News Item: Ameninţarea nucleară persistă
(Category: PRESA)
Posted by justme
Tuesday 05 June 2012 - 13:59:28



Institutul Internaţional de Cercetări pentru Pace din Stockholm (SIPRI) a avertizat, luni, în raportul anual din 2012, că ameninţarea nucleară a rămas în continuare în vigoare în 2011 în pofida stopării cheltuielilor mondiale în domeniul armamentului, ceea ce reprezintă o premieră după 1998, relatează puterea.ro.

Potrivit cercetătorului Shannon Kile, armele nucleare rămân un atribut al puterii la nivel internaţional.

Sumele cheltuite pentru înarmare reprezintă 2,5 % din PIB-ul mondial, adică 249 de dolari (199,4 euro) pe persoană. Cheltuielile anuale în armament s-au ridicat la circa 1,738 miliarde de dolari (1,398 miliarde de euro), cunoscând în 2011 cea mai slabă creştere anuală (+ 0,3 %), din cauza crizei economice.

Din 2011 încărcăturile nucleare s-a redus în mare parte pentru că Rusia şi SUA şi-au diminuat arsenalele. Opt ţări (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China, India, Pakistan şi Israel) deţineau peste 20.500 de încărcături nucleare în 2011 şi circa 19.000 la începutul lui 2012.

„Programele de modernizare angajate de toate ţările sugerează că armele nucleare rămân un atribut al puterii la nivel internaţional (…) În pofida unui interes mondial reafirmat în favoarea dezarmării, nicio ţară care dispune de arma nucleară nu şi-a exprimat voinţa altfel decât retoric de a-şi abandona arsenalul nuclear pentru moment”, a apreciat Shannon Kile, cercetător al SIPRI.

În 2011, „controversele asupra programelor nucleare iranian şi sirian au creat noi îndoieli cu privire la eficienţa abordărilor legale internaţionale şi, în special, a rolului Consiliului de Securitate al ONU în gestionarea cazurilor presupuse sau dovedite de violări ale unor importante obligaţii şi norme ale Tratatului asupra controlului armelor”, a adăugat cercetătorul.

Shannon Kile a precizat că „rămâne de văzut dacă negocierile actuale între Iran şi Cei 5+1 vor duce la rezultate concrete (…) Şansele de a se ajunge la un acord rămân incerte pentru că ambele părţi fac un antijoc”.

SIPRI a menţionat în raport că, „în funcţie de intenţiile sale şi de competenţele sale tehnice”, Coreea de Nord ar dispune de circa 30 kg de plutoniu de calitate militară, ceea ce i-ar putea permite să construiască până la opt arme nucleare.

Pe de altă parte, Neil Melvin, director al programului SIPRI Conflicte armate şi gestionarea conflictelor, a subliniat că, după cvasidispariţia războaielor între state, violenţa în interiorul statelor s-a intensificat, iar războaiele civile în ţările în curs de dezvoltare au devenit forma dominantă a conflictului.

Raportul SIPRI a subliniat că primăvara arabă a impus noi tipuri de conflicte. Natura tensiunilor apărute în ultimele decenii „sugerează emergenţa unor noi forme de conflicte, în care intervenţiile internaţionale sunt mult mai dificil de realizat”, a avertizat Neil Melvin, potrivit Agerpres.

LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1269 )