News Item: Israelul şi Statele Unite se pregătesc de atacuri informatice
(Category: PRESA)
Posted by justme
Tuesday 06 November 2012 - 22:50:24


Foto: thewarreportonline.com


Israelul şi Statele Unite se pregătesc pentru o serie de atacuri cibernetice iminente, Iranul fiind perceput drept principala ameninţare, transmite agenţia United Pres International (UPI). Se pare că un nou virus, poreclit Shamoon, care, în luna august, a lovit deja companiile energetice din Arabia Saudită şi Quatar, va duce la escaladarea noului front informatic din Orientul Apropiat.


Atacurile, care par să fi fost iniţiate de Iran în lupta pe care acesta o duce cu Arabia Saudită şi monarhiile arabe din Golful Persic, au fost interpretate ca fiind răspunsul Teheranului la un nou val de atacuri cibernetice.

Acestea ar fi fost efectuate de americani şi israelieni cu ajutorul virusului Mini-Flame, descoperit recent, pe care experţii l-au descris drept „un instrument de mare precizie, chirurgical

Primul ministru israelian, Benyamin Netanyahu a tras un semnal de alarmă în privinţa „numărului tot mai mare de atacuri cibernetice îndreptate împotriva infrastructurii informatice a statului Israel, desfăşurate, de pare, de către Iran. În fiecare zi ne confruntăm cu tentative de infiltrare în sistemul informatic al Israelului”, a declarat acesta.

Netanyahu, care, în 2011, a înfiinţat Biroul Cibernetic Naţional dându-i misiunea de a crea noi mijloace defensive împotriva atacurilor cibernetice şi noi viruşi pentru a ataca infrastructurile militare, financiare şi industriale ale duşmanilor ţării, a mai precizat că Israelul are nevoie de un „Iron Dome digital” pentru a se apăra împotriva terorismului informatic.

Iron Dome este un sistem anti-rachetă unic, dezvoltat de Rafael Advanced Defense Systems din Israel, care, din luna martie 2011, s-a dovedit a fi deosebit de eficient împotriva rachetelor lansate de militanţii palestinieni din Fâşia Gaza.

Armata israeliană susţine că Iron Dome a interceptat 90% din rachetele pe care le-a vizat, deşi unele surse militare declară că procentajul se situează, de fapt, în jurul valorii de 75%.

Ameninţarea cibernetică va fi principala temă abordată în cadrul celei de-a doua ediţii a Conferinţei Internaţionale de Apărare Naţională din Israel, care va avea loc în această lună.

Dezvoltarea armelor cibernetice s-a intensificat în ultima perioadă, fiind alimentată în mare măsură de eforturile Israelului şi Statelor Unite de a sabota programul nuclear al Iranului, care, potrivit celor două state, ar fi doar o acoperire pentru dorinţa Iranului de a obţine arme nucleare.

Tehran neagă această acuzaţie, dar se pare că nu mai există dubii în privinţa faptului că Israelul şi Statele iniţiază atacuri cibernetice împotriva Iranului cel puţin din anul 2009.

Aceste atacuri nu s-au limitat doar la proiectul nuclear al Teheranului şi, în special, la programul său de îmbogăţire a uraniului, o componentă centrală a oricărui efort de înarmare nucleară. În ultimele luni industria petrolieră şi alte sectoare non-nucleare ale Iranului au căzut victime unor astfel de atacuri.

Aceste atacuri au început cu programul maliţios Stuxnet în 2009-10, urmat de alţi viruşi şi viermi informatici, porecliţi Duqu, W32.Flame, Gauss, şi, recent, Mini-Flame.

În prezent, tot mai mulţi specialişti sunt de părere că, în cazul în care Israelul sau Statele Unite vor decide să intensifice atacurile preventive împotriva infrastructurii nucleare a Iranului, acestea vor fi precedate de ofensive informatice în forţă, care vor include şi atacuri menite să anihileze reţelele de comandă şi control sau alte obiective similare din Iran.

Scopul acestor operaţiuni şi al atacturilor balistice, cu rachete de croazieră sau aeriene care le vor urma, va fi acela de a ştirbi capacitatea Iranului de a trece la represalii.

Publicaţia Foreign Affairs observa, în luna august: „Putem să presupunem că, pe lângă cei trei mari viruşi lansaţi... Iranul este, în acest moment, ţinta multor altor atacuri informatice cu instrumente de ultimă generaţie”.

Iranienii, care, la început, au fost luaţi pe nepregătite de operaţiunile cibernetice ale Israelului şi Statelor Unite, au făcut eforturi pentru a recupera terenul pierdut.

Virusul Shamoon, folosit, se pare, pentru prima dată, a dat peste cap sistemele informatice ale regiei de stat care deţine monopolul asupra petrolului din Arabia Saudită, Aramco, în luna august a acestui an. Peste 300.000 de computere au fost afectate.

La scurt timp, un atac similar a lovit Rasgas, o companie co-patronată de Exxon Mobil din Statele Unite şi compania de stat Quatar Petroleum.

Arabia Saudită este cel mai mare producător de petrol din lume, în timp ce Quatar este unul din principalii exportatori de gaze naturale la nivel internaţional.

Ambele companii s-au refăcut după câteva săptămâni, deşi unele surse susţin că o parte din probleme nu au fost rezolvate nici acum şi că întreprinderile rămân vulnerabile în faţa atacurilor informatice.

Dacă astfel de operaţiuni se vor multiplica în regiunea Golfului Persic, atunci s-ar putea ca iranienii să nu mai fie nevoiţi să îşi pună în aplicare ameninţarea că vor închide Strâmtoarea strategică de la Ormuz, singura cale de acces şi de ieşire din Golf, pentru a întrerupe o treime din stocurile mondiale de petrol care trec prin această fâşie îngustă de apă.

UPI mai notează că, pe 11 octombrie, Secretarul Apărării din Statele Unite, Leon Panetta le-a atras atenţia companiilor americane că reţelele lor informatice devin tot mai vulnerabile pe măsură ce expertiza Iranului se îmbunătăţeşte, iar Teheranul schimbă foaia faţă de foştii săi atacatori. Acesta a declarat că atacurile cu virusul Shamoon au reprezentat cel mai distructiv atac îndreptat împotriva sectorului privat din istorie.



This news item is from Proiect SEMPER FIDELIS
( http://semperfidelis.ro/news.php?extend.1980 )