News Item: Tehnică militară americană din Afganistan pentru Asia Centrală
(Category: PRESA)
Posted by justme
Saturday 16 June 2012 - 11:15:59


Foto: wikimedia.org


În 2014, după retragerea trupelor SUA şi ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din Afganistan, tehnica militară americană ar putea rămâne în statele din Asia Centrală.

Potrivit cotidianului rus „Kommersant”, Pentagonul poartă în această privinţă negocieri secrete cu Uzbekistanul, Kârgâzstanul şi Tadjikistanul. Realizarea acestui plan le va permite SUA să-şi consolideze cooperarea militară cu membrii Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) pe la spatele Moscovei. Pentru Rusia, „un asemenea scenariu este total inadmisibil”.

Potrivit unor surse de informaţie avizate ale „Kommersant”, apropiate ministerelor apărării din republicile Asiei Centrale, Pentagonul analizează problema privind transmiterea, după 2014, către Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan a tehnicii folosite de Forţa Internaţionala de Securitate si Asistenţă (ISAF) în Afganistan. O parte ar urma să fie oferită irevocabil, iar o parte - pentru „păstrare responsabilă”. Este vorba despre maşini blindate, trailere pentru transportul de tancuri, maşini de alimentare, buldozere şi maşini pentru transportul apei. De asemenea, Pentagonul ar fi gata să le transmită vecinilor Afganistanului tehnică medicală, mijloace de comunicare şi de stingere a incendiilor, dar şi săli de antrenament mobile şi alte lucruri pentru asigurarea traiului cotidian al militarilor.

Surse din Ministerul Apărării al Kârgâzstanului au confirmat pentru „Kommersant” existenţa unor negocieri în acest sens cu Pentagonul. Pentru prima dată acest subiect a fost abordat în timpul vizitei ministrului american al apărării, Leon Panetta, în 13 martie, la Bişkek.

La ora actuală, forţele militare ISAF din Afganistan utilizează 6.900 de transportoare blindate pe roţi M-ATV, 8.000 de maşini blindate cu protecţie anti-mină MRAP, peste 10.000 de jeepuri HMMWV Humvee şi tehnică ajutătoare. Pentagonul a ajuns la concluzia că aducerea acasă a celei mai mari părţi din această tehnică sau lăsarea ei în Afganistan nu ar fi oportună.

În primul rând, SUA se tem că, în cazul venirii la putere în Afganistan a mişcării „Taliban”, armele s-ar putea pomeni în mâinile unor duşmani înverşunaţi ai SUA. În al doilea rând, o parte din tehnică nu merită cheltuielile de transport, mai ales în contextul nereglementării problemei privind tranzitul prin Pakistan: Islamabadul a majorat taxele de 20 de ori, de la 250 la 5.000 de dolari pe container. În al treilea rând, SUA sunt de părere că tehnica militară din Afganistan nu ar trebui retrasă prea departe din regiune: ea ar putea deveni din nou necesară în Asia Centrală sau Pakistan.

Potrivit surselor de informaţie ale „Kommersant” din cadrul Administraţiei prezidenţiale din Afganistan, Kabulul încearcă să convingă comandamentul american să lase pentru nevoile armatei şi poliţiei naţionale o cantitate maximă de tehnică militară. De altfel, tehnică americană există oricum în Afganistan cu mult mai multă decât ar putea avea nevoie forţele naţionale de securitate şi tocmai pe acest lucru ar putea miza republicile din Asia Centrală, care se mulţumesc cu bugete militare modeste. La rândul lor, în timpul negocierilor cu vecinii Afganistanului, SUA ar putea obţine preferinţe în ceea ce priveşte punerea de acord a condiţiilor pentru tranzitul de încărcături şi prezenţa forţelor lor militare la bazele din regiune.

Tocmai din acest motiv SUA preferă să discute aceste probleme în cadrul unor negocieri bilaterale, fără implicarea organizaţiilor regionale, cum este şi OTSC. Mai ales că în data de 20 decembrie 2011, în timpul summitului OTSC, preşedinţii ţărilor participante au convenit că amplasarea de tehnică militară ale unor state străine pe teritoriul ţărilor membre trebuie pusă în mod obligatoriu de acord cu toţi aliaţii.

Surse ale „Kommersant” din cadrul cercurilor diplomatice ruseşti au reacţionat la informaţiile privind respectivele planuri ale SUA cu „mare nedumerire”. „Pentru Rusia un asemenea scenariu este absolut inadmisibil, deoarece contravine înţelegerilor cu partenerii noştri din Asia Centrală şi intră în mod evident în contradicţie cu acordurile din cadrul OTSC”, a declarat interlocutorul „Kommersant”.

Pentru Moscova, realizarea unui atare scenariu va însemna că pe piaţa de arme din Asia Centrală, orientată spre tehnica sovietică şi rusească, va apărea un important segment american. Acest lucru va atrage după sine necesitatea instruirii de specialişti, a livrării de consumabile, a modernizării, astfel că în cele din urmă ar putea duce la obişnuirea partenerilor Moscovei din cadrul OTSC cu tehnica militară de peste ocean. Inevitabil se va pune problema desfăşurării unor capacităţi de reparaţii în hale în care altădată erau deservite tancuri şi tehnică blindată rusească.

De altfel, după cum opinează experţi ruşi, membrii OTSC ar putea obiecta că au dreptul să convină asupra primirii de tehnică militară americană fără să ţină cont de Rusia, invocând în acest sens decizia luată recent de Moscova, fără consultarea partenerilor din OTSC, privind transformarea bazei din Ulianovsk într-un punct de transbordare pentru încărcături ale NATO ce vor fi retrase din Afganistan.

LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1343 )