News Item: Logistica MAI nu poate susţine complexitatea misiunilor
(Category: PRESA)
Posted by justme
Friday 13 July 2012 - 19:05:19


Foto: faclia.ro


Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a afirmat vineri, citând din sinteza raportului de audit realizat la MAI, pe care a prezentat-o într-o conferinţă de presă, că logistica MAI nu poate susţine complexitatea misiunilor, astfel încât menţinerea actualului nivel de dotare va avea, pe termen scurt şi mediu, consecinţe importante asupra asigurării unui climat de normalitate în spaţiul public.

„Gradul mediu de înzestrare cu autovehicule este de 43%; necesarul de carburant este asigurat în proporţie de 21%; gradul de înzestrare cu mijloace specifice de intervenţie pentru structurile de ordine publică asigură doar parţial îndeplinirea misiunilor; prin bugetul aprobat pentru investiţii în anul 2012 s-a alocat 9,2% din necesarul de finanţare. Analiza comparativă a alocaţiilor bugetare relevă faptul că ponderea bugetului din PIB aferentă anului 2012 (1,22%) este mai mică decât cea a anului 2001 (1,25%), în condiţiile în care cheltuielile de personal au înregistrat creşteri odată cu trecerea la profesionalizarea structurilor militare (jandarmi şi personal al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă). Pentru rezolvarea situaţiilor prezentate sunt necesare suplimentări de la bugetul de stat în sumă totală de 231.000 mii lei pentru Administraţia Publică şi de 1.538.000 mii lei pentru segmentul de Ordine şi Siguranţă Publică”, relevă sinteza raportului de audit.

În altă ordine de idei, sursa citată prevede că, în planul politicii de personal, lipsa de viziune a determinat: scăderea prestigiului profesional al categoriilor de personal din cadrul MAI şi a atractivităţii carierei, ca urmare a nerespectării parcursului prevăzut în ghidul carierei; practicarea unui management neperformant ca urmare a promovării în diferite funcţii de conducere a unor persoane lipsite de experienţă şi fără o pregătire corespunzătoare funcţiei; necesitatea identificării unor soluţii „de compromis” pentru asigurarea capacităţii de reacţie a instituţiei; instabilitatea accentuată a numirilor în funcţiile de conducere din cadrul MAI, fiind preferată soluţia exercitării funcţiei cu caracter temporar; imposibilitatea realizării unei proiecţii strategice în domeniul resurselor umane, chiar şi pe termen scurt şi mediu.

Sinteza raportului de audit menţionează că reorganizarea poliţiei rurale nu a condus la creşterea calităţii serviciului poliţienesc, ci dimpotrivă, a generat costuri suplimentare.

În ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, MAI a avut la dispoziţie finanţări pentru cinci tipuri de programe şi fonduri, acestea fiind destinate suplimentării resurselor bugetare necesare atingerii obiectivelor specifice structurilor ministerului. Pentru unul singur - Facilitatea Schengen - gradul de absorbţie a fost de 100%. Celelalte au un grad de absorbţie între 11,4% în cazul fondurilor structurale şi 80%, ceea ce evidenţiază un grad redus de absorbţie, iar pentru unele s-a identificat un risc major de dezangajare, se arată în raport.

„Ca urmare a măsurilor adoptate, în anul 2011 a crescut numărul cauzelor aflate pe rolul instanţelor de judecată la aproximativ 260.000 dosare, respectiv a celor generate de contestarea actelor de punere la dispoziţie, de concediere şi de trecere în rezervă/încetare a raporturilor de serviciu.

În perioada 2009 - 2012, au fost plătite despăgubiri către reclamanţi în cuantum total de 1.259.222,30 lei, într-un număr de 35 litigii, care au avut ca obiect concedieri/destituiri ilegale (un număr de 6 obligaţii de plată nu au fost cuantificabile în bani). În anul 2011 şi primul semestru al anului 2012, cuantumul plăţilor efectuate ca urmare a punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti este de 9.596.289,97 lei”, indică sinteza raportului de audit, ce vizează ultimii doi ani.

LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1486 )