News Item: Reuniune despre metodologia de identificare a vulnerabilităţilor la corupţie în structurile MAI
(Category: PRESA)
Posted by justme
Wednesday 11 July 2012 - 16:49:02


Foto: jdd.ro


Ministerul Justiţiei (MJ) a organizat miercuri o reuniune de lucru având ca subiect prezentarea „Metodologiei de identificare a riscurilor şi vulnerabilităţilor la corupţie în cadrul structurilor MAI”, în scopul cunoaşterii mecanismelor acesteia şi folosirii ca bună practică în activitatea internă proprie a instituţiilor publice.

Conform unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), reuniunea, care a avut loc la sediul central al acestei instituţii, a fost organizată de MJ şi DGA, în contextul implementării prevederilor Strategiei naţionale anticorupţie 2012 - 2015.

MAI, cu aportul DGA, a implementat cu succes metodologia ce a constituit tema reuniunii în cadrul tuturor instituţiilor şi structurilor aflate în subordinea/coordonarea ministerului, acest lucru reprezentând un sprijin util pentru conducerea instituţiei, arată sursa.

Etapele de implementare ale metodologiei au avut ca finalitate întocmirea pentru fiecare instituţie a Registrului riscurilor de corupţie şi a Planurilor anuale de prevenire a corupţiei.

Registrul funcţionează ca un instrument de evaluare a capacităţii instituţiei şi a componentelor sale de a face faţă factorilor actuali sau potenţiali ce pot favoriza apariţia unor acte de corupţie, consolidează mecanismele de prevenire/control existente şi fundamentează necesitatea adoptării unor măsuri suplimentare care să răspundă mult mai concret problemelor identificate.

La reuniune au participat coordonatorii planurilor sectoriale anticorupţie din cadrul instituţiilor publice, însoţiţi de experţi ai acestora.

Reuniunea de lucru este în concordanţă cu Planul de Acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale anticorupţie 2012 - 2015, care prevede „introducerea treptată la nivelul instituţiilor publice a unei metodologii unitare de evaluare a riscurilor de corupţie ca premisă pentru dezvoltarea planurilor interne de integritate”.

Astfel, vor fi selectate minimum trei instituţii-pilot pentru testarea metodologiei, care până în semestrul întâi din 2013 vor implementa integral etapele ciclului de evaluare a riscurilor.

Ulterior, în funcţie de rezultate, va fi elaborată şi adoptată prin act normativ o metodologie unitară pentru toate instituţiile publice.

LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1473 )