News Item: Lansarea volumului „Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre”
(Category: DIVERSE)
Posted by justme
Friday 28 September 2012 - 22:44:59


Foto: Serviciul Român de Informaţii


Vineri, 28 septembrie 2012, sub egida festivalului cultural „Strada de C’Arte”, Biblioteca Centrală Universitară a găzduit lansarea cărţii „Cunoaştere strategică în zona extinsă a Mării Negre”, coordonată de George Cristian Maior şi Sergei Konoplyov. Volumul este produsul cooperării Serviciului Român de Informaţii cu Programul pentru Securitate la Marea Neagră al prestigioasei Universităţi Harvard, cooperare concretizată şi prin organizarea la Bucureşti, în aprilie 2011, a unui seminar internaţional dedicat regiunii extinse a Mării Negre.

La eveniment au luat cuvântul personalităţi precum analistul politic Emil Hurezeanu, sociologul Vasile Dâncu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, în prezenţa unui public avizat format din reprezentanţi ai sferei guvernamentale, mediului academic, societăţii civile şi mass-media.

În cadrul alocuţiunilor a fost subliniată importanţa Mării Negre în contextul geopolitic actual, atrăgându-se atenţia asupra evoluţiilor îngrijorătoare din regiune. Conform directorului S.R.I. „sintagma Marea Neagră este cel mai bun vecin al României nu mai este valabilă. Dimpotrivă, Marea Neagră este un vecin complicat şi complex, prin multitudinea de probleme strategice, de securitate, de ordin geopolitic, de ordin economic şi chiar cultural pe care le generează”. În acest context, este cu atât mai important rolul produselor editoriale precum cel recent lansat, pentru a revitaliza interesul publicului larg şi al elitelor politice pentru zona extinsă a Mării Negre, inclusiv la nivelul Uniunii Europene.

Volumul valorifică expertiza de care dispune ţara noastră referitoare la regiunea extinsă a Mării Negre, cu respectarea rigorilor academice. Potrivit directorului SRI, George Maior, parteneriatul pe această temă cu o universitate de talia Harvard-ului constituie nu numai dovada deschiderii Serviciului către lumea academică, ci mai ales o măsură a credibilităţii analitice a Serviciului Român de Informaţii.

O dimensiune importantă a discuţiilor s-a referit la cunoaşterea strategică, respectiv la precondiţiile pe care trebuie să le respecte cunoaşterea pentru a căpăta caracter strategic şi la relaţia dintre furnizarea de cunoaştere şi luarea deciziei politice. Astfel, nicio strategie guvernamentală nu poate fi viabilă dacă nu este aşezată pe un fundament cognitiv foarte bun, iar între furnizorii de informaţie şi decidenţi trebuie să se stabilească un flux de comunicare îmbunătăţit, care să permită acţiunea oportună în baza cunoaşterii oferite.

Deşi ideile avansate în cadrul lansării editoriale au gravitat în jurul provocărilor pe care le prezintă regiunea extinsă a Mării Negre, au fost abordate şi oportunităţile existente, un exemplu fiind domeniul energetic. Pe lângă importanţa sa de coridor de tranzit energetic, Marea Neagră dispune de propriile resurse de hidrocarburi, fapt evidenţiat de prospecţiunile efectuale de mari companii precum Exxon Mobil. Aceste resurse teoretic avantajează ţara noastră, dar este necesar să se ia decizii strategice şi să se dezvolte strategii coerente, astfel încât să se poată negocia eficient la nivel statal cu actori de acest tip, în vederea promovării interesului naţional.

La finalul dezbaterilor, George Cristian Maior a exprimat interesul instituţiei pe care o conduce pentru permanentizarea cooperării cu Programul Harvard pentru Securitate la Marea Neagră, prin intermediul Academiei Naţionale de Informaţii, în vederea facilitării dezvoltării sistematice a expertizei româneşti privind provocările şi oportunităţile specifice regiunii Mării Negre.


LINK

Galerie foto: Serviciul Român de Informaţii







This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1795 )