News Item: Contraargumente pentru sistemul american antirachetă din Europa
(Category: PRESA)
Posted by justme
Friday 28 September 2012 - 17:38:42


Foto: strategypage.com


Planurile SUA privind desfăşurarea sistemului antirachetă în Europa ar putea fi revizuite. National Research Council (NRC), care oferă consultaţii Administraţiei Barack Obama, i-a recomandat Casei Albe să renunţe la amplasarea elementului-cheie al sistemului european antirachetă - interceptorul SM-3 - în Polonia, înfiinţând în schimb o nouă zonă antirachetă chiar pe teritoriul SUA. Acest lucru ar permite nu doar reducerea de zece ori a cheltuielilor, ci va şi zădărnici deteriorarea relaţiilor cu Rusia.

Potrivit cotidianului rus „Kommersant”, Ministerul de Externe al Rusiei a manifestat o atitudine extrem de precaută faţă de posibilitatea modificării planurilor SUA privind sistemul antirachetă, propunând să se aştepte o poziţie clară în această privinţă din partea Administraţiei SUA. În schimb, surse de informaţie ale cotidianului rus de la Washington sunt convinse: o decizie definitivă pe marginea sistemului antirachetă va fi luată abia după alegerile prezidenţiale din SUA.

După ce a studiat timp de aproape trei ani sistemul antirachetă din Europa, comisia de experţi a NRC a ajuns la concluzia că acest sistem nu va putea să apere SUA şi pe aliaţii lor de un presupus atac din partea Iranului. Din acest motiv, experţii i-au propus Casei Albe modificarea totală a concepţiei de apărare.

Raportul NRC constituie o nouă încercare a SUA de a găsi o ieşire din punctul mort în care au intrat negocierile ruso-americane pe marginea sistemului antirachetă. O sursă de informaţie de la Pentagon a declarat pentru „Kommersant” că, în ultimii ani, SUA au invitat de patru ori reprezentanţi ai Rusiei la testări ale sistemului lor antirachetă, în timp ce Moscova i-a invitat doar o singură dată pe americani la lansarea „unei rachete balistice vechi”, continuând să insiste asupra creării unui sistem antirachetă comun şi a unor garanţii scrise cu privire la faptul că sistemul american antirachetă nu este îndreptat împotriva forţelor nucleare ruseşti.

Însă, o eşuare definitivă a negocierilor privind sistemul american antirachetă ar fi însemnat prăbuşirea „resetării” cu Federaţia Rusă - unul dintre principalele succese ale lui Barack Obama. De aceea, raportul NRC s-ar putea dovedi pentru Casa Albă destul de oportun.

În opinia experţilor NRC, principala eroare a Pentagonului a fost miza pe interceptarea unei rachete inamice în momentul lansării sau în timpul acelei scurte perioade în care motoarele de lansare continuă să funcţioneze. După cum afirmă comisia, o asemenea interceptare este 'posibilă teoretic', însă realizarea ei „nu este practică şi oportună”: operatorii staţiilor de monitorizare vor avea doar câteva minute pentru a repera ţinta, iar lansarea pe orbita cosmică a interceptoarelor timpurii va necesita crearea unei ample grupări de sateliţi, care va costa mai mult de 500 de miliarde de dolari. Această sumă depăşeşte de cel puţin zece ori costul proiectelor alternative.

În loc de aceasta, experţii de la NRC îi propun Casei Albe să revină la planul de interceptare a rachetelor inamice pe porţiunea de zbor a traiectoriei. În prezent, pentru îndeplinirea acestui obiectiv pe teritoriul SUA există 30 de interceptoare cu desfăşurare terestră, amplasate la bazele din Fort Greely (Alaska) şi Vandenberg (California). Potrivit concluziilor comisiei, acest sistem este capabil să asigure o apărare „foarte firavă” a obiectivelor din SUA şi garantează protecţie doar în faţa rachetelor balistice lansate de pe teritoriul Coreii de Nord.

Autorii raportului sunt convinşi: problema poate fi soluţionată prin înfiinţarea unei noi zone a sistemului antirachetă pe coasta estică a SUA, în statul Maine sau la baza Drum din nordul statului New York, renunţând în acelaşi timp la desfăşurarea de interceptoare SM-3 Block 2B pe teritoriul Poloniei. Potrivit NRC, realizarea acestor propuneri va costa mai puţin de 45 de miliarde de dolari.

În afară de aceasta, membrii comisiei sunt de părere că renunţarea la planurile de desfăşurare a unor elemente ale sistemului antirachetă în Polonia în favoarea înfiinţării unei noi zone antirachetă pe teritoriul SUA îi va permite Washingtonului să soluţioneze conflictul prelungit cu Moscova. „Ruşii se vor îngrijora cu mult mai puţin dacă SUA se vor ocupa de crearea unui sistem care să apere SUA pe teritoriul propriu, nu undeva în Europa”, declară copreşedintele comisiei de experţi, Walter Slocombe.

Deocamdată, Moscova are o atitudine destul de sceptică faţă de posibilitatea unei schimbări radicale a poziţiei SUA. „Vom studia cu atenţie acest raport. Însă, a vorbi despre schimbări în planurile SUA este prematur. Concluziile comisiei nu înseamnă încă opinia Congresului şi cu atât mai mult nu înseamnă o poziţie oficială a Casei Albe. Deocamdată, nu avem motive pentru optimism”, a declarat pentru „Kommersant” o sursă de informaţie din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Într-adevăr, concluziile comisiei de experţi au stârnit o reacţie neunitară la Pentagon. Potrivit reprezentantei acestei instituţii, Monica Matush, oficialii de aici nu sunt de acord cu concluziile raportului, dar cu toate acestea „studiază cu atenţie recomandările experţilor”.

În orice caz, verdictul final va fi dat de Casa Albă. Interlocutori ai „Kommersant” de la Washington sunt convinşi: în viitorul apropiat, Administraţia SUA nu va lua decizii privind soarta sistemului antirachetă din Europa. Potrivit directorului Iniţiativei pentru control al armamentelor de la Institutul Brookings, Steven Pifer, renunţarea la amplasarea de interceptoare pe teritoriul Poloniei va permite într-adevăr ameliorarea relaţiilor cu Rusia, însă în ajunul alegerilor prezidenţiale un asemenea pas ar putea fi folosit de oponenţii lui Barack Obama, care se vor grăbi să-l acuze de „trădarea intereselor naţionale de securitate”.


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1794 )