News Item: Retragerea cu torţe, ceremonie în memoria militarilor căzuţi la datorie
(Category: PRESA)
Posted by justme
Thursday 25 October 2012 - 21:17:43


Foto: semperfidelis.ro


Aproximativ 300 de militari de la Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Brigada 1 Mecanizată „Argedava” au participat joi la ceremonia retragerilor cu torţe care a avut loc în Capitală, eveniment la care au fost prezenţi ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, şi şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă.


Marşul a pornit de la Monumentul Infanteriei şi a continuat pe două trasee: Piaţa Victoriei - Piaţa Romană - Piaţa Universităţii - Palatul Cercului Militar Naţional - Piaţa Eroilor - Universitatea Naţională de Apărare - Palatul Cotroceni - Regimentul 30 Gardă şi Piaţa Victoriei - Calea Victoriei - Palatul Cercului Militar Naţional - Piaţa Eroilor - Universitatea Naţională de Apărare.

La Monumentul Infanteriei au fost aprinse torţele iar soldaţii au pornit pe trasee în timp ce se intona marşul militar specific, cunoscut sub numele „Drum bun”.

Oameni de toate vârstele au venit să vadă ceremonia, dar cei care au fost de-a dreptul impresionaţi au fost copiii.

„Retragerea cu torţe este o acţiune simbolică menită a cinsti memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate. Această solemnitate se organizează pentru cinstirea marilor aniversări istorice, naţionale sau militare. De asemenea, aceste comemorări pot fi organizate la împlinirea unui număr de ani de la desfăşurarea unor evenimente urmate de martiraje, mari sacrificii individuale sau colective. Ele au menirea evocării celor prezenţi, a trecutului de luptă neîntrerupt al Armatei Române pentru integritate şi independenţă naţională. Ceremonia retragerii cu torţe poate fi privită ca o pioasă şi înălţătoare pomenire pentru cei prezenţi a imaginii celor morţi pentru împlinirea unor idealuri sfinte”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Retragerea cu torţe se organizează în garnizoane în serile unor zile festive, dar şi cu alte ocazii. Ea se desfăşoară numai cu aprobarea şefului Statului Major General şi este organizată de comandantul garnizoanei, care stabileşte comandantul detaşamentului (de regulă, un ofiţer superior), muzica militară, locul de adunare, orele de desfăşurare, ţinuta, formaţia de marş şi itinerariul.

Ceremonia retragerii cu torţe se înscrie în seria evenimentelor dedicate Zilei Armatei României, marcată pe 25 octombrie.

În acest an, sărbătorim 150 de ani de la înfiinţarea Ministerului Apărării Naţionale, dar şi zece ani de participare neîntreruptă a Armatei României la operaţiunile din Afganistan.

Pentru prima dată, cu ocazia Zilei Armatei României au fost organizate ceremonii militare de evocare a eroilor neamului în locurile în care strămoşii noştri au purtat marile bătălii pentru suveranitatea şi independenţa României sau în care marii noştri înaintaşi sunt înmormântaţi: Oarba de Mureş, Şelimbăr, Păuliş, Cetatea Neamţului, Mănăstirea Putna, Podu Înalt, Mărăşeşti, Mănăstirea Dealu, Carei, Păuleşti, Luduş, Mănăstirea Curtea de Argeş etc.

De asemenea, militarii români din teatrele de operaţii sărbătoresc Ziua Armatei României prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive la care sunt invitaţi şi parteneri din coaliţiile multinaţionale


LINK


This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1912 )