News Item: Testele nucleare, motivul a numeroase cazuri de cancer în rândul militarilor francezi
(Category: PRESA)
Posted by justme
Wednesday 18 July 2012 - 23:11:28



Testele nucleare realizate de Franţa între 1960 şi 1996 în Algeria şi în Polinezia s-ar putea afla în spatele a numeroase cazuri de cancer în rândul populaţiei locale şi al unor militari francezi, potrivit unui expert însărcinat de Justiţie să investigheze această posibilă legătură, notază miercuri ziarele „La Razon” şi „ABC”.

Florent de Vathaire, autor al unor rapoarte cerute de justiţia franceză şi expert la Institutul Naţional de Sănătate şi Investigaţie Medicală (Inserm), asigură într-un interviu acordat ziarului Le Parisien, că această legătură este „probabilă” în mai multe cazuri investigate. Deşi expertul avertizează că din punct de vedere ştiinţific „nu se poate confirma cu absolută certitudine o anumită cauză”, el afirmă că a obţinut elemente care permit stabilirea unei legături în anumite cazuri investigate. Expertul recunoaşte că descoperirile actuale se sprijină pe cunoştiinţele ştiinţifice care lipseau în trecut.

Şi spune că acum se ştie că, inclusiv doze mici de radiaţie, pot avea consecinţe „grave” asupra glandei tiroide la copii, prin urmare îşi exprimă dorinţa realizării unei investigaţii globale asupra populaţiei din Polinezia, care se afla în apropierea zonelor în care se desfăşurau testele nucelare. În 2010, guvern francez a creat un fond destinat compensării pagubelor suferite de sute de persoane care afirmau că au suportat consecinţele testelor nucleare.

Ministerul Apărării francez a prevăzut un fond de 15 milioane de euro pentru indemnizaţii. Dezbaterea privind persoanele afectate a revenit acum doi ani în actualitatea franceză, coincizând cu aniversarea a 50 de ani de la primul experiment nuclear realizat în deşertul din Algeria, pe atunci colonie francează. Cu această explozie, intitulată „Gerboise bleue”, Franţa a devenit la 13 februarie 1960 a patra putere având bomba atomică, după SUA, URSS şi Marea Britanie.

Aproximativ 150.000 de persoane au lucrat la centrele unde s-au desfăşurat aceste experimente. Potrivit unei Asociaţii a victimelor testelor nucleare, peste 3 000 de persoane au fost victime ale radiaţiilor atomice şi se judecă de mai mulţi ani cu statul francez. Numeroşi judecători au cerut la vremea respectivă rapoarte ştiinţifice privind posibilele radiaţii atomice. În urmă cu doi ani, preşedintele Nicolas Sarkozy a promulgat o lege de indemnizare a victimelor, dar Asociaţia vrea să meargă mai departe aspirând la o recunoaştere oficială a consecinţelor mortale, în multe cazuri, a radiaţiilor atomice.

Din 1960, Franţa a realizat în total 210 experimente nucleare atât în deşertul Sahara cât şi în Polinezia până la semnarea tratatului de interzicere totală a testelor, în 1996. Totuşi, Franţa a continuat modernizarea potenţialului său nuclear prin teste şi lansări, precum cel realizat anul acesta cu o rachetă M51, concepută pentru a putea lansa proiectile atomice de pe submarine, cu o rază de acţiune de 8.000 de kilometri şi o precizie mai mare decât anterioarele M45.

Artizanul politic al bombei atomice franceze a fost generalul Charles de Gaulle, care a demarat proiectul la sfârşitul celui de-al doilea război mondial în 1945, prin crearea Comisariatului Energiei Atomice (CEA), iar în calitate de preşedinte al Republicii l-a putut încheia odată cu lansarea testului Reggane (Sahara) din 1960.

LINK



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1511 )