News Item: Presa 16 mai
(Category: PRESA)
Posted by ex-ad
Tuesday 16 May 2006 - 11:54:21

Adevarul

Voinea, sef al Parchetelor Militare
(L.N.)

Procurorul militar Dan Voinea a fost numit, ieri, seful Parchetelor Militare, pentru o perioada de trei luni, prin dispozitia procurorului general al Romaniei, Ilie Botos. Sefia Parchetelor Militare este vacanta din octombrie anul trecut, cand ministrul justitiei, Monica Macovei, a revocat conducerea acestei institutii. Ulterior, Monica Macovei l-a propus pentru functia de sef al Parchetelor Militare pe procurorul Vasile Doana, care insa nu a primit nici girul CSM, nici al presedintelui Traian Basescu.


Cotidianul

Aviara cu premeditare
(Mihaela Radu)

Iulian Togoe, prodecanul Facultatii de Medicina Veterinara din Bucuresti, sustine ca patronul fermei, atunci cind a vazut ca-i mor pasarile, a decis sa le taie pe cele care terminasera ciclul de productie, urmind a le vinde in magazine. „Problema a fost ca avea si pui mici care nu puteau fi taiati si pe care i-a vindut in piete ca sa nu-i moara in ferma“, sustine profesorul Togoe. Autoritatile continua sa reactioneze ciudat. Patronul este in continuare in libertate. Seful Autoritatii Sanitar-Veterinare isi acopera subalternul de la Brasov, care nu a miscat un deget timp de doua saptamini. Intre timp, mii de kilograme de carne sint confiscate si puse la pastrare fara a se face vreo analiza.

Principalii vinovati: Dardala, Dumitru, Agafitei, Flutur
Lantul vinovatiilor incepe cu patronul iresponsabil si continua cu autoritatile locale si centrale.

Autoritatile sanitar-veterinare brasovene sint pasibile de a fi anchetate penal, pentru ca nu au inchis ferma Drakom Silva, desi au gasit aici nereguli grave in repetate rinduri.

Ilegalitatile efectuate la ferma Drakom sint cunoscute de foarte mult timp. Dupa ce la 13 octombrie 2005 patronul a fost amendat cu 30 de milioane de lei pentru ca vindea pui fara avize sanitar-veterinare (pentru ca nu exista un contract cu un medic veterinar), nu s-a luat nici o masura.


Cotidianul

Cazul Tundrea: crima ramine, banii mai asteapta
(Remus Radu)

CURTEA SUPREMA a decis ieri rejudecarea cazului Tundrea, gorjeanul care a facut 12 ani de inchisoare pentru o fapta pe care nu a comis-o. Instanta a constatat ca proba ADN care l-a scos pe Marcel Tundrea din puscarie il poate absolvi doar de acuzatia de viol comis in 1992 asupra unei fetite de 13 ani, dar nu poate inlatura si acuzatia de ucidere a victimei. Dosarul va fi rejudecat de Tribunalul Brasov. In cei doi ani scursi de la eliberare, viata lui Marcel Tundrea se raporteaza la un singur reper: banii cei multi pe care statul urmeaza sa-i dea pentru anii petrecuti pe nedrept in inchisoare. Traieste de pe o zi pe alta, ajutat de avocata, a refuzat slujbe umilitoare, precum matura tor sau zidar, si cauta, cam fara succes, miliardari care sa-l imprumute pina vor veni banii aia multi. In asteptarea lor, viseaza ca, atunci cind va fi bogat, va parasi Romania si se va stabili in Honolulu, asa cum a vazut el intr-un film.


Evenimentul Zilei

Integrarea Romaniei in UE se poate decide astazi
(Calin Stoica-Diaconovici)

Comisia Europeana prezinta rapoartele de monitorizare ale tarii noastre.

Romania asteapta astazi Raportul Comprehensiv de Monitorizare al Comisiei Europene - cea mai importanta si totodata cea mai asteptata evaluare a pregatirii Bucurestiului pentru aderarea la Uniunea Europeana (UE).

Cel putin teoretic, documentul ar trebui sa contina recomandarea Bruxelles-ului in privinta datei aderarii. Oficialii romani se aratau ieri optimisti, insa potrivit agentiei Reuters, care citeaza un oficial din cadrul Comisiei, in locul unei recomandari ferme privind data aderarii, executivul european urmeaza sa declare astazi ca "este posibil ca Romania si Bulgaria sa fie pregatite de aderare la 1 ianuarie 2007".

Verdictul, la toamna

Ieri-seara, comisarii europeni nu terminasera inca redactarea textului, insa in cazul in care formularea de mai sus se va regasi in raport, Comisia va lasa practic recomandarea finala pentru toamna acestui an.
Mentiunea "1 ianuarie 2007 este posibila" pare sa fie calea de compromis gasita de comisarii europeni, atat pentru a incuraja Romania si Bulgaria fara a reduce insa presiunea, cat si pentru a da un semnal pozitiv, pentru ca tarile UE care au asteptat raportul de monitorizare ca sa ratifice Tratatul de Aderare sa faca acest lucru in timp util.

