News Item: Cooperare poliţienească balcanică împotriva criminalităţii cibernetice
(Category: PRESA)
Posted by justme
Sunday 23 September 2012 - 20:24:35


Foto: militaryphotos.net


Oficialii de poliţie sunt de acord că cooperarea şi formarea sunt necesare pentru a aborda în mod adecvat infracţiunile comise cu ajutorul calculatoarelor, care afectează tot mai mult proprietatea şi siguranţa cetăţenilor.

Infractorii cibernetici sunt adesea infractori capabili să opereze pe plan local, dar şi internaţional, a spus Gojko Vasic, directorul general al poliţiei Republicii Srpska.

Vasic a menţionat că un caz recent de fraudă pe internet la care a participat departamentul său a implicat serviciile de poliţie din peste 100 de ţări. „Poliţia noastră acordă acum atenţie deplină colaborării cu colegii din ţările vecine”, a declarat Vasic pentru SETimes.

Deşi există o oarecare cooperare, oficialii de poliţie au cerut în mod repetat intensificarea acesteia, dat fiind că infractorii cibernetici cooperează pe plan regional şi au tot mai multe mijloace pentru a-i frauda pe alţii.

Miniştrii afacerilor interne din regiune s-au întâlnit luna trecută la Saraievo pentru a discuta despre noile evoluţii, precum şi despre modurile de sporire a colaborării. Aceştia au conchis că nu există o cale eficientă de a combate criminalitatea cibernetică fără unirea forţelor.

„Actuala cooperare se reflectă în schimbul de date şi informaţii şi în instruirea comună. Am colaborat cu fiecare agenţie de aplicare a legii din regiune şi cooperarea este foarte bună”, a spus Vladimir Urosevic, şeful departamentului de criminalitate electronică din poliţia sârbă, pentru SETimes.

Oficialii poliţiei au explicat că cele mai comune infracţiuni sunt accesarea neautorizată şi distrugerea sistemelor şi reţelelor de calculatoare, furtul prin utilizarea cardurilor bancare sau de credit false şi falsul online.

La jumătatea lunii august, poliţia muntenegreană a arestat un grup de 10 membri pentru furtul a 1 milion de euro prin accesarea ilegală a unor conturi bancare străine.

Însă infracţiunile informatice sunt foarte diversificate. În unele ţări, abuzarea copiilor sau minorilor prin intermediul internetului devine tot mai comună.

„Criminalitatea cibernetică este o chestiune extrem de complexă. Astăzi avem copii de 20 de ani ca ştiu [şi pot face] literalmente totul pe un calculator”, a spus Vasic.

„Criminalitatea cibernetică include de obicei frauda angajaţilor, pornografia infantilă şi minoră, frauda, utilizarea telefoanelor mobile şi a telefoanelor inteligente ca instrumente pentru a comite alte infracţiuni, furtul de identitate şi fraudarea cardului de credit”, a declarat Sasa Aksentijevic, expert judiciar în IT şi telecomunicaţii din Rijeka, Croaţia, pentru SETimes.

Oportunităţile tot mai mari au atras şi infractori cibernetici străini în regiune.

Luna trecută, poliţia croată l-a arestat pe Sergey Litvinenko, un infractor cibernetic căutat de SUA pentru fraudă informatică în valoare de 20 milioane USD (15,4 milioane euro).

„Poliţia macedoneană a arestat câţiva membri ai grupurilor internaţionale de criminalitate cibernetică în acţiuni comune întreprinse în ultimii ani”, a spus Dimce Gastarski, purtătorul de cuvânt al poliţiei macedonene, publicaţiei SETimes.

Autorităţile sârbe au descoperit 59 de infracţiuni penale legate de securitatea datelor informatice, iar poliţia macedoneană a arestat 50 de persoane pentru criminalitate cibernetică în ultimul an şi jumătate.

Gastarski a subliniat că formarea poliţiştilor existenţi şi a celor potenţiali este cel mai important factor în descurajarea criminalităţii cibernetice.

„Acesta este motivul pentru care poliţia macedoneană a investit fonduri semnificative pentru a-şi instrui personalul”, a afirmat Gestarski.

Experţii au declarat că formarea ajută nu doar la descoperirea criminalităţii cibernetice, ci şi la urmărirea penală corectă a unui caz. De exemplu, în procesul dovedirii infracţiunilor penale în instanţă este important ca poliţia să confişte istoricele relevante înainte ca perioada de menţinere a acestora în memoria calculatorului să expire.

„Datele importante trebuie deosebite de cele irelevante ... pentru a permite factorilor decizionali [precum instanţele] să ia o decizie”, a afirmat Aksentijevic.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1752 )