News Item: Presa 24 mai
(Category: PRESA)
Posted by ex-ad
Wednesday 24 May 2006 - 13:37:17

Ziua

Vulpea vrea sa intercepteze telefoanele

Surse din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor ne-au informat ca la urmatoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, chestorul Virgil Ardelean, seful UM 0962, fosta "Doi s'un sfert", va cere sa i se aprobe achizitionarea de echipamente de interceptare. De asemenea, Ardelean, cunoscut si sub numele de "Vulpea", va solicita Consiliului Suprem de Aparare a Tarii acordul pentru a putea realiza interceptarea convorbirilor telefonice. (D.E.I.)


Gardianul

Comisie - Interceptarile telefonice vor fi facute, deocamdata, tot de SRI

Ministerul Justitiei a renuntat, marti, la amendamentul la Codul de procedura penala care dadea Parchetului dreptul sa intercepteze convorbirile telefonice, acestea urmand sa fie facute tot de SRI.
Inaintea rediscutarii prevederilor controversate din proiectul de modificare a Codului de procedura penala in Comisia juridica a Camerei, presedintele comisiei, Sergiu Andon, a supus la vot o reglementare de principiu: daca interceptãrile telefonice sa fie facute de Parchet sau de SRI.
Cu 11 voturi „pentru”, 2 impotriva si 3 abtineri, comisia a adoptat aceasta idee de principiu, care, insa, ca atare nu se regasea in textul legislativ.


Gandul

Macovei nu-şi mai face serviciu de interceptari, dar isi pastreaza dreptul de a cumpara scule de ascultare

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a renuntat sa-si mai sustina propunerea ca Parchetul sa aiba posibilitatea tehnica de a face interceptari telefonice. Ea si-a retras, ieri, amendamentul in timpul dezbaterilor Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, pe Codul de Procedura Penala. Surse din comisie sustin insa ca acesta a fost rezultatul unui „consens mutual” intre ministrul Justitiei, pe de o parte, PNL şi PC, pe de alta parte, care au renuntat, si ele, dupa disputele aprinse din CNC-ul Coalitiei, de luni seara, la infiintarea unei structuri independente care sa efectueze interceptari.


Evenimentul Zilei

Pretul gazului se stabileste in Rusia
Vladimir Putin si liderii UE discuta, la Soci, problema energiei. Vizita la nivel inalt a occidentalilor se anunta extrem de delicata.


Liderul executivului european, Jose Manuel Barroso, si cancelarul austriac Wolfgang Schuessel, presedintele in exercitiu al Uniunii Europene (UE), au sosit astazi in Rusia pentru o intalnire la nivel inalt delicata, in care vor incerca sa-l convinga pe presedintele rus Vladimir Putin sa asigure livrari constante si stabile de gaz din partea Rusiei.
Summitul UE-Rusia, care oficial incepe joi la Soci, statiunea de protocol de pe malul rusesc al Marii Negre, are pe agenda oficiala semnarea unui acord pentru simplificarea regimului de vize si readmisia imigrantilor ilegali si trasarea unui "parteneriat strategic" intre cei doi giganti europeni care sa inlocuiasca Acordul de Parteneriat si Cooperare ce expira in 2007.


Romania Libera

GUAM sfideaza Rusia

Presedintii celor patru foste republici sovietice prooccidentale (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Moldova) s-au reunit ieri la Kiev in cadrul summitului organizatiei lor comune, GUAM (initialele celor patru tari), axat in principal pe problema dependentei energetice fata de Rusia.
In cadrul summitului de doua zile urmeaza sa se decida reorganizarea acestei formule de consultare politica intr-o organizatie internationala sub denumirea "Pentru Democratie si Dezvoltare", care, asa cum aprecia ieri presa rusa, risca sa dea o lovitura superputerii energetice a Rusiei. Luni, inaintea summitului, a avut loc o discutie GUAM-SUA.
Dorinta de a deveni cofondatori ai organizatiei "Pentru Democratie si Dezvoltare" si-au exprimat-o, pe langa cele patru tari din GUAM, si Polonia, Bulgaria si Romania. La Kiev sunt prezenti ca oaspeti presedintele Lituaniei, Valdas Adamkus, un reprezentant al Departamentului de Stat american, precum si emisari ai ONU si OSCE. Pentru prima oara, fostele republici sovietice vor crea o organizatie permanenta care nu include Rusia, ci de facto se opune acesteia, aprecia si publicatia Gazeta.

Cotidianul

Romania sub scutul SUA
Americanii vor sa plaseze scutul antiracheta in Europa, Polonia si Cehia fiind favorite.


Tarile care vor gazdui scutul antiracheta nu au fost stabilite inca, dar exista consultari cu aliatii europeni care si-au exprimat dorinta de a-si oferi teritoriul in acest scop. „Ne asteptam ca aceste consultari sa continue lunile urmatoare cu tarile care si-au exprimat interesul“, a confirmat purtatorul de cuvint al Pentagonului, Bryan Whitman.
„New York Times“ dezvaluise ca Administratia Bush va anunta vara aceasta in ce tari din Europa vor fi plasate componente ale sistemului american antiracheta. Sistemul, numit „Fiul Razboiului Stelelor“, ar trebui sa opreasca eventualele atacuri cu racheta lansate de Iran impotriva SUA sau a aliatilor lor europeni. Pentagonul si-a propus sa instaleze 10 sisteme de interceptare a rachetelor pe pamint european, pina in 2011.

Romania nu poarta inca discutii
Cele mai vehiculate nume de tari gazda pentru scut sint Polonia si Cehia.


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.138 )