea pe care i-a făcut-o un agent de pază din portul Constanţa de a sprijini activitatea infracţională a unui grup de persoane care sustrag fier vechi dintr-o dană a portului. În urma extinderii cercetărilor, au fost efectuate 15 percheziţii domiciliare, iar 7 agenţi de poliţie, 3 agenţi de pază şi 10 civili sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar alte 37 de persoane, din care 10 agenţi de poliţie sunt cercetaţi în stare de libertate.

4. Agent de poliţie GHERMAN PINTILEI şi agent de poliţie MERŢOIU CRISTIAN SORIN, din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, Sectorul Dorohoi, judeţul Botoşani. În urma denunţurilor formulate de aceştia, doi cetăţeni au fost prinşi în flagrant când le ofereau 2.000 euro pentru a le facilita introducerea a 15.000 pachete ţigări prin frontiera verde.

5. Agent de poliţie PAŞCA ADRIAN-EUSEBIU, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba – Poliţia Oraş Zlatna care, la data de 27 august 2011, a refuzat 2.000 lei oferiţi de un cetăţean pentru a nu-l sancţiona şi a nu îi fi confiscat un transport de material lemnos pentru care nu avea documente legale de provenienţă.

6. Agent şef principal de poliţie MUNTEANU MIHAI LUCIAN, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi – Secţia 3 Poliţie Rurală Popricani. La data de 01 august 2011, acesta a refuzat 2.000 lei de la un cetăţean pentru a-l ajuta într-un dosar penal în care era cercetat pentru conducerea unui autoturism pe drumurile publice fără a poseda permis de conducere. În perioada 2009 – 2010, agentul de poliţie a sesizat de trei ori Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi şi D.G.A. cu privire la oferirea unor sume de bani/ avantaje materiale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu.

7. Inspector principal de poliţie SORA GEORGE, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova. Un cetăţean a încercat să ofere ofiţerului de poliţie 5.800 lei pentru ca acesta să nu-i întocmească dosar penal pentru deţinerea în afara antrepozitului fiscal de ţigarete fără marcaj corespunzător, ca urmare a depistării în interiorul autoturismului condus de acesta a 750 cartuşe ţigări netimbrate. Ofiţerul a refuzat oferta.

8. Inspector principal de poliţie ILEA MIHAI, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu - Biroul Investigaţii Criminale. Cu ocazia audierii unui cetăţean şi a fiicei sale de către ofiţer, care avea spre soluţionare un dosar penal, fiica i-a promis că îi va da suma de 1.000 lei pentru a administra probatoriul în aşa fel încât să beneficieze de o soluţie favorabilă. La 07 decembrie 2011, inculpata a fost prinsă în flagrant în timp ce oferea poliţistului 900 de lei.

9. Inspectorii de poliţie RĂCHITĂ OVIDIU şi STĂICULESCU DANIEL GEORGE, din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş - Serviciul de Investigare a Fraudelor. Cei doi poliţişti au sesizat faptul că un om de afaceri din Timişoara le-a oferit 2.000 euro pentru a soluţiona favorabil un dosar penal, bani care au fost refuzaţi.

10. Agent principal GUGIU MARIN, din cadrul Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Olt. La data de 09 martie 2012, agentul a sesizat D.G.A. cu privire la propunerea făcută de un cetăţean de a-i oferi 150 euro pentru a-i facilita promovarea la proba practică a examenului de obţinere a permisului auto.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1242 )