News Item: Presa 13 iunie
(Category: PRESA)
Posted by ex-ad
Tuesday 13 June 2006 - 14:59:38

Ziua

"Inchisorile fantoma" au zburat pe ruta CIA-PSD
Raportul Parlamentului European este mai dur decat cel al Consiliului Europei


Unul dintre "avioanele fantoma"
Parlamentul European a audiat ieri seara, in deschiderea sesiunii plenare de la Strasbourg, raportul interimar al Comisiei temporare privind activitatile ilegale ale CIA in Europa. Aceasta comisie actioneaza in paralel cu cea a Consiliului Europei, unde raportorul Dick Marty a mentionat Romania si Polonia intre tarile implicate in operatiunile ilegale ale CIA.

Watson acuza vechiul regim
"Suspectez faptul ca exista oameni in serviciile de securitate si pesemne persoane care au apartinut vechiul Guvern care stiu despre aceste fapte si care nu au dat inca explicatii. Pesemne, unul din obiectivele actualului Guvern roman si polonez este sa puna intrebari serioase Guvernului anterior si sefiilor serviciilor de securitate despre aceste probleme", a afirmat seful liberal-democratilor europeni Graham Watson, intr-un interviu acordat postului de radio Deutsche Welle.


Realitatea Romaneasca

Experimentul Europa


A devenit Europa dintr-un spatiu (partial integrat) o putere mondiala? Inainte de a da un raspuns, autorul francez Nicolas Cadene remarca originalitatea constructiei europene. Ea nu are precedent in istorie, caci nu e produsul fortei sau al dominatiei, ci rezultatul liberei vointe a statelor membre ale UE. Apoi, Europa nu evolueaza catre o forma politica preconceputa, ce ar trebui impusa. Dezbaterea asupra celei mai bune organizari posibile nu este inchisa, dupa cum a aratat-o si cea asupra Constitutiei europene.
Pentru a se considera insa o putere europeana, UE trebuie sa propuna o alternativa la singura viziune existenta in prezent asupra lumii, care este aceea a Statelor Unite. Ea trebuie sa arate ca poate gestiona si marile sfidari mondiale, si propriile crize interne. Intre altele, criza economica, terorismul, aparitia unor noi puteri mondiale, declinul demografic, dar si cel democratic etc. Pentru aceasta - scrie autorul francez - "guvernantii (tarilor UE, n.n.) trebuie sa combata dezinteresul cetatenilor europeni pentru viata politica, sa democratizeze institutiile comunitare si sa realizeze politici comune accesibile, vizibile si in numele unui singur popor".
Al poporului european, care din pacate nu exista, adaugam noi. Cetateni europeni insa exista. Ei "traiesc intre statele ale caror prerogative au fost mult diminuate si intre Uniune, care nu le-a recuperat decat partial si nu este inzestrata cu un guvern". (European, fireste). Solutia ar fi constructia unei UE care "sa nu fie numai comerciala si monetara, dar si economica, sociala, deci si politica". Doar asa "spatiul Europa" va deveni puterea mondiala Europa. Ambitios experiment!


Jurnalul National

Digul spart la DNA


Anul trecut, Jurnalul National prevestea inundatiile catastrofale cu care se va confrunta Romania, pe fondul unor lucrari de "consolidare" facute in urma a numeroase contracte dubioase. In urma campaniei noastre, intitulata "Operatiunea Digul", Ministerul Mediului s-a autosesizat si a informat PNA despre contractele derulate in perioada 2000-2004 de minister printr-un grup de interese format din fosti ministri ai Mediului, directori din Administratia Nationala Apele Romane si patronii unor firme de constructii. A trecut un an...

Ne asteptam ca, pentru artizanii afacerilor cu diguri, rasplata sa fie pe masura gravitatii faptelor. Practic s-ar putea spune ca este vorba despre un alt fel de atentate la siguranta nationala, dat fiind ca numarul victimelor este de ordinul miilor. Nu spunem ca vina pentru calamitatile cu care ne-am confruntat apartine exclusiv acestui grup. Este vorba despre un intreg sistem. Daca de-a lungul timpului nu ar fi avut loc astfel de contracte si autoritatile ar fi supravegheat consolidarea unor diguri sau amenajarea unor cursuri de apa, Romania nu ar fi fost in situatia de a numara mii si mii de sinistrati.


Gardianul

Ancheta «Fregate britanice» s-a transformat in conflict diplomatic de mare risc
Romania ramane in suspensie cu 300.000.000 de lire sterline pana la stingerea afacerii judiciare de la Londra


Intalnirea dintre reprezentantii BAE Systems si cei din Ministerul Economiei si Comertului, care se ocupa de monitorizarea obligativitatii de offset a firmei din Marea Britanie fata de piata romaneasca, a fost amanata, desi trebuia sa aiba loc in aceasta saptamana, din cauza scandalului judiciar izbucnit la Londra. Astfel, Romania ramane in suspensie cu 300 milioane de lire sterline. Inaintea Raportului de tara din septembrie, cand steguletele „galbene“ pot deveni „rosii“, DNA trebuie sa-si dovedeasca iscusinta. Daca o are. La noi, multe scandaluri au aratat spaga catre militari si politiceni, dar s-au soldat cu dosare inchise.