De altfel, o nota interna care circula ieri in cadrul Comisiei, citata tot de Reuters, preciza ca "progresele in toate domeniile (pregatirii pentru aderare - n.r.) si mai ales in zonele de ingrijorare serioasa (marcate cu asa-numitele steguletele rosii - n.r.) vor fi evaluate in septembrie de Comisie".

"Pe baza progreselor constatate, Comisia va face recomandarea daca Romania si Bulgaria vor fi pregatite sa se alature UE din 2007", continua nota interna. Conform schitei de raport, Romania mai are inca patru stegulete rosii - trei la agricultura si unul la finante - si va fi indemnata, dar si stimulata sa continue eforturile pentru a rezolva aceste neajunsuri.

Pe langa amanarea unei formulari clare privind data aderarii, cele mai convingatoare "stimulente" pentru definitivarea reformelor la Bucuresti vor fi amenintarea neaccesarii fondurilor europene pentru agricultura, in cazul in care reteaua agentiilor de plata a subventiilor nu va fi deplin operationala, dar si limitarea accesului pe piata europeana comuna, in cazul in care sistemul informatic de monitorizare fiscala nu va fi compatibilizat cu cel european.


Gardianul
(Bogdan Apostolescu)

Ion Stan: Strategia de Securitate Nationala ar putea fi anticonstitutionala
Traian Basescu, acuzat ca vrea sa-si subordoneze Guvernul

Ion Stan, secretarul Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului, pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, a atras atentia, ieri, ca Strategia de Securitate Nationala este pasibila de neconstitutionalitate.
El a precizat ca exista un act normativ care intra in contradictie cu prevederile Legii fundamentale si care ar putea situa Strategia avizata de CSAT in afara legii.

Chiar daca Palatul Cotroceni a gasit o portita legislativa pentru a „fenta“ Parlamentul cu privire la aprobarea Strategiei de Securitate Nationala, aceasta este vulnerabila din punct de vedere constitutional. Pe de alta parte, strategia contine si concepte care sunt desuete si care se refera la state din lumea a treia.

Ion Stan, secretarul Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii SRI, a precizat, ieri, ca se poate gasi o solutie ca Strategia de Securitate Nationala sa se incadreze in prevederile Constitutiei, insa Stan a subliniat ca daca ne raportam la Legea 415/2002 care se refera la functionarea si organizarea CSAT si in acelasi timp la prevederile Constitutiei, Strategia de Securitate Nationala este neconstitutionala.

O lege pentru Basescu
„Strategia de Securitate Nationala se fundamenteaza pe Legea 415 din 2002 care prevede la articolul 4 ca CSAT analizeaza si/ sau propune, potrivit legii, (…) promovarea Strategiei de Securitate Nationala a Tarii“, a spus Stan.

Constitutia vs CSAT
„Pe de alta parte, articolul 65 din Legea fundamentala prevede: «Camerele isi desfasoara lucrarile in sedinte comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor pentru (…) aprobarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii. Prin urmare, Strategia de Securitate Nationala nu are un fundament constitutional pentru ca in Legea Fundamentala se vorbeste de Strategia Nationala de Aparare a Tarii“, a completat acesta. „Am putea spune ca Strategia avizata de CSAT nu este in acord cu textul constitutional si atunci, daca constatam acest lucru, CSAT nu mai poate elabora strategia de securitate nationala“, a mai aratat el.


Ziua

Melcul DNA
(Razvan SAVALIUC)

Dupa noua luni, cei 119 procurori ai lui Daniel Morar au produs numai 24 de rechizitorii * Trei sferturi dintre ei au dovedit astfel ca sunt decorativi in institutie * Majoritatea echipei lui Morar este alcatuita din procurori cu grade de parchete de tribunal sau judecatorie, care nu au lucrat niciodata la un mare parchet

Daniel Morar

In pragul raportului preliminar de tara, in care riscam un cartonas galben pe domeniul luptei anticoruptie, Directia Nationala Anticoruptie (fostul PNA) nu se poate mandri cu rezultate convingatoare, dupa cele noua luni de mandat ale procurorului sef, Daniel Marius Morar. Nu se poate sustine ca exista un dosar de mare coruptie finalizat, iar cele doua cu parlamentari (Ion Dumitru si Emilian Vasile Cutean) au fost finalizate prin trimiteri in judecata pentru infractiuni de abuz in serviciu, care sunt conexe infractiunilor de coruptie. Pe de alta parte, majoritatea dosarelor finalizate de DNA cu rechizitorii, in ultimele noua luni, sunt dosare incepute si instrumentate sub mandatul fostului sef al PNA, Ioan Amarie.




This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.126 )