News Item: Lupta cu suicidul este o datorie a fiecărui soldat
(Category: PRESA)
Posted by justme
Wednesday 31 October 2012 - 14:29:52


Foto: ausa.org


Recent, adjunctul Şefului de Stat Major american a declarat că sănătatea mintală a soldaţilor este, în ultimă instanţă, responsabilitatea fiecărui soldat, de la cel mai venerabil la cel mai nou recrut, relatează site-ul military.com.


„Va fi nevoie de efortul tuturor, de la cei care poartă 4 stele pe umăr la cel mai nou recrut din rândurile noastre”, a declarat Gen. Lloyd J. Austin III în faţa mulţimii adunate la conferinţa anuală a Asociaţiei Armatei Statelor Unite.

Austin coordonează eforturile Armatei de a inversa trendul ascendent al sinuciderilor cu care se confruntă în ultimii ani. În ultima perioadă, generalul a făcut un turneu în bazele Armatei pentru a vorbi despre această problemă şi pentru a căuta „cele mai bune practici” pentru abordarea ei, se precizează într-un comunicat al Armatei din data de 28 septembrie 2012, care mai subliniază faptul că Austin a găsit multe lucruri îmbucurătoare, dar şi că mai sunt multe de făcut în această privinţă.

De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii septembrie, Armata americană a înregistrat un număr de 240 posibile sinucideri. Armata şi serviciile sale conexe au făcut eforturi pentru a transmite mesajul – care nu a fost încă acceptat pe deplin – că este normal ca soldaţii să ceară şi să primească ajutor atunci când se simt stresaţi din punct de vedere psihologic sau deprimaţi.

În cadrul conferinţei anuale, Generalul Austin le-a spus soldaţilor că trebuie să facă tot ce este necesar pentru a-şi consolida rezistenţa individuală şi pentru a-şi asigura o stare de bine fizică şi mentală.

„Nu este o datorie suplimentară sau un lucru asupra căruia ar trebui să vă concentraţi doar dacă aveţi timpul necesar. Provocarea mea pentru voi cei prezenţi la această întâlnire este să vă întoarceţi în unităţile şi organizaţiile voastre şi să coordonaţi acest efort”, a declarat Austin.

Austin a subliniat că lucrurile pe care trebuie să le facă soldaţii implică multe poveri – deplasări multiple în misiune, patrule zilnice şi posibilitatea de a ucide o altă fiinţă umană.

„Este o meserie dură. Ni se cere să ne angajăm în conflicte şi să-i distrugem pe inamicii patriei, iar acest lucru implică uneori uciderea unei alte fiinţe umane”, a spus acesta, completând că, în rândul civililor, un ofiţer care deschide focul asupra unei persoane, chiar dacă îşi ratează ţinta, este foarte probabil să fie consiliat comportamental pentru a-şi păstra sănătatea psihologică.

„În multe cazuri, este o procedură standard. A devenit o rutină”, a precizat acesta.

Eforturile Armatei de a păstra sănătatea mintală a soldaţilor trebuie să devină şi ele o rutină. Generalul le-a mai spus celor prezenţi că trebuie să facă ei înşişi eforturi pentru a-şi îmbunătăţi rezistenţa şi mecanismele prin care fac faţă problemelor şi că trebuie să se asigure că şi alţi soldaţi fac acelaşi lucru.

„Trebuie să-i facem pe liderii şi pe soldaţii noştri să-şi schimbe mentalitatea, să îi facem să înţeleagă a cere şi a primi ajutor este un semn de forţă, nu de slăbiciune”, a concluzionat generalul Austin.

Declaraţiile generalului american apar în contextul în care sănătatea mentală a militarilor revine tot mai des în atenţia opiniei publice. În septembrie, ediţia electronică a postului de televiziune CBC scria că tratamentul afecţiunilor cauzate de stresul operaţional, precum Sindromul de Stres Post-traumatic, reprezintă o prioritate în rândul serviciilor medicale oferite Forţelor Canadiene. Ministrul Apărării din Canada, Peter MacKay, a anunţat că specialiştii din domeniul sănătăţii mintale care lucrează pentru armată vor beneficia de o suplimentare bugetară de 11,4 milioane de dolari.

MacKay a precizat că fondurile vor fi suficiente pentru a finanţa cel puţin 51 de locuri de muncă noi, destinate psihiatrilor, psihologilor, asistenţilor medicali de sănătate mintală, asistenţilor sociali şi terapeuţilor specializaţi în tratamentul dependenţelor.

„Serviciile oferite soldaţilor care şi-au servit patria iar acum sunt bolnavi sau răniţi ca urmare a experienţei lor în armată şi care au nevoie de ajutorul nostru pentru a se vindeca, pentru a se recupera, pentru a trece peste această perioadă şi pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii reprezintă o prioritate pentru mine. Deşi, până acum, guvernul nostru a oferit astfel de servicii în condiţii bune, mai rămân încă multe lucruri de făcut”, a subliniat MacKay în cadrul discursului prin care anunţa suplimentarea bugetară.

Ministrul Apărării a adăugat că, pornind de la un număr iniţial de 222 de persoane la începerea actualului mandat, Guvernul conservator şi-a propus să dubleze numărul de specialişti în sănătate mintală aflaţi în slujba Forţelor Canadiene. Potrivit declaraţiilor lui MacKay, în prezent, numărul acestora a ajuns la 378, adică cel mai ridicat raport de specialişti în sănătate mintală per efectiv de militari din cadrul NATO.

„După cum se ştie, astăzi, Sindromul de Stres Post-traumatic şi depresia care-l însoţeşte sunt cele mai des întâlnite afecţiuni cauzate de stresul operaţional în rândul Forţelor Canadiene. Şi, dacă ne gândim la intensitatea conflictelor desfăşurate în Kandahar [Afganistan], nevoia de servicii specializate este extrem de reală. Efectele sunt extrem de reale şi pot fi devastatoare. Cei care suferă de afecţiuni cauzate de stresul operaţional sunt pe primul loc în lista priorităţilor mele, atât în ce priveşte programele de sănătate pe care le implementăm în prezent, cât şi îi viitor”, a completat MacKay.

Acesta a mai declarat că, din suplimentarea de 11,4 milioane de dolari, 1 milion va fi cheltuit pentru a mări numărul de doctori din asistenţa primară, în timp ce 2,7 milioane vor acoperi angajarea a nouă medici ca personal contractual. Fondurile vor fi alocate permanent începând cu acest an fiscal şi vor suplimenta bugetul de 38,6 milioane de dolari destinat îngrijirilor de sănătate mintală pentru militari.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1938 )