De 16 ani, Romania sufera sistematic de boala unor afaceri cu aer de legalitate, facute de institutii ale statului, in numele statului si de comisioane care au fost incasate de diverse „genii“ cu grade. Sub umbrela achizitiilor de tehnica militara sau a altor achizitii tip „contracte speciale, confidentiale“ s-au prelins pe langa valorile contractuale si spagi pentru intermediari. Dezvaluite la un moment dat sau in momente importante ale politicii interne si internationale, aceste tipuri de scandaluri au conturat dosare care s-au stins in fasa, fara a face prea mult fum. Banii au ramas la „purtator“. Actualul scandal al „Fregatelor britanice“ atinge Romania chiar inaintea raportului de tara din septembrie, care poate activa –spunea si presedintele Traian Basescu – steguletele rosii pe Justitie. De data aceasta, Directia Nationala Anticoruptie, careia i-a fost servita „la pachet“ toata documentatia anchetei judiciare din Marea Britanie, trebuie sa-si dovedeasca iscusinta. Daca o are.
Daca britanicii accepta ca si la ei aceasta afacere a produs spaga, autoritatile romane trebuie sa faca totul pentru a dovedi unde, cand, la cine si cat a luat un cap militar sau un politician, sau si unul, si celalalt, pentru a incheia o afacere in sistem „offset“. Cat priveste obligativitatile compensatorii pe „offset“ din acest contract, avem de dat o veste rea: conferinta care trebuia sa aduca la masa discutiilor reprezentantii BAE si pe cei din Ministerul Economiei si Comertului in aceasta saptamana au fost amanate. Culmea, la MEC, persoana care se ocupa cu monitorizarea e tot un fost gradat MApN. Mai e ceva de comentat?


Gandul

Prin decizia de rejudecare a procesului,
Pedepsele condamnatilor din lotul FNI, sterse cu buretele de Curtea de Apel Bucuresti


Curtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, rejudecarea procesului privind prabusirea FNI, in care mai multe persoane, printre care si Ioana Maria Vlas, au fost condamnate la ani grei inchisoare de instanta de fond. Astfel, dosarul va fi returnat Tribunalului Bucuresti, aceeasi instanta care, in octombrie 2005, a decis despagubirea civila a 128.476 de investitori FNI care s-au constituit parti civile, condamnand la inchisoare 13 persoane. Atunci, dupa mai bine de cinci ani de anchete si nenumarate amanari ale procesului penal, fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a fost condamnat la mai multe pedepse cu inchisoarea, cea mai mare, de 20 de ani - care va fi si executata - fiindu-i aplicata pentru inselaciune. Totodata, Vlas a mai primit pedepse de doi ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si de zece ani pentru abuz in serviciu. In acelasi dosar, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Nicolae Popa, mana dreapta a controversatului Sorin Ovidiu Vantu, fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de Incredere al Sov Invest, la 20 de ani de detentie pentru inselaciune si la doi ani pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata. Nicolae Popa va executa - in situatia in care va fi adus in tara - pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani, la care instanta a aplicat si un spor de patru ani. In prezent, Nicolae Popa este dat in urmarire internationala de la sfarsitul anului 2000, pe numele sa fiind emis un mandat de arestare preventiva. Potrivit aceleiasi sentinte, Marian Petrescu, fost presedinte al SOV Invest, urma sa execute pedeapsa de opt ani de inchisoare pe care a primit-o pentru inselaciune. Ceilalti inculpati din dosar au primit pedepse cuprinse intre trei si sase ani. Totusi, marele absent din cauza, pe care mai toti inculpatii l-au cerut in fata judecatorilor, a fost controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Cercetat, initial, in dosarul prabusirii FNI, Vantu a fost „pierdut” pe drum la Parchet cu ocazia restituirii cauzei in vederea efectuarii unei expertize financiar- contabile. Dupa ce a fost finalizata expertiza, dosarul a fost retrimis instantei fara pionul principal, S.O.Vantu, desi concluziile expertilor il indicau pe omul de afaceri ca fiind cel care a beneficiat din plin de banii investitorilor FNI. Partea privitoare la S.O.Vantu a fost disjunsa, dupa care procurorii Parchetului General au dispus scoaterea de sub urmarire penala a controversatului om de afaceri. In lipsa lui S.O. Vantu, au fost gasiti vinovati toti cei trimisi in judecata. Nemultumite de sentinta instantei de fond, partile din proces au contestat insa, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia Tribunalului, fie in ce priveste pedepsele aplicate, fie cuantumul despagubirilor. Dupa doua saptamani de deliberari, Curtea de Apel a decis stergerea tuturor pedepselor si rejudecarea cauzei.


Adevarul

Profitand de lichidarea lui Zarqaui,
Bush pune la punct o noua strategie in Irak


Cautand sa profite de lichidarea lui Zarqaui, presedintele Bush s-a implicat direct in punerea la punct a unei noi strategii in Irak. El i-a convocat, ieri, la resedinta de la Camp David, pe principalii sai ministri si consilieri, astazi urmand sa aiba loc, in premiera absoluta, o sedinta comuna a guvernului american si al celui irakian, cu ajutorul unei linii speciale tv. Scopul urmarit este consolidarea noului guvern irakian. Intre altele, se are in vedere asigurarea cu electricitate a Bagdadului, actualmente curentul electric fiind furnizat doar intre cinci si opt ore pe zi, si curatirea fortelor de securitate irakiene, in prezent puternic infiltrate de insurgenti si teroristi. Miliarde de dolari au fost irosite pana acum pentru atingerea acestor obiective, dar fara niciun folos, ambasadorul american la Bagdad recunoscand ca "orasul este astazi si mai nesigur decat acum cateva luni".
Ocupatia militara va fi mentinuta pe termen nedefinit.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.161 )