News Item: Presa 7 iunie
(Category: PRESA)
Posted by ex-ad
Wednesday 07 June 2006 - 15:27:00


Adevarul

Autoincendiere din lipsa de medicamente

Un timisorean in varsta de 47 de ani a incercat, ieri la pranz, sa-si dea foc in Piata Operei din Timisoara. Barbatul a motivat gestul extrem prin faptul ca nu a primit medicamente pe reteta compensata. Dupa ce a fost refuzat la farmacie, si-a cumparat 9 litri de benzina si s-a dus in Piata Operei, cu intentia de a-si da foc. Politistii au intervenit la timp, iar protestatarul a fost condus la sectie. Incidentul s-a produs chiar in ziua in care ministrul sanatatii se afla la Timisoara. "Ce vreti sa fac eu? Sa repar in trei zile ce au gresit altii in 16 ani? Nu puteti sa-mi cereti sa fac minuni, pentru ca nu sunt Dumnezeu. As vrea sa fiu, dar nu sunt", a spus Eugen Nicolaescu. Acesta a fost huduit de circa 30 de sindicalisti Sanitas, care l-au asteptat in fata Spitalului Judetean.


Ziua

Calomnia si insulta eliminate
Deputatii au adoptat noul Cod Penal


Noul Cod de procedura penala a fost adoptat ieri de plenul Camerei Deputatilor, cu 236 de voturi "pentru", 25 de voturi "impotriva" si o abtinere. In favoarea noului act normativ au votat toti deputatii Coalitiei majoritare, cei ai minoritatilor si independentii. De altfel, proiectul a fost sustinut si de marea majoritate a pesedistilor. In noul Cod penal au fost abrogate o serie de infractiuni privitoare la libertatea de exprimare. Astfel, au fost eliminate celebrele articole 205 si 206, privitoare la infractiunile de insulta si calomnie. Pe viitor, astfel de fapte - care au umplut tribunalele de procese cu ziaristi - se vor putea judeca numai pe latura civila si numai dupa ce reclamantii vor achita in prealabil o taxa de timbru raportata la suma pe care o cer cu titlu de daune morale sau materiale. Totodata au fost abrogate si infractiunile de adulter, vagabondaj, defaimarea tarii si natiunii, "mostenite" de la vechiul cod de inspiratie sovietica. A fost introdusa si institutia raspunderii penale a persoanei juridice, conform cerintelor europene. De asemenea s-a renuntat si la procedura plangerii prealabile intr-o serie de infractiuni marunte, precum amenintarea, lovirea, abuzul de incredere si tulburarea de posesie, care vor fi cercetate in prealabil de procuror. Acest lucru va degreva cu o treime activitatea instantelor de judecata de la nivelul judecatoriilor. Noile modificari vor intra in vigoare in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial.


Cotidianul

CoE are dovezi ca Polonia si Romania au gazduit inchisori ale CIA

Consiliul Europei are dovezi solide ca Romania si Polonia au permis CIA sa infiinteze inchisori secrete pe teritoriile lor, in timp ce alte state europene au ajutat la capturarea unor suspecti de terorism sau au ignorat activitatile agentiei americane, relateaza The Guardian in editia electronica de miercuri.
Potrivit unui raport al Consiliului Europei care va fi prezentat miercuri la Paris, exista dovezi ca doua state europene, Polonia si Romania, au permis CIA sa infiinteze inchisori secrete pe teritoriul lor, in pofida dezmintirilor oficiale. Dovezile provin in special din registre de zbor.
Dovezile impotriva Rominiei provin dintr-un "circuit de extradari extraordinare" in care este implicat un avion al CIA de tip Boeing 737, cu numarul de inregistrare N313P, si care a inceput in Cipru, la 21 ianuarie 2004.
Avionul s-a deplasat din Cipru catre Maroc in ziua urmatoare, pentru a-l ridica pe Benyam Mohammed si a-l transporta in Afganistan, apoi s-a intors in Europa pentru a-l prelua pe Khaled al-Masri, la 24 ianuarie. Marty sustine ca aeronava a transportat si alti suspecti din Afganistan catre un centru de detentie secret din Romania.
Escala in Romania nu poate fi explicata, in opinia presedintelui comisiei de ancheta a Consiliului Europei, prin nevoia de alimentare cu combustibil. "Ipoteza cea mai probabila este ca scopul cursei a fost transportarea unuia sau a mai multor detinuti de la Kabul in Romania", conchide raportul.
Documentul arata ca desi nu s-au descoperit dovezi absolut clare ale existentei unui centru de detentie in Romania, informatiile disponibile justifica continuarea investigatiei. "Romania este de departe singura tara membra a Consiliului Europei care face parte dintr-unul din circuitele de extradari extraordinare pe care credem ca le-am identificat", arata documentul. Acesta subliniaza de asemenea ca Romania intruneste toate caracteristicile unei tari de trazit sau de destinatie a extradarilor extraordinare.


