News Item: Premieră: Academia de Poliţie, la Summit-ul NATO al studenţilor
(Category: PRESA)
Posted by justme
Sunday 08 July 2012 - 23:29:28


Foto: evz.ro


Cei mai buni studenţi ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” vor avea de trecut, începând de astăzi, la Bruxelles, unul dintre cele mai grele examene din viaţa lor. Viitorii ofiţeri români au fost selectaţi să participe la prima ediţie a Model NATO Youth Summit (MoNYS 2012), cea mai mare simulare a activităţii Alianţei Nord-Atlatice la care vor participa 220 de studenţi din Europa şi America de Nord. Conform procedurii, însă, echipa de şase specialişti români va reprezenta interesele... Poloniei.

O echipă de elită a ţării noastre formată din şase studenţi ai Academiei de Poliţie va fi prezentă până pe data de 13 iulie la Bruxelles - capitala Belgiei şi a Uniunii Europene. Pregătirea pentru provocarea vieţii lor a început pentru tinerii români încă de la începutul acestui an. Oficialii NATO au transmis autorităţilor de la Bucureşti propunerea de selectare a celor mai buni studenţi români care pot aplica, în premieră, la un proiect care are ca scop o mai bună înţelegere a rolulului, a structurilor şi a mecanismelor Alianţei Nord-Atlantice.

Informări cu privire la acest proiect au fost transmise către universităţile din toată ţara. Până la urmă, o comisie de specialişti a optat pentru Academia de Poliţie. „În urma unei informări primite din partea ataşatului NATO al României, conducerea Academiei de Poliţie a solicitat comandanţilor să desemneze cei mai buni studenţi din subunitaţile pe care le conduc pentru a participa la acest summit al studenţilor”, a precizat pentru EVZ Ionuţ Ciupercă, liderul echipei.

Delegaţia care nu vrea să ne facă de râs la Bruxelles

Astfel, 20 de studenţi s-au prezentat în vederea selectarii unei delegaţii de şase persoane. În urma unui interviu susţinut în faţa conducerii Academiei de către fiecare student în parte, după ce CV-urile acestora au fost analizate şi comparate, cei care au fost aleşi sunt: Alexandru Băluş – anul 1 Facultatea de Poliţie, specializarea Poliţie, Ionuţ Ciupercă – anul 3 Facultatea de Poliţie, specializarea Poliţie, George Duru – anul 2 Facultatea de Polţie, specializarea Poliţie de Frontieră – Drept, Alexandra Preda – anul 3 Facultatea de Poliţie, specializarea Jandarmi, Răzvan Vulcan – anul 3 Facultatea de Poliţie, specializarea Poliţie, Vlad Kubinyecz – anul 2 Facultatea de Pompieri.


Foto: evz.ro


Ştiu chiar patru limbi străine

Criteriul de bază în urma căruia studenţii au fost aleşi l-a constituit cunoaşterea foarte bine a limbii engleze, cei mai mulţi dintre ei având certificatul Cambridge atestat de Consiliul Britanic. CV-urile lor arată că unii ştiu chiar şi patru limbi de circulaţie internaţională.

„Alaturi de acest criteriu, au mai contat experienţa în tot ceea ce înseamnă domeniul relaţiilor internationale, participarea la sesiuni ştiinţifice şi simpozioane naţionale şi internaţionale, activitaţi extraşcolare care într-un fel sau altul au implicat acest aspect”, a mai adaugat Ionuţ Ciupercă.

Cei mai mulţi dintre ei s-au numărat printre organizatorii evenimentelor internaţionale de mare anvergură care au avut loc în România ori au fost ghizi ai poliţiştilor străini sosiţi pe plaiuri mioritice.

Ambasadorul Ciupercă, printre organizatorii Adunării Parlamentare NATO

Spre exemplu, băcăuanul Ionuţ Ciupercă a fost, la doar 21 de ani, unul dintre cei care s-a implicat în organizarea Adunării Parlamentare NATO, ce s-a desfăşurat la Bucureşti, în octombrie 2011.

S-a ocupat, de asemenea, de organizarea întâlnirilor delegaţiilor FRONTEX – Agenţia Europeană care se ocupă de siguranţa graniţelor UE – şi a fost translator la multe dintre întâlnirile pe care oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor le-a avut cu parteneri din străinătate.

De altfel, Ionuţ Ciupercă a fost ales de colegii săi ambasadorul delegaţiei române care va participa la acest eveniment alaturi de alte 28 de delegaţii din Europa şi America de Nord.

Baschetbalist, inginer şi „boboc” la Academie

Alexandru Nicolae Băluş a fost selectat, deşi a trecut doar de primul an la Facultatea de Poliţie, deoarece este şi unul dintre cei mai buni specialist IT al Academiei. De fel din Bacău, el e cel mai „bătrân” participant - 25 de ani. Inginer de profesie, acesta a practicat baschet de performanţă timp de patru ani, fiind căpitanul unei echipe din Focşani.

Pe lângă ceilalţi colegi cu merite deosebite, se distinge singura fată din grup, „jandarmeriţa” Sorina Alexandra Preda. Bucureşteanca are 22 de ani, vorbeşte engleză, franceză, germană şi spaniolă şi a însoţit delegaţii străine sosite în ţara noastră.

În numele Poloniei

Pe parcursul celor şase zile de dezbateri de la Bruxelles, studenţii vor pune în discuţie principalele probleme cu care se confruntă Alianţa Nord Atlantică în Orientul Mijlociu, Africa de Nord, Asia precum şi tema scutului antirachetă. Marea provocare a tinerilor români este că au fost desemnaţi, conform cerinţelor impuse de organizatori, să reprezinte interesele Poloniei. Cei şase vor trebui să pregătească un proiect eligibil legat de această ţară.

Secretul: munca în echipă

Liderul, Ionuţ Ciupercă va propune dezbaterii temele sale în Consiliul Nord-Atlantic, George Duru în Comitetul de Planificare a Apararii, Alexandra Preda în Comitetul Politic şi pentru Parteneriate, Vladimir Kubinyecz în Comitetul de Operaţiuni Militare, Răzvan Vulcan în Consiliul pentru Parteneriat Euro-Atlantic (CPEA) iar Alexandru Băluş în Consiliul NATO-Rusia.

Se vor pune în discuţie situaţiile dificile cu care se confruntă cel mai mare organism militar internaţional precum: problema Afganistanului, cum ajută statele non membre în gestionarea conflictelor locale, primăvara arabă şi cum poate NATO să accelereze tendinţele democratice din zonele respective, traficul de droguri în regiuni postconflict sau posibilitatea implementării unui sistem antirachetă comun NATO-Rusia.

Pentru a reuşi să treacă examenul vieţii lor, studenţii vor trebui să pună accent pe abilităţile decizionale şi munca în echipă.

LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1456 )