Gardianul

DIICOT spala afacerea SINTOFARM prin trei parchete
Dosarul cu anhidrida si cu sotia generalului «Heroina» a fost declinat sase ani de la unii la altii


Afacerea cu tone de precursor trecute prin mainile sotiei generalului Toma Zaharia zis „Heroina“ a avut, in 6 ani, un traseu dubios: de la Parchetele Militare la DIICOT, Parchetele Sector 1 si 2 si DIICOT Bucuresti.

In urma cu sase ani, Parchetul General se sesiza in legatura cu tranzactiile suspecte de anhidrida acetica (precursor din care se fabrica la „rece”, in laboratoare clandestine, heroina). Presa dezvaluise traseele supervizate, prin derogari de la lege semnate de generali ai Ministerului de Interne aflati in subordonarea generalului Toma Zaharia, ale precursorului care se „scursese” spre Bucuresti printr-o caracatita de societati comerciale, ca sa ajunga de la CHIMPROD Oradea la SINTOFARM Bucuresti, unde se afla in conducere taman sotia generalului sus-mentionat, Ioana Toma. Marea rusine a Parchetului General, devenit intre timp Parchet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu structura DIICOT implementata in timpul mandatului actualului procuror general Ilie Botos, o constituie manevrele de tergiversare nejustificata pe aceasta cauza.
Pentru ca trecusera sase ani de la sesizarea parchetului in cauza „SINTOFARM si nimeni nu mai sufla o vorba de acest dosar, dand din umeri pe culoarele institutiei ca si cum procurorii n-ar fi auzit in viata lor de o astfel de cauza, „Gardianul“ a facut investigatii ca sa afle care a fost soarta acestui misterios dosar. Asa ca azi putem sa informam cititorii ca Dosarul SINTOFARM a parasit demult Parchetul General si baleiaza pe la parchetele din esaloanele inferioare, doar-doar i se va pierde urma si se va aplica mai repede prescriptia.


Romania Libera

Teodor Atanasiu: "CSAT va hotari daca vom mai fi in 2007 in Irak" Miercuri 07 Iunie 2006

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a declarat ieri, dupa intalnirea cu omologul sau portughez, intr-o conferinta de presa ca Romania isi va respecta angajamentele luate in cadrul coalitiei pana la capat si ca orice schimbari se vor face numai dupa ce acestea vor fi discutate in cadrul coalitiei. Atanasiu a mai subliniat ca trebuie grabit procesul de operationalizare a armatei irakiene: "Romania este hotarata sa-si respecte angajamentele luate fata de coalitia cu care se afla in teatrul de operatii irakian. Posibilele retrageri ale unor armate din acest teatru de operatii si consecintele acestora vor trebui discutate in coalitie, fiindca pentru noi este foarte important sa ne ducem angajamentele pana la capat. De asemenea, foarte important este sa grabim procesul de operationalizare a armatei irakiene astfel incat aceasta armata sa fie in stare sa preia cat mai curand misiunile pe care noi le executam in acest teatru".
Intr-o alta conferinta de presa sustinuta dupa o intalnire cu sportivii clubului Steaua, ministrul Apararii a declarat ca CSAT va decide daca trupele romanesti vor mai fi prezente in Irak: "In 2007, CSAT va hotari daca vom mai fi, si in ce proportie vom mai fi, prezenti pe teatrul de operatii din Irak. Noi o sa prezentam CSAT-ului in semestrul II al acestui an propunerea pe care MApN o va face in urma evaluarii pe care Statul Major General o face acum in teatru si CSA-ul va decide asupra misiunilor anului 2007. Acum SMG-ul este in proces de evaluare pe misiunile din Irak si Afganistan. In momentul terminarii evaluarilor, probabil luna viitoare, fie la sfarsitul lunii iulie, fie la inceputul lunii august, vom promova un material catre CSAT pentru o decizie finala".
Romania avea la 1 ianuarie 2006 860 de militari dislocati in teatrul de operatiuni irakian. In prezent sunt 786 de militari romani in Irak.


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.156 )